Da li je Nirvana pokrala Parni valjak: Ove pesme iz bivše Jugoslavije su "oteli" svetski izvođači

Postoji stara izreka Igora Stravinskog: "Dobri muzičari ne pozajmljuju, oni kradu", i mnogi se toga i drže

Izvor: index.hr

Nedelja, 23.01.2022.

14:47

Da li je Nirvana pokrala Parni valjak: Ove pesme iz bivše Jugoslavije su
Foto:EPA/MATT MILLS MCKNIGHT

Kada raspravljamo o plagijatima u kontekstu jugoslovenske muzičke scene, priča najčešće počinje s "a ovo su naši ukrali od stranih izvođača". Radilo se o roku, repu ili zabavnoj muzici, plagijati su kamen temeljac mnogih velikih hitova jugoslovenskih, hrvatskih i srpskih izvođača.

Ipak, što se plagijata tiče, ne smemo biti prekritični prema domaćim autorima jer "pozajmljivanje" je prisutno otkako postoji muzika i na svaku originalnu pesmu dolaze hiljade onih koje su rezultat više ili manje očite krađe. Bili to Džoni Keš, Stonsi, Bitlsi, Radiohead ili Rijana, niko nije imun na plagiranje, bilo ono namerno ili slučajno.

Postoji stara izreka Igora Stravinskog: "Dobri muzičari ne pozajmljuju, oni kradu", i mnogi se toga i drže.

Ipak, postoji i druga strana priče. Ponekad su domaći autori ti od kojih se pozajmljuje. Ili se barem tako čini. Ovo su neki od primera. Neki će odmah reći da je prilično navučena tvrdnja da je Nirvana ukrala pesmu Parnog valjka, ali sličnost je više nego očita. S druge strane, ako malo dublje uđete u ovu priču, nije toliko neverovatno da je basista Nirvane, Kris Novoselić, u toku poseta babi i dedi koji su živeli u Hrvatskoj, nekada čuo "Hrast" i da mu se melodija urezala u pamćenje. Službena verzija je da je Kobejn pesmu napisao pod uticajem Bitlsa. Bilo kako bilo, zvuče veoma slično. Aerodrom "Samo me draga ne ostavi" (1997) i Pol Makartni "Confidante" (2018)

Ove dve pesme deli 21 godina i mnogi će na prvu primetiti sličnosti, a jedan je internetski softver procenio kako se radi o 97% podudarnosti, što bi u prevodu značilo "prokleto slično". Ovo je ujedno i veliki kompliment za Juricu Pađena koji je i sam izjavio da mu imponuje da on i član legendarnih Bitlsa razmišljaju slično. Ali, Pađen je izjavio da ne veruje da ga je Makartni pokrao. Divlje jagode "Stakleni hotel" (1981) i Iron Maiden "2 Minutes to Midnight" (1984)

Možda je teško poverovati da bi Iron Maiden pozajmljivao od Divljih jagoda, ali svaki vlasnik funkcionalnih ušiju primetiće sličnost između ove dve pesme. Tonči Huljić često se nalazi s druge strane priče o plagiranju i u Hrvatskoj ga najčešće i navode kao krivca, ali u ovom slučaju i te kako bi se dalo diskutovati o tome je li svetski poznata pop zvezda malo pozajmila od hrvatskog hitmejkera. Magazin "Poljupci"(1988) i Majkl Džekson "Black Or White" (1991)

U redu, priznajemo, ovo je jedna od onih situacija kada je prilično jasno da se ne radi o plagijatu, već blagoj i nenamernoj sličnosti između dve gitarske fraze. U isto vreme, prezabavno je maštati o sceni u kojoj Džekson sedi u studiju, sluša Magazin i svojim producentima govori: "Ukradi ovo". Connect & Zaprešić Boys "Samo je jedno" (2008) i Språk för alla - Sverige För Alla (2018)

U ovom slučaju malo je toga prepušteno nagađanju. Odnosno, prilično je jasno da su Šveđani pokrali Connect i ovo je jedna od onih situacija u kojoj je gotovo nemoguće poverovati da se radi o slučajnosti. Psihomodo Pop "Iste stvari" (1984) i U2 "Angel of Harlem" (1988)

Iako ćete na YouTube-u verovatno prvo naići na verziju pesme Psihomodo Popa iz 1990, nakon male potrage doći ćete i do "live" verzije iz 1984. godine. Dovoljno je pričekati da bras sekcija započne svoj deo i postaje prilično jasno da postoji velika sličnost s pesmom "Angel of Harlem" grupe U2 iz 1988.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: