Izvor: B92

Od zlatnog raja plaže Lara do skrivene lepote Mermerli plaže i dramatičnog okruženja Kaputas, Antalija na južnoj obali Turske, blagoslovena je nekim od najlepših obala na Mediteranu.

Ali ovaj drevni grad, nazvan od milošte Turska rivijera, mnogo je više od samog odmarališta za one koji traže sunce i more.

U narednim redovima ćemo otkriti intrigantan lavirint strmih uskih ulica sa malim prodavnicama tepiha koji se prelivaju na kaldrmu i hotelima smeštenim unutar obnovljenih otomanskih rezidencija.

Antalija i Kemer - blago turskog mediterana FOTO

U istorijskom centru Antalije, Kaleici, možete da istražite vekovima stare priče o džamiji Tekeli Mehmet Paše. Ova džamija je poznata po obojenim pločicama iznad prozora i kolosalnoj centralnoj kupoli, duž čije osnove su ispisani arapski natpisi.

Ruševine Hadrijanove kapije na Ataturkovom bulevaru udaljene su 10 minuta hoda od džamije i datiraju iz 130. godine, a sastoji se od tri luka iste veličine.

Na kratkoj šetnji od ruševina, smešten u šarmantno restauriranoj crvenkasto-ružičastoj vili u Antaliji nalazi se Muzej Suna i Inan Kirac Kaleici. Ova mala institucija prikazuje diorame u prirodnoj veličini koje prikazuju kulturno značajne običaje tipične za tradicionalno domaćinstvo Antalije iz 19. veka.

Ako više volite lepo obojeno zemljano posuđe, idite u bivšu pravoslavnu crkvu iza glavne kuće da biste pogledali divnu kolekciju keramike Čanakale iz 17. veka.

Turski Sen Trope: Zašto treba da posetite Bodrum? FOTO

Konačno, muzej Antalije, jedan od najvećih u Turskoj, sadrži eksponate od paleolita do otomanskog doba i nezaobilazna je stanica za one koji su zainteresovani za bogatu arheološku istoriju ovog regiona.

Na dnu padina Starog grada nalazi se obnovljena stara luka grada. Sada je marina za jahte i izletničke čamce i oblast koja omogućava popodnevnu šetnju i uživanje u urbanim restoranima i kafića koji se nalaze na svakom koraku.

Bodrum - najlepši gradić egejske obale Turske

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.