Otvorena izložba "Coexistence" u Galeriji Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je samostalna izložba umetnice Adrijen Ujhazi, pod nazivom "Coexistence" ("Koegzistencija").

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.01.2023.

12:16

Otvorena izložba
Foto: Promo

U obimnu postavku radova mlade umetnice ubrajaju se i nove serije "Biophilia" i "Memento", koje prate pravac takozvane "bio-umetnosti". U svom radu, Ujhazi istražuje povezanost umetnosti, nauke i tehnologije, kroz ispitivanje odnosa čoveka i prirode.

Od instalacije, živih skulptura, slike, sve do fotografija i videa, raznovrsni medijumi prikazuju proces rada sa laboratorijski uzgajanim materijalima, sa fokusom na "SCOBY" – simbiotsku kulturu bakterije i kvasca.

"Vrlo je jednostavno, možda čak i banalno rečeno: SCOBY je nešto prirodno što nastaje od određenih bakterija i kvasaca, i čitav taj proces kada se estetski prikazuje kroz printove, svetlosne kutije, video radove, ili neki objekat – jeste pitanje preispitivanja estetike, odnosno naših vrednosti, što uključuje i prirodu, nešto što je prirodno i šta je tu lepo ili ružno. Ja tu nisam ništa konkretno radila kao umetnica, već sam pustila da se taj materijal sam od sebe razvija i koristila ga kao tzv. "ready-made" objekat. To svako od posmatrača može da preispita i proceni da li je to lepo ili ružno – da li je priroda lepa ili ružna," objašnjava Adrijen Ujhazi.
Foto: Promo
Kustos Galerije Novembar, Ana Simona Zelenović, napominje da je pored podrške mladim i inovativnim umetnicima važno uvesti ovakve vidove konceptualne umetnosti u privatne galerije, a preko njih i u regularne umetničke tokove.

"Adrijen je jedina koja se u Srbiji bavi ovakvim spajanjem i izučavanjem nauke i umetnosti i estetike materijala koji ona sama uzgaja, što je vrlo specifično kao proces, tako da mislim da je važna stvar podržati nešto što je inovativno, a sa druge strane dosta je konceptualno – teško je prodati takvu stvar, izazov je, trebalo bi ući u privatne galerije i staviti na tržište konceptualnu umetnost, nešto što naizgled nije "prodavljivo" a zapravo jeste i treba da postane predmet i muzejskih zbirki i privatnih kolekcija", navela je ona.

Izložba "Coexistence" otvorena je za publiku do 5. marta 2023. godine u Galeriji Novembar, na adresi Kursulina 22, Beograd.
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: