Promocija romana "Siroče" Milice Zorić u Akademiji 28

Promocija romana "Siroče" autorke Milice Zorić održana je u utorak uveče u Akademiji 28. U romanu su predstavljena dva paralelna pripovedna toka: jedan koji prati sudbinu dva ključna lika, Olge i Milana, i drugi koji je vezan za mitologiju tri naroda – Vlaha, Srba iz Bosne i Liburna. Vremenska ravan romana se proteže između dva rata i traje do posleratnog perioda stare Jugoslavije.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2022.

09:00

Promocija romana
Foto: Promo

Promociji su prisustvovali brojni sadašnji i bivši đaci ove profesorke srpskog jezika i književnosti, kao i Slavko Petaković, redovni profesor Filološkog fakulteta. On je tom prilikom istakao da roman ima izuzetno složenu mozaičku kompoziciju.

"U ovom romanu imamo ono što je u srži velikih umetničkih dela, a to je raskrsnica, ukrštaj životne horizontale, onog svakodnevnog, trivijalnog, i vertikale koja junaka poziva da se duhovno uzdigne. Glavna junakinja Olga ovde je egzistencijalno neukotvljena. Ona traži uporište u korenima, na groblju, ali i u zavičaju i u mitološkom. Zato je ovo je roman o specifičnoj egzistencijalnoj situaciji", naveo je Petaković.
Foto: Promo
Zorićeva je otkrila da je ovu priču dugo nosila u sebi.

"Priča je odjednom izletela iz mene kada je počela onlajn nastava. Sad ili nikada, rekla sam. Znam šta sam želela, ali plan nisam imala kao što ga imam za drugi roman koji će biti nastavak. Slikovito: u mestima koje opisujem, sem u Zemunu, nikad nisam bila. Nisam znala da će biti paralelnih priča u romanu, kao ni rečenica na vlaškom koji ne govorim. Ali, svakako da iza svega toga stoji istraživački rad", naglasila je Zorićeva i dodala je da je u romanu najteže bilo progovoriti glasom devetogodišnje Olgice.

"Najveći izazov bio je ući u figuru devojčice od devet godina, taj tok svesti, da zapišem ono što dečje oko vidi. Posle tih glava bukvalno sam plakala", ukazala je Zorićeva. Roman se, kako je rekla, može žanrovski odrediti kao sociološki, psihološki, možda i kao istorijski i ljubavni.

Knjiga "Siroče" prvenac je izdavačke kuće "Huk".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: