Otvoren 16. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf"

Pod sloganom "Umetnost iznad svega" koji je inspirisan kratkim videom o životu nekadašnje prvakinje baleta iz Njujorka Martine Gonzales i projekcijom filma "Trougao tuge" švedskog reditelja Rubena Estlunda koji je nagradjen Zlatnom palmom na Mećavniku otvoren je 16. Filmski i muzički festival "Kustendorf".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović/nr
Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović/nr

"Ovo je jedan od najinspirativnijih kulturnih dogadjaja u regionu, Evropi i svetu, na kome se slavi visoka umetnost i autorski film kao njen važan deo, festival koji već deceniju i po neumorno zrači pozitivnom energijom i mladim stvaraocima daje jedinstvenu priliku da učeći od najboljih steknu nova saznanja i prošire svoje vidike", kazala je ministarka kulture Maja Gojković otvarajući festival.

Ona je navela da slogan ovogodišnjeg festivala verno opisuje životni i stvaralački put domaćina Emira Kusturice i da zahvaljujući prvenstveno njemu, Srbija ima autentični filmski festival koji je istinski praznik umetnosti.

"Kustendorf je od svog nastanka svrstan medju najbolje svetske filmske festivale, što je od velikog značaja i za afirmaciju naše kulture i Srbije u medjunarodnim okvirima i podrška Ministarstva kulture ovom filmskom festivalu neizostavni je deo odgovorne kulturne politike i bitan podsticaj razvoju kinematografije", zaključila je Gojković. Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je za ideju da se daleko od svetla velegrada dovode najveći svetski autori, sa njima i mladi autori, presudna bila vera da svaka poezija stiže iz pusitinje, pa je umetnost vraćena na pravo mesto, u brdovitu pustinju Mokre Gore.

"Filmovi naših gostiju u minulim godinama su bili veliki umetnički dometi, a njihovo dejstvo je poput liturgije budilo najdublja osjećanja učvršćujući često našu savest koja nas svakodnevno održava na našem životnom putu izmedju haosa i reda. Umetnost je svetost, a umetničko delo je sakralnog porekla, kazao je Kusturica. Ovogodišnji slogan Umetnost iznad svega, kako je naveo Kusturica, je zbog toga što ne živimo u vremenu kada cveta umetnost koju smo uvek vezivali za pojam slobode, već u vremenu negacije stvaralaštva i u svetu spektakla medija promene svesti o čoveku. U fragmentiranom društvu zavladali su zakoni tržišta, ali i gubitak junaka koji objedinjuje i izražava svoje egzistencijalne, istorijske i političke ideje, a uz ovu pojavu degenerisano je i mesto umetnika u društvu", naveo je proslavljeni reditelj.

A da je umetnost uzvišena, rekao je Kusturica, dokaz je kratki video prikazan na otvaranju o nekadašnjoj balerini Martini Gonzales, koja je poslednje dane provela u staračkom domu sa dijagnozom Alcajmerove bolesti u kom ona sluša muziku uz koju je plesala i priseća se pokreta.

Do nedelje, 29. januara, na festivalu će biti prikazano 27 filmova, od kojih je 14 takmičarskih. Nakon projekcija svako veče će se održavati ponoćni džez koncerti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu