Margaret Atvud deo ovogodišnjeg KROKODIL festivala

Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL pod nazivom "Godina magijskog mišljenja" održaće se u Beogradu od 17. do 19. juna na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a učestvovaće jedna od najvećih svetskih autorki Margaret Atvud.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2022.

17:30

Margaret Atvud deo ovogodišnjeg KROKODIL festivala
Foto: Profimedia

Festival će zatim biti i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini" u sklopu programskog luka "Tvrđava mira" Evropske prestonice kulture Novi Sad.

Smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, muzički natupi, scenska izvođenja, performansi, programi za decu i mlade, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije.

Ispred Muzeja Jugoslavije u petak 17. juna i u subotu 18. juna od 20 sati u okviru prve dve festivalske večeri biće predstavljena vrhunska selekcija domaćih, regionalnih i stranih spisateljica i pisaca ali i muzičarki/muzičara, glumica/glumaca i drugih.

"S ponosom najavljujemo učešće jedne od najvećih živih svetskih autorki Margaret Atvud, koja će nam se pridružiti na polučasovnom razgovoru sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić ali i čitanjem online iz svog doma u Kanadi. Najavljujemo s ponosom i uživo učešće argentinskog književnog čuda Arijane Harviks, čiji je ubojiti roman "Crkni ljubavi" u mahu osvojio naše čitateljke i čitaoce", poručuju iz Krokodila. Neizostavno je i gostovanje regionalnih zvezda među kojima su provokativni i ubojito duhoviti Boris Dežulović, popularna dramska spisateljica Tena Štivičić, sjajna književna kometa iz BiH poznata kao Asja Bakić ali i visoki predstavnik novih nada književnosti zajedničkog jezika, mladi crnogorski romanopisac Ilija Đurović.

"Uz In memoriam segment posvećen jednoj i jedinoj Miri Furlan i specifičnim ulogama koje smo dodelili našim nenadmašnim glumicama Mirjani Karanović, Vladici Milosavljević i Hani Selimović program će upotpuniti i razgovor s voljenom Jasminkom Petrović i jednako voljenim Rašom Andrićem o knjizi/filmu "Leto kada sam naučila da letim" i uspehu koji je ovaj kreativni dvojac požnjeo u zemlji, regionu i onom pravom inostranstvu. Pravu poslasticu večernjeg programa čini će muzički nastupi Marčela i Ane Ćurčin ali i predstavljanja istaknutih knjiga koje su prošle godine objavili Ana Marija Grbić i Aleksandar Šurbatović", najavljuju organizatori.

Program treće festivalske večeri održaće se u nedelju 19. juna s početkom u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju i posvećen je inovativnim autorskim rešenjima koja istražuju do sad neotkrivene veze između pisaca i njihovih prevodilaca s jedne strane te između poezije, zvuka i scenskog pokreta s druge. Program se realizuje u ovkiru projekta CELA (Connecting Emerging Literary Artists) koji realizuju organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, kao i projekta POETS SOUNDS koji je pokrenula KROKODILova prijateljska organizacija Lettretage iz Berlina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: