Bronzana maska Betovena u Londonu

Maska lica Ludviga van Betovena biće jedan od najvažnijih eksponata na Londonskoj nedelji umetnosti (London Art Week) koja počinje u subotu. Delo austrijskog umetnika Franca Klajna jedina je poznata maska lica kompozitora od livene bronze.

Izvor: DPA

Petak, 01.07.2022.

18:15

Bronzana maska Betovena u Londonu
Foto: Profimedia

Kalup za originalnu gipsanu masku, koji se nalazi u Betovenovoj kući u Bonu, nastao je 1812. godine, kada je kompozitor radio na sedmoj i osmoj simfoniji.

Izradu su naručili bečki graditelji klavira i Betovenovi bliski poznanici Nanet i Johan Andreas Štrajher (Nannette, Johann Streicher). Oni su svoju novu prodajnu prostoriju želeli da ukrase bistama i maskama poznatih muzičkih stvaralaca.

Maska prikazuje Betovena kao osobu grubih crta lica, rekla je direktorka galerije Ben Elvez fajn art Rejčel Elvez (Rachel Elwes) za dpa. Za razliku od kasnijih gipsanih dela, vide se kompozitorovi ožiljci od varičela. Posle izložbe u britanskoj prestonici, galerija planira da proda više puta kopiranu masku.

Na izložbi će biti i bronzani odlivak leve ruke kompozitora Frederika Šopena, koji je uzet posle njegove rane smrti, kao i slika Bazila Lemenijera koja prikazuje Mocarta kao malo dete, kako diriguje čvorku svojim gudalom. Ptica je bila Mocartov kućni ljubimac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: