Izvor: B92

Arsen Krsmanović (38) već četiri godine putuje po Južnoj Americi s veoma ograničenim budžetom. Želi svojim primerom da motiviše druge ljude da krenu u ispunjenje svojih snova. Pričao nam je kako je izgledalo prvo putovanje i kako je spoznao "nomadski" način života. Otkrio nam je koje zemlje su na njega ostavile najveći utisak i zbog čega, kao i koju zemlju Južne Amerike ne bi trebalo da zaobiđete.

Arsen Krsmanović iz Loznice od decembra 2017. godine putuje po Južnoj Americi i upija njenu prirodnu lepotu, kulturu, istoriju i običaje.

Putuje s veoma ograničenim budžetom i želi da svojim primerom inspiriše i motiviše skrivene avanturiste, jer kako kaže nedostatak novca ne sme da bude razlog zašto je neko odustao od svojih snova.

Galapagos (2021.god) Foto: Arsen Kuzmanoviæ/privatna arhiva

U razgovoru sa Arsenom, saznajemo da se zbog nekoliko različitih okolnosti otisnuo ka Južnoj Americi pre skoro četiri godine.

"Bilo je više faktora koji su uticali na to da 2017. godine krenem na put, ali u suštini odgovor bi se mogao svesti na to da mi je bila neophodna promena u životu. Nisam bio zadovoljan kako se stvari odvijaju, ni na mom ličnom planu, ni generalno u zemlji. Osećao sam da vreme samo prolazi, a da stvari ostaju iste. Shvatio sam da je prethodnih 10 godina mog života proletelo, a da ni sam ne znam gde, te sam rešio da ne dopustim da se isto ponovi sa narednih 10 godina", kaže Arsen za B92.net.

Pravac - Urugvaj

Iguazu vodopadi, Argentina (2019. god) Foto: Arsen Kuzmanoviæ/privatna arhiva

Prva stanica na njegovom putovanju je bio Urugvaj, u kome je ostao skoro dva i po meseca.

"Imao sam isplanirano prvih mesec dana, a ostalo sam planirao kako se putovanje razvijalo. Krenuo sam sa oko 2.500 dolara i to je mi je bilo dovoljno za prvih godinu dana putovanja. Još pre isteka te prve godine našao sam prvi posao, a nakon toga i drugi. To su bili kratkotrajni poslići koji su mi omogućili da zaradim dovoljno da bih imao za narednih nekoliko meseci putovanja. U Srbiju se još nisam vraćao, sve vreme sam na putu. Avantura i dalje traje", priča nam Arsen.

U toku putešestvija je shvatio da može da se finansira tokom putovanja i otkrio je potpuno novi način života, za koji je shvatio da mu se veoma dopada.

Radi dok putuje

Krater vulkana Licancabur, Bolivija (2019. god) Foto: Arsen Kuzmanoviæ/privatna arhiva

Kako kaže, smeštaj i hrana su glavni, iako ne jedini troškovi tokom putovanja. Ipak, postoji više načina da se ti troškovi umanje ili čak i potpuno eliminišu. Na svom Jutjub kanalu "Analogni nomad" upravo priča o svemu tome u želji da mladim ljudima pomogne da se usude i krenu u otkrivanje sveta.

"Varijanta koju ja najčešće koristim je volontiranje. Dakle, nije u pitanju potpuno besplatan smeštaj i hrana, ali je svakako jedna opcija koja znatno snižava troškove. Neki opšti dogovor je 25 časova pomoći nedeljno u zamenu za smeštaj i tri obroka dnevno. Ovo naravno varira od projekta do projekta, ali to je neki uobičajeni dogovor. Svi domaćini imaju svoje profile na kojima volonteri mogu videti o čemu se radi, kakvi su uslovi, pročitati komentare prethodnih volontera i na osnovu toga odabrati projekat koji im najviše odgovara", kaže Arsen.

Laguna Paron, Peru (2021. god) Foto: Arsen Kuzmanoviæ/privatna arhiva

Što se tiče volontiranja, okušao se u radu u hostelima, seoskim poslovima, prihvatilištima za životinje, radu sa decom, biokonstrukcijama, proizvodnji pečuraka, kafe, prevođenju, kuvanju sitnim popravkama, farbanju...

Lista plaćenih poslova koje je radio je možda kraća, ali je isto tako raznovrsna te je radio kao šanker, recepcioner, noćni čuvar, prodavac na plaži, fizički radnik i kao prodavac u turističkoj agenciji.

Dve zemlje koje su ostavile najveći utisak

Maèu Pikèu, Peru (2018. god) Foto: Arsen Kuzmanoviæ/privatna arhiva

Na pitanje koja zemlja je ostavila najjači utisak na njega, Arsen izdvaja dve - Ekvador i Peru iako napominje da još uvek nije posetio sve zemlje Južne Amerike.

"Prva je Ekvador. Ekvador je zemlja u kojoj bih jednog dana rado živeo. To je mala kompaktna zemlja koja ima sve i u kojoj je sve na dohvat ruke. Fantastična obala, ogromni vulkani, nepregledna prašuma, mnoštvo reka, vodopada i jezera, čak imaju i malu pustinju. Dolar je valuta, pa je dosta jednostavno za finansijske transakcije. Jako je popularno mesto za američke penzionere koji se doseljavaju masovno, tako da je engleski zastupljen, a ako pričate i engleski i španski, lakše ćete naći posao. Infrastruktura je jako dobra, putevi su odlični, gorivo je jako jeftino, pa samim tim i prevoz. Lokalci su navikli na turiste, tako da nema čudnih ili neprijatnih situacija", ne krije oduševljenjem ovom zemljom.

Ako svemu ovom nabrojanom dodamo i arheološke lokalitete, dolazimo do Perua.

"Druga zemlja je naravno Peru. Gledano iz turističkog ugla, Peru je svakako zemlja broj jedan Južne Amerike. Peru ima apsolutno sve i ako neko mora da odabere samo jednu zemlju za posetu to bi trebalo da bude Peru. Dakle, važi sve isto što i za Ekvador (samo mnogo više) plus neverovatan broj arheoloških lokaliteta. Bukvalno su svuda. Tako da, ovo je zemlja ne samo za ljubitelje prirode, već i za sve one koje fascinira istorija", kaže Arsen.

Lista omiljenih destinacija

Laguna 69, Peru (2021.god) Foto: Arsen Kuzmanoviæ/privatna arhiva

Pri odabiru destinacije, treba se fokusirati na ono što vam je interesantno.

"To što je neko mesto popularno, apsolutno ne znači da je vredno posete za svakoga od nas", kaže Arsen i sastavlja listu svojih omiljenih destinacija koje je dosad posetio.

"Ostrva Galapagos, Iguazu vodopadi, pustinja Atakama, Kusko, Maču Pikču i Sveta Dolina, argentinska Patagonija (El Chalten i Perrito Moreno), jezero Titikaka, Kolka kanjon, Buenos Aires, Kartagena... Brojni, nama manje poznati lokaliteti u Ekvadoru, Kolumbiji i Čileu kojih ima previše za nabrajanje", kaže.

"Nikada nije bilo lakše putovati"

Atakama, Èile (2019. god) Foto: Arsen Kuzmanoviæ/privatna arhiva

Mnogi od nas žele da proputuju svet, ali ne nalazimo načina da ispunimo svoje snove, jer mislimo da nam je potrebno mnogo novca. Arsenov glavni savet jeste da se dobro informišete pre nego što krenete na put.

"Putovati sa malo novca je moguće, ali zahteva izlazak iz zone komfora"

Huayna Potosi, 6088 metara nadmorske visine, Bolivija Foto: Arsen Kuzmanoviæ/privatna arhiva

"Internet je pun jako dobrih blogova, sajtova, Jutjub kanala, Instagram profila (uglavnom na engleskom) gde drugi putnici objašnjavaju kako je moguće putovati sa jako malo novca. Ja na svom kanalu takođe dajem savete (na srpskom) vezane za to. Putovati sa malo novca je moguće, ali zahteva izlazak iz zone komfora. Ovakav stil putovanja sigurno nije za svakoga, ali jeste za mnoge od nas. Treba samo odrediti šta su prioriteti u životu i delati u skladu sa tim. Morate imati u vidu da su ožiljci 1990-ih i dalje vidljivi u našem društvu i ogledaju se, između ostalog, i u odsustvu kulture putovanja. Kod nas se i dalje na putovanje gleda kao na luksuz ili kao na nagradu nakon napornih godina rada, a to uopšte ne mora da bude tako. Svet je put mladih ljudi koji putuju sa jako malo novca, snalaze se tokom putovanja i u isto vreme uče takve stvari i o sebi i o svetu oko sebe kakve ih nijedna škola nikada ne bi naučila. Živimo u 21.veku, uz svu tehnologiju koja nam je na raspolaganju, nikada nije bilo lakše putovati. Treba samo izaći iz mentalnog kaveza u kome se nalazimo, jer nam društvo govori da drugačiji pristup nije moguć. Ali moguć je", završava Arsen svoju priču.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.