Pesma kojom Robert Plant započinje jutro VIDEO

Led cepelin (Led Zeppelin) se može smatrati bendom pod velikim uticajem raznih bluz i folk muzičara kroz dugi niz godina. Većina ljudi je primetila efekat Madija Votersa i Skipa Džejmsa na njih na prva dva albuma benda.

Kultura

Izvor: Headliner

Ponedeljak, 09.05.2022.

09:50

Pesma kojom Robert Plant započinje jutro VIDEO
Foto: EPA-EFE/HELLE ARENSBAK

Takođe, prema mišljenju mnogih muzičkih kritičara, članovi slavnog rok benda ispitali su i naučili mnoge stvari iz britanskog, keltskog i američkog folk preporoda, što je oblikovalo njihov stil.

Uz bluz, rok legende su kombinovale rokenrol, džez, kantri, fank, soul i rege elemente za svoje hit albume koji su postali najprodavaniji i najuticajniji. Takođe, kao i ostali, legendarni frontmen benda Robert Plant je oduvek bio veliki poklonik bluza. Toliko čak da postoji i jedna bluz pesma koju sluša svako jutro.

Robert Plant je otkrio da su mu pevanje i stvaranje muzike bili najveća strast kada je bio dečak. Napustio je Gimnaziju za dečake Kralj Edvard VI nakon što je odlučio da sledi svoje snove, zahvaljujući uticaju bluza. Pevač je uvek navodio Vilija Diksona, Roberta Džonsona i Džona Estesa kao svoje idole u brojnim intervjuima na ovu temu.

Jedan od njih, Blajnd Lemon Džeferson, bio je američki bluz i gospel pevač koji je postao jedan od najpoznatijih muzičara u svom žanru. Dobio je titulu otac teksaškog bluza zahvaljujući svojim dobro osmišljenim akordima, tekstovima i nastupu kao instrumentalista. Džefersonov visok glas i jedinstveno sviranje gitare privukli su značajnu pažnju bluz muzičara mlađe generacije. Pored toga, uticao je na mnoge umetnike iz pedesetih i šezdeseth, a čak su i neki od njih oponašali njegov stil. Najpoznatija pesma legende bluza bila je “Match Box Blues”, koja je poslužila kao inspiracija za “Matchbox” Karla Perkinsa, a kasnije su je Bitlsi preradili nakon što su čuli Perkinsa. Plant, koji je bio ljubitelj bluza od detinjstva ali i kasnije kao član Led cepelina, otkrio je da se istinski divi ovoj pesmi.

Frontmen Led cepelina priznao je uticaj američkog bluza na britansku muzičku scenu, uključujući i njega, i naveo da neke od njih i dalje sluša ujutru, čim se probudi. Prema njegovim rečima, to je odličan način za početak dana, a Džefersonov “Match Box Blues” je prva pesma koju sluša. Robert Plant je opisao pesmu kao suštinski primer kako se peva i svira bluz.

"Postoji direktna linija od Londona ili Liverpula do bluza u Americi. Veličanstveno. To je za mene najbolji početak dana, svakog jutra. Najbolji način da se krene u dan. Postoji tip po imenu Blajnd Lemon Džeferon iz Teksasa. Ima pesmu pod nazivom Match Box Blues, koju je kasnije pozajmio Karl Perkins, a zatim su je još kasnije preuzeli Bitlsi. To je jedan od najneverovatnijih prikaza pevanja i sviranja bluz gitare", rekao je Plant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: