Alek Ginis prezirao Ratove zvezda: "Nisam više mogao da izgovaram te grozne, banalne rečenice.."

Engleski glumac, Ser Alek Ginis je kroz svoju bogatu glumačku karijeru izgleda deci bio poznat samo po Ratovim zveszda, što ga je izrazito nerviralo.

Izvor: index.hr

Subota, 13.08.2022.

10:26

Alek Ginis prezirao Ratove zvezda:
Foto:EPA/Alec Guinness

"Od stotinu uloga koje sam imao pamte me samo po onim svemirskim koještarijama", rekao je Alek Ginis.

Verovatno najčuveniji slučaj mržnje nekog glumca prema svom liku jeste odnos koji je Alek Ginis imao prema Obiju-Van Kenobiju i uopšte čitavim Ratovima zvezda, ali mnogo se to nekako prenaglašava i u tim pričama ga predstavlja kao ozlojeđenog starca. Ustvari, čoveku je samo bilo malo glupo što ga klinci na svakom koraku zovu Obi-Van. Verovatno bi bilo bezveze i nekome ko nije jedan od najboljih britanskih i svetskih glumaca 20. veka i ko nije igrao u mnoštvo filmskih klasika, a kamoli nekome ko jeste.

Alek je u svojoj "mržnji" bio prilično kreativan. Prednjači slučaj kad mu je jedan dečak prišao i tražio autogram, tu je bila i dečakova majka, pa je uzbuđen rekao kako je Ratove pogledao preko 100 puta, što je i gospođa potvrdila. Ginis mu je odgovorio kako će mu dati autogram, ali pod jednim uslovom.

"Naravno, gospodine, bilo šta."

"Neće ti se dopasti."

"Ma bilo šta."

"Daću ti autogram ako mi obećaš da nikada više nećeš gledati Ratove zvezda."

Klinac se rasplakao, majka je pogledala Ginisa kao da gleda u čudovište, ali on je rekao da je verovatno učinio uslugu dečaku i da će mu jednog dana oboje biti zahvalni. Moguće da je tako i bilo.

"Bajkovito smeće"

Istini za volju, nije smatrao Ratove zvezda štetnim štivom, čak je i pristao da učestvuje zato što je poruka priče u suštini vrlo moralna (plus dobio je dosta para). Proveo je kvalitetno vreme sa Harisonom Fordom, Markom Hamillom, Keri Fišer i ostalim glumcima (svi su rekli sve najlepše o njegovim manirima), cenio je efekte, ali čitav koncept je za njega bio "bajkovito smeće", dijalozi užasavajući i tupi... Ispričao je i da je ustvari on predložio reditelju Džordžu Likasu da Obi-Van pogine.

"Nisam više mogao da izgovaram te grozne, banalne rečenice, bilo mi je dosta mambo-džamba."

Dakle, nije mislio da je Lukasova franšiza najgora stvar koju je video u životu, ali ne bi ni nastalo toliko pompe oko njegovog mišljenja o Ratovima zvezda da nije bilo previše njihovog potenciranja u periodu nakon izlaska. I svakako da je oprostivo što ga dečurlija zove Obi-Van, što je znao mali Britanac, međutim i novinari su ga samo o tome pitali. Čak nije ni pitanje sujete što ga je to nerviralo, jednostavno je sa bilo koje objektivne tačke besmisleno voditi intervju tako da dovedeš Aleks Ginisa i onda ga ispituješ samo o jednom filmu.

Pa sve i da je taj jedan film "Most na reci Kvai" ili "Nežna srca i dijademe", a ne Ratovi, u kojima nije odigrao nijednu od za njega bitnijih ni zahtevnijih uloga. I tu je naravno ostao gospodin, nije pravio skandale, samo je uljudno zamolio ispitivače, ako im nije problem, da pričaju o nečemu drugom.

Ali kao što su Aleku svemirske pustolovine doprinosile bankovnom računu i popularnosti kod dece, tako je i on njima bio neophodan u smislu kredibiliteta koji priča ima i mnogo znači za tu sagu što se jedan živi (u tom trenutku živi) bard anglosaksonskog glumišta našao u njoj, tj. mnogo joj je značilo u vreme kad se pojavila.

A i zaradio je nominaciju za Oskara za Kenobija, onako usput, šta mu teško...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: