1. @Komedija

  Komedija je to sto ti mislis da su ti tadasnji univerziteti bili ono sto su danas. Ti univerziteti su bili neka vrsta ondasnjih skola, koje su u okvirima "Viznatijskog Komonvelta" podizane pri duhovnim centrima, poput pomenutih manastira. Prema tome, jedina razlika je u tome i ni u cemu vise. Sve drugo su predrasude i preuvelicavanje tudjeg na ustrb sopstvenog.

  Slavisa V.

  Postujem tvoje misljenje, iako je ono sa moje tacke gledista, "srpski standard", u smislu da je vojska i politicka moc drzave, vaznija od kulturnog i ekonomskog napretka. Stefan Lazarevic je vodio vrlo mudru politiku ravnoteze izmedju ondasnjih, od tadasnje Srbije mnogo mocnijih drzava, sto je omogucavalo mir, a zahvaljujuci cemu je s druge strane doslo do velikog privrednog i kulturnog procvata. Podizanje jedne tako monumentalne gradjevine kao sto je bila Manasija je upravo najbolji dokaz kulturnog preporoda ondasnje Moravske Srbije. Iskreno, tvrditi da nije trebalo graditi Manasiju zarad vojnog jacanja, za mene je potpuno neprihvatljivo, ali to je tvoje misljenje i ja ga postujem, iako se sa njim apsolutno ne slazem.
  (ketiS, 20. septembar 2021 01:50)

  # Link komentara

 2. Ljudi, Notr Dam je napravljen u vreme Kosovskog boja. Dosta više sa poređenjem neuporedivog. Imamo mi čime da se ponosimo, ali poređenja sa Londonom i Parizom, besmisleno.
  (Dejan, 19. septembar 2021 22:15)

  # Link komentara

 3. Nasa istorija je zbirka izmisljenih legendi
  (Enfant Terible, 18. septembar 2021 20:39)

  Nazalost potpuno tacno.Imate kod Slobodana Jovanovica kada je pitao svog oca Vladimira jednog od osnivaca srpske drzave zasto su zasnovali istoriju na bapskim pricama i slepackim pesmama a on mu odgovorio zato sto nismo imali od cega poceti.
  (hairy potter, 19. septembar 2021 19:52)

  # Link komentara

 4. Opet bajke
  (Eric, 19. septembar 2021 15:59)

  # Link komentara

 5. @ drmr, 18. septembar 2021 23:52

  Izneo si delimicno tacne cinjenice, jer Stefan Lazarevic jeste bio Bajazitov vazal koji mi je doneo pobedi kod Nikopolja i spasao mu sina kod Ankare, ali je nakon Bajazitovog pada izdejstvovao srpsku nezavisnost a od Vizantije dobio titulu despota. I sami Turci dan danas uce o tim istorisjkim cinjenicama ali i o srpskom junastvu na bojnom polju.

  Srbija je pod tursku vlast konacno pala 1521 godine, a oslobodjenje je pocelo 1804 pa vi sami izracinajte dali smo bili 5 ili 6 vekova pod Osmanlijama. Naravno delovi koji su prvi pali pod Turcima su se poslednji oslobodili pa tako i dobijamo te cifre, ali cinjenica je da Srbija u celini nije bila 5 vekova u ropstvu.
  (chupavi, 19. septembar 2021 13:09)

  # Link komentara

 6. Prema ostacima građevina koji se mogu videti dok se penjete, zaista se može reći da je grad bio veliki. Ono što nije dobro je činjenica da je sve veoma zapušteno i potpuno prepušteno zubu vremena. Pri tom, nikakva tabla, obaveštenje ili nešto slično ne postoji. Ja sam tamo krenuo na pešačku turu sa decom, ne znajući da postoje ostaci bilo kakve naseobine. Bio sam baš iznenađen razmerama, da sam počeo da guglam kako bih saznao o čemu se radi.
  I nisam iznenađen takvim odnosom prema ovakvom istorijskom blagu. To nije jedini primer. Na žalost, mi to ne umemo da iskoristimo. U svetu od jednog kamena naprave turističku atrakciju, dok je kod nas, npr, Vinča poznatija po deponiji nego po najstarijoj civilizaciji u Evropi. Tužno!
  (Deziato, 19. septembar 2021 13:07)

  # Link komentara

 7. Uopšte nije teško proveriti da je London 1400 godine imao samo 30.000 stanovnika, totalno nevažan grad a ni Engleska nije bila bogzna koliko poštovana... E, sada, okolnosti su im išle na ruku....
  (LimanacNS, 19. septembar 2021 12:47)

  # Link komentara

 8. Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
  (Kuper Gari,

  Nije jedina laz koju smo culi/procitali. To je kod nas svakodnevnica. Pogotovo
  nasa istorija.
  (Irena, 18. septembar 2021 21:52)

  Vidi "susjede" sto su se razmahali, ajte vi na vesti o vasim "kraljevima", pa trolujte.
  (Vaše ime, 19. septembar 2021 12:44)

  # Link komentara

 9. E kad veroučitelj kaže, onda nema da ne veruješ. Kakav bre London, pih...
  (boračka prava, 19. septembar 2021 11:23)

  # Link komentara

 10. "To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica..."

  Bas ta Manasija je najveca greska Stefana Lazarevica. Hteo je po ugledu na Nemanjice da ostavi monumentalnu zaduzbinu cija je gradnja trajala 15 godina i shodno tome nametnuti su ogromni porezi. Umesto toga trebalo je, u tim teskim uslovima dvostrukog vazalstva, makar tajno napraviti snaznu srpsku vojsku, kako se srpska drzava ne bi urusila sa Stefanovom smrcu, sto se i desilo. Bukvalno ni samog Stefana nisu stigli da sahrane jer se vec ocekivao napad Turaka, pa tako i dan danas ne znamo sa sigurnoscu gde je sahranjen. I nekako, uvek kad je bilo najvaznije srpski presto je ostajao bez naslednika, Uros Nejaki verovatno nije bio Dusanov sin, a Stefan nije ni imao naslednika. Najveci srpski vitez srednjeg veka, ucestvovao u vise bitaka nego svi Nemanjici zajedno, obezbedio 20-godisnji procvat Srbije, takav covek ostane bez potomstva i umre od srca u lovu u 50-oj godini. Mnogo je slucajnosti da bi bilo slucajno...a zidanje Manasije na ustrb stvaranja snazne srpske vojske je bila greska.
  Inace, London u 14 veku sigurno nije imao manje od 50.000 stanovnika, tako da je svaka prica o Boracu kao megalopolisu izlisna.
  (Slavisa V., 19. septembar 2021 10:41)

  # Link komentara

 11. da kopaju malo dublje, našli bi i ostatke metroa.
  (dude, 19. septembar 2021 10:04)

  # Link komentara

 12. London je oko 1100. godine imao 30 hiljada stanovnika, pa posle dvesta godina 100 hiljada. U 14. veku je kuga taj broj desetkovala na ponovo 30 hiljada a 1530 je imao 50 hiljada. Čisto sumnjam da je Borač imao i deset hiljada, problemi infrastrukture u srednjem veku su dosta ograničavali veličinu naselja.
  (milan, 19. septembar 2021 09:50)

  # Link komentara

 13. "Moravska Srbija toga vremena bila je jedna od najnaprednijih drzava ne samo Jugoistocne, vec i Evrope u celini. Ekonomija zasnovana na rudarstvu i trgovini sa Ugarskom, Venecijom i tadasnjom Turskom, a sa druge strane bila je pribeziste brojnih ucenih ljudi, koji su bezeci od turskih osvajaca spas pronalazili upravo u njoj, sto je ishodilo velikim kulturnim i duhovnim napretkom. To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica, koja je bila jedan od kljucnih kulturnih centara toga vremena. Inace, ono sto su u zapadnoj Evropi predstavljali ondasnji univerziteti, na ovim prostorima su bili manastiri pri kojima su postojale skole i obrazovne ustanove najrazlicitijih usmerenja, od narodne medicine do izrade crkvenih i svetovnih predmeta. Sve u svemu, manje idolopoklonstva u vidu evrofanatizma ne bi skodilo, jer moze da ishodi boljim poznavanjem sopstvene povesti.
  (ketiS, 18. septembar 2021 23:11)"

  Do kosovske bitke u zapadnoj Evropi je radilo 38 univerziteta. Ozbiljnih. Oxford je jedan od njih. Poredjenje sa manastirima je vise nego neozbiljno. Malo manje uzdizanja srednjevekovnih crkava i manastira sopstevene povesti bi pomoglo da narod shvati zasto smo tu gde jesmo.
  (komedija, 19. septembar 2021 09:37)

  # Link komentara

 14. Kakav London i što baš London kao poređenje.Grad na reci...Englezi koji nikada nisu bili porobljeni?
  (Lindor, 19. septembar 2021 08:59)

  # Link komentara

 15. Možda posle kuge u Londonu..
  (Соко сиви, 19. septembar 2021 08:32)

  # Link komentara

 16. U ozbiljnom istorijskom stivu ovakva tvrdnja ne postoji
  Srpska istorijska nauka je sasvim respektabilna i lišena mitova i legendi.
  Nažalost postoji i popularna istorija koju promovišu neodgovorno ljudi a kada se deseterac shvati kao ozbiljan istorijski izvor eto bruke i belaja.


  Promocija jednog mesta može da se vrši bez laganja i megalomanije. Borac je lep i interesantna.
  (Aleksandar Mladenović, 19. septembar 2021 07:49)

  # Link komentara

 17. (drmr, 18. septembar 2021 23:52) Какве ви бесмислице причате да је Стефан Лазаревић остао веран Турцима и након Бајазитове пропасти код Ангоре, а он склопио савез са Угарском, добио од ње Београд, Голубац и Мачву, па постао први на листи витезова Змајњвог реда који је основао мађарски краљ Жигмунд 1. Луксембуршки. И данас када одете у Будим, па од катедрале краља Матије Корвина кренете да се спуштате низбрдо (улево), низ улицу која носи назив по мађарском парламенту (Орсахаз утца), на десној страни улице наићи ћете на спомен плочу постављену на зид једне куће и са ње можете прочитати "На овом месту се у 15. веку налазила кућа деспота Стефана Лазаревића, савезника угарског краља Жигмунда". Наша несрећа је била у томе што смо се налазили насред пута којим су Турци надиграли као поплава. Ништа их није могло зауставити. Ни Стефан, ни Ђурађ, иако су били веома способни и посвећени идеји очувања државе. И Угарска је пала стотинак година након нас. 147 година је Будим (престоница Угарске) био седиште османског ејалета иии пашалука. Енглезима је било лакше да се бране од различитих завојевача него нама, зато што су имали бедем у виду мора које их окружује, немирно море и снажну флоту. Па и поред тога, најмање три пута јесу били покрени. Освојили су их Римљани, затим Данци, а на крају Нормани (војвода Нормандије Виљем II Освајач, победом код Хејстингса 1066). Између су их периодилно пљачкали Викинзи. Мало је недостајало да их освоји и шпанска "Непобедива армада".
  (Pantagruel, 19. septembar 2021 07:13)

  # Link komentara

 18. Razlika između nas i engleza je ta što englezi nisu nikad nikome služili, a evo pomenuti Stefan Lazarević je bio Bajazitov vazal, borio se na njegovoj strani u maloj aziji protiv Timura kada su doživeli poraz i opasno se zaljulalo otomansko carstvo, nažalost ostaje mu veran i posle njegove smrti srbija nestaje narednih 400 godina sve do sredine 19 veka. Da smo oterali tad turke u 15 veku sigurno bi bilo mnogo drugačije.. ali eto nije, neki su radije volili da služe zarad malo vlasti i privilegije da skupljaju harač u ime sultana.. Kako kaže ona narodna pesma,
  Ту кнезови нису ради кавзи,
  Нит' су ради Турци изјелице...

  @(drmr, 18. septembar 2021 23:52)  To je uprošćeno i netačno tumačenje istorijskih okolnosti u kojima je tada živeo srpski narod, no čak i da je sve to tačno, ne mogu se time opravdati razmere genocida kojeg su nad Srbima počinili muslimanski okupatori iz centralne Azije i sa Bliskog istoka kao i katolički okupatori iz centralne Evrope; s druge strane Englezi kroz veći deo svoje istorije nisu bili pod opsadama okupatora, njihov geografki položaj je takav da su kao ostrvo izolovani od ostatka evropskog kopna što ih je poštedelo brojnih ratova, pitanje je kako bi Englezi prošli da su bili na našem, a mi na njihovom mestu, ko zna možda bi oni i nestali do sada.
  (Hammer, 19. septembar 2021 04:02)

  # Link komentara

 19. (drmr, 18. septembar 2021 23:52)
  ok, sto se tice toga, bilo je svega, da ne ulazim u tu raspravu posto ima toliko toga...medjutim, sto se tice stava - da li tako u toj cenjenoj VB isto tako ima dosta komentatora koji potenciraju negativne aspekte svoje istorije, velicajuci srpsku, ili je mozda pretezno obnuto, dakle rodoljubivo je raspolozenje? Ili smo mi mozda Britanci? Kako izaci na kraj sa morem onih koji su odavde, a vole perfidno da pljucnu (da ne pricam o Srbima koji sada nisu Srbi, apsurdno). Takodje, da ne pricam o moru nase skrivene istorije...nismo mi zemlja mitova, vec nam se iz politickih razloga i dan danas koreni sakrivaju i krate, dok drugi narodi suprotno, imaju mitove i sa punim srcem ih navode, velicaju, sto ne omalovazavam, svaki patriotizam je prirodan, ali je ovde cenzurisan i zabranjen. Skrivanje fakata je ozbiljan kulturocid, a omalovazavanje I negiranje svog porekla I istorije je ozbiljna dijagnoza. Niko nece propasti ako prizna da je ono sto jeste…ali ne, hajde da se lazemo I pravimo nesto drugo, gradeci svoj novi identitet na mrznji starog I onih koji to danas ime nose.
  (Predrag, 19. septembar 2021 02:27)

  # Link komentara

 20. (drmr, 18. septembar 2021 23:52)

  Da smo oterali Turke u 15.veku? Da li si ti realan? Još si dobio gomilu pluseva. Neverovatno
  (flccc, 19. septembar 2021 02:14)

  # Link komentara

 21. (drmr, 18. septembar 2021 23:52)

  А да не помаже Енглезима можда то што су на острву у хладном кишовитом углу Европе у који не долази баш превише империја типа Атила, Турци, Аустроугари итд? Јесте сад дрвље и камење на Србију што је гле срамоте изгубила од много веће силе. Пре ће бити срамота да нам остали народи Европе нису довољно помогли. Наравно могли смо боље, али на крају би испало исто.

  Иначе мало погледај и историју те Енглеске. Не нису никоме служили. Само су се ту прво прошетали Римљани. Па су онда дошли Саксонци. Па су их онда освојили Нормани (прескочио сам још пар освајања). Који онда то Енглези? Где су нпр Саксонци? Па не да нису служили другима већ се никад нису ослободили освајача и помирили се са судбином! Језик им је мешавина немачког и француског (Нормани). Краљеви/краљице су им Немци, оригинално презиме Saxe-Coburg-Gotha и узели име места Windsor за време Првог светског рата јер немачко име није било кул. Али на пример још поштују немачке обичаје нпр кад се отварају поклони за Божић (не на исти дан као што то раде Енглези).

  А за ове који узимају ову вест као доказ да нам је историја пуна митова - мало мешате историју са сензационалистичким чланком у новинама зар не? Када у уџбенику историје или када било који историчар понови ову глупост око броја становника - онда се јавите.
  (Неко123, 19. septembar 2021 01:58)

  # Link komentara

 22. (drmr, 18. septembar 2021 23:52)

  bravo drmr. .a kada se boris za svoj integritet kao sto je to trebao po tebi despot stefan da uradi onda dobijes ono sto smo doziveli 90ih samo mnogi mozgovi i danas nisu svesni sta se tada dogodilo i koje posledice danas opakog bombardovanja kojim je osim celokupne privrede i dosta zivota unistena i ljubav prema svojoj zemlji prema narodu i zamisli sta bi se tek desilo da pokusamo jos jednom onako herojski svi za jednog jedan za sve.

  zamisli molim te tada da je despot pokusao nesto.
  bili bismo izbrisani u svakom smislu sa lica zemlje.Ucili bi o nama kao o indijancina sto ne uce
  (dogodine do Prizrena dogodine do Knina, 19. septembar 2021 00:52)

  # Link komentara

 23. Ma daj, kad pocnete da preterujete. Putopisci za Srbiju toga vremena kazu da je isto bila mala i siromasna zemlja bez dvorca i jarka. London, Bec i Pariz imaju univerzitete od 12-13 veka, a mi tek od 20tog. Jedini period kad je ovaj kraj bio bogat je u Rimsko doba, sto se vidi i u Narodnom muzeju.
  (Evrofanatik, 18. septembar 2021 21:57)

  О геније, дај живота ти наведи бар једног путописаца из доба Стефана Лазаревића који је о Србији писао, а посебно о томе да је мала и сиромашна земља? Да ниси ти побркао са 18 и 19тим веком. Чак и тада је нису описивали као сиромашну земљу. Напротив један од њих, мислим да се звао Арчибалд ( није Рајс) је писао да је трпеза српског сељака била боља од оне на енглеском двору тога доба.
  (Гружанин, 19. septembar 2021 00:12)

  # Link komentara

 24. U vreme Kosovske bitke, Srba je otprilike bilo isti broj koliko Engleza tada, a onda su usledile, prvo otomanska i nešto kasnije ugarska i austro-ugarska okupacija, pa danas imamo da je Engleza samo u Velikoj Britaniji preko 50-60 miliona, plus njihovi potomci koji su se raselili po Americi, Australiji i Novom Zelandu, dok se Srbi kao šaka jada bore za opstanak, eto otprilike kolike su razmere genocida kojeg su pretrpeli Srbi tokom nekoliko vekova okupacije.
  (Hammer, 18. septembar 2021 20:50)

  Razlika između nas i engleza je ta što englezi nisu nikad nikome služili, a evo pomenuti Stefan Lazarević je bio Bajazitov vazal, borio se na njegovoj strani u maloj aziji protiv Timura kada su doživeli poraz i opasno se zaljulalo otomansko carstvo, nažalost ostaje mu veran i posle njegove smrti srbija nestaje narednih 400 godina sve do sredine 19 veka. Da smo oterali tad turke u 15 veku sigurno bi bilo mnogo drugačije.. ali eto nije, neki su radije volili da služe zarad malo vlasti i privilegije da skupljaju harač u ime sultana.. Kako kaže ona narodna pesma,
  Ту кнезови нису ради кавзи,
  Нит' су ради Турци изјелице...
  (drmr, 18. septembar 2021 23:52)

  # Link komentara

 25. "Mi vodu ovde prosipamo, dok u drugim zemljama je papreno plaćaju"
  Druže, čisto da te informišem da pola Srbije ima problema sa vodosnabdevanjem, pa ako je vi prosipate, ne morate se bar hvaliti sa tim.
  (žedan, 18. septembar 2021 23:34)

  # Link komentara

 26. ..danas po podne bio tamo..prelepo i veoma živopisno..
  (daklem, 18. septembar 2021 23:16)

  # Link komentara

 27. @Evrofanatik

  Moravska Srbija toga vremena bila je jedna od najnaprednijih drzava ne samo Jugoistocne, vec i Evrope u celini. Ekonomija zasnovana na rudarstvu i trgovini sa Ugarskom, Venecijom i tadasnjom Turskom, a sa druge strane bila je pribeziste brojnih ucenih ljudi, koji su bezeci od turskih osvajaca spas pronalazili upravo u njoj, sto je ishodilo velikim kulturnim i duhovnim napretkom. To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica, koja je bila jedan od kljucnih kulturnih centara toga vremena. Inace, ono sto su u zapadnoj Evropi predstavljali ondasnji univerziteti, na ovim prostorima su bili manastiri pri kojima su postojale skole i obrazovne ustanove najrazlicitijih usmerenja, od narodne medicine do izrade crkvenih i svetovnih predmeta. Sve u svemu, manje idolopoklonstva u vidu evrofanatizma ne bi skodilo, jer moze da ishodi boljim poznavanjem sopstvene povesti.
  (ketiS, 18. septembar 2021 23:11)

  # Link komentara

 28. London je u 14. veku imao 100000 stanovnika
  (jjr, 18. septembar 2021 22:49)

  # Link komentara

 29. Ta legend vezana je za Srebrnac I Rudnik. Borac je bio postaja na putu srebra.
  (I, 18. septembar 2021 22:20)

  # Link komentara

 30. Ma daj, kad pocnete da preterujete. Putopisci za Srbiju toga vremena kazu da je isto bila mala i siromasna zemlja bez dvorca i jarka. London, Bec i Pariz imaju univerzitete od 12-13 veka, a mi tek od 20tog. Jedini period kad je ovaj kraj bio bogat je u Rimsko doba, sto se vidi i u Narodnom muzeju.
  (Evrofanatik, 18. septembar 2021 21:57)

  # Link komentara

 31. Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
  (Kuper Gari,

  Nije jedina laz koju smo culi/procitali. To je kod nas svakodnevnica. Pogotovo
  nasa istorija.
  (Irena, 18. septembar 2021 21:52)

  # Link komentara

 32. a danas je i beograd manji višestruko od londona. Jedini zaključak izvlačim da su englezi pametni ljudi...
  (seljadin, 18. septembar 2021 21:42)

  # Link komentara

 33. Takodje, Skadar je dugo kroz istoriju bio glavni grad Srbije, duze nego Beograd do sada, a ko zakoraci u Srbiju iz Evrope, automatski je tretiran kao slobodan covek, u vreme robovlasnistva u Evropi.
  (cisto da se zna, 18. septembar 2021 21:39)

  # Link komentara

 34. Pa i danas je Beograd na vodi metropla za pola Engleskih gradova
  (Darovan, 18. septembar 2021 21:35)

  # Link komentara

 35. kad ga mi ukrasimo i nakitimo rek'o bi čovek ma lepše od Hajdelberga,e!
  (brainstorm, 18. septembar 2021 21:09)

  # Link komentara

 36. U vreme Kosovske bitke, Srba je otprilike bilo isti broj koliko Engleza tada, a onda su usledile, prvo otomanska i nešto kasnije ugarska i austro-ugarska okupacija, pa danas imamo da je Engleza samo u Velikoj Britaniji preko 50-60 miliona, plus njihovi potomci koji su se raselili po Americi, Australiji i Novom Zelandu, dok se Srbi kao šaka jada bore za opstanak, eto otprilike kolike su razmere genocida kojeg su pretrpeli Srbi tokom nekoliko vekova okupacije.
  (Hammer, 18. septembar 2021 20:50)

  # Link komentara

 37. A iza Boračkog krša postoji i srednjevekovni grad, ne znam zašto i on nije pomenut
  (Zomilly, 18. septembar 2021 20:40)

  # Link komentara

 38. Nasa istorija je zbirka izmisljenih legendi
  (Enfant Terible, 18. septembar 2021 20:39)

  # Link komentara

 39. Kakav London, Rim batice!
  (Setac magle, 18. septembar 2021 20:35)

  # Link komentara

 40. London je još u vreme Rimljana imao oko 30 000 stanovnika.
  (Velja, 18. septembar 2021 20:32)

  # Link komentara

 41. "Seoski turizam ovde ima izuzetan potencijal"

  Ne verujem baš sad da će seljaci tu mnogo da dolaze...
  (Triput, 18. septembar 2021 20:27)

  # Link komentara

 42. Jeste, meni je moj deda pričao...
  (Čiča Miloje, 18. septembar 2021 19:53)

  # Link komentara

 43. Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
  (Kuper Gari, 18. septembar 2021 19:51)

  # Link komentara