Preminula Hilari Mantel

Proslavljena književnica Hilari Mantel preminula je u 71. godini.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 23.09.2022.

12:28

Preminula Hilari Mantel
Foto: EPA/DANIEL DEME

Hilari Mantel je dobitnica prestižne Bukerove nagrade i smatra se jednom od najznačajnijih autorki na engleskom jeziku.

Važila za jednog od najvećih engleskih romanopisaca ovog veka, dva puta je osvojila Bukerovu nagradu, za knjigu "Wolf Hall" i njen nastavak, "Bring Up the Bodies", koji je takođe osvojio nagradu "Kosta" za knjigu godine 2012.

Poslednji deo njene revolucionarne trilogije "Wolf Hall", "The Mirror & the Light", objavljen je 2020. uz ogromno priznanje kritike, kao bestseler Sandej tajmsa i uvršten na listu za Bukerovu nagradu 2020.

Njen izdavač je potvrdio da je umrla u četvrtak iznenada, ali mirno, okružena bliskom porodicom i prijateljima.

Ben Hamilton, koji je bio agent Hilari Mantel tokom njene karijere, rekao je da je bila "najveća privilegija" raditi sa njom:

"Njena duhovitost, stilska smelost, kreativna ambicija i fenomenalan istorijski uvid označavaju je kao jednog od najvećih romanopisaca našeg vremena."

"Imejlove od Hilari prožimali su lepi motivi i šale dok je posmatrala svet sa uživanjem i bacila se na lenje ili apsurdne i zakovane okrutnosti i predrasude", dodao je on. Rekao je i: "Uvek je postojala blaga aura onostranosti oko nje, jer je videla i osećala stvari koje su nama običnim smrtnicima nedostajale, ali kada bi osetila potrebu za konfrontacijom, neustrašivo bi krenula u bitku."

Do danas je trilogija "Wolf Hall" prodata u više od pet miliona primeraka širom sveta i prevedena je na 41 jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: