Večeras počinje Evrovizija - slavlje sa kočnicama, ali vlada optimizam

Holandija organizuje Takmičenje za pesmu Evrovizije, a fanovi u Roterdamu već slave taj muzički događaj, doduše na odstojanju. Tu je naravno i pitanje: ko je favorit na ovogodišnjem Evrosongu?

Kultura

Izvor: DW

Utorak, 18.05.2021.

12:36

Večeras počinje Evrovizija - slavlje sa kočnicama, ali vlada optimizam
Foto: Profimedia

Pet puta udahnuti i izdahnuti, a onda kratko zadržati dah. To je ove godine ulaznica za Takmičenje za pesmu Evrovizije (ESC) u Ahoj areni u holandskom lučkom gradu Roterdamu. Brzim testom disanja u posebno izgrađenom centru za testiranje biće ispitane sve pevačice i pevači, svi timovi, medijski radnici i svi gledaoci, pre nego što im bude dozvoljeno da uđu u arenu.

Za oko 3.500 fanova, koji inače ne smeju da imaju više od 70 godina, dozvoljen je ulazak na polufinale, generalne probe i na finale u subotu. Naravno, uz međusobno odstojanje i sa velikom distancom u odnosu na ogromnu binu.

Ahoj arena prima 16.000 ljudi. "Imamo veoma strog zdravstveni sigurnosni protokol", kaže Martin Esterdal, odgovorni menadžer Evropske radio-difuzne unije (EBU), koja od 1956. godine organizuje to takmičenje. "Svako ko učestvuje biće testiran najmanje na svakih 48 sati kako bismo bili sigurni da u arenu neće biti prenesena infekcija".

Slavlje je dakle dozvoljeno, grljenje nije. A to što je Ahoj arena prošle godine poslužila kao improvizovana bolnica za obolele od kovida, to više nije uočljivo.
Foto: Profimedia
Otkazivanje kultnog pop festivala, što je bio slučaj prošle godine, ove godine nije dolazilo u obzir. Na kraju krajeva, Evrosong na televiziji prati 182 miliona gledalaca.

"To je najdugovečnija televizijska emisija na svetu. Postoji 65 godina i predstavlja nešto poput bisera u kruni javno-pravne televizije", ponosno kaže direktor EBU Esterdal. A ovogodišnja poruka je, dodaje, da se i u teškim vremenima može zajednički organizovati jedan ovakav šou-program.

Zemlja domaćin Holandija podržala je održavanje takmičenja uprkos relativno velikom broju infekcija. U Roterdamu su prodavnice i restorani otvoreni do 18 sati, kao i hoteli. Grad očekuje samo mali broj posetilaca iz inostranstva, a žurki i javnih gledanja takmičenja neće biti.

Holandski ministar kulture Hugo de Jonge je, prilikom posete Ahoj areni izrazio očekivanje da će sve proteći bez problema i da će kultura ponovo oživeti, uz normalne kontakte i sve ono što život nudi: "Ovo je prvi veliki događaj u Holandiji od lokdauna, zbog toga se zaista radujemo", rekao je ministar.

Optimizam

Foto: Profimedia
Iako već nedelju dana živi "u balonu", odnosno sa svojim timom u hotelu, šatl-busu i areni, Jendrik Sigvart raduje se nastupima na velikoj pozornici i sa pravom publikom. "Toliko sam uzbuđen, ne mogu da dočekam", kaže 26-godišnji muzički producent, koji zbog korone više nije imao angažmane.

Ulaznicu za Takmičenje za pesmu Evrovizije od Nemačke je dobio na osnovu video-snimka koji je sam producirao, a na koji je žiri slučajno naišao na Instagramu i na kanalu Jendrika Sigvarta na Tiktoku. To je njegova prva autorska pesma pod nazivom "Ne osećam mržnju". Lagana je i zabavna.

I sam kaže da je svestan da to nije "najveća svetska pesma", ali – ulazi u uvo. Iznad svega je važna poruka.

"Ne uzvraćaj mržnju. Ako me neko nazove pederom, ja ga neću nazvati nacistom. Pokušaću s njim da razgovaram, da mu objasnim da me je povredio i da je to pogrešno. Ali neću da vraćam istom merom."

Veliku šansu da pobedi on, kako sam kaže, verovatno nema.

Slavlje s kočnicama

Foto: Bernd Riegert/DW
Ispred dvorane u Roterdamu retki fanovi čekaju na da vide svoje omiljene umetnike ili čak i da ih sretnu. Za razliku od uobičajene situacije, kontakt sada nije poželjan. Iz šatl-busa ide se direktno u arenu. Nema autograma, nema selfija.

Davelon fan Dejk smatra da je to šteta, ali to ne može da se promeni. Ona je rođena u Roterdamu, a obožava Evrosong još od detinjstva. I njena mama je volela da gleda taj šou. Sada ona svake godine sa prijateljima organizuje "evrovizijsku žurku". Ove godine će to biti u najužem krugu, s posebno kupljenim projektorom koji će prenos projektovati na zid.

"Ovaj miks oduzima dah. Lud je i lep. Sve to zajedno čini takmičenje tako veličanstvenim za mene. Super je", kaže.

Ova kombinacija, kao i ovogodišnji moto "Open up" za nju su razlog zašto Takmičenje za pesmu Evrovizije ima tako veliki broj vernih fanova među homoseksualcima, lezbijkama, biseksualcima, transseksualcima i kvir-osobama.

"Za mene moto znači: otvorite se za sve različite ljude, otvorite se za različite stilove. Budite otvoreni za iskustva različitog i – sjajno je to što nismo svi isti", navodi Davelon fan Dejk.

Gej zajednica je uzbuđena, kao i uvek

Foto: Profimedia
S obzirom na to da su zbog korone otkazane velike žurke, udruženje "Gej Roterdam" prešlo je na mrežu. Navijači su međusobno povezani live-strimovima i video-konferencijama, kaže Gert-Jan Verbum, koji, kao urednik udruženja "Gej Roterdam" i organizuje manifestaciju.

"Uz pomoć Pesme Evrovizije, Roterdam ima šansu da pokaže šta LGBTQ porodica ima da ponudi. I možemo da predstavimo ljude koji su uradili velike stvari u smislu jednakosti", kaže Verbum. I on je naravno čitav život fan Evrosonga. "Praktično još pre rođenje", kaže, "jer moja majka je gledala šou i kad je bila trudna".

Vasil Garvanliev, predstavnik Severne Makedonije

Vasil Garvanliev, takmičar iz Severne Makedonije, bio je gost na jednoj od video-konferencija "Gej Roterdam". U njegovoj domovini, homoseksualnost izaziva uzbuđenje i neprijateljstvo, što je tipično za mnoge istočnoevropske i balkanske zemlje. Vasil je pored toga morao da se brani i od optužbi da je prikriveni bugarski nacionalista. Nakon tih drama, ipak je otputovao u Roterdam, gde predstavlja javni servis iz Severne Makedonije.

Sledeće godine – Malta?

Naravno, u kladionicama, pres-centru i u areni među navijačima mnogo se raspravlja o tome ko bi mogao ove godine da pobedi. Vasil se tu ne pominje. Možda islandski štreberi, italijanski rokeri, srpske plavokose pop dive ili crna soul pevačica sa Malte?

Za tu pevačicu s Malte, koja peva o ženskom samopouzdanju, šanse su prilično dobre.

Palčeve joj drži i Gert-Jan Verbum iz udruženja "Gej Roterdam". "Pogotovo zato što sledeće godine želim da odem na Maltu", kaže s osmehom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: