Jedan od najskupljih rukopisa ikada: Biblija prodata za skoro 40 miliona dolara

Hebrejska Biblija, koja datira iz 900. godine naše ere i jedan je od najskupljih rukopisa na tržištu antikviteta, prodata je u Njujorku

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 20.05.2023.

14:57

Jedan od najskupljih rukopisa ikada: Biblija prodata za skoro 40 miliona dolara
Foto: Shutterstock/P Maxwell Photography

Biblija je prodata za neverovatnih 38,1 milion dolara, dok je platno poznatog austrijskog slikara Gustava Klimta na istoj aukciji kod Sotbija postiglo cenu od 53,2 miliona dolara.

Aukcijska kuća Sotbi je očekivala da bi Kodeks Sasun, nazvana tako po svom najpoznatijem vlasniku Dejvidu Solomonu Sasunu, koji je Bibliju kupio 1929. za 350 funti, mogao postići cenu između 30 i 50 miliona dolara, prenosi Njujork tajms.

Gotovo kompletnu i izuzetno dobro očuvanu hebrejsku Bibliju, kojoj nedostaje tek nekoliko stranica, a čine je 24 knjige, Sotbi je prodao nakon četvorominutnog nadmetanja dvojice ponuđača, navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

Kupio ju je bivši američki diplomata Alfred Mozis u ime američke neprofitne organizacije koja će Bibliju pokloniti Muzeju jevrejskog naroda ANU u Tel Avivu, navodi se u objavi.

Delo austrijskoga slikara Gustava Klimta "Insel im Attersee" nastalo 1901. otišlo je nepoznatom kolekcionaru iz Japana za 53,2 miliona dolara, objavio je Sotbi. Rad austrijskog slikara prvi je put ponuđen na aukciji nakon što je decenijama bio deo privatne kolekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: