Poštovaoci širom sveta se opraštaju od Dubravke Ugrešić

Povodom smrti Dubravka Ugrešić (1949–2023) od hrvatske spisateljice su se na društvenim mrežama počeli opraštati brojni poštovaoci sa prostora bivše Jugoslavije, ali i širom sveta.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 17.03.2023.

17:58

Poštovaoci širom sveta se opraštaju od Dubravke Ugrešić
Foto: Profimedia

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić je napisala na svom Fjsbuku "Počivajte u miru poštovana Dubravka", dok je profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović podsetio da je Dubravka Ugrešić bila "veliki esejista, antiratni i antinacionalistički intelektualac".

Pisac knjige "La piedra permanece: Historias de Bosnia-Herzegovina" (2021) Mark Kasals Iglesijas na Tviteru je napisao da je Dubravka Ugrešić za njega bila "najbolja hrvatska savremena spisateljica", dok je balkanolog Migel Roan naveo da je bila "glas kreativan, kritičan i nezavisan". Urednik u francuskoj izdavačkoj kući Galimar Klemen Rib napisao je da oseća veliku žalost zbog odlaska "jednog diva književnosti", čija će nam "žestoka duhovitost nedostajati, ali knjige moćne ostaju".

Francuska antorpološkinja i balkanska dopisnica belgijskog lista Soar Alin Kato je napisala je na svom nalogu na Tviteru da je "smrt Ugrešić neizmeriv gubitak", dok je profesor Univerziteta Britanske Kolumbije Ervin Malakaj napisao da ga je "izbacila iz šina" knjiga "Ministarstvo boli", a "Evropa u sepiji" šokirala. Malakaj nikad nije susreo Dubravku Ugrešić ali oseća kao da ju je poznavao pošto su mu njene priče i eseiji pomogli da promisli kroz mnoge lične i profesionalne stvari.

Izvršni direktor Akademske inicijative "Forum 10" iz Novog Pazara Fahrudin Kladničanin je na svom nalogu na Fejsbuku napisao da je "na bolji svet, otišla uvek neposlušna veštica, izdajica i narodni neprijatelj, jedna od najboljih i najčitanijih književnica sa ovih prostora i žena, koja je vrlo hrabro iznosila svoje stavove o vremenu, kulturi i politici". "Najduhovitija književnica sa jugoslovenskih prostora, neka počiva u miru, njene knjige ostaju dok je jezika na kome se razumemo", napisao je Velibor Petković, asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić iz Novog Sada Dubravki Ugrešić zahvalila je "za veličanstvenu borbu protiv kulture laži", dok je nemački pozorišni reditelj Saša Haveman napisao da je Dubravka Ugrešić bila "najduhovitija kada je najteže, prefinjena i oštroumna", i da mu je "bila veliki uzor u mnogo čemu". "Otišla Dubravka, naš čest gost u Berlinu, moja velika tajna literarna ljubav. Teške devedesete smo proživeli i preživeli između Amsterdama i Berlina, mi otišli, oterani, pobegli, izbegli, moja porodica i Dubravka. Uz vino, priče, klopu, tugu golemu i neprestanog smeha", napisao je Haveman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: