Pre 40 godina izdat najprodavaniji album u istoriji, hitovi se danas slušaju 35 miliona puta mesečno

Mešajući rok, pop i R&B kao niko do sada, Majkl Džekson je pre 40 godina objavio "Triler", album koji će postati najprodavaniji album u istoriji i definisati novu muzičku eru svojim audiovizuelnim ambicijama.

Kultura

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 29.11.2022.

12:49

Pre 40 godina izdat najprodavaniji album u istoriji, hitovi se danas slušaju 35 miliona puta mesečno
Foto:Shutterstock/Vicki L. Miller

"Triler" je objavljen 30. novembra 1982. godine i do danas je prodat u više od 100 miliona primeraka. To je Džeksonu donelo status "kralja popa" i postalo muzička inspiracija za mnoge. Uprkos brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Džeksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotifaj njegova muzika se i dalje "strimuje" više od 35 miliona puta mesečno.

"Majkl je neko kome se divim. On je nestvaran, znate? Kada sam počeo da se bavim muzikom, to je ono čemu sam težio, kao i svaki drugi muzičar", rekao je nedavno kanadski hitmejker Vikend.

Veliki deo magije "Trilera" može se pripisati producentu Kvinsiju Džonsu, iako izdavačka kuća Epic nije bila oduševljena time jer je Džons došao iz džeza, muzike čija je prodaja bila "kikiriki" u očima muzičke industrije. Ali između Džeksona i Džonsa razvila se saradnja u kojoj su, u jednom slučaju, bukvalno, preletele varnice.

"Kada smo završavali pesmu "Beat It" radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se bukvalno zapalili", rekao je tada Džons u intervjuu za Roling stoun.

Pretnje MTV-u

"Triler", uprkos velikom uspehu na pop listama, u početku nije uspeo da se probije do muzičkog kanala MTV, koji nije želeo da prikaže spot za drugi singl sa albuma, megahit "Bili Džin", sa objašnjenje da se crna muzika "ne uklapa" u njen program kojim dominiraju rok i belci.

Šef Džeksonove etikete, Volter Jetnikof, zapretio je da će javno proglasiti MTV rasističkim i zabraniti svim muzičarima iz njegovog kataloga, uključujući rokere, da se tamo emituju. Ietnikoff je dobio bitku sa MTV-om, ali se ubrzo sukobio sa samim Džeksonom jer je muzičar želeo milion dolara da snimi spot za poslednji singl sa albuma, pesmu pod nazivom "Triller". Džekson je želeo da radi sa priznatim filmskim rediteljem Džonom Lendisom, dok je Jetnikof smatrao da je cela priča besmislena jer je album već dugo bio na prvom mestu.

"Ali Majkl je imao viziju i bio je svojeglav", rekao je Olivije Kečin, autor dve knjige o Džeksonu.

Rezultat je bio 14-minutni video klip, poput mini filma, koji je premijerno prikazan u holivudskom bioskopu pred desetinama poznatih ličnosti. I ne samo da je Džeksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtve iz njihovih grobova, već je pokrenuo i novu granu muzičkog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne spotove koji su definisali pop kulturu u naredne dve decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: