Otvoren 75. Filmski festival u Kanu – Zelenski se obratio: "Najbrutalniji diktatori vole bioskop"

Sedamdeset peti filmski festival u Kanu otvoren je uz crveni tepih, glamur i prisustvo svetskih filmskih zvezda, posetilaca i filmskih gledalaca, vraćajući festivalski sjaj u ovaj grad na Azurnoj obali.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.05.2022.

08:10

Otvoren 75. Filmski festival u Kanu – Zelenski se obratio:
Foto: Profimedia, JMHAEDRICH/JPPARIENTE/SIPA

"Jednostavno sam presrećan", rekao je predsednik festivalskog žirija Vinsent Lindon pred brojnim novinarima.

Uz Lindona su bili i članovi Kanskog žirija, sačinjenog od poznatih glumaca i filmskih stvaralaca, među kojima i Rebeka Hol, Numi Rapas, Dipiku Padukone, Džef Nikols i Azgar Farhadi i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Najveća svetska filmska smotra trajaće od 17. do 28. maja nakon dve godine prekida zbog pandemije koronavirusa uz glamurozne zabave i masovni povratak publike u bioskope.

Festival je juče otvoren projekcijom filma o zombijima Mišela Hazanavicijusa "Final Cut", a publika će imati priliku da vidi i holivudske hitove kao što je "Top Gun: Maverick" Toma Kruza, koji se prvi put u svojoj 30-godišnjoj karijeri pojavljuje na Kanskom festivalu.

Oskarovac Forest Vitaker biće nagrađen počasnom Zlatnom palmom za životno delo, a njegova producentska kuća predstaviće se kanskoj publici dokumentarnim filmom pod naslovom "Radi mira", koji je posvećen strahotama rata u Južnom Sudanu.

S obzirom na to da je tragedija u Ukrajini sveprisutna, senka ukrajinskog rata lebdela je i nad Kanom, a u debatama je dominirala tema o ulozi filma u periodima nasilja.

Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video-obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima, kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu "Veliki diktator" u kojem je glumio Adolfa Hitlera.

Zelenski, obučen u svoju prepoznatljivu maslinastozelenu košulju, izazvao je gromoglasne ovacije prisutnih dok je govorio o povezanosti filma i stvarnosti i prisećao se filmskih klasika poput "Apokalipsa danas" Frensisa Forda Kopole i "Veliki diktator" Čarlija Čaplina.

"Najbrutalniji diktatori 20. veka voleli su bioskop“, primetio je Zelenski, koji je ukazao na ironiju da su filmovi koji su snimljeni o tim diktatorima bili "užasni dokumentarci".

Zelenski se takođe osvrnuo na zloglasnu rečenicu iz filma Frensisa Kopole o ratu u Vijetnamu citirajući: "Volim miris napalma ujutru", napominjući da je ruska invazija i bombardovanje ukrajinskih gradova takođe "počelo ujutru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: