Sreda, 28.09.2022.

18:47

Bonton u kuhinji; Devet grešaka koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave

Izvor: TU Magazin

Bonton u kuhinji; Devet grešaka koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

ŠveCka

pre 1 godinu

Njihova kuhinja je sjajna. Što se tiče bifteka, jedem ga kako ja hoću a ne kako hoće konobar ili bilo ko u restoranu.

Za sve ostalo - relativno je od mesta i okolnosti. Nisam imao negativna iskustva i uživao sam u gastronomiji.

Neko reče u komentarima da mu je na odmoru na Fr. Alpima konobar rekao da ima loš ukus jer je tražio zapečen biftek. Da sam ja bio, momentalno bih zvao vlasnika restorana i pitao glasno da čuju i ostali da li sam došao u restoran da me posluže hranom koju ću dobro da platim ili da me nazivaju budalom za moje pare.

Srećom nisam imao takva iskustva.

Levy

pre 1 godinu

Ma koji Francuzi bre, oni o necemu da pricaju o ponasanju u restoranima, kao dugogodisnji konobar mogu da kazem sve najgore o njima. ...
Ponasanje nula prema konobaru...
(anonimno_ do kraja,

Koliko ste vrsni konobari govori cinjenica da se bazirate na Balkance kad otvarate ugostiteljske objekte. Odsele nas a vi kljuc u bravu.

Sasa

pre 1 godinu

Alergičan sam na kečap - dobijem ospice kad vidim da ga neko jede ,pa čak i kada to radi uz neku brzu hranu.
U kuci sam ga skoro iskorenio. Mladji sin još pruža otpor ali se i to proredilo.
Možes da se oteliš praveci neko jelo i vodeci računa o začinima,ukusu i onda dodje lik i prospe po tome kečap i pomnoži sve sa nulom.
Mogu da zamislim kako je kuvaru nekom kad mu to uradi sa porcijom.
(Komša, 29. septembar 2022 15:39)

E, sto ti ja nisam sin, celu tubu bih ti na glavu iscedio. Ako se tebi nesto ne svidja, ne znaci da ceo svet deli tvoje misljenje i ukus, nema gorih ljudi od takvih kao ti. I da, bas me zabole za misljenje kuvara.

S1pac

pre 1 godinu

Uopšte me ne interesuje šta njih nervira. Ako želim biftek jednostavno naručujem pečeniji,a posle toga popijem pivo,kolu ili kiselu. Vina volim i sad ako će me neko posavetovati šta ide uz koje jelo lepo ću mu zahvaliti,a da mi se podsmeva ili nervira za moj izbor mogu se lepo okrenuti i otići kod pravih domaćina koji će me ugostiti.

Bon-Ton

pre 1 godinu

anonimno_ do kraja,

Ti bi da se gosti prilagode tebi i da zbog tebe mijenjaju svoje obicaje,kulturu i jos ocekujes da te nagrade. Nekim ljudima mrak na oci padne kad vide sta radite.







nisi u ne postujes gosta stanju zadovoljiti gosta a hoces baksis

Che

pre 1 godinu

Bio sam u Francuskoj 20ak puta. Nigde nisam video tako neljubazne konobare kao tamo. Jedan nam je toliko digao pritisak da smo se potukli s njim. Celo vreme je bio arogantan jer ga nismo zamolili za pivo, već smo ga tražili pivo! Ovo je samo jedan od primera. Bilo ih je još. Npr. u Provasi nas konobar nije hteo poslužiti jer na ulazu nismo rekli dobar dan.

Exo

pre 1 godinu

A kako se Francuzi ponašaju kada izađu van Francuske?
E tako se i mi ostali ponašamo kod njih. Proveo sam dva meseca na službenom putu u Lionu i jeo sam u restoranima koji nisu francuski jer meni bez slika i bez engleskoh jezika mi je neupotrebljiv. Onu količinu hrane koju stave na tanjir ja ne dajem ni mački. Bitno im je da išaraju nekakvim sosovima, stave zeleniš i to je sve.
A pečeni biftek svakako jedem. Ko hoće živo neka ide u lov.

Ako već putuješ negdje onda se raspitaj o specijalitetima, ljudi vole i njeguju svoj jezik i ne žele da koriste druge u svakodnevnoj komunikaciji, na kraju krajeva zar nije ljepše da znaš nekoliko fraza, idioma i rečenica iz nematernjeg jezika. Što se tiče količine hrane i tu bi trebao znati o kulturi druge zemlje. Oni jedu pet puta dnevno, iako koriste dosta putra u kuhinji upravo ih ovakav režim sa manjim a čestim porcijama čini vitalnim za razliku od nas i naših preobilnih porcija mljevenog mesa umotanog u neko povrće.
A za well done odrezak nemam šta da ti kažem. Dovoljno govori o tvom ukusu.

Hm

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.
(Hm, 29. septembar 2022 10:03)

Razlog tome je vrlo tehničke prirode. Vino se greje od ruke, dok ako času držiš za stopu ne prenosiš toplotu. Čaše za vino su tanke i posle kratkog vremena promeni temperaturu. A konjak se služi topao. Nije to stvar manira nego fizike.
(?Por qué no te callas?, 29. septembar 2022 13:38)

Pa, ja to znam, zato i napisah, bez obrazloženja, doduše, ali oni koji vinsku čašu drže za trbuh to ne znaju. Poenta je upravo da, ako znate, to nećete raditi, jer nećete da vam se vino greje, već konjak. Lepi maniri su i odraz znanja, a ne samo praćenja bon-tona i pokazivanja istog.

Neko ko ne zna će jednostavno pratiti šta drugi rade, pa ako oko njega svi rade kako treba, raditi pravu stvar, ne znajući zašto, ali jednog dana će (možda) to i naučiti.

bata gaja

pre 1 godinu

Niko ne sipa čitavu bocu vina u rižoto, ali što se kvaliteta tiče važi upravo suprotno od navedenog u tekstu - nikada se u hranu ne stavlja loše vino (što u čašu - to u tiganj), tako da za sipanje čaše šablija u rižoto mogu da uslede samo pohvale!

anonimno_ do kraja

pre 1 godinu

Ma koji Francuzi bre, oni o necemu da pricaju o ponasanju u restoranima, kao dugogodisnji konobar mogu da kazem sve najgore o njima.
Ponasanje nula prema konobaru
Nece zivi ni jedan drugi jezik da govore i ako ga znaju
Zelje su im uvek specijalne sto se hrane tice i nikad nisu zadovoljni koliko kod se neko potrudio da im udovolji
Baksis 0 cista
Pri odlasku ne kazu ni hvala ni dovidjenja
Neka pogledaju prvo sebe malo pa pocnu da pricaju kako drugi narod treba da se ponasa kod njih

pretjerana očekivanja

pre 1 godinu

Ako ja plaćam onda ja biram i jedem kako meni pase i ne razmišljam šta će neko da kaže ili misli. Još stari Rimljani su rekli o ukusima se ne raspravlja. Poštujem njihovu kulturu jer kupujem i plaćam a da li ini poštuju moju kulturu ako nešto jedem na svoj način? Zašto bi morao da mažem paštetu zalogaj po zalogaj a ne ćitavu šnitu odjednom? Da li je bolji ukus ili šta? I šta ako neko pije pivo, zasto je problem? Možda zato što je jeftinije pa manje zarade? A neko pije mozda zato da popije manje alkohola ili zato jer pije tablete. Zar bi morao da sve radi po volji drugih a ne po svojoj volji?

Komša

pre 1 godinu

Alergičan sam na kečap - dobijem ospice kad vidim da ga neko jede ,pa čak i kada to radi uz neku brzu hranu.
U kuci sam ga skoro iskorenio. Mladji sin još pruža otpor ali se i to proredilo.
Možes da se oteliš praveci neko jelo i vodeci računa o začinima,ukusu i onda dodje lik i prospe po tome kečap i pomnoži sve sa nulom.
Mogu da zamislim kako je kuvaru nekom kad mu to uradi sa porcijom.

@Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Čisto retoričko pitanje :

Ukoliko bih naručio punjene paprike

bez paprika, kako bih bio siguran da

mi nisu poslužili sarmu bez kiselog

kupusa ?
(Čeki opinionista del cazzo, 29. septembar 2022 12:34)

Culom ukusa?

NikolaBg

pre 1 godinu

Ovo su sve neviđene gluposti. Na tv-u sam video, a i od ljudi čuo da Francuzi sendviče sa bagetom jedu svuda po parkovima i trpaju sve živo u njih. Ovi što mažu paštetice i drže hleb između levog kažiprsta i palca sa podignutim malim prstom, brišu se salveticama posle svakog gutljaja vina su neki nobles.

?Por qué no te callas?

pre 1 godinu

Radim u jednom od najboljih koktel restorana u Španiji u samom srcu Madrida kao menadžer. Evo iz prve ruke, apsolutno pola stvari sa liste nema veze sa vezom. Imamo puno francuskih turista. Kao prvo ima poslovica italijanska koja kaže "ne kuvaj sa onim što ne bi pio". Dakle 100 ml Chablis Chardonnay-a nije ništa strašno niti toliko skupo. Naravno da nećeš sipati celu bocu vina u rižoto. Što se tiče manira za stolom, brisanja usta pre vina, totalna glupost. Mozda u nekim super fensi restoranima. U većini je sasvim dovoljno da ne miksujes vino sa koka kolom (calimocho u Španiji) ali da se razumemo ako gost nešto želi, to je zakon i amin. Potpuno je prepotentno ponašati se sa nipodastavanjem prema gostu jer nešto ne radi po standardima. Zlatno pravilo zdravog ugostiteljstva je da gost za svoj novac može da dobije što sto je tehnički izvodljivo od strane restorana. I bez predrasuda. Ko sam ja da nekog učim šta da radi za svoj novac, teško zarađen? Tu si da usluziš i da nekom učiniš noć vrednom potrošenog novca.

Aleksa78

pre 1 godinu

jedino za biftek jeste, jednom( dok sam jeo meso tada) sam zatražio da bude dobro pečeno, konobar mi je rekao da " nemam dobar ukus" ( na fr Alpima na godišnjem)Ništa reko, vi ipak uradite kako tražim, što i jesu....Ostalo je manje više " urbana legenda" , većina navedenog se odnosi na bolje restorane, tradicionalne i skuplje, pogotovo za vino da mešate( špricer) je za njih ludost, što i jeste u principu tako. Po Parizu i drugim gradovima gde ima " svakoga i svega" a najmanje tradicionalnih Francuza, može apsolutno sve, kečap naravno ima u svakom trenutku.

?Por qué no te callas?

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.
(Hm, 29. septembar 2022 10:03)

Razlog tome je vrlo tehničke prirode. Vino se greje od ruke, dok ako času držiš za stopu ne prenosiš toplotu. Čaše za vino su tanke i posle kratkog vremena promeni temperaturu. A konjak se služi topao. Nije to stvar manira nego fizike.

ili Francuzi ili ti kuburite s hemijom

pre 1 godinu

Salata se ne jede uz glavno jelo, vec pre glavnog jela. Jer vino, koje se pije uz glavni obrok, ne ide uz salatu (vino je bazno, a salata kisela - to se ne mesa).

(Jacques, 29. septembar 2022 09:44)

Vino nije i nikad neće biti bazno. Vino je kiselo i ima pH 4.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Čisto retoričko pitanje :

Ukoliko bih naručio punjene paprike

bez paprika, kako bih bio siguran da

mi nisu poslužili sarmu bez kiselog

kupusa ?

J.

pre 1 godinu

Naravno da se foie gras ne maže, jer to i nije pasteta, pasteta se pravi od otpadaka i to je nešto sasvim drugo, niti će vam Francuz u kući izneti pastetu, niti cete je naći u restoranu.
Vodu će vam u restoranu staviti na sto besplatno.

rebro

pre 1 godinu

A kako se Francuzi ponašaju kada izađu van Francuske?
E tako se i mi ostali ponašamo kod njih. Proveo sam dva meseca na službenom putu u Lionu i jeo sam u restoranima koji nisu francuski jer meni bez slika i bez engleskoh jezika mi je neupotrebljiv. Onu količinu hrane koju stave na tanjir ja ne dajem ni mački. Bitno im je da išaraju nekakvim sosovima, stave zeleniš i to je sve.
A pečeni biftek svakako jedem. Ko hoće živo neka ide u lov.

Hm

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.

Jacques

pre 1 godinu

I jos nesto.

Salata se ne jede uz glavno jelo, vec pre glavnog jela. Jer vino, koje se pije uz glavni obrok, ne ide uz salatu (vino je bazno, a salata kisela - to se ne mesa).

Sajder (koji se u Francuskoj zove sidr) se pije u jednostavnim sirim casama. Originalno su case od keramike (pecene gline). Ako vas vide da sipate sajder u case za vino, ili jos gore u case za sampanjac, smejace vam se.
Industrijski sajder kao Oxbow, Somersby i takve stvari, niko u Francuskoj ne pije. To se smatra losim alkoholisanim sokom od jabuke.

Crno vino se ne drzi u frizideru.

NIKAD se ne stavlja led u vino. To je bogohuljenje!

Obratite paznju na dorucak. U Francuskoj se dorucal jede direktno sa stola, cesto se ne sluzi tanjir, vec se hleb (francuska kifla) odlomi, spusti pred vas na sto i na nju se maze maslac i dzem, i u novije vreme Nutela.

Prilicno je normalno da umocite komad hleba (s namazanim maslacem i pekmezom) u vasu kafu s mlekom ili cokoladno mleko pre nego sto uzmete zalogaj. To nije nepristojno ili rezervisano za decu.

Jesti nesto poput bureka, obilno i masno, bi za Francuza bilo ravno samoubistvu. Njihov dorucak je brz, lak i jednostavan jer je rucak tacno u 12:00.

Za dorucak se pice (kafa, bela kafa, cokoladno mleko ili mleko) ne sluzi u solji vec u ciniji zapremine 2-3 dl.

I tako dalje.

rebro

pre 1 godinu

A kako se Francuzi ponašaju kada izađu van Francuske?
E tako se i mi ostali ponašamo kod njih. Proveo sam dva meseca na službenom putu u Lionu i jeo sam u restoranima koji nisu francuski jer meni bez slika i bez engleskoh jezika mi je neupotrebljiv. Onu količinu hrane koju stave na tanjir ja ne dajem ni mački. Bitno im je da išaraju nekakvim sosovima, stave zeleniš i to je sve.
A pečeni biftek svakako jedem. Ko hoće živo neka ide u lov.

?Por qué no te callas?

pre 1 godinu

Radim u jednom od najboljih koktel restorana u Španiji u samom srcu Madrida kao menadžer. Evo iz prve ruke, apsolutno pola stvari sa liste nema veze sa vezom. Imamo puno francuskih turista. Kao prvo ima poslovica italijanska koja kaže "ne kuvaj sa onim što ne bi pio". Dakle 100 ml Chablis Chardonnay-a nije ništa strašno niti toliko skupo. Naravno da nećeš sipati celu bocu vina u rižoto. Što se tiče manira za stolom, brisanja usta pre vina, totalna glupost. Mozda u nekim super fensi restoranima. U većini je sasvim dovoljno da ne miksujes vino sa koka kolom (calimocho u Španiji) ali da se razumemo ako gost nešto želi, to je zakon i amin. Potpuno je prepotentno ponašati se sa nipodastavanjem prema gostu jer nešto ne radi po standardima. Zlatno pravilo zdravog ugostiteljstva je da gost za svoj novac može da dobije što sto je tehnički izvodljivo od strane restorana. I bez predrasuda. Ko sam ja da nekog učim šta da radi za svoj novac, teško zarađen? Tu si da usluziš i da nekom učiniš noć vrednom potrošenog novca.

ili Francuzi ili ti kuburite s hemijom

pre 1 godinu

Salata se ne jede uz glavno jelo, vec pre glavnog jela. Jer vino, koje se pije uz glavni obrok, ne ide uz salatu (vino je bazno, a salata kisela - to se ne mesa).

(Jacques, 29. septembar 2022 09:44)

Vino nije i nikad neće biti bazno. Vino je kiselo i ima pH 4.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Čisto retoričko pitanje :

Ukoliko bih naručio punjene paprike

bez paprika, kako bih bio siguran da

mi nisu poslužili sarmu bez kiselog

kupusa ?

Jacques

pre 1 godinu

I jos nesto.

Salata se ne jede uz glavno jelo, vec pre glavnog jela. Jer vino, koje se pije uz glavni obrok, ne ide uz salatu (vino je bazno, a salata kisela - to se ne mesa).

Sajder (koji se u Francuskoj zove sidr) se pije u jednostavnim sirim casama. Originalno su case od keramike (pecene gline). Ako vas vide da sipate sajder u case za vino, ili jos gore u case za sampanjac, smejace vam se.
Industrijski sajder kao Oxbow, Somersby i takve stvari, niko u Francuskoj ne pije. To se smatra losim alkoholisanim sokom od jabuke.

Crno vino se ne drzi u frizideru.

NIKAD se ne stavlja led u vino. To je bogohuljenje!

Obratite paznju na dorucak. U Francuskoj se dorucal jede direktno sa stola, cesto se ne sluzi tanjir, vec se hleb (francuska kifla) odlomi, spusti pred vas na sto i na nju se maze maslac i dzem, i u novije vreme Nutela.

Prilicno je normalno da umocite komad hleba (s namazanim maslacem i pekmezom) u vasu kafu s mlekom ili cokoladno mleko pre nego sto uzmete zalogaj. To nije nepristojno ili rezervisano za decu.

Jesti nesto poput bureka, obilno i masno, bi za Francuza bilo ravno samoubistvu. Njihov dorucak je brz, lak i jednostavan jer je rucak tacno u 12:00.

Za dorucak se pice (kafa, bela kafa, cokoladno mleko ili mleko) ne sluzi u solji vec u ciniji zapremine 2-3 dl.

I tako dalje.

Hm

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.

?Por qué no te callas?

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.
(Hm, 29. septembar 2022 10:03)

Razlog tome je vrlo tehničke prirode. Vino se greje od ruke, dok ako času držiš za stopu ne prenosiš toplotu. Čaše za vino su tanke i posle kratkog vremena promeni temperaturu. A konjak se služi topao. Nije to stvar manira nego fizike.

J.

pre 1 godinu

Naravno da se foie gras ne maže, jer to i nije pasteta, pasteta se pravi od otpadaka i to je nešto sasvim drugo, niti će vam Francuz u kući izneti pastetu, niti cete je naći u restoranu.
Vodu će vam u restoranu staviti na sto besplatno.

NikolaBg

pre 1 godinu

Ovo su sve neviđene gluposti. Na tv-u sam video, a i od ljudi čuo da Francuzi sendviče sa bagetom jedu svuda po parkovima i trpaju sve živo u njih. Ovi što mažu paštetice i drže hleb između levog kažiprsta i palca sa podignutim malim prstom, brišu se salveticama posle svakog gutljaja vina su neki nobles.

anonimno_ do kraja

pre 1 godinu

Ma koji Francuzi bre, oni o necemu da pricaju o ponasanju u restoranima, kao dugogodisnji konobar mogu da kazem sve najgore o njima.
Ponasanje nula prema konobaru
Nece zivi ni jedan drugi jezik da govore i ako ga znaju
Zelje su im uvek specijalne sto se hrane tice i nikad nisu zadovoljni koliko kod se neko potrudio da im udovolji
Baksis 0 cista
Pri odlasku ne kazu ni hvala ni dovidjenja
Neka pogledaju prvo sebe malo pa pocnu da pricaju kako drugi narod treba da se ponasa kod njih

Aleksa78

pre 1 godinu

jedino za biftek jeste, jednom( dok sam jeo meso tada) sam zatražio da bude dobro pečeno, konobar mi je rekao da " nemam dobar ukus" ( na fr Alpima na godišnjem)Ništa reko, vi ipak uradite kako tražim, što i jesu....Ostalo je manje više " urbana legenda" , većina navedenog se odnosi na bolje restorane, tradicionalne i skuplje, pogotovo za vino da mešate( špricer) je za njih ludost, što i jeste u principu tako. Po Parizu i drugim gradovima gde ima " svakoga i svega" a najmanje tradicionalnih Francuza, može apsolutno sve, kečap naravno ima u svakom trenutku.

bata gaja

pre 1 godinu

Niko ne sipa čitavu bocu vina u rižoto, ali što se kvaliteta tiče važi upravo suprotno od navedenog u tekstu - nikada se u hranu ne stavlja loše vino (što u čašu - to u tiganj), tako da za sipanje čaše šablija u rižoto mogu da uslede samo pohvale!

pretjerana očekivanja

pre 1 godinu

Ako ja plaćam onda ja biram i jedem kako meni pase i ne razmišljam šta će neko da kaže ili misli. Još stari Rimljani su rekli o ukusima se ne raspravlja. Poštujem njihovu kulturu jer kupujem i plaćam a da li ini poštuju moju kulturu ako nešto jedem na svoj način? Zašto bi morao da mažem paštetu zalogaj po zalogaj a ne ćitavu šnitu odjednom? Da li je bolji ukus ili šta? I šta ako neko pije pivo, zasto je problem? Možda zato što je jeftinije pa manje zarade? A neko pije mozda zato da popije manje alkohola ili zato jer pije tablete. Zar bi morao da sve radi po volji drugih a ne po svojoj volji?

@Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Čisto retoričko pitanje :

Ukoliko bih naručio punjene paprike

bez paprika, kako bih bio siguran da

mi nisu poslužili sarmu bez kiselog

kupusa ?
(Čeki opinionista del cazzo, 29. septembar 2022 12:34)

Culom ukusa?

Hm

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.
(Hm, 29. septembar 2022 10:03)

Razlog tome je vrlo tehničke prirode. Vino se greje od ruke, dok ako času držiš za stopu ne prenosiš toplotu. Čaše za vino su tanke i posle kratkog vremena promeni temperaturu. A konjak se služi topao. Nije to stvar manira nego fizike.
(?Por qué no te callas?, 29. septembar 2022 13:38)

Pa, ja to znam, zato i napisah, bez obrazloženja, doduše, ali oni koji vinsku čašu drže za trbuh to ne znaju. Poenta je upravo da, ako znate, to nećete raditi, jer nećete da vam se vino greje, već konjak. Lepi maniri su i odraz znanja, a ne samo praćenja bon-tona i pokazivanja istog.

Neko ko ne zna će jednostavno pratiti šta drugi rade, pa ako oko njega svi rade kako treba, raditi pravu stvar, ne znajući zašto, ali jednog dana će (možda) to i naučiti.

Komša

pre 1 godinu

Alergičan sam na kečap - dobijem ospice kad vidim da ga neko jede ,pa čak i kada to radi uz neku brzu hranu.
U kuci sam ga skoro iskorenio. Mladji sin još pruža otpor ali se i to proredilo.
Možes da se oteliš praveci neko jelo i vodeci računa o začinima,ukusu i onda dodje lik i prospe po tome kečap i pomnoži sve sa nulom.
Mogu da zamislim kako je kuvaru nekom kad mu to uradi sa porcijom.

ŠveCka

pre 1 godinu

Njihova kuhinja je sjajna. Što se tiče bifteka, jedem ga kako ja hoću a ne kako hoće konobar ili bilo ko u restoranu.

Za sve ostalo - relativno je od mesta i okolnosti. Nisam imao negativna iskustva i uživao sam u gastronomiji.

Neko reče u komentarima da mu je na odmoru na Fr. Alpima konobar rekao da ima loš ukus jer je tražio zapečen biftek. Da sam ja bio, momentalno bih zvao vlasnika restorana i pitao glasno da čuju i ostali da li sam došao u restoran da me posluže hranom koju ću dobro da platim ili da me nazivaju budalom za moje pare.

Srećom nisam imao takva iskustva.

Sasa

pre 1 godinu

Alergičan sam na kečap - dobijem ospice kad vidim da ga neko jede ,pa čak i kada to radi uz neku brzu hranu.
U kuci sam ga skoro iskorenio. Mladji sin još pruža otpor ali se i to proredilo.
Možes da se oteliš praveci neko jelo i vodeci računa o začinima,ukusu i onda dodje lik i prospe po tome kečap i pomnoži sve sa nulom.
Mogu da zamislim kako je kuvaru nekom kad mu to uradi sa porcijom.
(Komša, 29. septembar 2022 15:39)

E, sto ti ja nisam sin, celu tubu bih ti na glavu iscedio. Ako se tebi nesto ne svidja, ne znaci da ceo svet deli tvoje misljenje i ukus, nema gorih ljudi od takvih kao ti. I da, bas me zabole za misljenje kuvara.

S1pac

pre 1 godinu

Uopšte me ne interesuje šta njih nervira. Ako želim biftek jednostavno naručujem pečeniji,a posle toga popijem pivo,kolu ili kiselu. Vina volim i sad ako će me neko posavetovati šta ide uz koje jelo lepo ću mu zahvaliti,a da mi se podsmeva ili nervira za moj izbor mogu se lepo okrenuti i otići kod pravih domaćina koji će me ugostiti.

Che

pre 1 godinu

Bio sam u Francuskoj 20ak puta. Nigde nisam video tako neljubazne konobare kao tamo. Jedan nam je toliko digao pritisak da smo se potukli s njim. Celo vreme je bio arogantan jer ga nismo zamolili za pivo, već smo ga tražili pivo! Ovo je samo jedan od primera. Bilo ih je još. Npr. u Provasi nas konobar nije hteo poslužiti jer na ulazu nismo rekli dobar dan.

Exo

pre 1 godinu

A kako se Francuzi ponašaju kada izađu van Francuske?
E tako se i mi ostali ponašamo kod njih. Proveo sam dva meseca na službenom putu u Lionu i jeo sam u restoranima koji nisu francuski jer meni bez slika i bez engleskoh jezika mi je neupotrebljiv. Onu količinu hrane koju stave na tanjir ja ne dajem ni mački. Bitno im je da išaraju nekakvim sosovima, stave zeleniš i to je sve.
A pečeni biftek svakako jedem. Ko hoće živo neka ide u lov.

Ako već putuješ negdje onda se raspitaj o specijalitetima, ljudi vole i njeguju svoj jezik i ne žele da koriste druge u svakodnevnoj komunikaciji, na kraju krajeva zar nije ljepše da znaš nekoliko fraza, idioma i rečenica iz nematernjeg jezika. Što se tiče količine hrane i tu bi trebao znati o kulturi druge zemlje. Oni jedu pet puta dnevno, iako koriste dosta putra u kuhinji upravo ih ovakav režim sa manjim a čestim porcijama čini vitalnim za razliku od nas i naših preobilnih porcija mljevenog mesa umotanog u neko povrće.
A za well done odrezak nemam šta da ti kažem. Dovoljno govori o tvom ukusu.

Levy

pre 1 godinu

Ma koji Francuzi bre, oni o necemu da pricaju o ponasanju u restoranima, kao dugogodisnji konobar mogu da kazem sve najgore o njima. ...
Ponasanje nula prema konobaru...
(anonimno_ do kraja,

Koliko ste vrsni konobari govori cinjenica da se bazirate na Balkance kad otvarate ugostiteljske objekte. Odsele nas a vi kljuc u bravu.

Bon-Ton

pre 1 godinu

anonimno_ do kraja,

Ti bi da se gosti prilagode tebi i da zbog tebe mijenjaju svoje obicaje,kulturu i jos ocekujes da te nagrade. Nekim ljudima mrak na oci padne kad vide sta radite.







nisi u ne postujes gosta stanju zadovoljiti gosta a hoces baksis

rebro

pre 1 godinu

A kako se Francuzi ponašaju kada izađu van Francuske?
E tako se i mi ostali ponašamo kod njih. Proveo sam dva meseca na službenom putu u Lionu i jeo sam u restoranima koji nisu francuski jer meni bez slika i bez engleskoh jezika mi je neupotrebljiv. Onu količinu hrane koju stave na tanjir ja ne dajem ni mački. Bitno im je da išaraju nekakvim sosovima, stave zeleniš i to je sve.
A pečeni biftek svakako jedem. Ko hoće živo neka ide u lov.

Jacques

pre 1 godinu

I jos nesto.

Salata se ne jede uz glavno jelo, vec pre glavnog jela. Jer vino, koje se pije uz glavni obrok, ne ide uz salatu (vino je bazno, a salata kisela - to se ne mesa).

Sajder (koji se u Francuskoj zove sidr) se pije u jednostavnim sirim casama. Originalno su case od keramike (pecene gline). Ako vas vide da sipate sajder u case za vino, ili jos gore u case za sampanjac, smejace vam se.
Industrijski sajder kao Oxbow, Somersby i takve stvari, niko u Francuskoj ne pije. To se smatra losim alkoholisanim sokom od jabuke.

Crno vino se ne drzi u frizideru.

NIKAD se ne stavlja led u vino. To je bogohuljenje!

Obratite paznju na dorucak. U Francuskoj se dorucal jede direktno sa stola, cesto se ne sluzi tanjir, vec se hleb (francuska kifla) odlomi, spusti pred vas na sto i na nju se maze maslac i dzem, i u novije vreme Nutela.

Prilicno je normalno da umocite komad hleba (s namazanim maslacem i pekmezom) u vasu kafu s mlekom ili cokoladno mleko pre nego sto uzmete zalogaj. To nije nepristojno ili rezervisano za decu.

Jesti nesto poput bureka, obilno i masno, bi za Francuza bilo ravno samoubistvu. Njihov dorucak je brz, lak i jednostavan jer je rucak tacno u 12:00.

Za dorucak se pice (kafa, bela kafa, cokoladno mleko ili mleko) ne sluzi u solji vec u ciniji zapremine 2-3 dl.

I tako dalje.

Sasa

pre 1 godinu

Alergičan sam na kečap - dobijem ospice kad vidim da ga neko jede ,pa čak i kada to radi uz neku brzu hranu.
U kuci sam ga skoro iskorenio. Mladji sin još pruža otpor ali se i to proredilo.
Možes da se oteliš praveci neko jelo i vodeci računa o začinima,ukusu i onda dodje lik i prospe po tome kečap i pomnoži sve sa nulom.
Mogu da zamislim kako je kuvaru nekom kad mu to uradi sa porcijom.
(Komša, 29. septembar 2022 15:39)

E, sto ti ja nisam sin, celu tubu bih ti na glavu iscedio. Ako se tebi nesto ne svidja, ne znaci da ceo svet deli tvoje misljenje i ukus, nema gorih ljudi od takvih kao ti. I da, bas me zabole za misljenje kuvara.

Exo

pre 1 godinu

A kako se Francuzi ponašaju kada izađu van Francuske?
E tako se i mi ostali ponašamo kod njih. Proveo sam dva meseca na službenom putu u Lionu i jeo sam u restoranima koji nisu francuski jer meni bez slika i bez engleskoh jezika mi je neupotrebljiv. Onu količinu hrane koju stave na tanjir ja ne dajem ni mački. Bitno im je da išaraju nekakvim sosovima, stave zeleniš i to je sve.
A pečeni biftek svakako jedem. Ko hoće živo neka ide u lov.

Ako već putuješ negdje onda se raspitaj o specijalitetima, ljudi vole i njeguju svoj jezik i ne žele da koriste druge u svakodnevnoj komunikaciji, na kraju krajeva zar nije ljepše da znaš nekoliko fraza, idioma i rečenica iz nematernjeg jezika. Što se tiče količine hrane i tu bi trebao znati o kulturi druge zemlje. Oni jedu pet puta dnevno, iako koriste dosta putra u kuhinji upravo ih ovakav režim sa manjim a čestim porcijama čini vitalnim za razliku od nas i naših preobilnih porcija mljevenog mesa umotanog u neko povrće.
A za well done odrezak nemam šta da ti kažem. Dovoljno govori o tvom ukusu.

Komša

pre 1 godinu

Alergičan sam na kečap - dobijem ospice kad vidim da ga neko jede ,pa čak i kada to radi uz neku brzu hranu.
U kuci sam ga skoro iskorenio. Mladji sin još pruža otpor ali se i to proredilo.
Možes da se oteliš praveci neko jelo i vodeci računa o začinima,ukusu i onda dodje lik i prospe po tome kečap i pomnoži sve sa nulom.
Mogu da zamislim kako je kuvaru nekom kad mu to uradi sa porcijom.

NikolaBg

pre 1 godinu

Ovo su sve neviđene gluposti. Na tv-u sam video, a i od ljudi čuo da Francuzi sendviče sa bagetom jedu svuda po parkovima i trpaju sve živo u njih. Ovi što mažu paštetice i drže hleb između levog kažiprsta i palca sa podignutim malim prstom, brišu se salveticama posle svakog gutljaja vina su neki nobles.

Hm

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Čisto retoričko pitanje :

Ukoliko bih naručio punjene paprike

bez paprika, kako bih bio siguran da

mi nisu poslužili sarmu bez kiselog

kupusa ?

@Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Čisto retoričko pitanje :

Ukoliko bih naručio punjene paprike

bez paprika, kako bih bio siguran da

mi nisu poslužili sarmu bez kiselog

kupusa ?
(Čeki opinionista del cazzo, 29. septembar 2022 12:34)

Culom ukusa?

Che

pre 1 godinu

Bio sam u Francuskoj 20ak puta. Nigde nisam video tako neljubazne konobare kao tamo. Jedan nam je toliko digao pritisak da smo se potukli s njim. Celo vreme je bio arogantan jer ga nismo zamolili za pivo, već smo ga tražili pivo! Ovo je samo jedan od primera. Bilo ih je još. Npr. u Provasi nas konobar nije hteo poslužiti jer na ulazu nismo rekli dobar dan.

pretjerana očekivanja

pre 1 godinu

Ako ja plaćam onda ja biram i jedem kako meni pase i ne razmišljam šta će neko da kaže ili misli. Još stari Rimljani su rekli o ukusima se ne raspravlja. Poštujem njihovu kulturu jer kupujem i plaćam a da li ini poštuju moju kulturu ako nešto jedem na svoj način? Zašto bi morao da mažem paštetu zalogaj po zalogaj a ne ćitavu šnitu odjednom? Da li je bolji ukus ili šta? I šta ako neko pije pivo, zasto je problem? Možda zato što je jeftinije pa manje zarade? A neko pije mozda zato da popije manje alkohola ili zato jer pije tablete. Zar bi morao da sve radi po volji drugih a ne po svojoj volji?

anonimno_ do kraja

pre 1 godinu

Ma koji Francuzi bre, oni o necemu da pricaju o ponasanju u restoranima, kao dugogodisnji konobar mogu da kazem sve najgore o njima.
Ponasanje nula prema konobaru
Nece zivi ni jedan drugi jezik da govore i ako ga znaju
Zelje su im uvek specijalne sto se hrane tice i nikad nisu zadovoljni koliko kod se neko potrudio da im udovolji
Baksis 0 cista
Pri odlasku ne kazu ni hvala ni dovidjenja
Neka pogledaju prvo sebe malo pa pocnu da pricaju kako drugi narod treba da se ponasa kod njih

S1pac

pre 1 godinu

Uopšte me ne interesuje šta njih nervira. Ako želim biftek jednostavno naručujem pečeniji,a posle toga popijem pivo,kolu ili kiselu. Vina volim i sad ako će me neko posavetovati šta ide uz koje jelo lepo ću mu zahvaliti,a da mi se podsmeva ili nervira za moj izbor mogu se lepo okrenuti i otići kod pravih domaćina koji će me ugostiti.

Levy

pre 1 godinu

Ma koji Francuzi bre, oni o necemu da pricaju o ponasanju u restoranima, kao dugogodisnji konobar mogu da kazem sve najgore o njima. ...
Ponasanje nula prema konobaru...
(anonimno_ do kraja,

Koliko ste vrsni konobari govori cinjenica da se bazirate na Balkance kad otvarate ugostiteljske objekte. Odsele nas a vi kljuc u bravu.

?Por qué no te callas?

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.
(Hm, 29. septembar 2022 10:03)

Razlog tome je vrlo tehničke prirode. Vino se greje od ruke, dok ako času držiš za stopu ne prenosiš toplotu. Čaše za vino su tanke i posle kratkog vremena promeni temperaturu. A konjak se služi topao. Nije to stvar manira nego fizike.

J.

pre 1 godinu

Naravno da se foie gras ne maže, jer to i nije pasteta, pasteta se pravi od otpadaka i to je nešto sasvim drugo, niti će vam Francuz u kući izneti pastetu, niti cete je naći u restoranu.
Vodu će vam u restoranu staviti na sto besplatno.

Aleksa78

pre 1 godinu

jedino za biftek jeste, jednom( dok sam jeo meso tada) sam zatražio da bude dobro pečeno, konobar mi je rekao da " nemam dobar ukus" ( na fr Alpima na godišnjem)Ništa reko, vi ipak uradite kako tražim, što i jesu....Ostalo je manje više " urbana legenda" , većina navedenog se odnosi na bolje restorane, tradicionalne i skuplje, pogotovo za vino da mešate( špricer) je za njih ludost, što i jeste u principu tako. Po Parizu i drugim gradovima gde ima " svakoga i svega" a najmanje tradicionalnih Francuza, može apsolutno sve, kečap naravno ima u svakom trenutku.

Bon-Ton

pre 1 godinu

anonimno_ do kraja,

Ti bi da se gosti prilagode tebi i da zbog tebe mijenjaju svoje obicaje,kulturu i jos ocekujes da te nagrade. Nekim ljudima mrak na oci padne kad vide sta radite.







nisi u ne postujes gosta stanju zadovoljiti gosta a hoces baksis

?Por qué no te callas?

pre 1 godinu

Radim u jednom od najboljih koktel restorana u Španiji u samom srcu Madrida kao menadžer. Evo iz prve ruke, apsolutno pola stvari sa liste nema veze sa vezom. Imamo puno francuskih turista. Kao prvo ima poslovica italijanska koja kaže "ne kuvaj sa onim što ne bi pio". Dakle 100 ml Chablis Chardonnay-a nije ništa strašno niti toliko skupo. Naravno da nećeš sipati celu bocu vina u rižoto. Što se tiče manira za stolom, brisanja usta pre vina, totalna glupost. Mozda u nekim super fensi restoranima. U većini je sasvim dovoljno da ne miksujes vino sa koka kolom (calimocho u Španiji) ali da se razumemo ako gost nešto želi, to je zakon i amin. Potpuno je prepotentno ponašati se sa nipodastavanjem prema gostu jer nešto ne radi po standardima. Zlatno pravilo zdravog ugostiteljstva je da gost za svoj novac može da dobije što sto je tehnički izvodljivo od strane restorana. I bez predrasuda. Ko sam ja da nekog učim šta da radi za svoj novac, teško zarađen? Tu si da usluziš i da nekom učiniš noć vrednom potrošenog novca.

Hm

pre 1 godinu

I još jedna glupost, viđamo ih kod Britanaca i Amerikanaca, po filmovima i serijama dosta, takođe - vinska čaša se drži za stopu, a ne za "trbuh". Tako se drži čaša za konjak.
(Hm, 29. septembar 2022 10:03)

Razlog tome je vrlo tehničke prirode. Vino se greje od ruke, dok ako času držiš za stopu ne prenosiš toplotu. Čaše za vino su tanke i posle kratkog vremena promeni temperaturu. A konjak se služi topao. Nije to stvar manira nego fizike.
(?Por qué no te callas?, 29. septembar 2022 13:38)

Pa, ja to znam, zato i napisah, bez obrazloženja, doduše, ali oni koji vinsku čašu drže za trbuh to ne znaju. Poenta je upravo da, ako znate, to nećete raditi, jer nećete da vam se vino greje, već konjak. Lepi maniri su i odraz znanja, a ne samo praćenja bon-tona i pokazivanja istog.

Neko ko ne zna će jednostavno pratiti šta drugi rade, pa ako oko njega svi rade kako treba, raditi pravu stvar, ne znajući zašto, ali jednog dana će (možda) to i naučiti.

ŠveCka

pre 1 godinu

Njihova kuhinja je sjajna. Što se tiče bifteka, jedem ga kako ja hoću a ne kako hoće konobar ili bilo ko u restoranu.

Za sve ostalo - relativno je od mesta i okolnosti. Nisam imao negativna iskustva i uživao sam u gastronomiji.

Neko reče u komentarima da mu je na odmoru na Fr. Alpima konobar rekao da ima loš ukus jer je tražio zapečen biftek. Da sam ja bio, momentalno bih zvao vlasnika restorana i pitao glasno da čuju i ostali da li sam došao u restoran da me posluže hranom koju ću dobro da platim ili da me nazivaju budalom za moje pare.

Srećom nisam imao takva iskustva.

ili Francuzi ili ti kuburite s hemijom

pre 1 godinu

Salata se ne jede uz glavno jelo, vec pre glavnog jela. Jer vino, koje se pije uz glavni obrok, ne ide uz salatu (vino je bazno, a salata kisela - to se ne mesa).

(Jacques, 29. septembar 2022 09:44)

Vino nije i nikad neće biti bazno. Vino je kiselo i ima pH 4.

bata gaja

pre 1 godinu

Niko ne sipa čitavu bocu vina u rižoto, ali što se kvaliteta tiče važi upravo suprotno od navedenog u tekstu - nikada se u hranu ne stavlja loše vino (što u čašu - to u tiganj), tako da za sipanje čaše šablija u rižoto mogu da uslede samo pohvale!