Eksponati ispred Džez muzeja Nišvila nisu više opasnost visokog rizika

Komunalna policija opštine Crveni krst, u čijoj je nadležnosti Niška tvrđava, obavestila je Nišvil fondaciju da reklamni eksponati "folksvagen buba" i "trabant" sa slikama izvođača prethodnih izdanja festivala, kao i kontrabas i saksofon od stiropora i koncertna bina mogu ostati i nadalje ispred muzeja ukoliko Nišvil dobije odobrenje za zauzeće javne površine.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2022.

12:05

Eksponati ispred Džez muzeja Nišvila nisu više opasnost visokog rizika
Foto: Zoran Æiriæ

Drugačije rečeno, ako se plati zakup pomenutog prostora na način kako to rade kafići pored muzeja za svoje letnje bašte, eksponati mogu da ostanu. U protivnom, biće uklonjeni.

Nišvil će se najpre za uslove korišćenja javne površine, odnosno prostora ispred Džez muzeja obratiti Upravi za Imovinu Grada Niša, kojoj inače redovno plaća zakup prostorija za muzej, jer smatra da je nelogično da postoje dva “titulara” u Tvrđavi: jedan za sam muzej, tj. gradska uprava za imovinu i drugi, za dolazni prostor do samog muzeja, tj. opština Crveni krst.

Ovo je važno pogotovo zato što deo ispred muzeja nije deo centralne saobraćajnice u Tvrđavi, već zasebno izdvojeni prostor neraskidivo povezan sa samom zgradom u kojoj je muzej.
Foto: Zoran Æiriæ
Takođe, Nišvil od svojih skromnih sredstava sve vreme plaća Gradu zakup zgrade za muzej, dok recimo sportska udruženja građana ne plaćaju korišćenje stadiona, sportskih hala i bazena, pa bi izdvajanje dodatnih sredstava za zakup prostora za eksponate svakako dodatno opteretilo festival.

Izlišno je reći da je muzejska delatnost krajnje neprofitabilna i ne može finansijski pokriti ni utrošak električne energije, a kamoli troškove zakupa ili plata zaposlenih.

Ipak, samo postojanje Nišvil džez muzeja stavlja Grad Niš ispred najvećih prestonica kulture Evrope, a postavljeni eksponati oduševljavaju brojne turiste.

Danas, 18. maja, kada se obeležava Svetski dan muzeja, Nišvil će građanima priuštiti besplatan program na bini ispred Džez muzeja u Tvrđavi, gde će od 19 h nastupiti niški sastav Stoned heads. Ulaz u Nišvil džez muzej je besplatan, u periodu od 10 h do ponoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: