Ponedeljak, 17.01.2022.

12:58

Rezultati istraživanja: Beograd je raj za vegetarijance

Izvor: B92

Rezultati istraživanja: Beograd je raj za vegetarijance IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Dama lama

pre 2 godine

Kako da ne, a od svih u njemu dostupnih ćevapa, doslovce su dobri (jestivi) samo oni koje si kupiš u Lidlu i ispečeš sam kod kuće...
(realni optimist, 17. januar 2022 21:47)

Vidi se da si Srbiju video samo na mapi.

Mile kontraš

pre 2 godine

beograd i vegetarijanci?Radim u hotelu sa 5* u bg...Ima dva vegetarijanska jela u jelovniku...Sta se desava kad odu u Skadarliju?

La la iz Banata

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.
(Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30)

Ne bih se složio ;)

xxx

pre 2 godine

Za dobru kuhinju nebitno na kojoj destinaciji se nalazi su potrebne dobre namernice i znanje tj kreativitet kuvara. Srbija ima i jedno sapmo treba love i kraj priče.

PP

pre 2 godine

@Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici
(ja, 17. januar 2022 21:50)

pa to se i ne kupuje u prodavnici...
(matori, 17. januar 2022 23:47)

A gde kupiš, na pijaci? Mislim da nisi svestan da tako uneseš koncentrovanu hemiju. Pakovanja hemije su uglavnom litarska / kilogramska, a ta količina ne obično za hektar. Proizvođač ima mozda 10 ari i pretpostavi šta radi sa ostatkom hemije. Plus pitanje je da li je ispoštovao karencu.

Mi smo Top

pre 2 godine

Na Happy Cow mozete naci 8 vegi lokacija u Beogradu.
U Cirihu 40.
(Dragan, 17. januar 2022 23:15)

A sta ce nama vise od 8 ? U Srbiji se jede meso 95 % a kod njih je trend zato i 40 radi biznisa i onda zatvaraju za recimo 5-10 godina.U swe Malme kada je bio trend prvih talas tih veganskih restorana nisu trajali duze od 5-6 godina i kraj.evo sada opet neki blesavi talas vegana pa vegetarijana i sta jos ne znam medju mlade ljude to je sada cool ali ne dugotrajno.Pa srbi jedu vegetarijasnku hranu vekovima za razliku od njih, Dovoljno reci Sv Nikola gde je sve manje vise vege i ima prostora za sve grane vegana sto znaci da mi imamo puno vise iskustva sto se tice vegetariske hrane !
Zivim na zapad ceo zivot i mogu reci da imamo definitivno mocnu kuhinju i brzo ucimo nove stvari.

Mil’ca

pre 2 godine

„Srpska“ kuhinja (uglavnom iskopirana), gde su jedini začini so i biber i eventualno aleva paprika? Teško da to nekoga pleni ukusom. Možda cenom po proždranim kalorijama.

Drax

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.
(Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30)

I sta ce ti vise samo zauzimas mesto sledecoj turi .Samo baksuzi hoce da zive zauvek

Ja

pre 2 godine

@Пребранац, кисели купус, љута папричица, кајмак, сир, ајвар, урнебес, печурке на жару, уштипци, проја, туршија, ораснице, сува пита...

Od toga što si nabrojao samo je prebranac glavno jelo, ostalo su predjela/prilozi/salate/dezerti. I to upravo opisuje koliko je, ustvari, izbor loš. Misliš da će neko uzeti tanjir turšije za obrok?

za Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30

pre 2 godine

Slažem se s vama povodom manjka ribe i povrća na našoj trpezi, ali smatram da ono što ste primetili ima veze sa podnebljem, starinskim načinom života naspram modernog, i mnogim drugim faktorima.

Ne verujem da je vaš ili moj predak baš vrteo roštilj ispred kuće svaki put kad mu se prohte, pre samo 100 godina se na našem Balkanu nije meso jelo svakodnevno. Morate da uzmete u obzir i potrošnju mesa nekoga ko radi u polju (zapitajte se da li su postojali gojazni seljaci) i nekoga kome posao podrazumeva da sedi.

Meso samo po sebi nije kancerogeno, već zdravo, ali ovo što ste rekli za bureke i prerađevine je skroz tačno. Dodajem - količina je takođe veliki problem.

Niko ko konzumira parče kuvanog mesa nedeljno nije dobio rak. Onaj ko pije pivo kad stigne, jede samo ćevape i burek a vlakna u voću i povrću vidi samo na fotografiji naravno da će da ima posledice.

fc

pre 2 godine

Mila majko! Koliko li su platili da se ovo napiše.
Upozorio sam prijateljicu iz Kanade koja je vegetarijanac, a želela je da dođe u Srbiju da će biti teško, ali stvarno sam joj najdobronamernije rekao, ali rekla je da ipak želi.
Bilo je gore nego što sam mislio. Ajde to što je bilo teško objasniti da ne može riba, da ne mogu kojekakvi sosevi i moče i još što šta - to stvarno jesam očekivao, ali oni osudjivački pogledi, omalovažavanje, komentari sa strane kad misle da ne razumemo tipa "ovde došla da nas uči" ili "ova pametna belosvetska pita jel burek na masti ili ulju". To se valjda u ove liste ne računa

matori

pre 2 godine

@Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici
(ja, 17. januar 2022 21:50)

pa to se i ne kupuje u prodavnici...

biće bolje

pre 2 godine

Možda je neko od tur. agencija pokušao da dovede siromašnije Zapadnjake da se ubiju od hrane za male pare? Sigurno su svi nabrojeni gradovi dobre destinacije u kojima se dobro i jeftino jede ali previse je reci da su to najbolje destinacije. Jer teško da se bilo ko može porediti sa ponudom Pariza, Londona, Milana, Rima i citave Italije, Beča, Berlina itd. Možda mi imamo dobru hranu za malo para ali nemamo ni blizu izbor i ponudu kakvu oni imaju. Ali nije lose iskoristiti ovu reklamu i osvježiti pinudu, doraditi je fino je prezentirati i zaraditi. Dobro turistima dobro nama. U korona koja traje već 2 god. trško je ugostiteljima i treba ih malo reklamirati i ohrabriti, malo potrošiti. Neki se baš trude i imaju dobru ponudu.

....

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Што би се шалио? У Београду имаш пијацу или продавницу здраве хране на сваких неколико стотина метара, то нисам видео нигде у Европи. Притом су цене смешне за Западњаке. Такође има традиционалних посних куваних јела по обичним ресторанима, има и неколико стриктно вегетаријанских ресторана, 90% хране у пекарама је посно, гомила посних производа у буквално свакој самопослузи...

Јабучило

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Пребранац, кисели купус, љута папричица, кајмак, сир, ајвар, урнебес, печурке на жару, уштипци, проја, туршија, ораснице, сува пита...

Милош Радунковић

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.

realni optimist

pre 2 godine

"Internet portal Uswitch je napravio listu najboljih evropskih prestonica za ljubitelje hrane, a u samom vrhu se nalazi i srpska prestonica. "

Kako da ne, a od svih u njemu dostupnih ćevapa, doslovce su dobri (jestivi) samo oni koje si kupiš u Lidlu i ispečeš sam kod kuće...

ja

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Zašto bi se šalio, Beograd stvarno ima šta da ponudi što se tiče kvalitetnih restorana. U poslednjih 10ak godina konkurencija je ozbiljna, a, kvalitet stvarno na nivou svetskih metropola. Za Prag smo recimo francuzi + italijani na kvadrat. Voće i meso su nam još uvek ali kako stoje stvari ne zadugo daleko ukusniji nego u većini eu zemalja, dok za povrće to bas ne bi moglo da se kaže jer proizvodimo sorte nametnute sa zapada, cali ipak sa nešto lošijom tehnologijom. Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici

Јабучило

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Пребранац, кисели купус, љута папричица, кајмак, сир, ајвар, урнебес, печурке на жару, уштипци, проја, туршија, ораснице, сува пита...

....

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Што би се шалио? У Београду имаш пијацу или продавницу здраве хране на сваких неколико стотина метара, то нисам видео нигде у Европи. Притом су цене смешне за Западњаке. Такође има традиционалних посних куваних јела по обичним ресторанима, има и неколико стриктно вегетаријанских ресторана, 90% хране у пекарама је посно, гомила посних производа у буквално свакој самопослузи...

Милош Радунковић

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.

biće bolje

pre 2 godine

Možda je neko od tur. agencija pokušao da dovede siromašnije Zapadnjake da se ubiju od hrane za male pare? Sigurno su svi nabrojeni gradovi dobre destinacije u kojima se dobro i jeftino jede ali previse je reci da su to najbolje destinacije. Jer teško da se bilo ko može porediti sa ponudom Pariza, Londona, Milana, Rima i citave Italije, Beča, Berlina itd. Možda mi imamo dobru hranu za malo para ali nemamo ni blizu izbor i ponudu kakvu oni imaju. Ali nije lose iskoristiti ovu reklamu i osvježiti pinudu, doraditi je fino je prezentirati i zaraditi. Dobro turistima dobro nama. U korona koja traje već 2 god. trško je ugostiteljima i treba ih malo reklamirati i ohrabriti, malo potrošiti. Neki se baš trude i imaju dobru ponudu.

ja

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Zašto bi se šalio, Beograd stvarno ima šta da ponudi što se tiče kvalitetnih restorana. U poslednjih 10ak godina konkurencija je ozbiljna, a, kvalitet stvarno na nivou svetskih metropola. Za Prag smo recimo francuzi + italijani na kvadrat. Voće i meso su nam još uvek ali kako stoje stvari ne zadugo daleko ukusniji nego u većini eu zemalja, dok za povrće to bas ne bi moglo da se kaže jer proizvodimo sorte nametnute sa zapada, cali ipak sa nešto lošijom tehnologijom. Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici

matori

pre 2 godine

@Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici
(ja, 17. januar 2022 21:50)

pa to se i ne kupuje u prodavnici...

realni optimist

pre 2 godine

"Internet portal Uswitch je napravio listu najboljih evropskih prestonica za ljubitelje hrane, a u samom vrhu se nalazi i srpska prestonica. "

Kako da ne, a od svih u njemu dostupnih ćevapa, doslovce su dobri (jestivi) samo oni koje si kupiš u Lidlu i ispečeš sam kod kuće...

Ja

pre 2 godine

@Пребранац, кисели купус, љута папричица, кајмак, сир, ајвар, урнебес, печурке на жару, уштипци, проја, туршија, ораснице, сува пита...

Od toga što si nabrojao samo je prebranac glavno jelo, ostalo su predjela/prilozi/salate/dezerti. I to upravo opisuje koliko je, ustvari, izbor loš. Misliš da će neko uzeti tanjir turšije za obrok?

fc

pre 2 godine

Mila majko! Koliko li su platili da se ovo napiše.
Upozorio sam prijateljicu iz Kanade koja je vegetarijanac, a želela je da dođe u Srbiju da će biti teško, ali stvarno sam joj najdobronamernije rekao, ali rekla je da ipak želi.
Bilo je gore nego što sam mislio. Ajde to što je bilo teško objasniti da ne može riba, da ne mogu kojekakvi sosevi i moče i još što šta - to stvarno jesam očekivao, ali oni osudjivački pogledi, omalovažavanje, komentari sa strane kad misle da ne razumemo tipa "ovde došla da nas uči" ili "ova pametna belosvetska pita jel burek na masti ili ulju". To se valjda u ove liste ne računa

PP

pre 2 godine

@Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici
(ja, 17. januar 2022 21:50)

pa to se i ne kupuje u prodavnici...
(matori, 17. januar 2022 23:47)

A gde kupiš, na pijaci? Mislim da nisi svestan da tako uneseš koncentrovanu hemiju. Pakovanja hemije su uglavnom litarska / kilogramska, a ta količina ne obično za hektar. Proizvođač ima mozda 10 ari i pretpostavi šta radi sa ostatkom hemije. Plus pitanje je da li je ispoštovao karencu.

za Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30

pre 2 godine

Slažem se s vama povodom manjka ribe i povrća na našoj trpezi, ali smatram da ono što ste primetili ima veze sa podnebljem, starinskim načinom života naspram modernog, i mnogim drugim faktorima.

Ne verujem da je vaš ili moj predak baš vrteo roštilj ispred kuće svaki put kad mu se prohte, pre samo 100 godina se na našem Balkanu nije meso jelo svakodnevno. Morate da uzmete u obzir i potrošnju mesa nekoga ko radi u polju (zapitajte se da li su postojali gojazni seljaci) i nekoga kome posao podrazumeva da sedi.

Meso samo po sebi nije kancerogeno, već zdravo, ali ovo što ste rekli za bureke i prerađevine je skroz tačno. Dodajem - količina je takođe veliki problem.

Niko ko konzumira parče kuvanog mesa nedeljno nije dobio rak. Onaj ko pije pivo kad stigne, jede samo ćevape i burek a vlakna u voću i povrću vidi samo na fotografiji naravno da će da ima posledice.

Mil’ca

pre 2 godine

„Srpska“ kuhinja (uglavnom iskopirana), gde su jedini začini so i biber i eventualno aleva paprika? Teško da to nekoga pleni ukusom. Možda cenom po proždranim kalorijama.

Dama lama

pre 2 godine

Kako da ne, a od svih u njemu dostupnih ćevapa, doslovce su dobri (jestivi) samo oni koje si kupiš u Lidlu i ispečeš sam kod kuće...
(realni optimist, 17. januar 2022 21:47)

Vidi se da si Srbiju video samo na mapi.

Mile kontraš

pre 2 godine

beograd i vegetarijanci?Radim u hotelu sa 5* u bg...Ima dva vegetarijanska jela u jelovniku...Sta se desava kad odu u Skadarliju?

Mi smo Top

pre 2 godine

Na Happy Cow mozete naci 8 vegi lokacija u Beogradu.
U Cirihu 40.
(Dragan, 17. januar 2022 23:15)

A sta ce nama vise od 8 ? U Srbiji se jede meso 95 % a kod njih je trend zato i 40 radi biznisa i onda zatvaraju za recimo 5-10 godina.U swe Malme kada je bio trend prvih talas tih veganskih restorana nisu trajali duze od 5-6 godina i kraj.evo sada opet neki blesavi talas vegana pa vegetarijana i sta jos ne znam medju mlade ljude to je sada cool ali ne dugotrajno.Pa srbi jedu vegetarijasnku hranu vekovima za razliku od njih, Dovoljno reci Sv Nikola gde je sve manje vise vege i ima prostora za sve grane vegana sto znaci da mi imamo puno vise iskustva sto se tice vegetariske hrane !
Zivim na zapad ceo zivot i mogu reci da imamo definitivno mocnu kuhinju i brzo ucimo nove stvari.

La la iz Banata

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.
(Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30)

Ne bih se složio ;)

Drax

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.
(Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30)

I sta ce ti vise samo zauzimas mesto sledecoj turi .Samo baksuzi hoce da zive zauvek

xxx

pre 2 godine

Za dobru kuhinju nebitno na kojoj destinaciji se nalazi su potrebne dobre namernice i znanje tj kreativitet kuvara. Srbija ima i jedno sapmo treba love i kraj priče.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.

realni optimist

pre 2 godine

"Internet portal Uswitch je napravio listu najboljih evropskih prestonica za ljubitelje hrane, a u samom vrhu se nalazi i srpska prestonica. "

Kako da ne, a od svih u njemu dostupnih ćevapa, doslovce su dobri (jestivi) samo oni koje si kupiš u Lidlu i ispečeš sam kod kuće...

Јабучило

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Пребранац, кисели купус, љута папричица, кајмак, сир, ајвар, урнебес, печурке на жару, уштипци, проја, туршија, ораснице, сува пита...

....

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Што би се шалио? У Београду имаш пијацу или продавницу здраве хране на сваких неколико стотина метара, то нисам видео нигде у Европи. Притом су цене смешне за Западњаке. Такође има традиционалних посних куваних јела по обичним ресторанима, има и неколико стриктно вегетаријанских ресторана, 90% хране у пекарама је посно, гомила посних производа у буквално свакој самопослузи...

ja

pre 2 godine

Ovo se neko šali??
(lilly was here, 17. januar 2022 21:09)

Zašto bi se šalio, Beograd stvarno ima šta da ponudi što se tiče kvalitetnih restorana. U poslednjih 10ak godina konkurencija je ozbiljna, a, kvalitet stvarno na nivou svetskih metropola. Za Prag smo recimo francuzi + italijani na kvadrat. Voće i meso su nam još uvek ali kako stoje stvari ne zadugo daleko ukusniji nego u većini eu zemalja, dok za povrće to bas ne bi moglo da se kaže jer proizvodimo sorte nametnute sa zapada, cali ipak sa nešto lošijom tehnologijom. Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici

matori

pre 2 godine

@Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici
(ja, 17. januar 2022 21:50)

pa to se i ne kupuje u prodavnici...

biće bolje

pre 2 godine

Možda je neko od tur. agencija pokušao da dovede siromašnije Zapadnjake da se ubiju od hrane za male pare? Sigurno su svi nabrojeni gradovi dobre destinacije u kojima se dobro i jeftino jede ali previse je reci da su to najbolje destinacije. Jer teško da se bilo ko može porediti sa ponudom Pariza, Londona, Milana, Rima i citave Italije, Beča, Berlina itd. Možda mi imamo dobru hranu za malo para ali nemamo ni blizu izbor i ponudu kakvu oni imaju. Ali nije lose iskoristiti ovu reklamu i osvježiti pinudu, doraditi je fino je prezentirati i zaraditi. Dobro turistima dobro nama. U korona koja traje već 2 god. trško je ugostiteljima i treba ih malo reklamirati i ohrabriti, malo potrošiti. Neki se baš trude i imaju dobru ponudu.

La la iz Banata

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.
(Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30)

Ne bih se složio ;)

Mi smo Top

pre 2 godine

Na Happy Cow mozete naci 8 vegi lokacija u Beogradu.
U Cirihu 40.
(Dragan, 17. januar 2022 23:15)

A sta ce nama vise od 8 ? U Srbiji se jede meso 95 % a kod njih je trend zato i 40 radi biznisa i onda zatvaraju za recimo 5-10 godina.U swe Malme kada je bio trend prvih talas tih veganskih restorana nisu trajali duze od 5-6 godina i kraj.evo sada opet neki blesavi talas vegana pa vegetarijana i sta jos ne znam medju mlade ljude to je sada cool ali ne dugotrajno.Pa srbi jedu vegetarijasnku hranu vekovima za razliku od njih, Dovoljno reci Sv Nikola gde je sve manje vise vege i ima prostora za sve grane vegana sto znaci da mi imamo puno vise iskustva sto se tice vegetariske hrane !
Zivim na zapad ceo zivot i mogu reci da imamo definitivno mocnu kuhinju i brzo ucimo nove stvari.

Dama lama

pre 2 godine

Kako da ne, a od svih u njemu dostupnih ćevapa, doslovce su dobri (jestivi) samo oni koje si kupiš u Lidlu i ispečeš sam kod kuće...
(realni optimist, 17. januar 2022 21:47)

Vidi se da si Srbiju video samo na mapi.

Drax

pre 2 godine

Опште је познато да оно што ни сматрани да је добро у исхрани, те да се код нас добро једе је заправо врло лоша храна са становишта здравља. Масна, презачињена, са пуно меса, и то оног канцерогеног сушеног црвеног, бурек, сва могућа нездрава теста. Воћа и поврћа врло мало, рибе једино на славама. Значи, једна ствар је да ли је То укусна храна, а деуга да ли је здрава. Наша кухиња је само дно-дна. Зато између осталог живимо просечни 65-70 година, пријатно.
(Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30)

I sta ce ti vise samo zauzimas mesto sledecoj turi .Samo baksuzi hoce da zive zauvek

Mil’ca

pre 2 godine

„Srpska“ kuhinja (uglavnom iskopirana), gde su jedini začini so i biber i eventualno aleva paprika? Teško da to nekoga pleni ukusom. Možda cenom po proždranim kalorijama.

xxx

pre 2 godine

Za dobru kuhinju nebitno na kojoj destinaciji se nalazi su potrebne dobre namernice i znanje tj kreativitet kuvara. Srbija ima i jedno sapmo treba love i kraj priče.

fc

pre 2 godine

Mila majko! Koliko li su platili da se ovo napiše.
Upozorio sam prijateljicu iz Kanade koja je vegetarijanac, a želela je da dođe u Srbiju da će biti teško, ali stvarno sam joj najdobronamernije rekao, ali rekla je da ipak želi.
Bilo je gore nego što sam mislio. Ajde to što je bilo teško objasniti da ne može riba, da ne mogu kojekakvi sosevi i moče i još što šta - to stvarno jesam očekivao, ali oni osudjivački pogledi, omalovažavanje, komentari sa strane kad misle da ne razumemo tipa "ovde došla da nas uči" ili "ova pametna belosvetska pita jel burek na masti ili ulju". To se valjda u ove liste ne računa

Mile kontraš

pre 2 godine

beograd i vegetarijanci?Radim u hotelu sa 5* u bg...Ima dva vegetarijanska jela u jelovniku...Sta se desava kad odu u Skadarliju?

za Милош Радунковић, 17. januar 2022 22:30

pre 2 godine

Slažem se s vama povodom manjka ribe i povrća na našoj trpezi, ali smatram da ono što ste primetili ima veze sa podnebljem, starinskim načinom života naspram modernog, i mnogim drugim faktorima.

Ne verujem da je vaš ili moj predak baš vrteo roštilj ispred kuće svaki put kad mu se prohte, pre samo 100 godina se na našem Balkanu nije meso jelo svakodnevno. Morate da uzmete u obzir i potrošnju mesa nekoga ko radi u polju (zapitajte se da li su postojali gojazni seljaci) i nekoga kome posao podrazumeva da sedi.

Meso samo po sebi nije kancerogeno, već zdravo, ali ovo što ste rekli za bureke i prerađevine je skroz tačno. Dodajem - količina je takođe veliki problem.

Niko ko konzumira parče kuvanog mesa nedeljno nije dobio rak. Onaj ko pije pivo kad stigne, jede samo ćevape i burek a vlakna u voću i povrću vidi samo na fotografiji naravno da će da ima posledice.

Ja

pre 2 godine

@Пребранац, кисели купус, љута папричица, кајмак, сир, ајвар, урнебес, печурке на жару, уштипци, проја, туршија, ораснице, сува пита...

Od toga što si nabrojao samo je prebranac glavno jelo, ostalo su predjela/prilozi/salate/dezerti. I to upravo opisuje koliko je, ustvari, izbor loš. Misliš da će neko uzeti tanjir turšije za obrok?

PP

pre 2 godine

@Npr kada ste proslednji put kupili ukusan paradajz ili kupus u prodavnici
(ja, 17. januar 2022 21:50)

pa to se i ne kupuje u prodavnici...
(matori, 17. januar 2022 23:47)

A gde kupiš, na pijaci? Mislim da nisi svestan da tako uneseš koncentrovanu hemiju. Pakovanja hemije su uglavnom litarska / kilogramska, a ta količina ne obično za hektar. Proizvođač ima mozda 10 ari i pretpostavi šta radi sa ostatkom hemije. Plus pitanje je da li je ispoštovao karencu.