Sreda, 01.02.2023.

08:57

Skandal na Oskarima, već: Da li su "starije bele glumice" prekršile pravila Akademije?

Izvor: Headliner

Skandal na Oskarima, veæ: Da li su "starije bele glumice" prekršile pravila Akademije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Daniela Daxi

pre 1 godinu

Mislim da ovde nije problem ni boja koze ni nacionalnost,samo novac. Andrea protiv koje se bune je imala film sa malim budzetom, nezavisni. Ostale su u visokobudzetnoj produkciji. Nominacije za oskara se kupuju novcem, ulozenim u lobiranje. Mnoge kolegenice (ukljucujuci i Kejt Blancet )su podrzale pretalentovanu Andreu bas iz tog razloga. Prebogati Holivud neda deo kolaca siromasnim produkcijama. Smatra dodelu oskara svojom privatnom zabavom. Uvuce im se s'vremena na vreme po neka nominacija iz nezavisne produkcije, i za pravo cudo pokupe oskara.

Goran

pre 1 godinu

Ако су лобирали мимо правила нека трпе последице. Али ме живо занима какве везе има боја коже лобиста.
(Јабучило, 1. februar 2023 11:46)

Ima veze utoliko što da su lobirali za crnkinju, niko ne bi smeo da se buni.

Ihrael

pre 1 godinu

#FromLeslie

Netačno. Pomenuta Viola Dejvis je već dobila Oskara za glavnu ulogu, a Oktavija Spenser za sporednu, čini mi se iste godine, tako da Hale Beri nije jedina.

T

pre 1 godinu

Starije bele glumice a u pitanju Šarliz Teron, Kejt Vinslet, Ejmi Adams? Sve žene sedamdeset i neko godište. Ja po naslovu očekivala neke bake.

CATAPA

pre 1 godinu

Mislim da je ovde "skriveni" problem to što Engleskinja glumi Teksašanku. I to autentičnu. Ni to 'samo po sebi, problem bilo ne bi' da Andrea nije po svom već uobičajenom standardu ulogu uradila fenomenalno. Konkurencija u toj kategoriji i generaciji je užasno jaka; ako američke glumice dopuste da im pored kanadskih (koje su u njihovim sindikatima i smatraju se 'domaćim') australijskih, pa čak i evropskih, uloge otimaju i engleske glumice koje su gotovo odreda bolje i ima ih plethora, šta će njima da ostane?
Rekoh, Andrea je uobičajeno fenomenalna. Ovi koji nju protežiraju, pozivaju se baš na to kako je odglumila tipičnu Amerikanku "sa dna kace". Ali zašto dovlačiti preko okeana, zar u Americi nema glumica iz te iste kace?
Da, crnački lobi gura svoju rasnu agendu, ali kroz nacionalističku, čak i "trampovsku". Njihova glavna parola je ono što bi rekli sautparkovci "They took our jobs!!". Realno, to i jeste tačno, engleska škola glume je toliko jaka, a engleske glumice toliko jeftinije, da američkim neće ostati ništa. Ne samo na filmu, pogotovo na televiziji gde se sliva sve veća lova. S druge strane, u engleskom filmu, amerikanci i amerikanke praktično nisu ni prisutni. Na televiziji ni simbolično.

Ima tu svega, pomešanih motiva i interesa. Rasizam uvek, po pravilu ima najmanje veze sa bojom kože.

FromLeslie

pre 1 godinu

Slazem se sa komentarom “Gde je zivim”,samo bih dodao da bas zato sto su nominovali i nagradili svasta prethodnih godina, napravili su gresku sto nisu nominovali Vajolu Dejvis. Ne zbog toga sto je afroamerikanka vec zato sto je fenomenalna i u Women king.

Iako se mnogima tako cini, akademija ne deli nominacije i nagrade samo na osnovu identiteta glumaca. Problem je sto su kriterijumi fluidni. Uopstalom, mnoge fenomenalne glumice koje nisu belkinje su tek od skoro pocele da dobijaju neke bitnije uloge ali i dalje glumica azijskog porekla nije dobila oskara, a jedina afroamerikanka koja je dobila nagradu za glavnu glumicu je Hale Beri (2003). Ne bih se slozio sa onima koji misle da je to fer i da nijedna crnkinja nije pokazala kvalitet dovoljan za “glavnu nagradu”.

Daleko od toga da mislim kako je potrebno da se po svaku cenu nominuju oni koji pripadaju manjinskim grupama, samo bih rekao da postoje veliki talenti koji i dalje ispastaju jer se filmovi u kojima belci nisu u glavnim ulogama cesto ne isplate. Sa druge strane se cesto nailazi na osporavanje talenata jer vlada misljenje da su nominovani kako ni ispunili kvotu samo zbog toga sto je Holivud u globalu i dalje licemeran i trenutno neguje imidz saosecajne i pravedne institucije koja zapravo i dalje najvise voli novac.

Aki

pre 1 godinu

Rasizam postaje institucija u SAD 2023. Nema teme tamo da nije rasizam u pitanju. Filmovi - rasizam, TV - rasizam, igrice - rasizam, sport - rasizam, izbori u nekoj zabiti - rasizam. Mnogo izraženije i perfidnije nego u Konfederaciji 1861.

petar

pre 1 godinu

Sta to znaci, da samo visoko-budjeski filmovi mogu da pretenduju, pare drmaju holivudom, oskar donosi puno para a uskuro biti bele koze ce postati handicap, Wokizam postaje pravilo i " pazi ako krenes svojim putem i usudis se da mislis. Jedan veliki francuski pevac je pevao pre vise decenija " Pasnik je rekao istinu treba ga usmrtiti " tako ce biti u nekom sledecem dobu i sa nama belcima, a ako smo i hriscani onda nam se lose pise.

Eric Cartman

pre 1 godinu

А, да, Оскар... Деценијама уназад не пратим америчку кинематографију, упропастих свој енглески због тога. Али, зато, иранске филмове не пропуштам. За Холивуд, у сећању ми је остало само да је Салма Хајек опасно добра риба хаха
(Baya con Dios, 01. februar 2023 11:24)

Ma da bre prikane samo Iranske filmove gledaš.
Pazi kada ti verujem.

Eric Cartman

pre 1 godinu

"Ali, sumnje su se pojavile kada dve tamnopute glumice, Danijela Dedvajler i Vajola Dejvis, nisu osvojile nominaciju"

Tu sam prekinuo sa citanjem.

Јабучило

pre 1 godinu

Ако су лобирали мимо правила нека трпе последице. Али ме живо занима какве везе има боја коже лобиста.

Biserko

pre 1 godinu

Ovo je samo dokaz koliko je SFRJ bila isped svog vremena. Jos sedamdesetih je u svemu sto se radilo na saveznom nivou moralo da bude X Srba, Y Hrvata, W Slovenaca... Ovi su tek pre desetak godina počeli da primenjuju nacionalni ključ.

Jole Sd

pre 1 godinu

Pa kad može tamnoputi Artur u seriji na Netflix-u, što ne može ,,bela starija glumica" za nominaciju za Oskara?
Ovo već prelazi u bolest.

Novak

pre 1 godinu

Dve glumice afroamerickog porekla su bile u konkurenciji ali su drugarice ove glumice botovale poslednjih mesec dana za nju i pisale da su sve ostale sigurne za nominaciju (sto svakako nije u redu). Na kraju, obe afroamerikanke su ostale bez nominacije a bile su bolje od nekih nominovanih.

Ne komentarisite ako ne znate, iako znam da vam je dosadno :-*

jovana

pre 1 godinu

Gledala sam To Leslie baš pre neki dan. Andrea je odglumila fenomenalno. Nisam imala priliku da je vidim do sada, ali glumi odlično i ubedljivo. Pogledala sam sve filmove iz kategorije najbolja glumica, Andrea i Ana iz filma o Merilin Monro su mi najbolje. Mada volim i Kejt Blančet u Tar.

Gde ja živim

pre 1 godinu

Politika je prožeta kroz umetnost, sport, biznis pitaj Boga otkad. Možda je mnogo vidljivije i glasnije sada, ali je tako decenijama unazad.

Međutim, prilično je sve postalo zamorno. Sistem glasanja za filmove na Akademiji je kompleksan i zamršen skoro ko američki izbori, a možda i više. Po meni potpuno bespotrebno, ali dobro, oni valjda znaju kako valja. Međutim na svu tu kompleksnost se sada dodala i politička korektnost. Procenti belih, crnih, Azijata, žena, LGBTQ, sve mora da bude ili si promašio celu priču.

Činjenica jeste da su mnoge manjine u Americi propatile. Međutim ispravljanje nepravde se vrši na nebulozan i isforsiran način. Npr. bojkot Oskara od strane Afro zajednice. Te godine je Samjuel L. Džekson mogao komotno da dobije nominaciju za Hateful Eight. Pretpostavljam da je bilo boljih. Onda su da bi to ispravili počeli da nominuju i koga treba i koga ne treba što po meni nije rešenje.

Ove filmove nisam gledao. Vajola Dejvis je fenomenalna glumica. Opet kad vidiš ko je nominovan i kako je odigrao ne možeš nikoga da izbaciš. Ovaj film mi deluje kao indi art projekat kakvih je jako malo. Jednostavno moraju da menjaju kriterijume. Da prestanu da lobiraju, da prave večere i specijalne projekcije za matorce da bi glasali. Nego da se uspostave jasni kriterijumi i da se ne mlati slama nedeljama unapred. Svako ima pravo da gleda, ali ne može da komentariše javno dok ne izađu nominacije.

Međutim onda status gubi značaj i pare prestaju da kaplju. A to niko neće.

Baya con Dios

pre 1 godinu

А, да, Оскар... Деценијама уназад не пратим америчку кинематографију, упропастих свој енглески због тога. Али, зато, иранске филмове не пропуштам. За Холивуд, у сећању ми је остало само да је Салма Хајек опасно добра риба хаха

arksi

pre 1 godinu

Ej jednom crnkinja nije osvojila nagradu, i odmah se sklapaju i izmišljaju teorije, skandali, podvale. Odmah naći krivce za to, jer je nemoguće da se to dogodi

Nebojša

pre 1 godinu

Da sam danas crko ne bih ni znao da postoji lobiranje ili bolje da kažem ispiranje mozga da neki uopšte budu nominovani znam od ranije da su uveli neke gluposti tipa mora da bude crna ,žuta ili kakva već boja nominovanih te ovakva ili onakva seksualna orijentacija ludilo čemu sve to kakva je to onda nagrada za delo ako moraš da ispuniš neke stvari koje veze nemaju da umetnošću.

Djole

pre 1 godinu

Ove stvari su ljudima ogadile film. Nazalost, elite kreiraju i uticaje. Zasto u svetu danas ratuju i ginu dva bela bratska naroda? Nekome smeta bela rasa, a kada bi videli ko kontrolise Hollywood, FED, pa i cije je religije Zelenski, Smitgalj, Reznikov, Jermak, a imate na wikipediji, neke stvari bi vam bile jasnije. Nazalost, Istok je dobio rat, zapad Evrope islamizaciju i afrikanizaciju... a nesvesni smo toga.

question markkk

pre 1 godinu

Manite me.... Jel žena dobro odigrala? Jeste. Imala bolju kampanju? Jeste.
Poslednjih godina bilo je dovoljno da si tamnije puti i odmah si nominovan. Očekivale su to i ove godine i zeznule se.
Mišel Jeo je odradila kampanju, nominovana je i prvi favorit da osvoji nagradu za najbolju zensku ulogu uprkos boji koze.

I da se ne zamajavamo, kako bi bio nominovan za neku nagradu u Holivudu podjedanko je bitna dobra gluma koliko i poznanstva, uvlačenje i ostalo...

question markkk

pre 1 godinu

Manite me.... Jel žena dobro odigrala? Jeste. Imala bolju kampanju? Jeste.
Poslednjih godina bilo je dovoljno da si tamnije puti i odmah si nominovan. Očekivale su to i ove godine i zeznule se.
Mišel Jeo je odradila kampanju, nominovana je i prvi favorit da osvoji nagradu za najbolju zensku ulogu uprkos boji koze.

I da se ne zamajavamo, kako bi bio nominovan za neku nagradu u Holivudu podjedanko je bitna dobra gluma koliko i poznanstva, uvlačenje i ostalo...

arksi

pre 1 godinu

Ej jednom crnkinja nije osvojila nagradu, i odmah se sklapaju i izmišljaju teorije, skandali, podvale. Odmah naći krivce za to, jer je nemoguće da se to dogodi

Eric Cartman

pre 1 godinu

"Ali, sumnje su se pojavile kada dve tamnopute glumice, Danijela Dedvajler i Vajola Dejvis, nisu osvojile nominaciju"

Tu sam prekinuo sa citanjem.

Biserko

pre 1 godinu

Ovo je samo dokaz koliko je SFRJ bila isped svog vremena. Jos sedamdesetih je u svemu sto se radilo na saveznom nivou moralo da bude X Srba, Y Hrvata, W Slovenaca... Ovi su tek pre desetak godina počeli da primenjuju nacionalni ključ.

Djole

pre 1 godinu

Ove stvari su ljudima ogadile film. Nazalost, elite kreiraju i uticaje. Zasto u svetu danas ratuju i ginu dva bela bratska naroda? Nekome smeta bela rasa, a kada bi videli ko kontrolise Hollywood, FED, pa i cije je religije Zelenski, Smitgalj, Reznikov, Jermak, a imate na wikipediji, neke stvari bi vam bile jasnije. Nazalost, Istok je dobio rat, zapad Evrope islamizaciju i afrikanizaciju... a nesvesni smo toga.

Jole Sd

pre 1 godinu

Pa kad može tamnoputi Artur u seriji na Netflix-u, što ne može ,,bela starija glumica" za nominaciju za Oskara?
Ovo već prelazi u bolest.

Gde ja živim

pre 1 godinu

Politika je prožeta kroz umetnost, sport, biznis pitaj Boga otkad. Možda je mnogo vidljivije i glasnije sada, ali je tako decenijama unazad.

Međutim, prilično je sve postalo zamorno. Sistem glasanja za filmove na Akademiji je kompleksan i zamršen skoro ko američki izbori, a možda i više. Po meni potpuno bespotrebno, ali dobro, oni valjda znaju kako valja. Međutim na svu tu kompleksnost se sada dodala i politička korektnost. Procenti belih, crnih, Azijata, žena, LGBTQ, sve mora da bude ili si promašio celu priču.

Činjenica jeste da su mnoge manjine u Americi propatile. Međutim ispravljanje nepravde se vrši na nebulozan i isforsiran način. Npr. bojkot Oskara od strane Afro zajednice. Te godine je Samjuel L. Džekson mogao komotno da dobije nominaciju za Hateful Eight. Pretpostavljam da je bilo boljih. Onda su da bi to ispravili počeli da nominuju i koga treba i koga ne treba što po meni nije rešenje.

Ove filmove nisam gledao. Vajola Dejvis je fenomenalna glumica. Opet kad vidiš ko je nominovan i kako je odigrao ne možeš nikoga da izbaciš. Ovaj film mi deluje kao indi art projekat kakvih je jako malo. Jednostavno moraju da menjaju kriterijume. Da prestanu da lobiraju, da prave večere i specijalne projekcije za matorce da bi glasali. Nego da se uspostave jasni kriterijumi i da se ne mlati slama nedeljama unapred. Svako ima pravo da gleda, ali ne može da komentariše javno dok ne izađu nominacije.

Međutim onda status gubi značaj i pare prestaju da kaplju. A to niko neće.

Nebojša

pre 1 godinu

Da sam danas crko ne bih ni znao da postoji lobiranje ili bolje da kažem ispiranje mozga da neki uopšte budu nominovani znam od ranije da su uveli neke gluposti tipa mora da bude crna ,žuta ili kakva već boja nominovanih te ovakva ili onakva seksualna orijentacija ludilo čemu sve to kakva je to onda nagrada za delo ako moraš da ispuniš neke stvari koje veze nemaju da umetnošću.

Aki

pre 1 godinu

Rasizam postaje institucija u SAD 2023. Nema teme tamo da nije rasizam u pitanju. Filmovi - rasizam, TV - rasizam, igrice - rasizam, sport - rasizam, izbori u nekoj zabiti - rasizam. Mnogo izraženije i perfidnije nego u Konfederaciji 1861.

Јабучило

pre 1 godinu

Ако су лобирали мимо правила нека трпе последице. Али ме живо занима какве везе има боја коже лобиста.

Eric Cartman

pre 1 godinu

А, да, Оскар... Деценијама уназад не пратим америчку кинематографију, упропастих свој енглески због тога. Али, зато, иранске филмове не пропуштам. За Холивуд, у сећању ми је остало само да је Салма Хајек опасно добра риба хаха
(Baya con Dios, 01. februar 2023 11:24)

Ma da bre prikane samo Iranske filmove gledaš.
Pazi kada ti verujem.

CATAPA

pre 1 godinu

Mislim da je ovde "skriveni" problem to što Engleskinja glumi Teksašanku. I to autentičnu. Ni to 'samo po sebi, problem bilo ne bi' da Andrea nije po svom već uobičajenom standardu ulogu uradila fenomenalno. Konkurencija u toj kategoriji i generaciji je užasno jaka; ako američke glumice dopuste da im pored kanadskih (koje su u njihovim sindikatima i smatraju se 'domaćim') australijskih, pa čak i evropskih, uloge otimaju i engleske glumice koje su gotovo odreda bolje i ima ih plethora, šta će njima da ostane?
Rekoh, Andrea je uobičajeno fenomenalna. Ovi koji nju protežiraju, pozivaju se baš na to kako je odglumila tipičnu Amerikanku "sa dna kace". Ali zašto dovlačiti preko okeana, zar u Americi nema glumica iz te iste kace?
Da, crnački lobi gura svoju rasnu agendu, ali kroz nacionalističku, čak i "trampovsku". Njihova glavna parola je ono što bi rekli sautparkovci "They took our jobs!!". Realno, to i jeste tačno, engleska škola glume je toliko jaka, a engleske glumice toliko jeftinije, da američkim neće ostati ništa. Ne samo na filmu, pogotovo na televiziji gde se sliva sve veća lova. S druge strane, u engleskom filmu, amerikanci i amerikanke praktično nisu ni prisutni. Na televiziji ni simbolično.

Ima tu svega, pomešanih motiva i interesa. Rasizam uvek, po pravilu ima najmanje veze sa bojom kože.

T

pre 1 godinu

Starije bele glumice a u pitanju Šarliz Teron, Kejt Vinslet, Ejmi Adams? Sve žene sedamdeset i neko godište. Ja po naslovu očekivala neke bake.

Goran

pre 1 godinu

Ако су лобирали мимо правила нека трпе последице. Али ме живо занима какве везе има боја коже лобиста.
(Јабучило, 1. februar 2023 11:46)

Ima veze utoliko što da su lobirali za crnkinju, niko ne bi smeo da se buni.

jovana

pre 1 godinu

Gledala sam To Leslie baš pre neki dan. Andrea je odglumila fenomenalno. Nisam imala priliku da je vidim do sada, ali glumi odlično i ubedljivo. Pogledala sam sve filmove iz kategorije najbolja glumica, Andrea i Ana iz filma o Merilin Monro su mi najbolje. Mada volim i Kejt Blančet u Tar.

petar

pre 1 godinu

Sta to znaci, da samo visoko-budjeski filmovi mogu da pretenduju, pare drmaju holivudom, oskar donosi puno para a uskuro biti bele koze ce postati handicap, Wokizam postaje pravilo i " pazi ako krenes svojim putem i usudis se da mislis. Jedan veliki francuski pevac je pevao pre vise decenija " Pasnik je rekao istinu treba ga usmrtiti " tako ce biti u nekom sledecem dobu i sa nama belcima, a ako smo i hriscani onda nam se lose pise.

FromLeslie

pre 1 godinu

Slazem se sa komentarom “Gde je zivim”,samo bih dodao da bas zato sto su nominovali i nagradili svasta prethodnih godina, napravili su gresku sto nisu nominovali Vajolu Dejvis. Ne zbog toga sto je afroamerikanka vec zato sto je fenomenalna i u Women king.

Iako se mnogima tako cini, akademija ne deli nominacije i nagrade samo na osnovu identiteta glumaca. Problem je sto su kriterijumi fluidni. Uopstalom, mnoge fenomenalne glumice koje nisu belkinje su tek od skoro pocele da dobijaju neke bitnije uloge ali i dalje glumica azijskog porekla nije dobila oskara, a jedina afroamerikanka koja je dobila nagradu za glavnu glumicu je Hale Beri (2003). Ne bih se slozio sa onima koji misle da je to fer i da nijedna crnkinja nije pokazala kvalitet dovoljan za “glavnu nagradu”.

Daleko od toga da mislim kako je potrebno da se po svaku cenu nominuju oni koji pripadaju manjinskim grupama, samo bih rekao da postoje veliki talenti koji i dalje ispastaju jer se filmovi u kojima belci nisu u glavnim ulogama cesto ne isplate. Sa druge strane se cesto nailazi na osporavanje talenata jer vlada misljenje da su nominovani kako ni ispunili kvotu samo zbog toga sto je Holivud u globalu i dalje licemeran i trenutno neguje imidz saosecajne i pravedne institucije koja zapravo i dalje najvise voli novac.

Ihrael

pre 1 godinu

#FromLeslie

Netačno. Pomenuta Viola Dejvis je već dobila Oskara za glavnu ulogu, a Oktavija Spenser za sporednu, čini mi se iste godine, tako da Hale Beri nije jedina.

Daniela Daxi

pre 1 godinu

Mislim da ovde nije problem ni boja koze ni nacionalnost,samo novac. Andrea protiv koje se bune je imala film sa malim budzetom, nezavisni. Ostale su u visokobudzetnoj produkciji. Nominacije za oskara se kupuju novcem, ulozenim u lobiranje. Mnoge kolegenice (ukljucujuci i Kejt Blancet )su podrzale pretalentovanu Andreu bas iz tog razloga. Prebogati Holivud neda deo kolaca siromasnim produkcijama. Smatra dodelu oskara svojom privatnom zabavom. Uvuce im se s'vremena na vreme po neka nominacija iz nezavisne produkcije, i za pravo cudo pokupe oskara.

Novak

pre 1 godinu

Dve glumice afroamerickog porekla su bile u konkurenciji ali su drugarice ove glumice botovale poslednjih mesec dana za nju i pisale da su sve ostale sigurne za nominaciju (sto svakako nije u redu). Na kraju, obe afroamerikanke su ostale bez nominacije a bile su bolje od nekih nominovanih.

Ne komentarisite ako ne znate, iako znam da vam je dosadno :-*

Baya con Dios

pre 1 godinu

А, да, Оскар... Деценијама уназад не пратим америчку кинематографију, упропастих свој енглески због тога. Али, зато, иранске филмове не пропуштам. За Холивуд, у сећању ми је остало само да је Салма Хајек опасно добра риба хаха

Novak

pre 1 godinu

Dve glumice afroamerickog porekla su bile u konkurenciji ali su drugarice ove glumice botovale poslednjih mesec dana za nju i pisale da su sve ostale sigurne za nominaciju (sto svakako nije u redu). Na kraju, obe afroamerikanke su ostale bez nominacije a bile su bolje od nekih nominovanih.

Ne komentarisite ako ne znate, iako znam da vam je dosadno :-*

Baya con Dios

pre 1 godinu

А, да, Оскар... Деценијама уназад не пратим америчку кинематографију, упропастих свој енглески због тога. Али, зато, иранске филмове не пропуштам. За Холивуд, у сећању ми је остало само да је Салма Хајек опасно добра риба хаха

Djole

pre 1 godinu

Ove stvari su ljudima ogadile film. Nazalost, elite kreiraju i uticaje. Zasto u svetu danas ratuju i ginu dva bela bratska naroda? Nekome smeta bela rasa, a kada bi videli ko kontrolise Hollywood, FED, pa i cije je religije Zelenski, Smitgalj, Reznikov, Jermak, a imate na wikipediji, neke stvari bi vam bile jasnije. Nazalost, Istok je dobio rat, zapad Evrope islamizaciju i afrikanizaciju... a nesvesni smo toga.

Eric Cartman

pre 1 godinu

А, да, Оскар... Деценијама уназад не пратим америчку кинематографију, упропастих свој енглески због тога. Али, зато, иранске филмове не пропуштам. За Холивуд, у сећању ми је остало само да је Салма Хајек опасно добра риба хаха
(Baya con Dios, 01. februar 2023 11:24)

Ma da bre prikane samo Iranske filmove gledaš.
Pazi kada ti verujem.

FromLeslie

pre 1 godinu

Slazem se sa komentarom “Gde je zivim”,samo bih dodao da bas zato sto su nominovali i nagradili svasta prethodnih godina, napravili su gresku sto nisu nominovali Vajolu Dejvis. Ne zbog toga sto je afroamerikanka vec zato sto je fenomenalna i u Women king.

Iako se mnogima tako cini, akademija ne deli nominacije i nagrade samo na osnovu identiteta glumaca. Problem je sto su kriterijumi fluidni. Uopstalom, mnoge fenomenalne glumice koje nisu belkinje su tek od skoro pocele da dobijaju neke bitnije uloge ali i dalje glumica azijskog porekla nije dobila oskara, a jedina afroamerikanka koja je dobila nagradu za glavnu glumicu je Hale Beri (2003). Ne bih se slozio sa onima koji misle da je to fer i da nijedna crnkinja nije pokazala kvalitet dovoljan za “glavnu nagradu”.

Daleko od toga da mislim kako je potrebno da se po svaku cenu nominuju oni koji pripadaju manjinskim grupama, samo bih rekao da postoje veliki talenti koji i dalje ispastaju jer se filmovi u kojima belci nisu u glavnim ulogama cesto ne isplate. Sa druge strane se cesto nailazi na osporavanje talenata jer vlada misljenje da su nominovani kako ni ispunili kvotu samo zbog toga sto je Holivud u globalu i dalje licemeran i trenutno neguje imidz saosecajne i pravedne institucije koja zapravo i dalje najvise voli novac.

petar

pre 1 godinu

Sta to znaci, da samo visoko-budjeski filmovi mogu da pretenduju, pare drmaju holivudom, oskar donosi puno para a uskuro biti bele koze ce postati handicap, Wokizam postaje pravilo i " pazi ako krenes svojim putem i usudis se da mislis. Jedan veliki francuski pevac je pevao pre vise decenija " Pasnik je rekao istinu treba ga usmrtiti " tako ce biti u nekom sledecem dobu i sa nama belcima, a ako smo i hriscani onda nam se lose pise.

Eric Cartman

pre 1 godinu

"Ali, sumnje su se pojavile kada dve tamnopute glumice, Danijela Dedvajler i Vajola Dejvis, nisu osvojile nominaciju"

Tu sam prekinuo sa citanjem.

Aki

pre 1 godinu

Rasizam postaje institucija u SAD 2023. Nema teme tamo da nije rasizam u pitanju. Filmovi - rasizam, TV - rasizam, igrice - rasizam, sport - rasizam, izbori u nekoj zabiti - rasizam. Mnogo izraženije i perfidnije nego u Konfederaciji 1861.

arksi

pre 1 godinu

Ej jednom crnkinja nije osvojila nagradu, i odmah se sklapaju i izmišljaju teorije, skandali, podvale. Odmah naći krivce za to, jer je nemoguće da se to dogodi

Jole Sd

pre 1 godinu

Pa kad može tamnoputi Artur u seriji na Netflix-u, što ne može ,,bela starija glumica" za nominaciju za Oskara?
Ovo već prelazi u bolest.

jovana

pre 1 godinu

Gledala sam To Leslie baš pre neki dan. Andrea je odglumila fenomenalno. Nisam imala priliku da je vidim do sada, ali glumi odlično i ubedljivo. Pogledala sam sve filmove iz kategorije najbolja glumica, Andrea i Ana iz filma o Merilin Monro su mi najbolje. Mada volim i Kejt Blančet u Tar.

question markkk

pre 1 godinu

Manite me.... Jel žena dobro odigrala? Jeste. Imala bolju kampanju? Jeste.
Poslednjih godina bilo je dovoljno da si tamnije puti i odmah si nominovan. Očekivale su to i ove godine i zeznule se.
Mišel Jeo je odradila kampanju, nominovana je i prvi favorit da osvoji nagradu za najbolju zensku ulogu uprkos boji koze.

I da se ne zamajavamo, kako bi bio nominovan za neku nagradu u Holivudu podjedanko je bitna dobra gluma koliko i poznanstva, uvlačenje i ostalo...

Nebojša

pre 1 godinu

Da sam danas crko ne bih ni znao da postoji lobiranje ili bolje da kažem ispiranje mozga da neki uopšte budu nominovani znam od ranije da su uveli neke gluposti tipa mora da bude crna ,žuta ili kakva već boja nominovanih te ovakva ili onakva seksualna orijentacija ludilo čemu sve to kakva je to onda nagrada za delo ako moraš da ispuniš neke stvari koje veze nemaju da umetnošću.

Ihrael

pre 1 godinu

#FromLeslie

Netačno. Pomenuta Viola Dejvis je već dobila Oskara za glavnu ulogu, a Oktavija Spenser za sporednu, čini mi se iste godine, tako da Hale Beri nije jedina.

Biserko

pre 1 godinu

Ovo je samo dokaz koliko je SFRJ bila isped svog vremena. Jos sedamdesetih je u svemu sto se radilo na saveznom nivou moralo da bude X Srba, Y Hrvata, W Slovenaca... Ovi su tek pre desetak godina počeli da primenjuju nacionalni ključ.

CATAPA

pre 1 godinu

Mislim da je ovde "skriveni" problem to što Engleskinja glumi Teksašanku. I to autentičnu. Ni to 'samo po sebi, problem bilo ne bi' da Andrea nije po svom već uobičajenom standardu ulogu uradila fenomenalno. Konkurencija u toj kategoriji i generaciji je užasno jaka; ako američke glumice dopuste da im pored kanadskih (koje su u njihovim sindikatima i smatraju se 'domaćim') australijskih, pa čak i evropskih, uloge otimaju i engleske glumice koje su gotovo odreda bolje i ima ih plethora, šta će njima da ostane?
Rekoh, Andrea je uobičajeno fenomenalna. Ovi koji nju protežiraju, pozivaju se baš na to kako je odglumila tipičnu Amerikanku "sa dna kace". Ali zašto dovlačiti preko okeana, zar u Americi nema glumica iz te iste kace?
Da, crnački lobi gura svoju rasnu agendu, ali kroz nacionalističku, čak i "trampovsku". Njihova glavna parola je ono što bi rekli sautparkovci "They took our jobs!!". Realno, to i jeste tačno, engleska škola glume je toliko jaka, a engleske glumice toliko jeftinije, da američkim neće ostati ništa. Ne samo na filmu, pogotovo na televiziji gde se sliva sve veća lova. S druge strane, u engleskom filmu, amerikanci i amerikanke praktično nisu ni prisutni. Na televiziji ni simbolično.

Ima tu svega, pomešanih motiva i interesa. Rasizam uvek, po pravilu ima najmanje veze sa bojom kože.

Gde ja živim

pre 1 godinu

Politika je prožeta kroz umetnost, sport, biznis pitaj Boga otkad. Možda je mnogo vidljivije i glasnije sada, ali je tako decenijama unazad.

Međutim, prilično je sve postalo zamorno. Sistem glasanja za filmove na Akademiji je kompleksan i zamršen skoro ko američki izbori, a možda i više. Po meni potpuno bespotrebno, ali dobro, oni valjda znaju kako valja. Međutim na svu tu kompleksnost se sada dodala i politička korektnost. Procenti belih, crnih, Azijata, žena, LGBTQ, sve mora da bude ili si promašio celu priču.

Činjenica jeste da su mnoge manjine u Americi propatile. Međutim ispravljanje nepravde se vrši na nebulozan i isforsiran način. Npr. bojkot Oskara od strane Afro zajednice. Te godine je Samjuel L. Džekson mogao komotno da dobije nominaciju za Hateful Eight. Pretpostavljam da je bilo boljih. Onda su da bi to ispravili počeli da nominuju i koga treba i koga ne treba što po meni nije rešenje.

Ove filmove nisam gledao. Vajola Dejvis je fenomenalna glumica. Opet kad vidiš ko je nominovan i kako je odigrao ne možeš nikoga da izbaciš. Ovaj film mi deluje kao indi art projekat kakvih je jako malo. Jednostavno moraju da menjaju kriterijume. Da prestanu da lobiraju, da prave večere i specijalne projekcije za matorce da bi glasali. Nego da se uspostave jasni kriterijumi i da se ne mlati slama nedeljama unapred. Svako ima pravo da gleda, ali ne može da komentariše javno dok ne izađu nominacije.

Međutim onda status gubi značaj i pare prestaju da kaplju. A to niko neće.

Јабучило

pre 1 godinu

Ако су лобирали мимо правила нека трпе последице. Али ме живо занима какве везе има боја коже лобиста.

T

pre 1 godinu

Starije bele glumice a u pitanju Šarliz Teron, Kejt Vinslet, Ejmi Adams? Sve žene sedamdeset i neko godište. Ja po naslovu očekivala neke bake.

Goran

pre 1 godinu

Ако су лобирали мимо правила нека трпе последице. Али ме живо занима какве везе има боја коже лобиста.
(Јабучило, 1. februar 2023 11:46)

Ima veze utoliko što da su lobirali za crnkinju, niko ne bi smeo da se buni.

Daniela Daxi

pre 1 godinu

Mislim da ovde nije problem ni boja koze ni nacionalnost,samo novac. Andrea protiv koje se bune je imala film sa malim budzetom, nezavisni. Ostale su u visokobudzetnoj produkciji. Nominacije za oskara se kupuju novcem, ulozenim u lobiranje. Mnoge kolegenice (ukljucujuci i Kejt Blancet )su podrzale pretalentovanu Andreu bas iz tog razloga. Prebogati Holivud neda deo kolaca siromasnim produkcijama. Smatra dodelu oskara svojom privatnom zabavom. Uvuce im se s'vremena na vreme po neka nominacija iz nezavisne produkcije, i za pravo cudo pokupe oskara.