Nobelovka Ani Erno je pre 25 godina bila u Beogradu: Rekla kog srpskog pisca je čitala

Francuska književnica Ani Erno ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za knjižvenost, saopštila je Švedska akademija. Nagrađivana spisateljica je 2019. godine dala intervju za NIN, gde se prisetila svog boravka u Beogradu 1997. godine, kada je predstavljala svoje knjige "Jednostavna strast" i "Mesto pod suncem".

Kultura

Izvor: NIN

Četvrtak, 06.10.2022.

13:48

Nobelovka Ani Erno je pre 25 godina bila u Beogradu: Rekla kog srpskog pisca je čitala
Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

- Nisam izašla iz svoje noći, i to joj je sećanje pobudilo veliko žaljenje dva leta kasnije, kada je zamišljala kako taj grad izgleda pod bombama - rekla je tada Ani Erno, a na pitanje da li je nekada čitala pisce s ovih prostora, odgovorila je potvrdno:

- Danila Kiša i jedan roman Mirka Kovača. Životopis Malvine Trifković! - navela je književnica.

U tom intervjuu Ani Erno je govorila o delima koje je pisala:

- Sve što sam napisala potiče iz mog životnog iskustva, iz onog što sam videla, proživela, iz svega što i dalje proživljavam; u tom smislu, poreklo i tematika moje literature jesu autobiografski - rekla je Ani Erno za NIN i dodala:

- Ipak, nije mi cilj da pišem o sebi, niti da opisujem sopstveni život. Služim se svojim životom i onim što mi se desilo kao društveno biće, kao žena, koristim ga kao polje za istraživanje da bih na svetlost dana iznela određenu istinu. Ja koje upotrebljavam, jeste reč koja u jednakoj meri označava drugog koliko i mene samu. U knjizi Godine takvo ja se ne pojavljuje, umesto njega nalazimo reči mi, oni ili one, jer sam sigurna da nas definiše zajednička istorija - navela je Ani.

On je govorila i o razlici između stvarnosti i fikcije.

- Velika razlika između stvarnosti i fikcije je u tome što ona prva – čak i onda kad je samo zamišljamo – ima moć da nas zaprepasti, naročito kad je tragična. Možemo probati da zamislimo budućnost, ali ona nas uvek iznenađuje. Stoga može izgledati da je dokument nadmoćan u odnosu na fikciju, ali s vremenom, bila reč o filmu ili o knjizi, biće shvaćen, prihvaćen manje-više kao fikcija - rekla je Ani Erno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: