Misteriozna pljačka koja nikad nije rešena: Kako je grupa Led Zeppellin ostala bez 200.000 dolara?

Na današnji dan 1973. godine grupi Led Zeppelin je ukradeno više od 200.000 dolara novca iz sefa u hotelu u Njujorku, a do dan-danas ovaj slučaj nije rasvetljen.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.07.2022.

13:22

Misteriozna pljačka koja nikad nije rešena: Kako je grupa Led Zeppellin ostala bez 200.000 dolara?
Foto: Profimedia

Počevši od 4. maja 1973. godine, grupa Led Zeppelin je počela svoju najambiciozniju turneju po SAD-u ikada. Do kraja turneje, više od 30 gradova u 20 i više država (plus Vankuver) je uživalo u hitovima Led Zeppelina.

U trenutku kada je došlo do ovog incidenta, završavala im se turneja u okviru koje su zaradili više od četiri miliona dolara. Što se tiče njihove karijere, sve je teklo po planu: postavljeni su novi rekordi na blagajnama, a svet je bio oduševljen muzikom koju su Džimi Pejdž, Robert Plant, Džon Pol Džons i Džon Bonam stvarali.

Da bi obeležio i iskoristio ovaj uspeh, menadžerski tim grupe Led Zeppelinaodlučio je da napravi dokumentarac sa poslednje trodnevne turneje u njujorškom Medison Skver Gardenu. I iako su bile potrebne tri godine za realizaciju, film je na kraju stigao u bioskope pod nazivom "Pesma ostaje ista" iz 1976. godine

S obzirom na to koliko su bili priznati i popularni, teško da je članove grupe nestanak 200.000 dolara oštetio, ali je to definitivno bio znak da su dostigli vrhunac i da slava sa sobom nosi i ne tako lepe stvari.

Međutim, ova pljačka je bacila senku na celu turneju i večito je ostalo pitanje kako je 200.000 dolara misteriozno nestalo iz sefa u luksuznom hotelu "Drake" baš između drugog i trećeg koncerta?

Prema rečima menadžera turneje Ričarda Kola, sav novac je prebrojan 29. jula oko jedan ujutru, ali nije bilo ni traga od njega kada je sledeći put otvoren u 7 i 30.

Niko od policijskih službenika i detektiva nije mogao da pronađe dokaze da je kutija nasilno otvorena, a menadžerski tip grupe je izgledao skoro uzdržan da dalje insistira na tome i razrešenju slučaja, dajući pomalo nebulozne odgovore o poreklu novca.

Prema novinskim izveštajima iz tog perioda, Kol je detektivima rekao da je u pitanju prihod od trenutne turneje i da ga je držao pri ruci, jer je imao mnogo troškova da plati.

Pljačka nikada nije rešena, ali ko god da je uzeo novac, bio je dovoljno pažljiv da ostavi pet pasoša u sefu kako bi članovi benda mogli da se vrate u Englesku i da se oporave od dugog putovanja po SAD-u.

Članovi grupe su možda otišali kući malo siromašniji nego što su očekivali, ali istina iza 49-godišnje misterije možda je bila mnogo skuplja od 200.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: