Najgori filmovi koji su dobili Oskara

Juče su objavljene nominacije za 95. dodelu najprestižnije filmske nagrade Oskar. U kategoriji najboljeg filma nominovani su filmovi "All Quiet On The Western Front", "Avatar: The Way Of Water", "The Banshees of Inisherin", "Elvis", "Everything Everywhere All At Once", "The Fabelmans", "Tar", "Top Gun: Maverick", "Triangle of Sadness" i "Women Talking". Film "Everything Everywhere All At Once" ima najviše nominacija, i to čak 11.

Kultura

Izvor: index.hr

Sreda, 25.01.2023.

12:44

Najgori filmovi koji su dobili Oskara
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Novinar Independenta Džofri Meknab je izabrao najgore filmove koji su ikada osvojili najprestižniju nagradu Holivuda. Izbor, prema rečima Džofrija, čine ugledne osobe iz filmske industrije, ali oni ponekad donose zbunjujuće odluke. Retkost je da dobitnik nagrade za najbolji film bude potpuno iznenađenje, ali uprkos tome nekoliko filmova dobilo je nagradu iako nije trebalo, kaže on. Ovo su, po njegovom mišljenju, najgori filmovi koji su dobili Oskara. 10. The Life of Emile Zola

Za biografski film o Emilu Zoli, koji je osvojio nagradu za najbolji film na dodeli Oskara 1937. godine, kaže da je dosadan.

"To je solidno i vredno djelo, s izvanrednom izvedbom Pola Munija kao francuskog romanopisca. Ideja, međutim, da je to jedan od "najvećih filmova svih vremena", kako je sugerisala njena popularnost, očito je idiotska", piše Džofri 9. Rocky

Za Rokija kaže da je nezasluženi pobednik za najbolji film i da je te godine bilo boljih filmova.

"Glasači Akademije 1976. ponašali su se kao da su pijani i da su predugo proveli u ringu s Apolom Kridom. Problem s njegovom pobedom nije bio toliko sam film, već ostali nominovani koji su bili odbačeni u njegovu korist. "Taxi Driver", "All the President's Men" i "Network" sigurno su imali više prava na nagradu te godine", kaže Meknab.

. 8. "Around the World in 80 Days"

"Ovo je bio dobar visokobudžetni putopis, ali ne možete a da ne posumnjate da je Oskar za najbolji film bio više povezan s marketinškim veštinama njegovog producenta, Majka Toda, nego s bilo kakvom briljantnošću u snimanju filma. Režirao ga je Majkl Anderson, prethodno najpoznatiji po "The Dam Busters", a prikazao je Davida Nivena kao neustrašivog putnika koji se kladi da može da proputuje ceo svet za malo više od dva mjeseca", piše Džofri. 7. "Crash"

Objašnjenje novinara zašto je "Crash" na ovoj listi glasi:

"Film "Crash" Paula Hagisa je pristojna i dobronamerna studija o posledicama rasizma i nasilja u savremenom LA-u. Napravljen je nezavisno i imao je veliku postavu, a svi su imali iskrene izvedbe.

Međutim, Robert Altman je bolje pokrio sličnu temu u "Short Cuts" i ostao je osećaj da je "Crash" dobio nagradu za najbolji film jer su neki glasači Akademije bili odlučni da ne daju Oskara savremenom vesternu "Brokeback Mountain" s gej temom." 6. "Chicago"

"Oskara retko dobijete bez jake marketinške kampanje. Sada osramoćeni producent Harvi Vajnštajn znao je tajne pridobijanja glasača Akademije na svoju stranu bolje od bilo koga drugog u poslu. Bilo da se radilo o Blicovom pristupu oglašavanju u stručnoj štampi, ili o vremenu prikazivanja nagrada, ili o načinu na koji je zvezde filma držao u medijima ili o njegovom nemilosrdnom udvaranju članovima Akademije, on je nedvosmisleno bio jednako važan za uspeh mjuzikla "Chicago" na Oskarima kao i bilo koji kreativni talent koji stoji iza njega."

5. "A beautiful mind"

"Nije loše. To je ljubavna priča koja se dotiče mentalne bolesti i matematike (ni jedno ni drugo obično nisu teme koje Holivud prihvata). Rasel Krou izvrsno glumi Džona Neša, nobelovca sa lepim, ali nestabilnim umom. Uprkos tome, biografski film Rona Hauarda nije nikakav klasik. Osvojio je Oskara za najbolji film u neuobičajeno slaboj godini", objašnjava Džofri. 4. "Marty"

Ovaj film je osvojio Oskara 1955. godine.

"Ova priča, prema scenariju velikog Pedija Čejefskog, o emocionalno potisnutom italijansko-američkom mesaru iz Bronksa koji traži ljubav, već je snimljena kao TV drama godinu dana pre. U verziji za male ekrane, Rod Stajger odigrao je vrhunsku ulogu u glavnoj ulozi.

Ernest Borgnajn u filmskoj verziji ne može a da se ne čini kao drugi najbolji svima koji su vidjeli Stajgera u istoj ulozi. Dok je bogobojažljivi Borgnajn od Martija napravio lik sažaljenja, Staiger ga je pretvorio u punog tragičnog heroja", smatra novinar Independenta. 3. "Out of Africa"

"Setićete se ružičastih flaminga i svih onih prizora predivnih kenijskih krajolika koji su izgledali kao da su scene iz dokumentarca Dejvida Atenboroa. Nikada nećete zaboraviti ekscentrični naglasak Meril Strip kao danske baronese i spisateljice Karen Bliksen ("Imala sam farmu u Africi u podnožju brda Ngong"). Ovo je, međutim, kašasta stvar i teško da zaslužuje svog Oskara", piše Džofri. 2. "Braveheart"

Novinara nije oduševilo čuveno "Hrabro srce", za koje kaže da je poznato po scenama vojske Vilijama Volasa koji podiže kiltove i pokazuje zadnjice.

"Bez obzira na to koliko je to bilo tačno u istoriji, uticalo je na tekuće rasprave o decentralizaciji i nezavisnosti Škotske. Film je takođe učinio svoje za škotski turistički biznis. Mel Gibson zna kako da iznese scenu bitke", piše Džofri.
1. "The Greatest Show on Earth"

"Iz perspektive 67 godina kasnije, odluka da se Oskar za najbolji film dodeli cirkuskom epu Sesila B DeMiljea 1952. godine doista je zbunjujuća", piše novinar za ovaj film.

"Ima pristojnu glumačku postavu i neke razumne trikove, ali glasači Akademije sigurno su se šalili kad su ga odabrali u odnosu na druge nominovane iste godine poput "High Noon" i "The Quiet Man".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: