Jugoslavija cenzurisala Diznijeve stripove: "Ko ima ova izdanja može da se obogati"

Alan Ford, Tex Willer, Zagor, Dylan Dog… Na ovim i drugim legendarnim stripovima odrasle su generacije.

Kultura

Izvor: index.hr

Četvrtak, 27.04.2023.

07:29

Jugoslavija cenzurisala Diznijeve stripove:
Foto: Shutterstock/Alexandru Nika

Na području bivše Jugoslavije stripovi su doživeli zlatno doba sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a veliku popularnost uživali su sve do sredine 2000-ih.

Međutim, oni su se na našim prostorima pojavili mnogo ranije – još u Kraljevini Jugoslaviji, tridesetih godina prošlog veka. Taj dolazak pratila je urnebesna anegdota. Naime, Miki Maus, u to vreme preveden kao Mika Miš, bio je zabranjen - čime je Jugoslavija postala prva zemlja koja je cenzurisala Diznijeve stripove.

Cenzora je uzbunila epizoda Mika i njegov dvojnik, koja je podsetila na tadašnje političke događaje i tako izazvala podsmeh javnosti: u njoj stric postaje sve ljubomorniji na princa i dogovara da ga izda. U to vreme Jugoslavijom je vladao Pavle Karađorđević.

Ovu sličnost je primetio i Hubert D. Harison, tadašnji dopisnik Rojtersa i Njujork tajmsa iz Beograda. Posle ismevanja cenzure stripa (i cele situacije), bio je ni manje ni više nego proteran iz zemlje.

Alan Ford, verovatno najpopularniji strip na ovim prostorima, prvi put je objavljen u Jugoslaviji 1970. godine u genijalnom prevodu Nenada Briksija. Imao je i on problema sa cenzurom, ali ni izbliza kao nesrećni Miki Maus, a zanimljivo je da je samo u Italiji i kod nas imao odličan "prolaz”.

Izdavači su pokušavali da ga plasiraju na razna svetska tržišta, ali je izgleda takva vrsta humora primljena samo kod nas. Po popularnosti su usledili Bonelijevi stripovi, koji danas takođe imaju kultni status.

Danas, prva izdanja Zagora ili Teksa na aukcijama idu i do hiljadu evra, ali samo ako su stripovi u savršenom stanju. Onaj ko ih je tada negde sačuvao danas može da se obogati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: