Osnivač Exita za B92.net o skandalu s bendom Kaluš orkestra: "Bez dileme, ne pristajemo na ucene"

Dušan Kovačević je jedan od nosećih stubova alternativne kulture u Srbiji, ali i šire. Kada je osnovao festival Egzit (Exit), sigurno se nije ni nadao da će postati jedna od najuticajnijih osoba na našim prostorima, niti da će ovaj muzički događaj biti jedan od simbola naše države. Ali festival je toliko porastao da je pre nekoliko godina dobio i svoje sestrinske događaje, a jedan od njih, Sea Dance, počinje sutra u Crnoj Gori. Međutim, organizacija ovogodišnjeg izdanja festivala nije prošla glatko, a Dušan Kovačević za B92.net objašnjava kako su uspeli da izađu na kraj sa problemima na koje su nailazili.

Piše: Sanja Dojkić

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2022.

19:33

Osnivač Exita  za B92.net o skandalu s bendom Kaluš orkestra:
Foto: EXIT Photo team

Prvi zid na koji je organizacija udarila ove godine bio je izostanak dogovorene podrške na državnom nivou Crne Gore. Iako se pričalo da će festival biti otkazan, pregovori sa Vladom Crne Gore urodili su plodom, ali Kovačević smatra da je ova situacija mogla da se izbegne.

"Mi smo festival projektovali u odnosu na obećanu podršku i postojao je niz načina da se reše birokratski problemi po modelima koji funkcionišu u drugim zemljama u kojima realizujemo festivale, poput Hrvatske. Zahvaljujući dobroj volji premijera i opštine Budva uspeli smo da prevaziđemo te probleme, te se Sea Dance definitivno održava ovog vikenda, od 26. do 28. avgusta na plaži Buljarica, uz nastupe vodećih svetskih i regionalnih zvezda, poput Nine Kraviz, Konstrakte, Anfise Letyago, Shouse, Mahmuta Orhana, Mind Against, Senide, Dubioze Kolektiv, Marka Nastića, Who See...", navodi Kovačević.

Kaluš orkestra pozvali na "čišćenje scene", postavili ultimatum; iz Exita poručuju – nedopustivo

Međutim ni tu nije bio kraj problemima. Šok-ultimatum jednog od najavljenih izvođača, pobednika ovogodišnje Evrovizije benda Kaluš orkestra počeo je da se širi kako društvenim medijima, tako i medijima. Predstavnici Ukrajine na Evrosongu obratili su se organizatorima Sea Dance festivala, rekavši da će povući svoje učešće ukoliko na istoj manifestaciji bude nastupala di-džejka Nina Kravic, koja je poreklom iz Rusije. Kako su organizatori odbili da se povinuju želji Kaluš orkestra, Ukrajinci su istupili sa ovogodišnjeg lajnapa.

Exit, dan 2; Nik Kejv održao lekciju o emociji: "Povlačim se"; Vati (The Exploited) o suzavcu i tuči

"Za ultimatum Kaluš orkestra saznali smo preko društvenih mreža. Bez ikakve dileme, moj stav je bio da se na tu ucenu nikako ne može pristati i da ne možemo isključiti bilo kog umetnika na osnovu njegove nacionalnosti, rase, vere ili opredeljenja, jer je to suprotno vrednostima koje zagovara Sea Dance. Na stranu i to što je Nina Kraviz naša dugogodišnja prijateljica i lično znamo da je ona protiv rata i zalaže se za mir. Mogu da razumem povišene emocije, kao posledice užasa rata u Ukrajini, ali smatram da za ovakvu reakciju apsolutno nema opravdanja. Diskriminacija ruskih umetnika koji nemaju veze sa ratom samo povećava podele i mržnju i ne doprinosi okončanju, već, naprotiv, produžetku sukoba. U Srbiji smo godinama bili pod sankcijama tokom 90-ih i znamo da je izolacija umetnika i sportista samo jačala podršku Miloševićevom represivnom režimu. Imajući sve to u vidu, pogotovo upotrebom korišćenih termina, Kaluš su sami sebe isključili sa lajnapa i neće nastupiti na ovogodišnjem festivalu", objasnio nam je Dušan Kovačević.

Na ovogodišnjem Sea Dance festivalu Kovačević se raduje moru i sjajnim izvođačima, a najviše premijernom dolasku Konstrakte, kao i nastupima Mind Against i Nine Kravic, i kaže da se sigurno neće odmarati ovog vikenda.

"Ovo je jedan od naših važnijih projekata tokom godine, ali verujem da će biti vremena i za sjajan parti i za odličan provod", priznaje nam on.

Sea Dance festival, koji se održava od 26. do 28. avgusta, na budvansku plažu Buljarica donosi miris beskrajnog leta, mora i soli, zajedno sa velikim muzičkim imenima današnjice, poput Nine Kraviz, Konstrakte, Anfise Letyago, Shouse, Mahmuta Orhana, Mind Against, Senidah, Dubioze Kolektiv, Marka Nastić, Who See, Crni Cerak, Kejt i plejade crnogorskih di-džejeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: