Izvor: B92

Banjski turizam jedan je od najstarijih vidova turizma. U trenucima kada tražimo mir, najčešće pribegavamo mestima koja su okružena netaknutom prirodom i raznim, prirodnim bogastvima.

Banje u Srbiji nude nam upravo takav vid užitka. S obzirom na to da su u pitanju mesta koja okružuje prelepa i jedinstvena priroda, ali i moderan sadržaj, mnogi posetioci banja i poznatih lečilišta odlaze na takva mesta kako bi oporavili organizam ali i uživali u savršenom odmoru.

Koje banje Srbije vam nude sve navedeno?

Prolom, Lukovska i Kuršumlijska banja

Foto: Dragan Bosniæ

Prolom, Lukovska i Kuršumlijska banja predstavljaju turističke lokacije koje iz godine u godinu razvijaju svoje kapacitete i sadržaje, zahvaljujući kojima su baš one postale jedno od omiljenijih mesta kako srpskih tako i stranih turista. Osim turističkih sadržaja, Prolom, Kuršumlijska i Lukovska banja mogu se pohvaliti važnim kulturno-istorijskim spomenicima i očuvanjem tradicionalnih obeležja koja ovaj prostor čine prepoznatljivim.

Prolom banja se smatra jednom od najmlađih banja Srbije. Ovo mesto, i lekovita voda koja izvire u banji, sinonim su za dobro zdravlje, koje je prioritet svima nama. Kada to uzmemo u obzir, jasno je zašto brojni turisti uživaju u poseti ovom mestu.

Ukoliko vas put nanese u Prolom banju, imaćete mnogo toga za videti. Kako ne biste gubili vreme na pretraživanje toga šta obići, u nastavku ćemo vam navesti mesta koja će ispuniti vaša očekivanja.

Naime, jedna od najviše posećenih atrakcija u Prolom banji jesu njeni uređeni i prostrani bazeni, rehabilitacioni centar u kome se koriste lekovite vode za regeneraciju i oporavak, kao i sportski tereni za sve one koji vole aktivan odmor u banji.

Pored svega navedenog, Prolom banja svojim posetiocima nudi prelep ambijent i nesvakidašnju prirodu koja oduševljava. Preporuka je da se otisnete u šetnju ili da odete na izlet do Đavolje Varoši - atrakcije koja budi veliko interesovanje ljudi širom regiona.

Lukovska banja nalazi se na obroncima planine Kopaonik. Zahvaljujući tome, ona je jedno od omiljenih mesta za odmor i tokom zimskih meseci.

Zbog svog povoljnog položaja i kombincije lekovitih voda i vazdušnih prilika, Lukovska banja bila je atraktivna još u doba Rimljana. Specijalizovana je za bolesti varenja i sve vrste oboljenja digestivnog trakta, te je po tome najpoznatija i najuspešnija.

Ukoliko posetite Lukovsku banju, moćićete da obiđete zanačajne crkve ovog kraj – crkvu Svetog Mine i crkvu svetog Đorđa. Pored toga, možete provesti dan u Klimatorijumu, prostoru sa največim brojem mineralnih voda.

Kuršumlijska banja se odlikuje veoma specifičnim šumskim podnebljem malih visina sa značajnim uticajem planine. Pored blagotvornog uticaja na zdravlje, Kuršumlijska banja će vam ponuditi mnogo turističkih zanimljivosti.

Imaćete prilike da uživate u šetnji i obiđete Crkvište Svete Petke, Hajdučku česmu, “Devojačku vodu za oči“ kao i crkvište Sv. Ilije u Maloj Šatri. U kom god pravcu da se uputite, verujte nam, nećete pogrešiti.

Sokobanja

Sokobanja je turističko mesto koje je smešteno u jugoistočnoj Srbiji u podnožju planine Ozren. Zbog svoje idealne nadmorske visine od 400m, Sokobanja spada u red vazdušnih banja Srbije, koja uspešno leči bolesti respiratornih puteva.

S obzirom na to da je u Sokobanja najstarija banja u Srbiji koja se organizovanim turizmom bavi punih 180 godina, znajte da nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za njenu turističku ponudu.

Tokom I i II svetskog rata, Sokobanja je napredovala ali i stagnirala, sve u skladu sa vremenom u kojem se živelo. Međutim, neosporivo je da Sokobanja više nema dovoljno kapaciteta za toliki broj turista, tako da je već šezdesetih godina XX veka izgrađen veći broj hotela kao što su: Zdravljak, Hotel Turist, Hotel Moravica, Hotel Sunce. Pored hotela turistička ponuda obogaćena je izgradnjom Zavoda za rehabilitaciju, Odmarališta Rvi, restorana Vrelo i mnogih drugih objekata. Sva ova ulaganja su se isplatila jer je u narednim godinama Sokobanja beležila rekordan broj gostiju.

Napredak i urbanizacija grada ogledali su se i u mnogim drugim stvarima - izgrađena je gimnazija, dom zdravlja, a desila se i adaptacija vrtića. Pored toga, izgrađena je mreža modernih puteva, trgova i ulica te je tako Sokobanja postala dobro povezana sa okruženjem.

Sokobanja je nadaleko poznata po svojim trermalnim vodama. Ukupno je šest glavnih izvora ove vrste vode. Njihova temperature se kreće u rasponu od 28 do 45°C. Kako je prisustvo radioaktivnih gasova u Sokobanji izraženo, svako od gostiju će osetiti efekte blage inhalacije, što ispoljava pozitivan efekat na ceo organizam.

Termalni izvori Sokobanje su danas smešteni u okvire različitih centara, a obavezno je posetiti Tursko kupatilo Amam, koje je najpoznatiji centar za lečenje u banji.

Vrnjačka banja

Pored gorenavedenih, Vrnjačka banja je takođe naša poznata i nadaleko čuvena banja, kojoj se svi uvek rado vraćaju.

Pored svojih lekovitih voda, Vrnjačka banja poznata je i po svojim parkovima, koji su urbanističkim projektima utemeljeni još u drugoj polovini 19. veka.

Centralni park je u potpunosti rekonstruisan, i upravo on predstavlja simbol banje više od jednog veka. Danas, on je raskošniji nego ikada. Obogaćen je novim fontanama, travnjacima kao i specijalnim osvetljenjem. Takođe, rađeno je i na rekonstrukciji Rimskog izvora, ali i na drugim detaljima koji daju pečat banji.

Drvoredi Vrnjačke Banje se protežu od mineralnog izvora „”Nežnik“, pored tople vode, do ušća “Lipovačke“ u Vrnjačku reku, sa jednim ogrankom koji se odvaja ka izvoru “Slatina“, i oni predstavljaju posebnu atraktivnost turističke ponude. Sađeni su etapno od 1892. do 1923. godine. Glavni drvored dug je 1,5km. Sačinjavaju ga uglavnom tri vrste lipe i broji 902 stabla.

Obeležje parka su cvetne rundele, tj. cvetni tepisi i mozaični cvetnjaci sa ispisanim porukama.

Kada su mineralni izvori u pitanju, Vrnjačka banja ima čak 7 poznatih izvora lekovite vode. Reč je o toplim i mineralnim vodama. Banjska voda je odlična za lečenje

  • bolesti žuči
  • svih problema sa želucem i varenjem
  • dijabetesa
  • bolesti bubrega i mokraćnih problema.


Izvori su smešteni u samom centru banje, tako da ćete vrlo lako i jednostavno doći do njih.

Banja Koviljača

Banja Koviljača je takođe jedno od najboljih lečilišta u Srbiji, koje se ističe bogatom istorijom, mineralnim izvorima voda i dugom tradicijom uspešnog lečenja banjskim vodama.

Pored toga, banja Koviljača poynata je i po istorijskim obeležjima.

Kur-salon je nekada bilo sastajalište kraljeva, a danas je to čuveni veličanstveni restoran, koji svojom uslugom i menijem postavlja izuzetno visoke standarde. Upravo na ovom mestu posetioci mogu uživati u najukusnijim slatkim i slanim đakonijama, a pored toga, mogu uživati i u pogledu na park, koji odiše neopisivom mirnoćom.

Tu je i Gučevo, planina koja je udaljena 5 kilometara od banje, i koja vam može obezbediti prijatnu šetnju do vrha, nestvaran pogled ali i sećanje na pale borce u Prvom svetskom ratu.

Ako dodjete u banju Koviljaču obavezno obiđite Memorijalnu galeriju Bitke na Drini.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.