Fanovi mislili da im je knjigu potpisao lično Bob Dilan, kad ono – mašina

Kako su kupci dobijali svoje primerke i delili fotografije knjige na mreži, ubrzo su shvatili da su potpisi identični. Pevač kaže da mu se zavrtelo u glavi.

Kultura

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 28.11.2022.

16:33

Fanovi mislili da im je knjigu potpisao lično Bob Dilan, kad ono – mašina
Foto:EPA/Domenech Castello

Američki nobelovac i kultni muzičar Bob Dilan izvinio se nakon što je otkriveno da nije rukom potpisivao knjige, već da je koristio mašinu, piše Gardijan.

To je bila "pogrešna procena", rekao je Dilan u izjavi o kontroverzi koja je nastala jer je umetnik mašinski potpisivao specijalne primerke svoje nove knjige, dok su one reklamirane kao ručno potpisane.

Knjiga "Filozofija moderne pesme" sadrži, naime, njegov komentar na pesme drugih umetnika. Objavljena je početkom novembra i pušteno je ograničeno izdanje od 900 "ručno potpisanih" primeraka, koji su prodavani po ceni od 599 dolara. Svi primerci su propraćeni pismom o autentičnosti od izdavača Simon & Schuster.

Kako su kupci dobijali svoje primerke i delili fotografije knjige na mreži, ubrzo su shvatili da su potpisi identični.

U svojoj izjavi, Dilan je tvrdio da su svi njegovi potpisi "tokom godina" bili pisani rukom, ali je "2019. imao loš slučaj vrtoglavice koja se nastavila tokom pandemije".

"Potreban je tim od pet ljudi da mi pomogne da obavim te potpise, a dok je virus besneo nismo mogli da pronađemo siguran i izvodljiv način da uradimo ono što je trebalo", rekao je on.

"Tako da je u vreme pandemije bilo nemoguće bilo šta potpisati, a ni vrtoglavica nije pomogla. Kako su se bližili dogovoreni rokovi, predloženo mi je da koristim automatsku olovku. Uveravali su me da se takve stvari rade sve vreme u svetu umetnosti i književnosti", dodao je Dilan, koji smatra da je "korišćenje mašine bila greška u proceni" koju želi da "odmah ispravi".

"Radim na tome sa Simon & Schuster i mojim partnerima iz galerije."

Simon & Schuster se izvinio prošle nedelje i ponudio povraćaj novca nezadovoljnim kupcima.

Dilanovi pečati sa potpisom takođe su dovedeni u pitanje. O tome se oglasio britanski Castle Fine Art, a prenosi Gardijan.

Automatska olovka se koristi i u političkim krugovima. Na primer, bivši predsednik SAD Barak Obama je 2011. godine postao prvi predsednik te zemlje koji je automatskim olovkom potpisao zakon.

Pomoć tehnike je nešto spornija u svetu umetnosti. Prošle godine je pevačica Šined O'Konor priznala da je koristila zaštitni znak da bi potpisala sopstvene memoare, a obožavaoci su optužili i Doli Parton da potpisuje automatskom olovkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: