Dan kad je rođen pank-rok

Dana 23. aprila 1976. godine The Ramones su objavili svoj prvi istoimeni album. Osnovani 1974. godine, često se navode kao prvi punk rock bend. Na ploči je 14 žestokih i kratkih songova, čije je trajanje u projeku dva minuta. Inače, zabeleženo je da su istog dana još uvek nepoznati The Sex Pistols svirali u jednom londonskom klubu.

Kultura

Izvor: Headliner

Subota, 23.04.2022.

17:20

Dan kad je rođen pank-rok
Foto: Profimedia

The Ramones su osnovani u Njujorku. Svojim ranim opusom utemeljili su estetiku punka i pripadajuće supkulture druge polovine 1970-ih i stvorili temelje za nastanak i razvoj srodnih podžanrova kao što su alternativni rock i hardcore punk.

Prvu i najpoznatiju postavu činili su pevač Džoj Ramon (Džefri Hajman; 1951–2001), gitarista Džoni Ramon (Džon Kamings; 1951–2004), bas-gitarista Di Di Ramon (Daglas Kolvin; 1952–2002) i bubnjar Tomi Ramon (Tamaš Erdelji; 1949–2014). Sastav se okupio oko ideje povratka neuglađenim, uličnim ishodištima rock and rolla, popa i surf-rocka, a nazvali su se prema pseudonimu Pola Makartnija koji se kratko vreme, u početnoj fazi Beatlesa, potpisivao kao Pol Ramon. Izvodeći kratke, troakordne, sirovo aranžirane, ali melodične kompozicije naglašeno brzog tempa, Ramones u leto 1974. postaju važan deo rastuće lokalne punk-scene začete u klubu CBGB.

Uprkos podršci kritike prvi album nije izazvao veće zanimanje u SAD. Popularnost im je uvek bila veća u Velikoj Britaniji, gde su ranim, dvominutnim žanrovskim klasicima ("Blitzkrieg Bop", "I Wanna Be Your Boyfriend", "Judy Is a Punk" i dr.), i zapaženim energičnim nastupima nadahnjivali tamošnju punk-scenu. Spomenuti prvenac direktno je uticao na rane radove grupa The Clash, Damned, Sex Pistols i drugih protagonista britanske "punk-revolucije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: