Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Španija: Ronda – gradić na steni, u srcu Andaluzije

Podeli

Sunce i letnja vrelina, bela sela na vrhovima brda i napuštene crne metalne konstrukcije - reklame koje iz daleka liče na nepomične prave bikove, pravilni zasadi najvećih maslinjaka na svetu i rasute plantaže badema, tipična su slika najtoplijeg – centralnog dela Andaluzije.

U srcu Andaluzije - na nadmorskoj visini od 750 metara, nalazi se gradić Ronda, koji tokom letnje sezone svakog dana poseti priličan broj znatiželjnih turista.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Najveći broj njih u okviru izleta, letujući na obali Kosta del Sol. Razlog posećenosti Ronde leži ponajviše u samom položaju gradića, čiji se krajolik može svrstati u svojevrsno čudo prirode.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Čitav grad smešten je na vrhu dve impozantne, izuzetno visoke i prostrane krečnjačke stene, sa kućama tik do ivice koje gotovo da vise nadomak provalije visine oko sto dvadeset metara.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Nalik grčkim Meteorima, samo se umesto jednog manastira ovde na dve ogromne stene smestio čitav grad, a između njih - most Ponte Nuevo (sazidan 1793) koji ih povezuje. Posmatranje bezdana ispod mosta, na dubini od preko stotinu metara jedna je od glavnih atrakcija Ronde. U provaliji, u kanjonu El Taho (El Tajo) sa nedovoljnom količinom vode bori se polupresahla rečica Gvadalevin (Guadalevin).

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Popularnosti Ronde doprineli su Ernest Hemingvej i Orson Vels, koji su jedno vreme proveli u gradiću pišući i šireći glas o njegovoj specifičnoj lepoti. U legendarnom romanu "Za kim zvona zvone", Hemingvej je opisao događaj iz Španskog građanskog rata koji se po njegovoj zamisli odigrao u Rondi.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

U novijem od dva dela Ronde, u neposrednoj blizini mosta Puente Nuevo nalazi se čuvena korida Plaza de Toros de Ronda, ili Plaza la Tradicional Corrida Goyesca iz 1784. godine, najstarija kružna korida Španije još uvek u upotrebi i jedna od tri najznačajnije u Španiji. Veliki ljubitelj koride, Hemingvej je i iz ovog razloga voleo Rondu.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Neki se možda sećaju dve "opasne" Španjolke, članice pop grupe "Azucar Moreno", koje su 1990. u Zagrebu pesmom "Bandido" predstavljale Španiju na izboru za Pesmu Evrovizije. Institucija romantičnog bandita – odmetnika koji su harali južnom Španijom tokom XIX veka, ponegde je još uvek živa.

U Rondi postoji muzej ove neobične tematike (Museo del Bandolero), sociološkog fenomena nekadašnje Andaluzije koji čuva sećanje na "bandolerose" - krijumčare, hrabre lopove i drumske razbojnike, kao i romantične legende koje su o njima stvorili zapadni pisci koji su tokom XIX veka putovali ovim krajevima.

Piše: Ivana Dukčević

Izvor: Knjiga, Internet, Instagram i Facebook stranica "Umetnost putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 447 idi na stranu