Rokeri deru obožavatelje za koncerte – Springstin i Metalika samo za bogate

Prema nedavnom istraživanju Finance Buzza, klasični rok je najskuplji žanr muzike za slušanje na koncertima.

Izvor: Headliner
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Studija je sakupila podatke o koncertnoj industriji za 800 najboljih nastupa na turnejama od 2017. do 2021. U tom vremenskom okviru, prosečna cena ulaznice za izvođača klasičnog roka bila je 119,14 dolara. Poređenja radi, sledeća najviša cena bila je skoro 20 dolara niža, za pop koncerte, u proseku 100,65 dolara po ulaznici.

Novčanici obožavalaca manje su bili pogođeni na rok i alternativnim koncertima, čija je prosečna cena iznosila 85,94 dolara, odnosno 63,54 dolara. Najjeftiniji žanr bila je hrišćanska muzika, sa prosečnom cenom ulaznice ispod 40 dolara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najskuplja prosečna cena karte za pojedinačnog umetnika plaćala se da uživo slušate Brusa Springstina.

Prosečna cena karte za Bosa bila je neverovatnih 508,93 dolara, za koncert na njegovoj izuzetno uspešnoj turneji Springsteen on Broadway. Legenda klasičnog roka daleko je po tome nadmašila pop zvezdu Ledi Gagu, za čiji je nastup cena karte u proseku iznosila 337,43 dolara, što je najviša cena za koncert pop izvođača.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Metalika je imala najskuplje rok karte, sa prosekom od nešto manje od 230 dolara, dok su Strokes bili najskuplja alternativna grupa sa 126,70 dolara.

Iako ovi brojevi mogu biti zastrašujući za fanove, oni su nesumnjivo "muzika za uši" klasičnih rokera. Ovaj žanr je ostvario više od 3,5 milijardi dolara u prodaji karata u proteklih pet godina, rangirajući se malo iza pop umetnika, koji su doneli 5,2 milijarde dolara.

U proseku, klasične rok grupe su zaradile više od 35,5 miliona dolara po turneji, ponovo iza izvođača popa, koji su u proseku strpali u džepove 38,6 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu