Sveto pismo za grešnike: Pronađen redak primerak Biblije – podstiče na preljubu

Redak primerak Biblije iz 17. veka sa štamparskom greškom, koji je postao poznat nakon što je u knjizi pronađena greška u kojoj se podstiče na preljubu, otkriven je na Novom Zelandu.

Izvor: 24sedam

Četvrtak, 05.05.2022.

14:28

Sveto pismo za grešnike: Pronađen redak primerak Biblije – podstiče na preljubu
Foto: Profimedia

Kada je ovaj gramatički problem otkriven, kralj Čarls je pozvao štampare Roberta Bekerta i Martina Lukasa i izveo ih pred sud. Oduzeta im je štamparska dozvola, kažnjeni su novčano i naređeno je da se sva izdanja unište. Međutim, nekako je sačuvano dvadesetak primeraka.

Naime, u ovom izdanju Biblije slučajno je iz sedme zapovesti koja se odnosi na preljubu izostavljena reč "ne". Neki je zato nazivaju i "Zlom Biblijom". Odštampano je 1.000 ovakvih primeraka. Ova slovna greška otkrivena je tek godinu dana kasnije.

Ti primerci se s vremena na vreme pojave na aukcijama, uglavnom u Britaniji i SAD, ali je ovo prva takva knjig otkrivena na Novom Zelandu.

Postoji više teorija kako je došlo do ove štamparske greške. Jedni tvrde da je ona nastala zbog sabotaže konkurentske štamparije, dok drugi pretpostavljaju da su štamparije zbog velikih troškova ukinule poziciju urednika.

Univerzitet u Krajstčerču je od 2018. godine krio da ima ovakav primerak, kako bi naučnici imali dovoljno vremena da na miru istraže ovo delo.

"Ova knjiga je uspela da prođe pola sveta", rekao je profesor Kris Džons, piše Gardijan.

Njegova bivša učenica donela mu je 2018. godine primerak, koji su ona i njena porodica pronašli na imanju koje su kupili od porodice čiji je vlasnik preminuo. Pokojni vlasnik imanja, a samim tim i knjige, bio je Don Hemšir, koji je pedesetih iz Britanije došao u Novi Zeland, a preminuo je 2009. godine.

Knjiga je sada potpuno digitalizovana i biće dostupna za javnost putem veb-sajta u narednih nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: