Bili smo na Lovefestu: Veterani, klinci, kukuruz, krofnice i lepa Lorena (1.deo)

Lovefest, jedan festival, hiljade ljudi iz stotinu gradova, duplo više naočara i šešira i milion poljubaca.

Izvor: Jelena Jankoviæ

Subota, 06.08.2022.

21:48

Bili smo na Lovefestu: Veterani, klinci, kukuruz, krofnice i lepa Lorena (1.deo)
Foto: Lovefest

Petnaest minuta čekanja na ulasku u grad, policijske patrole na svakom koraku, zaustavljanja, "duvanje" pa neizbežna "lizalica" (test na narkotike, prim.aut), nisu sprečili na desetine hiljada poklonika elektronskog zvuka da prisustvuju jedanaestom po redu Lovefestu u Vrnjačkoj Banji.

Odmah me je omamio rezak vazduh podno Goča, koji je smenio sparnu atmosferu iz koje sam stigla. Ipak, shvatiću kasnije, jakna je potpuno nepotreban komad garderobe. Ljubav greje.

Na samoj "štrafti", gradskom šetalištu koje vodi do epicentra događaja - krofne, kukuruzi, knedle, palačinke i klakeri. "Ako ove klince ne ubije droga, ubiće ih šećer i holesterol od ovih hot dogova, pica i pljeskavica" mudro mi sugeriše drug dok se približivamo šalterima za prodaju karata i izdavanje narukvica.

Ispred nas dvojica Nemaca, zaljubljeni, istetovirani, nisu raspoloženi za slikanje, kažu mi "Nedavno smo započeli vezu, za naše bivše bi bio šok da nas vide negde na internetu, ne bi rizikovali". Ok, u ljubavi i ratu sve taktike su dozvoljene.

Dobijamo narukvice, bar kodovi, sistem protiv skidanja. To je to, nakače ti i stave, nema trika da je proslediš nekom ko bi izbegao plaćanje. Okolo se šunjaju "tapkaroši" (preprodavci karata prim aut.) čije prisustvo daje onaj neophodan šmek "mesto više".

Prilazi nam gospodin, slobodnom procenom mogu reći da je zagazio u sedmu deceniju i tihim tonom, obazrivo pita "Izvinite, da li imate višak VIP za prodaju". "Nemamo gospodine", pokazujemo mu da proba kod jednog što nam je ponudio malopre. Što se nas tiče, festival je, bar zbog imidža mogao i da mu pokloni kartu jer ne sreće se često veteran ovakvog entuzijazma.

VIP

Foto: B92.net
Karte se dele u tri kategorije. Obične, VIP i "Stage" (možeš biti na sceni sa izvođačem, prim.aut). Naše su VIP, poseban ulaz, nema gužve, samo detektori za metal i par momaka, za koje sam se ozbiljno zapitala šta su jeli i gde su rasli pa su onoliki. Muškarce pretresaju, ženama virnu u torbe. Korektno i diskretno.

U ovom delu ima i separea i barskih stolova (dodatno se plaćaju) pa nema, žargonski "klasičnih klabera" kojima je potreban samo DJ, naočare za sunce i brdo vode, već su tu stacionirani oni koji bi da malo gledaju, malo slušaju a najviše uživaju.

Plaća se tokenima, novca nema. Odeš i zameniš, primera radi 35 tokena košta 5000 dinara. Voda je 2, pivo je 4. Ovo sam najviše napisala zbog roditelja koji ovih dana sa decom vežbaju matematiku, da ih inspirišem.

Mi smo za šankom, prirodno stanište, piće odmah stiže, ažurnost šankera uprkos buci, brdu porudžbina i gomili koja je pre svega žedna, je potpuno fascinantna. Žuti tokeni lete, DJ za pultom zagreva, devojke sa fenomenalnim pletenicama i ekscentričnom šminkom defiluju. Tu su i neki promoteri, uglavnom cigareta, dve devojke prilaze i nama, mi pitamo za fotku za portal, one pristaju, poklanjaju nam upaljač i nestaju u gužvi.

Kape, kačketi, naočare za sunce...

Foto: B92.net
Na Lovefest se ne ide bez prateće opreme u koju spada nešto od nabrojanog: kapa, kačket, naočare za sunce... Dakle, kad je atmosfera tako vrela, puna energije i noć tako kratka, kao ova avgustovska u Banji, verovatnoća da dočekate zoru je ogromna.

Samim tim, da ne biste neiskusno žmirkali ili masi nepoznatih pokazivali jezive podočnjake ili razmazanu šminku, ovo su rekviziti bez kojih niko ne dolazi na žurku.

I momci iz Čačka, koji stoje tik do nas imaju dodatnu opremu. Na Lovefestu su veterani. Ovo je deseti put da su tu. Omanuli su samo prve godine. Pitam ih kako je moguće da su "prodali Guču", jer je baš u istom terminu i tamošnji sabor, oni odmahuju rukama... "Ma kakvi, nije to za nas... Mi smo rasli po Evropi".

Levo je jedan par, isto su se našminkali. Takođe dolaze na svaki Lovefest. On iz Novog Sada, ona iz Leskovca. "Auh kako romantično" - kažem drugu, "ovo je kao kada je Tito organizovao radne akcije.

Kad zastane dah

Foto: B92.net
Iako se mora priznati da je Lovefest defile zgodnih devojaka, klinac, čudnog stanja koji se našao za šankom mi je objasnio da većina njih "klabinguje" čitave godine, što je vrsta treninga pa se kalorije nemilice troše i da su zato uglavnom sve fit i bez celulita , ušetala je lepotica i u VIP-u napravila pometnju.

Crna, egzotična, zategnuta, prezgodna, ne priča srpski, očekivano. Tražim od njene prijateljice dozvolu da ih fotografišem za portal - ona pristaje. Ko je ova? - pitam.

"Lorena, došla je iz Brazila. Udala se u Vršac, i muž joj je tu." - prenosim ovu informaciju znatiželjnom muškom svetu oko sebe. Vidno se razočaravaju. "Pa jel realno da postoji ovo, au, kaže sa uzdahom jedan od najzainteresovanijih. Pogledom prati dronove koji lete iznad nas. Pitam ga čemu služe. Kaže snimaju atmosferu. Kasno je, ipak sam više za dnevne žurke... O tome sutra.
Foto: B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: