Ponedeljak, 04.07.2022.

15:08

Srpski dokumentarac postao hit već u prvoj nedelji emitovanja na Netfliksu

Izvor: B92

Srpski dokumentarac postao hit veæ u prvoj nedelji emitovanja na Netfliksu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

neutralni fe

pre 1 godinu

Davore da te ispravim ne postoje hrvatski Srbi osim lužičkih i kraških koji su veštački napravljeni da bi se srpski narod razjedinio.srbi su samo Srbi gde god da su
(Zoran, 05. jul 2022 15:44)

to je samo geografska odrednica, opusti se.

Potomak poginulog vojnika

pre 1 godinu

Slažem se da bi AU svakako započela rat sa Srbijom, ali sam siguran da ne bi bili onako nemilosrdni sa željom da nas istrebe. U ta vremena ubiti nekom prestolonaslednika je bio šamar svakom državljaninu a ne samo kralju. Nešto kao danas ubiti prestolonaslednika Tajlanda. Bilo je to za njih više od rata. Naši su preci kao živi kosturi prelazili Albaniju. Mnogi od nas to danas ne bi uspeli ni sa dostavom hrane po želji.

Zoran

pre 1 godinu

Davore da te ispravim ne postoje hrvatski Srbi osim lužičkih i kraških koji su veštački napravljeni da bi se srpski narod razjedinio.srbi su samo Srbi gde god da su

gordana

pre 1 godinu

Dragi Davore,ti nikada ,izgleda ,neces shvatiti razlicitost na pravi nacin ,koja nije povezana sa nacionalnom odrednicom ,cak ni mentalitet kao jezicka forma ne odredjuje slicnosti i razlike,vec samo ljudske karakterne osobine .Stoga ,ne znam sto u ovakvim temama kao sto je film imas za potrebu da generalizujes Srbe i Hrvate i time pokusas temu filma i razlicitim gledanjem podrediti nacionalnoj pripadnostiane .Kulturoloskim razlikama koje nemaju veze sa nacijom.

Veliki Inkvizitor

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 4. jul 2022 23:25)

Boli, znam, projekcija je to, jedini Hrvatski kralj je sahranjen na Oplencu…

bla

pre 1 godinu

dovoljno je znati samo zvanicnu verziju atentata i svakome ce bit jasno da je pocorek bio taj koji je izveo najbitniji deo. da li je i on bio clan mlade bosne?

db sa sela

pre 1 godinu

@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam. Sto se tice rata, zar stvarno smatras da Austrougari ne bi napali Srbiju da nije bilo atentata. Oni i svabe su bukvalno bili kao divji psi na lancu koji je bio pred pucanjem. Veliki rat bi poceo kad tad.
(Hulk, 4. jul 2022 18:04) # Link komentara

Isto vazi za Ukrajince i Rusiju, Putina ?

nvns

pre 1 godinu

prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1, 04. jul 2022 17:22

Kako to na gigatrendovima se ispit spremi preko noći, je l to tamo idu Nikole Tesle ili ipak ne... Idu oni koji nisu upali na Bg ili NS univerzitet. Ne lupaj bgt, da je sve sjajno na državnom fakultetu, nije.. Da ima svega i svačega ima, ali se tamo bre uči krvnički i izađe se sa bar nekim znanjem.

Zzzoran

pre 1 godinu

@baltazar, 4. jul 2022 18:31

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!
(wuuk, 04. jul 2022 23:32)

Šta nema za naći, da je Nemačka napala Luksemburg 02.98.2014. a Belgiju 04.08.2014?

bla

pre 1 godinu

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!
(wuuk, 4. jul 2022 23:32)

nauci da koristis google. covek je samo cinjenice izneo

Neutralna Srbija

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 04. jul 2022 23:25)

Šta ćeš ti ovde nesrećo?

Turista

pre 1 godinu

U Beckom muzeju Arsenal je odlicno odradjena postavka velikog rata sa detaljima i hronologijom desavanja od pocetka do kraja. Veliku paznju su posvetili Srbiji i srpskoj vojsci u superlativu, cak imaju i bilten na cirilici. Ostalo mi u secanje njihov komentar da je srpska vojska, tek izasla iz Balkanskih ratova bila daleko spremnija (takticki) od razmazenih AU vojnika. Sve u svemu, cak i sami kazu da je atentat bio povod a uzroci su se dugo gomilali. Nije tacno da nisu imali nameru da napadnu Srbiju pre atentata, mozda ne Franc licno ali postojale su jake interesne grupe koje su zelele da se spoje sa Turskom zbog lakse trgovine. Mi smo samo bili na putu. Nemacka je iskoristila i krenula u okupaciju drugih zemalja... sve to tamo mozete da nadjete.

Pardon my french

pre 1 godinu

@wuuk
Pa ok, 2094. godište, još si mali, ne znaš ni da klikneš mišem
https://luxembourg.public.lu/en/society-and-culture/history/premire-guerre-mondiale.html

neutralni fe

pre 1 godinu

Vidim da se ovde u komentarima vodi proruska politika. Današnja Rusija na žalost nije prijatelj Srbije već suprotno. Carska Rusija i dinastija Romanovih su bili ne samo prijatelji već i naša braća po krvi i oružiju, činjenica. Ušlisu u rat za račun Srbije iako su znali da ćekod njih komunisti napraviti istanak zbog toga i izaći iz rata da bi pomgli Austro Ugarsku. Ali to znači da je komunistička Rusija bila neprijatelj srba. Vidim svi osuđujete Jelcina a uzdižete Putina. A istina je sledeća: Upravo taj Jelcin koga pljujete je naredio svojim specijalcima da odu na Kosovo i zauzmu aerodrom, činjenica! A vaš Putin je naredio da se ta jedinica vrati sa aerodroma i da ga prepusti Englezima odnosno NATO trupama, činjenica!
Nemojte falsifikovati istoriju, sramota je.
(Milanče, 04. jul 2022 18:45)


kratko i jasno.

voodoo

pre 1 godinu

Dragi Srbi, vecina Hrvata vas postuje, a zasto ne bi. Međutim, vi nikad necete shvatiti koliko smo razliciti od vas. To je jednostavno neiskazivo. Danas sam bio u prilici slusati dva sata nesto poput srpskog pop-folka. Vi ne mozete shvatiti koliko je to iskonski razlicit izricaj od naseg. Kad netko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi ili slicno, rijec je o bolesnoj osobi. Mi u HR sve vise postujemo hrvatske Srbe, shvacamo sve vise da svojom kulturom i opcim izricajem obogacuju nasu zajednicku zemlju, ali s vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena. Ne tvrdim da je bas tako, ali stvarno sam iznio iskren i promisljen stav.
(Davor, 04. jul 2022 20:30)

Promisljen stav na osnovu pop folka? Pritom u Hrvatskoj se Srpski folkeri slusaju samo tako, ali ajde. To sto neko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi to jeste pogresno i zajedljivo. Sa time sto ne vidim razlog recenice sa vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena, sta ce to tacno ici tesko, ti Srbi u Hrvatskoj su gradjani Hrvatske isto koliko i ti. Mi smo ako hoces bas da razlikujes to, dva naroda koji zive na istom prostoru od svojih nastanka, dele isti jezik, mesali se medjusobno i delili drzave i teritorije kroz vekove i vekove. Razlike izmedju nas mozda postoje za bas one koji zele da ih nadju (ozbiljne naucne dnk analize pokazuju da ni jedni ni drugi nemaju slicnijih naroda) su kao izmedju Engleza i Skota, ili Teksasanina i nekog iz Nju Jorka, ... a oni zive u jednoj drzavi ... pa cak i manje. Poenta celog pokreta pocetkom 20 veka je bila da ne budemo male zavisne kolonije drugim jacim drzavama. Ocigledno nismo bili dovoljno pametni da u tome istrajemo. Previse smo krivili jedni druge za svoje nedostatke i time dozvolili tim jacim da nas opet vrate na isto. Danas gledajuci ovaj dokumentarac moze da se povuce paralela da smo u istoj poziciji kao i pre 100+ godinu i dzaba sva ta stradanja i muke, jako malo mozemo sami da odlucimo, svi duzni do guse njihovim bankama, preplavljeni tudjom robom, zavisni od njihovog raspolozenja ...

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam."

Pa što onda od onoliko Beograđana od 1941 do 1944 godine nismo izvršili ama baš baš nijedan atentat na nekog značajneg nacistu? Ili u Nišu? Nije bilo vremena, šta li? Nisu bili neki veliki zlotvori?

John

pre 1 godinu

(katica, 4. jul 2022 21:22)

Dinastija Obrenović uopšte nije bila "proevropska", bar ne u smisli kakvom podrazumevaš. Pre svega, politika i orijentacija dinastije Obranovića se ne može posmatrati homogeno, jer to i nije. Miloš i Mihajlo nisu bili "pro", već "anti" - antiturski. Milan je bio proaustrijski, što nikako ne znači i proevropski, a Aleksandar je bio proruski. Tačnije, pokušavao je da bude proruski. Proruski, da bi se ogradio od Milana i vodio drugačiju politiku od njega, a pokušavao zato što Rusi nisu uzvraćali (a to što nisu, ima veze sa svastikama kralja Petra I Karađorđevića)

A Prvi svetski rat nisu izazvale ni Srbija, ni Rusija, ni A-U, pogotovo ne Princip i Apis, rat je izazvala jedino i samo - Nemačka. Da A-U nije imala čvrska obećanja Nemačke da će im "držati leđa" po svaku cenu, ne bi se usudili na onakav ultimatum, nego bi povešali one koje su ionako povešali, malo bi uradili neke gadne sankcije Srbiji, malo bi maltretirali svoje Srbe i to bi bilo to.
Zapravo, sve zbog toga što je Kajzer bio iskomkpleksiran i morao da leči svoje komplekse - fizički defektan, a car ratničke države. E, sad će on svima da pokaže. I rođaku u Engleskoj, i rođaku u Rusiji, neće onj njega više da zezaju i da mu se rugaju što je hrom, videće oni svog Boga...

Starčević-Pavelić-Tuđman

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 4. jul 2022 23:25)

Hrvatski kraljevi su vrh balkanskog science fiction, na drugo mestu je legenda o hrvatskom jeziku i pismu.

Veliki Skandal

pre 1 godinu

Bilo koji Srbin, ili Srpkinja, rodjeni 1960/70/80-ih godina prosloga veka ucili su u srednjoj skoli zasto i kako je poceo prvo svetski rat. Nema potreba za filom. Posleratne generacije (mislim na rat u YU) nemaju pojam o istoriji.

wuuk

pre 1 godinu

@baltazar, 4. jul 2022 18:31

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!

mr

pre 1 godinu

@(Boris, 4. jul 2022 17:55) @ (mr, 4. jul 2022 18:40) Kažete da sam "glupa". ....
(katica, 4. jul 2022 21:22)

Нигде нисам написао да је неко глуп, што се може и видети.
Какве везе има Русија са Сарајвским атентатом? Никакве. Западне земље су ту умешане. Подсетићу само на околности Царевог сина, тј смрти. Што се тиче самог Франца, верујем да сви знају да он ајд што није Царев син, него није било сигурно ни да ће бити владар после Цара. А Цар га није волео ни најмање, јер је био наклоњен мањим народима, а и Србима, више него неки други. Сам Франц је морао да потпише документ да ће евентуално псоел цара бити налседник, али да његови наследнции неће имати никакво право на престо. Дакле Фрнац није никаква претња Србији, и зато је и Апис послао своје да спрече атентат, што је успешно и урађено, а постоје и сведоци који су потврдили да је један рука контролисала ову са пиштољем. Све у свему, тај рат је дуго припреман, и у позадини свега је стајала Немачка. Чак ни Аустрија није имала интерес да улази у тај рат. Многи говоре Аустроугарска, али треба рећи да је Угарска тј Мађарска тада била на солидној вези са Србијом, и да јој се тек није улазило у рат, псоебно јер није имала никакав третман у тој двојној Монрахији, и сад још треба да гину за њих. За крај, Србија енма никакве везе са тим ратом, и свака од ових ревизија ситорије ће трајати док је гура неко коме је много да буде одговоран за 2 светскса рата. За крај, како убиство Царице ниеј повод за рат?

iz prve ruke

pre 1 godinu

Biti u rop 10 nije nesto sto je vredno pomena. Skoro svaki film na Netfliksu udje u top 10 da bi se bolje izreklamirao. Sto puta sam se razocarao jer sam izabrao nesto iz fejk top 10.

Sljavko

pre 1 godinu

Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 04. jul 2022 15:33)"

Slavko, dao sam vam plus, ali molim vas ubacite ponegde i slovo "j".
(Dok, 4. jul 2022 16:13)
Pjored istoriske vrjednosti, prodjukciski, film je vrhunski. Svakaj čast autorima.

Genijalac

pre 1 godinu

Gledao film i produkcijski i istoriografski je na vrhunskom nivou. Mislio sam da je radio BBS. Prijatno sam iznenadjen. Posle velikih propusta kod igranih serija Aleksandar od Jugoslavije i Nemanjica, ovakva dokumenta forma ozbiljno i kvalitetno odradjena je pravo osveženje. Nadam se da ce isti tim probati da obradi jos neki istorijski period na sličan način.

E to smo mi

pre 1 godinu

Film snimljen pre nekoliko godina, prikazivan na Rts-u vise puta, poslednji put pre 6 daNa, u prosli utorak vece u 21:55, ko ima moze i da premota. Ali, treba da izadje na netfliks i da cujemo od drugih da tako nesto postoji pa da dignemo zablje krake za svim vec potkovanim pastuvima....

katica

pre 1 godinu

@(Boris, 4. jul 2022 17:55) @ (mr, 4. jul 2022 18:40) Kažete da sam "glupa". E , nije dobro biti toliko "pametan" pa verovati u bajke. Rusija (carska, SSSR, sadašnja) nikada nisu objavljivali najvažnija dokumenta iz svoje istorije (diplomatije). Nije moguće imati sigurnu (tačnu) sliku prošlosti kada nemate sve "kockice" slike. U majskom prevratu 1903. „Crna ruka“, na čelu sa majorom Apisom, ubila je poslednji kraljevski par Obrenović i nekoliko njima lojalnih lica. Zbog njezinog proevropskog opredeljenja, dinastija Obrenović je odavno bila osuđena na nestanak, a ruske službe nisu dozvoljavale bilo koju meru prema „patriotima“, tj. „Crnoj ruci“ i Apisu. Ruske službe su Apisa držali u "šaci" morao je za njih da uradi šta god su tražili...Ali nezavisno od istorije.Vama je noramlno da zemlja "u pokušaju" nije još ljudski postala ni društvo ni država, figurativno na nivou deteta od 4 godine, se bavi takvim temema, šta rade carevine....a danas Srbija je za vas "pametne" isto što i Kina, SAD i Rusija...najobičnija prenaduvana megalomanija zbog koje smo za tih oko 200 g sada u fazi nestajanja.

Saša

pre 1 godinu

@Hrvoje Ljakse

A šta tačno tebi tu nije jasno?! Zamisli (ako možeš) kako bi sve bilo drugačije da su Poljaci 1939 imali svog Principa...

DJony

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 4. jul 2022 15:29)

Ne bih rekao da je nedostupan. Gledao sam ga nekoc na RTS-u a i preneki dan na kablovskoj platformi za online gledanje.
Inace produkcijski zaista dobro odradjeno u klasi najboljih istorijskih dokumentaraca. A tematika meni vrlo zanimljiva.
Na kraju procitah ime jednog od mojih ucenika u odjavnoj spici :)

Axl

pre 1 godinu

Franc Ferdinand se nikako nije uklapao u Bečki dvor. Više je povukao na majku koja je sa francudkog dvora. Francovu suprugu koja je iz Češke, tadašnje Bohemije, su takođe isnevali i smatrali nižom rasom. Franc je bio savršeno žrtveno jagnje, kao i Gavrilo. Naravno sve je režirano oko Srba i Srbije jer smo i mi vazda savršeni.

Davor

pre 1 godinu

Dragi Srbi, vecina Hrvata vas postuje, a zasto ne bi. Međutim, vi nikad necete shvatiti koliko smo razliciti od vas. To je jednostavno neiskazivo. Danas sam bio u prilici slusati dva sata nesto poput srpskog pop-folka. Vi ne mozete shvatiti koliko je to iskonski razlicit izricaj od naseg. Kad netko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi ili slicno, rijec je o bolesnoj osobi. Mi u HR sve vise postujemo hrvatske Srbe, shvacamo sve vise da svojom kulturom i opcim izricajem obogacuju nasu zajednicku zemlju, ali s vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena. Ne tvrdim da je bas tako, ali stvarno sam iznio iskren i promisljen stav.

zmajognjeni

pre 1 godinu

Лепа вест.Очекујем и "Дару из Јасе-
новца" на Нетфликсу.Запад не зна да
и међу њима није све ружичасто.
(a, 04. jul 2022 15:49)

Dara iz Jasenovca je izuzetno los film.

toota boogarin

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Bar nismo morali da ih izmišljamo. A Hrvati su svog kralja Aleksandra takođe ubili.

Tereza

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 4. jul 2022 19:04)

Čekaj, na text o srpskom dokumentarcu ti komentiraš Hrvate? Opusti se čovječe😁

Hammer

pre 1 godinu

Vidim ovde u komentarima bedne pokušaje zapadnjaka, u prvom redu Germana, da preko svoje lokalne SLUGANIJE Srbiji i srpskom narodu nametnu kolektivnu krivicu za izbijanje Prvog svetskog rata, ali NEĆE MOĆI, NIKAKO!... I to iz nekoliko fundamentalnih razloga!

Kao prvo, Austro-Ugarska je nezakonito okupirala i anektirala Bosnu, koja joj ni na koji način nije pripadala, ni istorijski, ni demografski ni jezički, kao ni religijski ili bilo koji drugi način! Ali kad su već anektirali Bosnu trebali su da vode računa o svim svojim građanima podjednako, pa i o tamošnjim Srbima!

Atentat Gavrila Principa na Franca Ferdinanda treba gledati isključivo kao na unutrašnje pitanje Austo-Ugarske monarhije, gde je jedan građanin AU usmrtio drugog građanina AU iz unutar-političkih razloga što je očigledan propust te truležne monarhije čiji je kancerogeni uticaj gušio većinu ili čak sve njene građane! U nemogućnosti da prizna svoj srednjevekovni kmetovski oblik vladavine Austro-Ugarska monarhija je odlučila da za svoju nesposobnost i nefunkcionalnost optuži malecnu Srbiju, jer uvek je drugi za sve kriv, tako su Germani postali odgovorni za desetine miliona smrti i sve strašne genocide u tom ratu!

Mirko

pre 1 godinu

@Bruce
Netflix je servis za one koji hoće da plate, širom planete.
Ako neću da platim, neću ni da gledam. Mogućnost izbora. Je'l sada jasnije?

10.00001 prosek...

pre 1 godinu

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=2180494#k39606223

Da, pa? Jesam li ja rekao da je to nemoguce? Ti mislis da se to na drzavnom ne desava? Desava se i to decenijama unazad.
Fakultet kao fakultet nije nikakav garant, sama osoba jeste! Cak stavise pametni imaju averziju od istih.
Nigde u svetu najuspesniji krem iz struke ne ostaje u obrazovnim ustanovama. A pogotovo ne kod nas.

neutralni fe

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 04. jul 2022 19:04)

jesu narod ali nisu nacija? vrati se u osnovnu i traži od učitelja da ti vrati pare.

Svesno u Desno

pre 1 godinu

I tako smo zabili zadnji klin u očuvanje kosova, izginulo nas taman da popunimo jedno kosovo, ok osvojili smo vojvodinu i dobili jugoslaviju koju smo neuspešno vodili i time dobili nova stradanja u NDH, devedesete..
Više nas stradalo za tih 90 godina slobode nego 500 godina pod turcima i austrougarima..

Dobrivoje

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 4. jul 2022 19:04)
Nego sta su nego su narod, nisu stoka.

Zele87

pre 1 godinu

Film prikazan jos 2018. godina na RTS-u. Dostupan kojekuda na interentu (odysee itd) vec godinama. Odlican film. Mada ide iz previse prozapadnog ugla gledanja na stvar.

mr

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

Млада Босна је формирана пре него што је Апис уопште и био битан. Апис никад у животу није видео Гаврила, а Воја Танкосић га отерао као слабог. Аписови људи су спречили атентат, а како га је Принцип извршио је опште познато а задњи пут и приказано у филму Краљеви људи, где опис потпуно одговара истини. Аписови људи су спречили атентат јер су неке друге силе биле умешане и исти прижељкивале. Како су спречили атентат има делом у списима о Солунском процесу. Аустрија се спремала за рат против Србије одавно, а ушли су на крају на миг Немачке, што је све доказано кроз разне историјске списе и аутобиографије. За твоју онформацију од тог догађаја је прошло преко 100 година, и одавно су све тајне откривене, посебно јеер више не постоје та Царства која су учествовала у рату.

Posmatrac

pre 1 godinu

Nazalost, Princip je ubio pogresnog coveka, Ferdinand je bio protiv rata sa Srbijom - sta ce nam 5 milona stabala sljiva i 4 miliona buntovnih stanovnika, rekao je godinu ranije na nekoj veceri u lovackom dvorcu. Zato su ga i poslali u Sarajevo, da ga ubiju. Nas ambasador u Becu je upozorio da nije dobro da princ ide u Bosnu oko Vidovdana.

U vezi spletki koje su dovele do rata ima odlicna igrana serija u produkciji History kanala, 37 letnjih dana.

Pajko

pre 1 godinu

Sad napraviti dokumentarac o hrvatsko muslimanskim Ustasama i Handzar diviziji iz drugog svetskog rata,pa bi svet video zasto je poceo rat devedesetih..Oni sigurno nisu spasavali saveznicke pilote...

Milan

pre 1 godinu

Samo nemojte Daru iz Jasenovca jer je film težak promašaj. Tako ozbiljne stvari kao što ke genocid nad srbima ne treba da radi družina Pere Kvržice iz Republike Srpske koja nije sposobna ni scenografiju da odradi, već je potrebna ozbiljna produkcija sa ozbiljnim glumcima. Film je prao Stepincovu ulogu u genocidu.

Lokomotiva

pre 1 godinu

Neću džaba da ga gledam. Kad država nešto finansira gubi se umetnikova sloboda. Cenzurišu se stvari, selektuju, tipa ovo možeš staviti u film ovo ne možeš. Država postaje pravi režiser i autor filma. Dara iz Jasenovca je nažalost doživela sudbinu propagandnog filma, dokumentarni film Teslin narod takođe.

Gunther

pre 1 godinu

Netflix ni Najvećim zvezdama stand-up komedije ne saopštava brojke gledanosti, te će nekakvim anonimusima sa trećerazrednim dokumentarcem... Idi begaj bre...

TATA

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.....

Druže Hrvoje, mi smo makar imali šta da ubijamo kroz vekove, za razliku od vas.
Ajd, živeli..

knjige braćo

pre 1 godinu

А шта је Фернинад тражио у земљи коју не познаје, међу људима чији језик не разуме?
(Васо Чубриловић, 4. jul 2022 17:29)

Na Berlinskom kongresu 1878 Bosna je oduzeta od Turaka i predata na upravljanje Austrougarskoj monarhiji, Bosna kao država nije postojala 500 godina.. U suštini Austrougari su nam pomogli da dobijemodržavnost i Nezavisnost - Srbija.. Ja ipak mislim da su nam više bili prijatelji nego neprijatelji, ali posle majskog prevrata 1903 kada su isti ubili kralja Obrenovića i doveli svojeg poslušnika starog kralja Petra prvog odnosi su se pogoršali... po meni najtragičniji period kad je stradala petina celokupnog stanovništva, što od rata, bolesti i smrzavanja jer je kralj dok je bežao vodio i narod preko planina go i bos..

Milanče

pre 1 godinu

Vidim da se ovde u komentarima vodi proruska politika. Današnja Rusija na žalost nije prijatelj Srbije već suprotno. Carska Rusija i dinastija Romanovih su bili ne samo prijatelji već i naša braća po krvi i oružiju, činjenica. Ušlisu u rat za račun Srbije iako su znali da ćekod njih komunisti napraviti istanak zbog toga i izaći iz rata da bi pomgli Austro Ugarsku. Ali to znači da je komunistička Rusija bila neprijatelj srba. Vidim svi osuđujete Jelcina a uzdižete Putina. A istina je sledeća: Upravo taj Jelcin koga pljujete je naredio svojim specijalcima da odu na Kosovo i zauzmu aerodrom, činjenica! A vaš Putin je naredio da se ta jedinica vrati sa aerodroma i da ga prepusti Englezima odnosno NATO trupama, činjenica!
Nemojte falsifikovati istoriju, sramota je.

mutivoda

pre 1 godinu

Apisa i društvo je na kraju osudio i naš kralj 1916 kad su hteli i njega da smaknu, mogao je i ranije da ih isporuči i tako izbegne stradanje četvrtine stanovništva srbije

Hulk

pre 1 godinu

@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam. Sto se tice rata, zar stvarno smatras da Austrougari ne bi napali Srbiju da nije bilo atentata. Oni i svabe su bukvalno bili kao divji psi na lancu koji je bio pred pucanjem. Veliki rat bi poceo kad tad.

baltazar

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Pa, bolje bi im bilo da su prešli preko toga i da su se suzdržali...možda ne bi odneli gaće na štapu u tom ratu..to je sada valjda jasno. Rat između AU i Kraljevine Srbije se nikako ne može nazvati svetskim ratom, možda lokalnim ili regionalnim....ali, očigledno, da su tu neki drugi videli svoj interes i šansu da ostvare svoje imperijalističko-kolonijalne pretenzije, pre svega Nemačka. Inače, prva ratna operacija u Prvom svetskom ratu se desila 02.08. kada je Nemačka upala i okuprila Luksemburg (??!!), a već 04.08. izvršila je invaziju na tada neutralnu Belgiju . E, sad, kakve veze imaju Nemačka, Belgija i Luksemburg sa Principom, atentatom, Sarajevom, Mladom Bosnom...

Prvi, ozbiljan oružani sukob, odnosno napad AU na Srbiju, desio se tek 12.08., znači 8-10 dana posle ovog nemačkog ludovanja po Luksemburgu i Belgiji.

Pa, koje tu na koga izvršio atentat, čiji je prestolonaslednik stradao, čiji je atentator...luksemburški, nemački, belgijski, austrijski ili srpski...

milos

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)
Nemoj da si takav... predpostavljam da bi ste i Vi ubili makar jednog "vlastitog" vladara... da ste ga imali...

466453

pre 1 godinu

Prošle nedelje, W26 se pojavio na 9. mestu u Švedskoj, sada više u W27 nije u top 10!
https://drive.google.com/file/d/1hefFGJ5LR3Lgc-yGz4KCRojTsyY4LTT_/view?usp=drivesdk

GoranH

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Možeš ovde da pogledaš film (prevod je na srpskom, ćirlicom), ako želiš možeš i da ga preuzmeš na računar.

GoranH

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Možeš ovde da pogledaš film
https://www.velikasrbija.net/content/Dugo-putovanje-u-rat
ako želiš možeš i da ga preuzmeš na računar.

Banja Luka

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Slusaj Ljakse, ubijanje vlastitih vladara je kroz istoriju uvek bilo u svim drzavam. Vi da ste imali vladare isto bi bilo, ali posto niste postojali kao narod niti imali vladare, zato vam je istorija stane na list papira.

mile

pre 1 godinu

Zapad zna i bez dokumentaraca,sve o srbima.Nepostoji danas nešto što se nezna šta je bilo? Samo postoji pitanje ko hoće da zna ? Upravo zato što znaju sve o srbima, srbi su pretrpeli bombarovanja i ratove. I danas se sve to ponavlja.Samo zato što znaju sve.A srbi naivni pa neznaju.
...

Kupleraj

pre 1 godinu

Propaganda level pro. Uzalud vam trud svirači.
(Lola, 04. jul 2022 17:08)

Kad ljude od nauke i to ne Srbe naziveš propagandom, to samo znači da si toliko malumna i frustrirana, da ne kažem iskompleksirana da pršti.

Ajde Lola idi sevaj negde drugde i zahvali se Bogu što govoriš Sprski.

Jovan

pre 1 godinu

(prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1, 4. jul 2022 17:22)

Druze zet mi je prodekan na jednom privatnom faksu, pravo je u pitanju! Mogu ovde da se zakunem da ima diplomaca da nisu knjige procitali a dobili su diplomu! Dakle obe ruke do ramena dajem da znam par njih da su dobili diplomu bez procitane knjige! O CEMU TI ZDATVLJA TI?????????

Kupleraj

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Bio je na RTSu... možeš da vratiš.

Bruce

pre 1 godinu

A sad vam netflix nije sredstvo zapadne propagande ciji je cilj da unisti nase tradicionalne vrednosti? Ili ima i nesto do vaseg neznanja i paranoje?

Васо Чубриловић

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

———————

А шта је Фернинад тражио у земљи коју не познаје, међу људима чији језик не разуме?

nexus

pre 1 godinu

Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 4. jul 2022 15:33)

produkciJski, istoriJski

prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1

pre 1 godinu

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=2180494#k39605519

Molim te postedi nas!!! Sve je to i krenulo od drzavnih fakulteta, pravljenja lobija uticaja, korupcionaskih grupa itd. Najveca korupcija i nepotizam su upravo na drzavnim fakultetima.
Kako to da profesori smeju da rade 3 posla po zakonu i istovremeno primaju punu platu od ustanove, koja se u slucaju drzavnih fakulteta puni iz budzeta da? Kako to da ima nekih koji deceniju i vise nisu prilagodili udzbenike? I jos desetine "kako", samo tebe izgleda brine to sto samim postojanjem privatnih fakulteta opada uticaj tih azdaja sa drzavnih gde se desavalo da profesorka poobara stotine studenata u krajnjem roku jer ju je ljubavnik napustio, ili da profesor poziva studentkinje na konsultacije u 4 oka u ponoc u kabinetu i to pred punom vezbaonicom, mozda i to da assistent sa odredjenog predmeta istovremeno zavrsi usavrsavanje iako je uredno radio kao asistent a o trosku fakulteta i to ono koje nema veze sa katedrom i koje iziskuje odsustvo sa posla? Itd itd. I hajde da krivimo privatne fakultete za to...
Harvard, Oksford (iako po definiciji drzavni odnosno "public" on funkcionise striktno kao privatni!), Kembridz isti sablon (self sustained 85% i plus) tako da postedi nas...

Boris

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

Najlakše je biti glup i ništa ne znati, a pritom dozvoliti da mrznja ovlada tvojom psihom.

nemate pojma

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Mi smo makar imali naše vladare, knezove i kraljeve koji su vladali modernom Srbijom dok vi niste bili ni konstituvni narod u AU monarhiji.

John

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Što bi rekao pokojni Mihiz - "Imali pa bacali".
Pošto vi niste imali svoje da ubijate, zato ste morali da ubijate Srbe...

Sremac

pre 1 godinu

Mislim moras biti totalni smrad i pljuvati po ovom filmu ili naravno sused zabavljaju me tipovi koji oce da ispadnu izuzetno pametni ps pljuju po njemu ljakse

Hrvoje Ljakse

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.

Mars napada

pre 1 godinu

Škundricu gde dugo najavljivani film o 173 avijacijskom puku u Podgorici i desavanjima iz 1975 godine i serijom NLO incidenata koja su se dogadjala januara te godine gde je cela JNA bila na nogama. Jos 2019 si ga najavljivao i jos nista!

w palm beach

pre 1 godinu

Zapad zna tačno šta je istina ali ako se sukobljava sa višim ciljevima onda istina mora da se menja. Primer mi pada UČK gde su ih ameri označili kao terorističku organizaciju da bi kratko posle izmenili stav i prozvali ih borci za oslobodjenje. Nije problem Srbija već srpska naklonjenost Rusiji. Rusija je jedina sila koje zapad moze da uništi i zbog toga tolika netrpeljivost. Da je kojim slučajem Srbija galamila 91 na sva usta protiv Rusije granice bi bile al one Šešeljove a i Drač u sastavu juzne autonomne pokrajne

Nebojša

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 04. jul 2022 17:14

Jel Hrvoje, jesti li vi beše izdali vašeg prvog i poslednjeg kralja, pa vas je prokleo da više nikad nećete imati kralja.
Uostalom šta je AU monarhija i tražila u Bosni, Srbi su tada bili većinsko stanovništvo, dok se Srbija tukla sa Osmanlijama na jugu oni samo dođoše i uzeše Bosnu.

rani

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)


Ja sam ga gledao na RTS-u pre neko vece. Film je odlican, svaka cast.

Dok

pre 1 godinu

"Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 04. jul 2022 15:33)"

------

Slavko, dao sam vam plus, ali molim vas ubacite ponegde i slovo "j".

nesa80

pre 1 godinu

dobar udeo u tome ima rat u rusiji gde ljudi polako zele da saznaju pravu istinu o pravoslavnoj veri,taj rat im polako otvara oci a ne stalno rusi i srbi da budu zlikovci,skocio nam rejting od tog rata verovali ili ne jer je putin jedini koji pokazuje americi zube a mi smo uz ruse

moravac

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Mislim da je film već emitovan na RtS-u prošle godine.

katica

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto

John

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 4. jul 2022 15:29)

Najverovatnje. Emitovan je na RTS-u još pre 4 godine.

Neo@

pre 1 godinu

Film je izuzetan i Bogu hvala što ga je RTS emitovao u udarnom terminu za Vidovdan!
Bukvalno ista matrica kako svet uleće u svetski rat se dešavala i pre II svetskog rata, a bogami ni ovo sad nije daleko od toga!

EDgar

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.
(GOJA, 4. jul 2022 15:38)

Nažalost nepotizma ima i na državnim fakultetima.

466453

pre 1 godinu

"Ovo je važna vest za srpsku kinematografiju i srpsku istoriografiju"

Kako, zato što je režiser Miloš Škundrić i pored saradnika je Dušan Bataković jedino ime pored mnoštva Francuza a sam film se vodi na Netflixu kao Francuski.

Ko ovde koga zeza? :/

Miki

pre 1 godinu

Film je na nivou najboljih BBC produkcija i nije čudo što je u vrhu gledanosti. Autoru bi trebalo omogućiti da na sličan način obradi i druge teme.
RTS je nedavno prikazao taj film ali u kasne sate, trebalo bi ga ponovo prikazati ali u neko bolje vreme.

Englez

pre 1 godinu

"Dara iz Jasenovca" mora pod hitno da se plasira na Netflix. Da li zna nase ministarstvo kulture kako da lobira kod Netflixa, Amazona Prime, Hulu-a, i slicnih servisa? Film je odlican i publika sirom sveta zasluzuje da pogleda dobar film.

Krajnje je vreme da neko obrati paznju na srpski nacionalni interes. Ja vec odavno za svaki sajt ili proizvod koji tvrdi da je na srpskom jeziku, a zapravo je na nekom od jezika bivsih republika, obavezno im posaljem postu da im skrenem paznju da verovatno nesvesno ucestvuju u kulturnom genocidu nad srpskim jezikom.

PAOK

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.
(GOJA, 4. jul 2022 15:38)

Pravni u Nisu je pre desetak godina imao po 550,600 studenata.Sad ih jedva upise 300.

GOJA

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.

a

pre 1 godinu

Лепа вест.Очекујем и "Дару из Јасе-
новца" на Нетфликсу.Запад не зна да
и међу њима није све ружичасто.

Nole

pre 1 godinu

Za one koji su neobavešteni, film je prikazan na RTS-u, ako se ne varam datuma, baš 28.06. u 21.55. A trebalo bi da urade i neki reprizni termin.

GOJA

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.

milos

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)
Nemoj da si takav... predpostavljam da bi ste i Vi ubili makar jednog "vlastitog" vladara... da ste ga imali...

Dok

pre 1 godinu

"Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 04. jul 2022 15:33)"

------

Slavko, dao sam vam plus, ali molim vas ubacite ponegde i slovo "j".

TATA

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.....

Druže Hrvoje, mi smo makar imali šta da ubijamo kroz vekove, za razliku od vas.
Ajd, živeli..

a

pre 1 godinu

Лепа вест.Очекујем и "Дару из Јасе-
новца" на Нетфликсу.Запад не зна да
и међу њима није све ружичасто.

Hulk

pre 1 godinu

@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam. Sto se tice rata, zar stvarno smatras da Austrougari ne bi napali Srbiju da nije bilo atentata. Oni i svabe su bukvalno bili kao divji psi na lancu koji je bio pred pucanjem. Veliki rat bi poceo kad tad.

baltazar

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Pa, bolje bi im bilo da su prešli preko toga i da su se suzdržali...možda ne bi odneli gaće na štapu u tom ratu..to je sada valjda jasno. Rat između AU i Kraljevine Srbije se nikako ne može nazvati svetskim ratom, možda lokalnim ili regionalnim....ali, očigledno, da su tu neki drugi videli svoj interes i šansu da ostvare svoje imperijalističko-kolonijalne pretenzije, pre svega Nemačka. Inače, prva ratna operacija u Prvom svetskom ratu se desila 02.08. kada je Nemačka upala i okuprila Luksemburg (??!!), a već 04.08. izvršila je invaziju na tada neutralnu Belgiju . E, sad, kakve veze imaju Nemačka, Belgija i Luksemburg sa Principom, atentatom, Sarajevom, Mladom Bosnom...

Prvi, ozbiljan oružani sukob, odnosno napad AU na Srbiju, desio se tek 12.08., znači 8-10 dana posle ovog nemačkog ludovanja po Luksemburgu i Belgiji.

Pa, koje tu na koga izvršio atentat, čiji je prestolonaslednik stradao, čiji je atentator...luksemburški, nemački, belgijski, austrijski ili srpski...

Pajko

pre 1 godinu

Sad napraviti dokumentarac o hrvatsko muslimanskim Ustasama i Handzar diviziji iz drugog svetskog rata,pa bi svet video zasto je poceo rat devedesetih..Oni sigurno nisu spasavali saveznicke pilote...

Miki

pre 1 godinu

Film je na nivou najboljih BBC produkcija i nije čudo što je u vrhu gledanosti. Autoru bi trebalo omogućiti da na sličan način obradi i druge teme.
RTS je nedavno prikazao taj film ali u kasne sate, trebalo bi ga ponovo prikazati ali u neko bolje vreme.

Boris

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

Najlakše je biti glup i ništa ne znati, a pritom dozvoliti da mrznja ovlada tvojom psihom.

Banja Luka

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Slusaj Ljakse, ubijanje vlastitih vladara je kroz istoriju uvek bilo u svim drzavam. Vi da ste imali vladare isto bi bilo, ali posto niste postojali kao narod niti imali vladare, zato vam je istorija stane na list papira.

Nebojša

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 04. jul 2022 17:14

Jel Hrvoje, jesti li vi beše izdali vašeg prvog i poslednjeg kralja, pa vas je prokleo da više nikad nećete imati kralja.
Uostalom šta je AU monarhija i tražila u Bosni, Srbi su tada bili većinsko stanovništvo, dok se Srbija tukla sa Osmanlijama na jugu oni samo dođoše i uzeše Bosnu.

toota boogarin

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Bar nismo morali da ih izmišljamo. A Hrvati su svog kralja Aleksandra takođe ubili.

mr

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

Млада Босна је формирана пре него што је Апис уопште и био битан. Апис никад у животу није видео Гаврила, а Воја Танкосић га отерао као слабог. Аписови људи су спречили атентат, а како га је Принцип извршио је опште познато а задњи пут и приказано у филму Краљеви људи, где опис потпуно одговара истини. Аписови људи су спречили атентат јер су неке друге силе биле умешане и исти прижељкивале. Како су спречили атентат има делом у списима о Солунском процесу. Аустрија се спремала за рат против Србије одавно, а ушли су на крају на миг Немачке, што је све доказано кроз разне историјске списе и аутобиографије. За твоју онформацију од тог догађаја је прошло преко 100 година, и одавно су све тајне откривене, посебно јеер више не постоје та Царства која су учествовала у рату.

Milan

pre 1 godinu

Samo nemojte Daru iz Jasenovca jer je film težak promašaj. Tako ozbiljne stvari kao što ke genocid nad srbima ne treba da radi družina Pere Kvržice iz Republike Srpske koja nije sposobna ni scenografiju da odradi, već je potrebna ozbiljna produkcija sa ozbiljnim glumcima. Film je prao Stepincovu ulogu u genocidu.

John

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Što bi rekao pokojni Mihiz - "Imali pa bacali".
Pošto vi niste imali svoje da ubijate, zato ste morali da ubijate Srbe...

Tereza

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 4. jul 2022 19:04)

Čekaj, na text o srpskom dokumentarcu ti komentiraš Hrvate? Opusti se čovječe😁

Posmatrac

pre 1 godinu

Nazalost, Princip je ubio pogresnog coveka, Ferdinand je bio protiv rata sa Srbijom - sta ce nam 5 milona stabala sljiva i 4 miliona buntovnih stanovnika, rekao je godinu ranije na nekoj veceri u lovackom dvorcu. Zato su ga i poslali u Sarajevo, da ga ubiju. Nas ambasador u Becu je upozorio da nije dobro da princ ide u Bosnu oko Vidovdana.

U vezi spletki koje su dovele do rata ima odlicna igrana serija u produkciji History kanala, 37 letnjih dana.

prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1

pre 1 godinu

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=2180494#k39605519

Molim te postedi nas!!! Sve je to i krenulo od drzavnih fakulteta, pravljenja lobija uticaja, korupcionaskih grupa itd. Najveca korupcija i nepotizam su upravo na drzavnim fakultetima.
Kako to da profesori smeju da rade 3 posla po zakonu i istovremeno primaju punu platu od ustanove, koja se u slucaju drzavnih fakulteta puni iz budzeta da? Kako to da ima nekih koji deceniju i vise nisu prilagodili udzbenike? I jos desetine "kako", samo tebe izgleda brine to sto samim postojanjem privatnih fakulteta opada uticaj tih azdaja sa drzavnih gde se desavalo da profesorka poobara stotine studenata u krajnjem roku jer ju je ljubavnik napustio, ili da profesor poziva studentkinje na konsultacije u 4 oka u ponoc u kabinetu i to pred punom vezbaonicom, mozda i to da assistent sa odredjenog predmeta istovremeno zavrsi usavrsavanje iako je uredno radio kao asistent a o trosku fakulteta i to ono koje nema veze sa katedrom i koje iziskuje odsustvo sa posla? Itd itd. I hajde da krivimo privatne fakultete za to...
Harvard, Oksford (iako po definiciji drzavni odnosno "public" on funkcionise striktno kao privatni!), Kembridz isti sablon (self sustained 85% i plus) tako da postedi nas...

nemate pojma

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Mi smo makar imali naše vladare, knezove i kraljeve koji su vladali modernom Srbijom dok vi niste bili ni konstituvni narod u AU monarhiji.

Neo@

pre 1 godinu

Film je izuzetan i Bogu hvala što ga je RTS emitovao u udarnom terminu za Vidovdan!
Bukvalno ista matrica kako svet uleće u svetski rat se dešavala i pre II svetskog rata, a bogami ni ovo sad nije daleko od toga!

Васо Чубриловић

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

———————

А шта је Фернинад тражио у земљи коју не познаје, међу људима чији језик не разуме?

Hammer

pre 1 godinu

Vidim ovde u komentarima bedne pokušaje zapadnjaka, u prvom redu Germana, da preko svoje lokalne SLUGANIJE Srbiji i srpskom narodu nametnu kolektivnu krivicu za izbijanje Prvog svetskog rata, ali NEĆE MOĆI, NIKAKO!... I to iz nekoliko fundamentalnih razloga!

Kao prvo, Austro-Ugarska je nezakonito okupirala i anektirala Bosnu, koja joj ni na koji način nije pripadala, ni istorijski, ni demografski ni jezički, kao ni religijski ili bilo koji drugi način! Ali kad su već anektirali Bosnu trebali su da vode računa o svim svojim građanima podjednako, pa i o tamošnjim Srbima!

Atentat Gavrila Principa na Franca Ferdinanda treba gledati isključivo kao na unutrašnje pitanje Austo-Ugarske monarhije, gde je jedan građanin AU usmrtio drugog građanina AU iz unutar-političkih razloga što je očigledan propust te truležne monarhije čiji je kancerogeni uticaj gušio većinu ili čak sve njene građane! U nemogućnosti da prizna svoj srednjevekovni kmetovski oblik vladavine Austro-Ugarska monarhija je odlučila da za svoju nesposobnost i nefunkcionalnost optuži malecnu Srbiju, jer uvek je drugi za sve kriv, tako su Germani postali odgovorni za desetine miliona smrti i sve strašne genocide u tom ratu!

Nole

pre 1 godinu

Za one koji su neobavešteni, film je prikazan na RTS-u, ako se ne varam datuma, baš 28.06. u 21.55. A trebalo bi da urade i neki reprizni termin.

Genijalac

pre 1 godinu

Gledao film i produkcijski i istoriografski je na vrhunskom nivou. Mislio sam da je radio BBS. Prijatno sam iznenadjen. Posle velikih propusta kod igranih serija Aleksandar od Jugoslavije i Nemanjica, ovakva dokumenta forma ozbiljno i kvalitetno odradjena je pravo osveženje. Nadam se da ce isti tim probati da obradi jos neki istorijski period na sličan način.

Kupleraj

pre 1 godinu

Propaganda level pro. Uzalud vam trud svirači.
(Lola, 04. jul 2022 17:08)

Kad ljude od nauke i to ne Srbe naziveš propagandom, to samo znači da si toliko malumna i frustrirana, da ne kažem iskompleksirana da pršti.

Ajde Lola idi sevaj negde drugde i zahvali se Bogu što govoriš Sprski.

Kupleraj

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Bio je na RTSu... možeš da vratiš.

zmajognjeni

pre 1 godinu

Лепа вест.Очекујем и "Дару из Јасе-
новца" на Нетфликсу.Запад не зна да
и међу њима није све ружичасто.
(a, 04. jul 2022 15:49)

Dara iz Jasenovca je izuzetno los film.

EDgar

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.
(GOJA, 4. jul 2022 15:38)

Nažalost nepotizma ima i na državnim fakultetima.

Axl

pre 1 godinu

Franc Ferdinand se nikako nije uklapao u Bečki dvor. Više je povukao na majku koja je sa francudkog dvora. Francovu suprugu koja je iz Češke, tadašnje Bohemije, su takođe isnevali i smatrali nižom rasom. Franc je bio savršeno žrtveno jagnje, kao i Gavrilo. Naravno sve je režirano oko Srba i Srbije jer smo i mi vazda savršeni.

Svesno u Desno

pre 1 godinu

I tako smo zabili zadnji klin u očuvanje kosova, izginulo nas taman da popunimo jedno kosovo, ok osvojili smo vojvodinu i dobili jugoslaviju koju smo neuspešno vodili i time dobili nova stradanja u NDH, devedesete..
Više nas stradalo za tih 90 godina slobode nego 500 godina pod turcima i austrougarima..

Sljavko

pre 1 godinu

Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 04. jul 2022 15:33)"

Slavko, dao sam vam plus, ali molim vas ubacite ponegde i slovo "j".
(Dok, 4. jul 2022 16:13)
Pjored istoriske vrjednosti, prodjukciski, film je vrhunski. Svakaj čast autorima.

Englez

pre 1 godinu

"Dara iz Jasenovca" mora pod hitno da se plasira na Netflix. Da li zna nase ministarstvo kulture kako da lobira kod Netflixa, Amazona Prime, Hulu-a, i slicnih servisa? Film je odlican i publika sirom sveta zasluzuje da pogleda dobar film.

Krajnje je vreme da neko obrati paznju na srpski nacionalni interes. Ja vec odavno za svaki sajt ili proizvod koji tvrdi da je na srpskom jeziku, a zapravo je na nekom od jezika bivsih republika, obavezno im posaljem postu da im skrenem paznju da verovatno nesvesno ucestvuju u kulturnom genocidu nad srpskim jezikom.

rani

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)


Ja sam ga gledao na RTS-u pre neko vece. Film je odlican, svaka cast.

mr

pre 1 godinu

@(Boris, 4. jul 2022 17:55) @ (mr, 4. jul 2022 18:40) Kažete da sam "glupa". ....
(katica, 4. jul 2022 21:22)

Нигде нисам написао да је неко глуп, што се може и видети.
Какве везе има Русија са Сарајвским атентатом? Никакве. Западне земље су ту умешане. Подсетићу само на околности Царевог сина, тј смрти. Што се тиче самог Франца, верујем да сви знају да он ајд што није Царев син, него није било сигурно ни да ће бити владар после Цара. А Цар га није волео ни најмање, јер је био наклоњен мањим народима, а и Србима, више него неки други. Сам Франц је морао да потпише документ да ће евентуално псоел цара бити налседник, али да његови наследнции неће имати никакво право на престо. Дакле Фрнац није никаква претња Србији, и зато је и Апис послао своје да спрече атентат, што је успешно и урађено, а постоје и сведоци који су потврдили да је један рука контролисала ову са пиштољем. Све у свему, тај рат је дуго припреман, и у позадини свега је стајала Немачка. Чак ни Аустрија није имала интерес да улази у тај рат. Многи говоре Аустроугарска, али треба рећи да је Угарска тј Мађарска тада била на солидној вези са Србијом, и да јој се тек није улазило у рат, псоебно јер није имала никакав третман у тој двојној Монрахији, и сад још треба да гину за њих. За крај, Србија енма никакве везе са тим ратом, и свака од ових ревизија ситорије ће трајати док је гура неко коме је много да буде одговоран за 2 светскса рата. За крај, како убиство Царице ниеј повод за рат?

DJony

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 4. jul 2022 15:29)

Ne bih rekao da je nedostupan. Gledao sam ga nekoc na RTS-u a i preneki dan na kablovskoj platformi za online gledanje.
Inace produkcijski zaista dobro odradjeno u klasi najboljih istorijskih dokumentaraca. A tematika meni vrlo zanimljiva.
Na kraju procitah ime jednog od mojih ucenika u odjavnoj spici :)

nexus

pre 1 godinu

Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 4. jul 2022 15:33)

produkciJski, istoriJski

E to smo mi

pre 1 godinu

Film snimljen pre nekoliko godina, prikazivan na Rts-u vise puta, poslednji put pre 6 daNa, u prosli utorak vece u 21:55, ko ima moze i da premota. Ali, treba da izadje na netfliks i da cujemo od drugih da tako nesto postoji pa da dignemo zablje krake za svim vec potkovanim pastuvima....

katica

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto

Sremac

pre 1 godinu

Mislim moras biti totalni smrad i pljuvati po ovom filmu ili naravno sused zabavljaju me tipovi koji oce da ispadnu izuzetno pametni ps pljuju po njemu ljakse

Jovan

pre 1 godinu

(prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1, 4. jul 2022 17:22)

Druze zet mi je prodekan na jednom privatnom faksu, pravo je u pitanju! Mogu ovde da se zakunem da ima diplomaca da nisu knjige procitali a dobili su diplomu! Dakle obe ruke do ramena dajem da znam par njih da su dobili diplomu bez procitane knjige! O CEMU TI ZDATVLJA TI?????????

466453

pre 1 godinu

"Ovo je važna vest za srpsku kinematografiju i srpsku istoriografiju"

Kako, zato što je režiser Miloš Škundrić i pored saradnika je Dušan Bataković jedino ime pored mnoštva Francuza a sam film se vodi na Netflixu kao Francuski.

Ko ovde koga zeza? :/

PAOK

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.
(GOJA, 4. jul 2022 15:38)

Pravni u Nisu je pre desetak godina imao po 550,600 studenata.Sad ih jedva upise 300.

neutralni fe

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 04. jul 2022 19:04)

jesu narod ali nisu nacija? vrati se u osnovnu i traži od učitelja da ti vrati pare.

Davor

pre 1 godinu

Dragi Srbi, vecina Hrvata vas postuje, a zasto ne bi. Međutim, vi nikad necete shvatiti koliko smo razliciti od vas. To je jednostavno neiskazivo. Danas sam bio u prilici slusati dva sata nesto poput srpskog pop-folka. Vi ne mozete shvatiti koliko je to iskonski razlicit izricaj od naseg. Kad netko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi ili slicno, rijec je o bolesnoj osobi. Mi u HR sve vise postujemo hrvatske Srbe, shvacamo sve vise da svojom kulturom i opcim izricajem obogacuju nasu zajednicku zemlju, ali s vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena. Ne tvrdim da je bas tako, ali stvarno sam iznio iskren i promisljen stav.

w palm beach

pre 1 godinu

Zapad zna tačno šta je istina ali ako se sukobljava sa višim ciljevima onda istina mora da se menja. Primer mi pada UČK gde su ih ameri označili kao terorističku organizaciju da bi kratko posle izmenili stav i prozvali ih borci za oslobodjenje. Nije problem Srbija već srpska naklonjenost Rusiji. Rusija je jedina sila koje zapad moze da uništi i zbog toga tolika netrpeljivost. Da je kojim slučajem Srbija galamila 91 na sva usta protiv Rusije granice bi bile al one Šešeljove a i Drač u sastavu juzne autonomne pokrajne

mutivoda

pre 1 godinu

Apisa i društvo je na kraju osudio i naš kralj 1916 kad su hteli i njega da smaknu, mogao je i ranije da ih isporuči i tako izbegne stradanje četvrtine stanovništva srbije

nesa80

pre 1 godinu

dobar udeo u tome ima rat u rusiji gde ljudi polako zele da saznaju pravu istinu o pravoslavnoj veri,taj rat im polako otvara oci a ne stalno rusi i srbi da budu zlikovci,skocio nam rejting od tog rata verovali ili ne jer je putin jedini koji pokazuje americi zube a mi smo uz ruse

Mars napada

pre 1 godinu

Škundricu gde dugo najavljivani film o 173 avijacijskom puku u Podgorici i desavanjima iz 1975 godine i serijom NLO incidenata koja su se dogadjala januara te godine gde je cela JNA bila na nogama. Jos 2019 si ga najavljivao i jos nista!

John

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 4. jul 2022 15:29)

Najverovatnje. Emitovan je na RTS-u još pre 4 godine.

Hrvoje Ljakse

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.

Milanče

pre 1 godinu

Vidim da se ovde u komentarima vodi proruska politika. Današnja Rusija na žalost nije prijatelj Srbije već suprotno. Carska Rusija i dinastija Romanovih su bili ne samo prijatelji već i naša braća po krvi i oružiju, činjenica. Ušlisu u rat za račun Srbije iako su znali da ćekod njih komunisti napraviti istanak zbog toga i izaći iz rata da bi pomgli Austro Ugarsku. Ali to znači da je komunistička Rusija bila neprijatelj srba. Vidim svi osuđujete Jelcina a uzdižete Putina. A istina je sledeća: Upravo taj Jelcin koga pljujete je naredio svojim specijalcima da odu na Kosovo i zauzmu aerodrom, činjenica! A vaš Putin je naredio da se ta jedinica vrati sa aerodroma i da ga prepusti Englezima odnosno NATO trupama, činjenica!
Nemojte falsifikovati istoriju, sramota je.

Veliki Inkvizitor

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 4. jul 2022 23:25)

Boli, znam, projekcija je to, jedini Hrvatski kralj je sahranjen na Oplencu…

katica

pre 1 godinu

@(Boris, 4. jul 2022 17:55) @ (mr, 4. jul 2022 18:40) Kažete da sam "glupa". E , nije dobro biti toliko "pametan" pa verovati u bajke. Rusija (carska, SSSR, sadašnja) nikada nisu objavljivali najvažnija dokumenta iz svoje istorije (diplomatije). Nije moguće imati sigurnu (tačnu) sliku prošlosti kada nemate sve "kockice" slike. U majskom prevratu 1903. „Crna ruka“, na čelu sa majorom Apisom, ubila je poslednji kraljevski par Obrenović i nekoliko njima lojalnih lica. Zbog njezinog proevropskog opredeljenja, dinastija Obrenović je odavno bila osuđena na nestanak, a ruske službe nisu dozvoljavale bilo koju meru prema „patriotima“, tj. „Crnoj ruci“ i Apisu. Ruske službe su Apisa držali u "šaci" morao je za njih da uradi šta god su tražili...Ali nezavisno od istorije.Vama je noramlno da zemlja "u pokušaju" nije još ljudski postala ni društvo ni država, figurativno na nivou deteta od 4 godine, se bavi takvim temema, šta rade carevine....a danas Srbija je za vas "pametne" isto što i Kina, SAD i Rusija...najobičnija prenaduvana megalomanija zbog koje smo za tih oko 200 g sada u fazi nestajanja.

moravac

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Mislim da je film već emitovan na RtS-u prošle godine.

mile

pre 1 godinu

Zapad zna i bez dokumentaraca,sve o srbima.Nepostoji danas nešto što se nezna šta je bilo? Samo postoji pitanje ko hoće da zna ? Upravo zato što znaju sve o srbima, srbi su pretrpeli bombarovanja i ratove. I danas se sve to ponavlja.Samo zato što znaju sve.A srbi naivni pa neznaju.
...

Dobrivoje

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 4. jul 2022 19:04)
Nego sta su nego su narod, nisu stoka.

Zoran

pre 1 godinu

Davore da te ispravim ne postoje hrvatski Srbi osim lužičkih i kraških koji su veštački napravljeni da bi se srpski narod razjedinio.srbi su samo Srbi gde god da su

GoranH

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Možeš ovde da pogledaš film
https://www.velikasrbija.net/content/Dugo-putovanje-u-rat
ako želiš možeš i da ga preuzmeš na računar.

knjige braćo

pre 1 godinu

А шта је Фернинад тражио у земљи коју не познаје, међу људима чији језик не разуме?
(Васо Чубриловић, 4. jul 2022 17:29)

Na Berlinskom kongresu 1878 Bosna je oduzeta od Turaka i predata na upravljanje Austrougarskoj monarhiji, Bosna kao država nije postojala 500 godina.. U suštini Austrougari su nam pomogli da dobijemodržavnost i Nezavisnost - Srbija.. Ja ipak mislim da su nam više bili prijatelji nego neprijatelji, ali posle majskog prevrata 1903 kada su isti ubili kralja Obrenovića i doveli svojeg poslušnika starog kralja Petra prvog odnosi su se pogoršali... po meni najtragičniji period kad je stradala petina celokupnog stanovništva, što od rata, bolesti i smrzavanja jer je kralj dok je bežao vodio i narod preko planina go i bos..

Starčević-Pavelić-Tuđman

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 4. jul 2022 23:25)

Hrvatski kraljevi su vrh balkanskog science fiction, na drugo mestu je legenda o hrvatskom jeziku i pismu.

Gunther

pre 1 godinu

Netflix ni Najvećim zvezdama stand-up komedije ne saopštava brojke gledanosti, te će nekakvim anonimusima sa trećerazrednim dokumentarcem... Idi begaj bre...

Potomak poginulog vojnika

pre 1 godinu

Slažem se da bi AU svakako započela rat sa Srbijom, ali sam siguran da ne bi bili onako nemilosrdni sa željom da nas istrebe. U ta vremena ubiti nekom prestolonaslednika je bio šamar svakom državljaninu a ne samo kralju. Nešto kao danas ubiti prestolonaslednika Tajlanda. Bilo je to za njih više od rata. Naši su preci kao živi kosturi prelazili Albaniju. Mnogi od nas to danas ne bi uspeli ni sa dostavom hrane po želji.

Bruce

pre 1 godinu

A sad vam netflix nije sredstvo zapadne propagande ciji je cilj da unisti nase tradicionalne vrednosti? Ili ima i nesto do vaseg neznanja i paranoje?

Saša

pre 1 godinu

@Hrvoje Ljakse

A šta tačno tebi tu nije jasno?! Zamisli (ako možeš) kako bi sve bilo drugačije da su Poljaci 1939 imali svog Principa...

Neutralna Srbija

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 04. jul 2022 23:25)

Šta ćeš ti ovde nesrećo?

Zele87

pre 1 godinu

Film prikazan jos 2018. godina na RTS-u. Dostupan kojekuda na interentu (odysee itd) vec godinama. Odlican film. Mada ide iz previse prozapadnog ugla gledanja na stvar.

Turista

pre 1 godinu

U Beckom muzeju Arsenal je odlicno odradjena postavka velikog rata sa detaljima i hronologijom desavanja od pocetka do kraja. Veliku paznju su posvetili Srbiji i srpskoj vojsci u superlativu, cak imaju i bilten na cirilici. Ostalo mi u secanje njihov komentar da je srpska vojska, tek izasla iz Balkanskih ratova bila daleko spremnija (takticki) od razmazenih AU vojnika. Sve u svemu, cak i sami kazu da je atentat bio povod a uzroci su se dugo gomilali. Nije tacno da nisu imali nameru da napadnu Srbiju pre atentata, mozda ne Franc licno ali postojale su jake interesne grupe koje su zelele da se spoje sa Turskom zbog lakse trgovine. Mi smo samo bili na putu. Nemacka je iskoristila i krenula u okupaciju drugih zemalja... sve to tamo mozete da nadjete.

Mirko

pre 1 godinu

@Bruce
Netflix je servis za one koji hoće da plate, širom planete.
Ako neću da platim, neću ni da gledam. Mogućnost izbora. Je'l sada jasnije?

10.00001 prosek...

pre 1 godinu

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=2180494#k39606223

Da, pa? Jesam li ja rekao da je to nemoguce? Ti mislis da se to na drzavnom ne desava? Desava se i to decenijama unazad.
Fakultet kao fakultet nije nikakav garant, sama osoba jeste! Cak stavise pametni imaju averziju od istih.
Nigde u svetu najuspesniji krem iz struke ne ostaje u obrazovnim ustanovama. A pogotovo ne kod nas.

voodoo

pre 1 godinu

Dragi Srbi, vecina Hrvata vas postuje, a zasto ne bi. Međutim, vi nikad necete shvatiti koliko smo razliciti od vas. To je jednostavno neiskazivo. Danas sam bio u prilici slusati dva sata nesto poput srpskog pop-folka. Vi ne mozete shvatiti koliko je to iskonski razlicit izricaj od naseg. Kad netko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi ili slicno, rijec je o bolesnoj osobi. Mi u HR sve vise postujemo hrvatske Srbe, shvacamo sve vise da svojom kulturom i opcim izricajem obogacuju nasu zajednicku zemlju, ali s vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena. Ne tvrdim da je bas tako, ali stvarno sam iznio iskren i promisljen stav.
(Davor, 04. jul 2022 20:30)

Promisljen stav na osnovu pop folka? Pritom u Hrvatskoj se Srpski folkeri slusaju samo tako, ali ajde. To sto neko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi to jeste pogresno i zajedljivo. Sa time sto ne vidim razlog recenice sa vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena, sta ce to tacno ici tesko, ti Srbi u Hrvatskoj su gradjani Hrvatske isto koliko i ti. Mi smo ako hoces bas da razlikujes to, dva naroda koji zive na istom prostoru od svojih nastanka, dele isti jezik, mesali se medjusobno i delili drzave i teritorije kroz vekove i vekove. Razlike izmedju nas mozda postoje za bas one koji zele da ih nadju (ozbiljne naucne dnk analize pokazuju da ni jedni ni drugi nemaju slicnijih naroda) su kao izmedju Engleza i Skota, ili Teksasanina i nekog iz Nju Jorka, ... a oni zive u jednoj drzavi ... pa cak i manje. Poenta celog pokreta pocetkom 20 veka je bila da ne budemo male zavisne kolonije drugim jacim drzavama. Ocigledno nismo bili dovoljno pametni da u tome istrajemo. Previse smo krivili jedni druge za svoje nedostatke i time dozvolili tim jacim da nas opet vrate na isto. Danas gledajuci ovaj dokumentarac moze da se povuce paralela da smo u istoj poziciji kao i pre 100+ godinu i dzaba sva ta stradanja i muke, jako malo mozemo sami da odlucimo, svi duzni do guse njihovim bankama, preplavljeni tudjom robom, zavisni od njihovog raspolozenja ...

iz prve ruke

pre 1 godinu

Biti u rop 10 nije nesto sto je vredno pomena. Skoro svaki film na Netfliksu udje u top 10 da bi se bolje izreklamirao. Sto puta sam se razocarao jer sam izabrao nesto iz fejk top 10.

John

pre 1 godinu

(katica, 4. jul 2022 21:22)

Dinastija Obrenović uopšte nije bila "proevropska", bar ne u smisli kakvom podrazumevaš. Pre svega, politika i orijentacija dinastije Obranovića se ne može posmatrati homogeno, jer to i nije. Miloš i Mihajlo nisu bili "pro", već "anti" - antiturski. Milan je bio proaustrijski, što nikako ne znači i proevropski, a Aleksandar je bio proruski. Tačnije, pokušavao je da bude proruski. Proruski, da bi se ogradio od Milana i vodio drugačiju politiku od njega, a pokušavao zato što Rusi nisu uzvraćali (a to što nisu, ima veze sa svastikama kralja Petra I Karađorđevića)

A Prvi svetski rat nisu izazvale ni Srbija, ni Rusija, ni A-U, pogotovo ne Princip i Apis, rat je izazvala jedino i samo - Nemačka. Da A-U nije imala čvrska obećanja Nemačke da će im "držati leđa" po svaku cenu, ne bi se usudili na onakav ultimatum, nego bi povešali one koje su ionako povešali, malo bi uradili neke gadne sankcije Srbiji, malo bi maltretirali svoje Srbe i to bi bilo to.
Zapravo, sve zbog toga što je Kajzer bio iskomkpleksiran i morao da leči svoje komplekse - fizički defektan, a car ratničke države. E, sad će on svima da pokaže. I rođaku u Engleskoj, i rođaku u Rusiji, neće onj njega više da zezaju i da mu se rugaju što je hrom, videće oni svog Boga...

GoranH

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Možeš ovde da pogledaš film (prevod je na srpskom, ćirlicom), ako želiš možeš i da ga preuzmeš na računar.

Lokomotiva

pre 1 godinu

Neću džaba da ga gledam. Kad država nešto finansira gubi se umetnikova sloboda. Cenzurišu se stvari, selektuju, tipa ovo možeš staviti u film ovo ne možeš. Država postaje pravi režiser i autor filma. Dara iz Jasenovca je nažalost doživela sudbinu propagandnog filma, dokumentarni film Teslin narod takođe.

466453

pre 1 godinu

Prošle nedelje, W26 se pojavio na 9. mestu u Švedskoj, sada više u W27 nije u top 10!
https://drive.google.com/file/d/1hefFGJ5LR3Lgc-yGz4KCRojTsyY4LTT_/view?usp=drivesdk

neutralni fe

pre 1 godinu

Davore da te ispravim ne postoje hrvatski Srbi osim lužičkih i kraških koji su veštački napravljeni da bi se srpski narod razjedinio.srbi su samo Srbi gde god da su
(Zoran, 05. jul 2022 15:44)

to je samo geografska odrednica, opusti se.

wuuk

pre 1 godinu

@baltazar, 4. jul 2022 18:31

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!

nvns

pre 1 godinu

prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1, 04. jul 2022 17:22

Kako to na gigatrendovima se ispit spremi preko noći, je l to tamo idu Nikole Tesle ili ipak ne... Idu oni koji nisu upali na Bg ili NS univerzitet. Ne lupaj bgt, da je sve sjajno na državnom fakultetu, nije.. Da ima svega i svačega ima, ali se tamo bre uči krvnički i izađe se sa bar nekim znanjem.

gordana

pre 1 godinu

Dragi Davore,ti nikada ,izgleda ,neces shvatiti razlicitost na pravi nacin ,koja nije povezana sa nacionalnom odrednicom ,cak ni mentalitet kao jezicka forma ne odredjuje slicnosti i razlike,vec samo ljudske karakterne osobine .Stoga ,ne znam sto u ovakvim temama kao sto je film imas za potrebu da generalizujes Srbe i Hrvate i time pokusas temu filma i razlicitim gledanjem podrediti nacionalnoj pripadnostiane .Kulturoloskim razlikama koje nemaju veze sa nacijom.

neutralni fe

pre 1 godinu

Vidim da se ovde u komentarima vodi proruska politika. Današnja Rusija na žalost nije prijatelj Srbije već suprotno. Carska Rusija i dinastija Romanovih su bili ne samo prijatelji već i naša braća po krvi i oružiju, činjenica. Ušlisu u rat za račun Srbije iako su znali da ćekod njih komunisti napraviti istanak zbog toga i izaći iz rata da bi pomgli Austro Ugarsku. Ali to znači da je komunistička Rusija bila neprijatelj srba. Vidim svi osuđujete Jelcina a uzdižete Putina. A istina je sledeća: Upravo taj Jelcin koga pljujete je naredio svojim specijalcima da odu na Kosovo i zauzmu aerodrom, činjenica! A vaš Putin je naredio da se ta jedinica vrati sa aerodroma i da ga prepusti Englezima odnosno NATO trupama, činjenica!
Nemojte falsifikovati istoriju, sramota je.
(Milanče, 04. jul 2022 18:45)


kratko i jasno.

bla

pre 1 godinu

dovoljno je znati samo zvanicnu verziju atentata i svakome ce bit jasno da je pocorek bio taj koji je izveo najbitniji deo. da li je i on bio clan mlade bosne?

db sa sela

pre 1 godinu

@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam. Sto se tice rata, zar stvarno smatras da Austrougari ne bi napali Srbiju da nije bilo atentata. Oni i svabe su bukvalno bili kao divji psi na lancu koji je bio pred pucanjem. Veliki rat bi poceo kad tad.
(Hulk, 4. jul 2022 18:04) # Link komentara

Isto vazi za Ukrajince i Rusiju, Putina ?

Zzzoran

pre 1 godinu

@baltazar, 4. jul 2022 18:31

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!
(wuuk, 04. jul 2022 23:32)

Šta nema za naći, da je Nemačka napala Luksemburg 02.98.2014. a Belgiju 04.08.2014?

bla

pre 1 godinu

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!
(wuuk, 4. jul 2022 23:32)

nauci da koristis google. covek je samo cinjenice izneo

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam."

Pa što onda od onoliko Beograđana od 1941 do 1944 godine nismo izvršili ama baš baš nijedan atentat na nekog značajneg nacistu? Ili u Nišu? Nije bilo vremena, šta li? Nisu bili neki veliki zlotvori?

Veliki Skandal

pre 1 godinu

Bilo koji Srbin, ili Srpkinja, rodjeni 1960/70/80-ih godina prosloga veka ucili su u srednjoj skoli zasto i kako je poceo prvo svetski rat. Nema potreba za filom. Posleratne generacije (mislim na rat u YU) nemaju pojam o istoriji.

Pardon my french

pre 1 godinu

@wuuk
Pa ok, 2094. godište, još si mali, ne znaš ni da klikneš mišem
https://luxembourg.public.lu/en/society-and-culture/history/premire-guerre-mondiale.html

katica

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto

Hrvoje Ljakse

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.

a

pre 1 godinu

Лепа вест.Очекујем и "Дару из Јасе-
новца" на Нетфликсу.Запад не зна да
и међу њима није све ружичасто.

Davor

pre 1 godinu

Dragi Srbi, vecina Hrvata vas postuje, a zasto ne bi. Međutim, vi nikad necete shvatiti koliko smo razliciti od vas. To je jednostavno neiskazivo. Danas sam bio u prilici slusati dva sata nesto poput srpskog pop-folka. Vi ne mozete shvatiti koliko je to iskonski razlicit izricaj od naseg. Kad netko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi ili slicno, rijec je o bolesnoj osobi. Mi u HR sve vise postujemo hrvatske Srbe, shvacamo sve vise da svojom kulturom i opcim izricajem obogacuju nasu zajednicku zemlju, ali s vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena. Ne tvrdim da je bas tako, ali stvarno sam iznio iskren i promisljen stav.

Gunther

pre 1 godinu

Netflix ni Najvećim zvezdama stand-up komedije ne saopštava brojke gledanosti, te će nekakvim anonimusima sa trećerazrednim dokumentarcem... Idi begaj bre...

mile

pre 1 godinu

Zapad zna i bez dokumentaraca,sve o srbima.Nepostoji danas nešto što se nezna šta je bilo? Samo postoji pitanje ko hoće da zna ? Upravo zato što znaju sve o srbima, srbi su pretrpeli bombarovanja i ratove. I danas se sve to ponavlja.Samo zato što znaju sve.A srbi naivni pa neznaju.
...

nesa80

pre 1 godinu

dobar udeo u tome ima rat u rusiji gde ljudi polako zele da saznaju pravu istinu o pravoslavnoj veri,taj rat im polako otvara oci a ne stalno rusi i srbi da budu zlikovci,skocio nam rejting od tog rata verovali ili ne jer je putin jedini koji pokazuje americi zube a mi smo uz ruse

katica

pre 1 godinu

@(Boris, 4. jul 2022 17:55) @ (mr, 4. jul 2022 18:40) Kažete da sam "glupa". E , nije dobro biti toliko "pametan" pa verovati u bajke. Rusija (carska, SSSR, sadašnja) nikada nisu objavljivali najvažnija dokumenta iz svoje istorije (diplomatije). Nije moguće imati sigurnu (tačnu) sliku prošlosti kada nemate sve "kockice" slike. U majskom prevratu 1903. „Crna ruka“, na čelu sa majorom Apisom, ubila je poslednji kraljevski par Obrenović i nekoliko njima lojalnih lica. Zbog njezinog proevropskog opredeljenja, dinastija Obrenović je odavno bila osuđena na nestanak, a ruske službe nisu dozvoljavale bilo koju meru prema „patriotima“, tj. „Crnoj ruci“ i Apisu. Ruske službe su Apisa držali u "šaci" morao je za njih da uradi šta god su tražili...Ali nezavisno od istorije.Vama je noramlno da zemlja "u pokušaju" nije još ljudski postala ni društvo ni država, figurativno na nivou deteta od 4 godine, se bavi takvim temema, šta rade carevine....a danas Srbija je za vas "pametne" isto što i Kina, SAD i Rusija...najobičnija prenaduvana megalomanija zbog koje smo za tih oko 200 g sada u fazi nestajanja.

wuuk

pre 1 godinu

@baltazar, 4. jul 2022 18:31

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!

Englez

pre 1 godinu

"Dara iz Jasenovca" mora pod hitno da se plasira na Netflix. Da li zna nase ministarstvo kulture kako da lobira kod Netflixa, Amazona Prime, Hulu-a, i slicnih servisa? Film je odlican i publika sirom sveta zasluzuje da pogleda dobar film.

Krajnje je vreme da neko obrati paznju na srpski nacionalni interes. Ja vec odavno za svaki sajt ili proizvod koji tvrdi da je na srpskom jeziku, a zapravo je na nekom od jezika bivsih republika, obavezno im posaljem postu da im skrenem paznju da verovatno nesvesno ucestvuju u kulturnom genocidu nad srpskim jezikom.

GOJA

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.

iz prve ruke

pre 1 godinu

Biti u rop 10 nije nesto sto je vredno pomena. Skoro svaki film na Netfliksu udje u top 10 da bi se bolje izreklamirao. Sto puta sam se razocarao jer sam izabrao nesto iz fejk top 10.

Bruce

pre 1 godinu

A sad vam netflix nije sredstvo zapadne propagande ciji je cilj da unisti nase tradicionalne vrednosti? Ili ima i nesto do vaseg neznanja i paranoje?

TATA

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.....

Druže Hrvoje, mi smo makar imali šta da ubijamo kroz vekove, za razliku od vas.
Ajd, živeli..

prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1

pre 1 godinu

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=2180494#k39605519

Molim te postedi nas!!! Sve je to i krenulo od drzavnih fakulteta, pravljenja lobija uticaja, korupcionaskih grupa itd. Najveca korupcija i nepotizam su upravo na drzavnim fakultetima.
Kako to da profesori smeju da rade 3 posla po zakonu i istovremeno primaju punu platu od ustanove, koja se u slucaju drzavnih fakulteta puni iz budzeta da? Kako to da ima nekih koji deceniju i vise nisu prilagodili udzbenike? I jos desetine "kako", samo tebe izgleda brine to sto samim postojanjem privatnih fakulteta opada uticaj tih azdaja sa drzavnih gde se desavalo da profesorka poobara stotine studenata u krajnjem roku jer ju je ljubavnik napustio, ili da profesor poziva studentkinje na konsultacije u 4 oka u ponoc u kabinetu i to pred punom vezbaonicom, mozda i to da assistent sa odredjenog predmeta istovremeno zavrsi usavrsavanje iako je uredno radio kao asistent a o trosku fakulteta i to ono koje nema veze sa katedrom i koje iziskuje odsustvo sa posla? Itd itd. I hajde da krivimo privatne fakultete za to...
Harvard, Oksford (iako po definiciji drzavni odnosno "public" on funkcionise striktno kao privatni!), Kembridz isti sablon (self sustained 85% i plus) tako da postedi nas...

neutralni fe

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 04. jul 2022 19:04)

jesu narod ali nisu nacija? vrati se u osnovnu i traži od učitelja da ti vrati pare.

Lokomotiva

pre 1 godinu

Neću džaba da ga gledam. Kad država nešto finansira gubi se umetnikova sloboda. Cenzurišu se stvari, selektuju, tipa ovo možeš staviti u film ovo ne možeš. Država postaje pravi režiser i autor filma. Dara iz Jasenovca je nažalost doživela sudbinu propagandnog filma, dokumentarni film Teslin narod takođe.

Milan

pre 1 godinu

Samo nemojte Daru iz Jasenovca jer je film težak promašaj. Tako ozbiljne stvari kao što ke genocid nad srbima ne treba da radi družina Pere Kvržice iz Republike Srpske koja nije sposobna ni scenografiju da odradi, već je potrebna ozbiljna produkcija sa ozbiljnim glumcima. Film je prao Stepincovu ulogu u genocidu.

zmajognjeni

pre 1 godinu

Лепа вест.Очекујем и "Дару из Јасе-
новца" на Нетфликсу.Запад не зна да
и међу њима није све ружичасто.
(a, 04. jul 2022 15:49)

Dara iz Jasenovca je izuzetno los film.

Dobrivoje

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 4. jul 2022 19:04)
Nego sta su nego su narod, nisu stoka.

466453

pre 1 godinu

Prošle nedelje, W26 se pojavio na 9. mestu u Švedskoj, sada više u W27 nije u top 10!
https://drive.google.com/file/d/1hefFGJ5LR3Lgc-yGz4KCRojTsyY4LTT_/view?usp=drivesdk

Tereza

pre 1 godinu

Hrvati jesu nacija, to nije nista sporno ali nisu narod, ni jedan jedini dokaz nemaju o svojoj narodnosti.
(Ask, 4. jul 2022 19:04)

Čekaj, na text o srpskom dokumentarcu ti komentiraš Hrvate? Opusti se čovječe😁

Pajko

pre 1 godinu

Sad napraviti dokumentarac o hrvatsko muslimanskim Ustasama i Handzar diviziji iz drugog svetskog rata,pa bi svet video zasto je poceo rat devedesetih..Oni sigurno nisu spasavali saveznicke pilote...

knjige braćo

pre 1 godinu

А шта је Фернинад тражио у земљи коју не познаје, међу људима чији језик не разуме?
(Васо Чубриловић, 4. jul 2022 17:29)

Na Berlinskom kongresu 1878 Bosna je oduzeta od Turaka i predata na upravljanje Austrougarskoj monarhiji, Bosna kao država nije postojala 500 godina.. U suštini Austrougari su nam pomogli da dobijemodržavnost i Nezavisnost - Srbija.. Ja ipak mislim da su nam više bili prijatelji nego neprijatelji, ali posle majskog prevrata 1903 kada su isti ubili kralja Obrenovića i doveli svojeg poslušnika starog kralja Petra prvog odnosi su se pogoršali... po meni najtragičniji period kad je stradala petina celokupnog stanovništva, što od rata, bolesti i smrzavanja jer je kralj dok je bežao vodio i narod preko planina go i bos..

milos

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)
Nemoj da si takav... predpostavljam da bi ste i Vi ubili makar jednog "vlastitog" vladara... da ste ga imali...

Васо Чубриловић

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

———————

А шта је Фернинад тражио у земљи коју не познаје, међу људима чији језик не разуме?

Milanče

pre 1 godinu

Vidim da se ovde u komentarima vodi proruska politika. Današnja Rusija na žalost nije prijatelj Srbije već suprotno. Carska Rusija i dinastija Romanovih su bili ne samo prijatelji već i naša braća po krvi i oružiju, činjenica. Ušlisu u rat za račun Srbije iako su znali da ćekod njih komunisti napraviti istanak zbog toga i izaći iz rata da bi pomgli Austro Ugarsku. Ali to znači da je komunistička Rusija bila neprijatelj srba. Vidim svi osuđujete Jelcina a uzdižete Putina. A istina je sledeća: Upravo taj Jelcin koga pljujete je naredio svojim specijalcima da odu na Kosovo i zauzmu aerodrom, činjenica! A vaš Putin je naredio da se ta jedinica vrati sa aerodroma i da ga prepusti Englezima odnosno NATO trupama, činjenica!
Nemojte falsifikovati istoriju, sramota je.

Boris

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

Najlakše je biti glup i ništa ne znati, a pritom dozvoliti da mrznja ovlada tvojom psihom.

Hulk

pre 1 godinu

@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam. Sto se tice rata, zar stvarno smatras da Austrougari ne bi napali Srbiju da nije bilo atentata. Oni i svabe su bukvalno bili kao divji psi na lancu koji je bio pred pucanjem. Veliki rat bi poceo kad tad.

mutivoda

pre 1 godinu

Apisa i društvo je na kraju osudio i naš kralj 1916 kad su hteli i njega da smaknu, mogao je i ranije da ih isporuči i tako izbegne stradanje četvrtine stanovništva srbije

Banja Luka

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Slusaj Ljakse, ubijanje vlastitih vladara je kroz istoriju uvek bilo u svim drzavam. Vi da ste imali vladare isto bi bilo, ali posto niste postojali kao narod niti imali vladare, zato vam je istorija stane na list papira.

Sljavko

pre 1 godinu

Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 04. jul 2022 15:33)"

Slavko, dao sam vam plus, ali molim vas ubacite ponegde i slovo "j".
(Dok, 4. jul 2022 16:13)
Pjored istoriske vrjednosti, prodjukciski, film je vrhunski. Svakaj čast autorima.

Mars napada

pre 1 godinu

Škundricu gde dugo najavljivani film o 173 avijacijskom puku u Podgorici i desavanjima iz 1975 godine i serijom NLO incidenata koja su se dogadjala januara te godine gde je cela JNA bila na nogama. Jos 2019 si ga najavljivao i jos nista!

Zele87

pre 1 godinu

Film prikazan jos 2018. godina na RTS-u. Dostupan kojekuda na interentu (odysee itd) vec godinama. Odlican film. Mada ide iz previse prozapadnog ugla gledanja na stvar.

baltazar

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Pa, bolje bi im bilo da su prešli preko toga i da su se suzdržali...možda ne bi odneli gaće na štapu u tom ratu..to je sada valjda jasno. Rat između AU i Kraljevine Srbije se nikako ne može nazvati svetskim ratom, možda lokalnim ili regionalnim....ali, očigledno, da su tu neki drugi videli svoj interes i šansu da ostvare svoje imperijalističko-kolonijalne pretenzije, pre svega Nemačka. Inače, prva ratna operacija u Prvom svetskom ratu se desila 02.08. kada je Nemačka upala i okuprila Luksemburg (??!!), a već 04.08. izvršila je invaziju na tada neutralnu Belgiju . E, sad, kakve veze imaju Nemačka, Belgija i Luksemburg sa Principom, atentatom, Sarajevom, Mladom Bosnom...

Prvi, ozbiljan oružani sukob, odnosno napad AU na Srbiju, desio se tek 12.08., znači 8-10 dana posle ovog nemačkog ludovanja po Luksemburgu i Belgiji.

Pa, koje tu na koga izvršio atentat, čiji je prestolonaslednik stradao, čiji je atentator...luksemburški, nemački, belgijski, austrijski ili srpski...

mr

pre 1 godinu

Dragutin Dimitrijevic Apis je formirao Mladu Bosnu nahuskao mladog Principa i ostale da ubiju Ferdinanda znaci Srbija je izazvala prvi svetski rat i izgubila 1250000 svojih gradjana samoubilacki sumanuto
(katica, 04. jul 2022 16:49)

Млада Босна је формирана пре него што је Апис уопште и био битан. Апис никад у животу није видео Гаврила, а Воја Танкосић га отерао као слабог. Аписови људи су спречили атентат, а како га је Принцип извршио је опште познато а задњи пут и приказано у филму Краљеви људи, где опис потпуно одговара истини. Аписови људи су спречили атентат јер су неке друге силе биле умешане и исти прижељкивале. Како су спречили атентат има делом у списима о Солунском процесу. Аустрија се спремала за рат против Србије одавно, а ушли су на крају на миг Немачке, што је све доказано кроз разне историјске списе и аутобиографије. За твоју онформацију од тог догађаја је прошло преко 100 година, и одавно су све тајне откривене, посебно јеер више не постоје та Царства која су учествовала у рату.

Svesno u Desno

pre 1 godinu

I tako smo zabili zadnji klin u očuvanje kosova, izginulo nas taman da popunimo jedno kosovo, ok osvojili smo vojvodinu i dobili jugoslaviju koju smo neuspešno vodili i time dobili nova stradanja u NDH, devedesete..
Više nas stradalo za tih 90 godina slobode nego 500 godina pod turcima i austrougarima..

mr

pre 1 godinu

@(Boris, 4. jul 2022 17:55) @ (mr, 4. jul 2022 18:40) Kažete da sam "glupa". ....
(katica, 4. jul 2022 21:22)

Нигде нисам написао да је неко глуп, што се може и видети.
Какве везе има Русија са Сарајвским атентатом? Никакве. Западне земље су ту умешане. Подсетићу само на околности Царевог сина, тј смрти. Што се тиче самог Франца, верујем да сви знају да он ајд што није Царев син, него није било сигурно ни да ће бити владар после Цара. А Цар га није волео ни најмање, јер је био наклоњен мањим народима, а и Србима, више него неки други. Сам Франц је морао да потпише документ да ће евентуално псоел цара бити налседник, али да његови наследнции неће имати никакво право на престо. Дакле Фрнац није никаква претња Србији, и зато је и Апис послао своје да спрече атентат, што је успешно и урађено, а постоје и сведоци који су потврдили да је један рука контролисала ову са пиштољем. Све у свему, тај рат је дуго припреман, и у позадини свега је стајала Немачка. Чак ни Аустрија није имала интерес да улази у тај рат. Многи говоре Аустроугарска, али треба рећи да је Угарска тј Мађарска тада била на солидној вези са Србијом, и да јој се тек није улазило у рат, псоебно јер није имала никакав третман у тој двојној Монрахији, и сад још треба да гину за њих. За крај, Србија енма никакве везе са тим ратом, и свака од ових ревизија ситорије ће трајати док је гура неко коме је много да буде одговоран за 2 светскса рата. За крај, како убиство Царице ниеј повод за рат?

Kupleraj

pre 1 godinu

Propaganda level pro. Uzalud vam trud svirači.
(Lola, 04. jul 2022 17:08)

Kad ljude od nauke i to ne Srbe naziveš propagandom, to samo znači da si toliko malumna i frustrirana, da ne kažem iskompleksirana da pršti.

Ajde Lola idi sevaj negde drugde i zahvali se Bogu što govoriš Sprski.

John

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Što bi rekao pokojni Mihiz - "Imali pa bacali".
Pošto vi niste imali svoje da ubijate, zato ste morali da ubijate Srbe...

Hammer

pre 1 godinu

Vidim ovde u komentarima bedne pokušaje zapadnjaka, u prvom redu Germana, da preko svoje lokalne SLUGANIJE Srbiji i srpskom narodu nametnu kolektivnu krivicu za izbijanje Prvog svetskog rata, ali NEĆE MOĆI, NIKAKO!... I to iz nekoliko fundamentalnih razloga!

Kao prvo, Austro-Ugarska je nezakonito okupirala i anektirala Bosnu, koja joj ni na koji način nije pripadala, ni istorijski, ni demografski ni jezički, kao ni religijski ili bilo koji drugi način! Ali kad su već anektirali Bosnu trebali su da vode računa o svim svojim građanima podjednako, pa i o tamošnjim Srbima!

Atentat Gavrila Principa na Franca Ferdinanda treba gledati isključivo kao na unutrašnje pitanje Austo-Ugarske monarhije, gde je jedan građanin AU usmrtio drugog građanina AU iz unutar-političkih razloga što je očigledan propust te truležne monarhije čiji je kancerogeni uticaj gušio većinu ili čak sve njene građane! U nemogućnosti da prizna svoj srednjevekovni kmetovski oblik vladavine Austro-Ugarska monarhija je odlučila da za svoju nesposobnost i nefunkcionalnost optuži malecnu Srbiju, jer uvek je drugi za sve kriv, tako su Germani postali odgovorni za desetine miliona smrti i sve strašne genocide u tom ratu!

Dok

pre 1 godinu

"Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 04. jul 2022 15:33)"

------

Slavko, dao sam vam plus, ali molim vas ubacite ponegde i slovo "j".

nemate pojma

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Mi smo makar imali naše vladare, knezove i kraljeve koji su vladali modernom Srbijom dok vi niste bili ni konstituvni narod u AU monarhiji.

Nebojša

pre 1 godinu

Za vas je Gavrilo Princip heroj. Super. Valjda je Apis očekivao da će AU Monarhija preći preko ubojstva prijestolonasljednika, kao nema veze. Važi. A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 04. jul 2022 17:14

Jel Hrvoje, jesti li vi beše izdali vašeg prvog i poslednjeg kralja, pa vas je prokleo da više nikad nećete imati kralja.
Uostalom šta je AU monarhija i tražila u Bosni, Srbi su tada bili većinsko stanovništvo, dok se Srbija tukla sa Osmanlijama na jugu oni samo dođoše i uzeše Bosnu.

toota boogarin

pre 1 godinu

A mogli ste lijepo da nastavite vjekovnu srpsku tradiciju likvidacije vlastitih vladara pošto ste ih bukvalno sami pobili sve do jednog.
(Hrvoje Ljakse, 4. jul 2022 17:14)

Bar nismo morali da ih izmišljamo. A Hrvati su svog kralja Aleksandra takođe ubili.

w palm beach

pre 1 godinu

Zapad zna tačno šta je istina ali ako se sukobljava sa višim ciljevima onda istina mora da se menja. Primer mi pada UČK gde su ih ameri označili kao terorističku organizaciju da bi kratko posle izmenili stav i prozvali ih borci za oslobodjenje. Nije problem Srbija već srpska naklonjenost Rusiji. Rusija je jedina sila koje zapad moze da uništi i zbog toga tolika netrpeljivost. Da je kojim slučajem Srbija galamila 91 na sva usta protiv Rusije granice bi bile al one Šešeljove a i Drač u sastavu juzne autonomne pokrajne

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam."

Pa što onda od onoliko Beograđana od 1941 do 1944 godine nismo izvršili ama baš baš nijedan atentat na nekog značajneg nacistu? Ili u Nišu? Nije bilo vremena, šta li? Nisu bili neki veliki zlotvori?

db sa sela

pre 1 godinu

@Hrvoje. Ubiti okupatora nije zlocin nego herojstvo, znam da je to za vas nepoznat pojam. Sto se tice rata, zar stvarno smatras da Austrougari ne bi napali Srbiju da nije bilo atentata. Oni i svabe su bukvalno bili kao divji psi na lancu koji je bio pred pucanjem. Veliki rat bi poceo kad tad.
(Hulk, 4. jul 2022 18:04) # Link komentara

Isto vazi za Ukrajince i Rusiju, Putina ?

466453

pre 1 godinu

"Ovo je važna vest za srpsku kinematografiju i srpsku istoriografiju"

Kako, zato što je režiser Miloš Škundrić i pored saradnika je Dušan Bataković jedino ime pored mnoštva Francuza a sam film se vodi na Netflixu kao Francuski.

Ko ovde koga zeza? :/

Axl

pre 1 godinu

Franc Ferdinand se nikako nije uklapao u Bečki dvor. Više je povukao na majku koja je sa francudkog dvora. Francovu suprugu koja je iz Češke, tadašnje Bohemije, su takođe isnevali i smatrali nižom rasom. Franc je bio savršeno žrtveno jagnje, kao i Gavrilo. Naravno sve je režirano oko Srba i Srbije jer smo i mi vazda savršeni.

Posmatrac

pre 1 godinu

Nazalost, Princip je ubio pogresnog coveka, Ferdinand je bio protiv rata sa Srbijom - sta ce nam 5 milona stabala sljiva i 4 miliona buntovnih stanovnika, rekao je godinu ranije na nekoj veceri u lovackom dvorcu. Zato su ga i poslali u Sarajevo, da ga ubiju. Nas ambasador u Becu je upozorio da nije dobro da princ ide u Bosnu oko Vidovdana.

U vezi spletki koje su dovele do rata ima odlicna igrana serija u produkciji History kanala, 37 letnjih dana.

Miki

pre 1 godinu

Film je na nivou najboljih BBC produkcija i nije čudo što je u vrhu gledanosti. Autoru bi trebalo omogućiti da na sličan način obradi i druge teme.
RTS je nedavno prikazao taj film ali u kasne sate, trebalo bi ga ponovo prikazati ali u neko bolje vreme.

Genijalac

pre 1 godinu

Gledao film i produkcijski i istoriografski je na vrhunskom nivou. Mislio sam da je radio BBS. Prijatno sam iznenadjen. Posle velikih propusta kod igranih serija Aleksandar od Jugoslavije i Nemanjica, ovakva dokumenta forma ozbiljno i kvalitetno odradjena je pravo osveženje. Nadam se da ce isti tim probati da obradi jos neki istorijski period na sličan način.

Neo@

pre 1 godinu

Film je izuzetan i Bogu hvala što ga je RTS emitovao u udarnom terminu za Vidovdan!
Bukvalno ista matrica kako svet uleće u svetski rat se dešavala i pre II svetskog rata, a bogami ni ovo sad nije daleko od toga!

Jovan

pre 1 godinu

(prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1, 4. jul 2022 17:22)

Druze zet mi je prodekan na jednom privatnom faksu, pravo je u pitanju! Mogu ovde da se zakunem da ima diplomaca da nisu knjige procitali a dobili su diplomu! Dakle obe ruke do ramena dajem da znam par njih da su dobili diplomu bez procitane knjige! O CEMU TI ZDATVLJA TI?????????

Saša

pre 1 godinu

@Hrvoje Ljakse

A šta tačno tebi tu nije jasno?! Zamisli (ako možeš) kako bi sve bilo drugačije da su Poljaci 1939 imali svog Principa...

neutralni fe

pre 1 godinu

Vidim da se ovde u komentarima vodi proruska politika. Današnja Rusija na žalost nije prijatelj Srbije već suprotno. Carska Rusija i dinastija Romanovih su bili ne samo prijatelji već i naša braća po krvi i oružiju, činjenica. Ušlisu u rat za račun Srbije iako su znali da ćekod njih komunisti napraviti istanak zbog toga i izaći iz rata da bi pomgli Austro Ugarsku. Ali to znači da je komunistička Rusija bila neprijatelj srba. Vidim svi osuđujete Jelcina a uzdižete Putina. A istina je sledeća: Upravo taj Jelcin koga pljujete je naredio svojim specijalcima da odu na Kosovo i zauzmu aerodrom, činjenica! A vaš Putin je naredio da se ta jedinica vrati sa aerodroma i da ga prepusti Englezima odnosno NATO trupama, činjenica!
Nemojte falsifikovati istoriju, sramota je.
(Milanče, 04. jul 2022 18:45)


kratko i jasno.

Zoran

pre 1 godinu

Davore da te ispravim ne postoje hrvatski Srbi osim lužičkih i kraških koji su veštački napravljeni da bi se srpski narod razjedinio.srbi su samo Srbi gde god da su

Potomak poginulog vojnika

pre 1 godinu

Slažem se da bi AU svakako započela rat sa Srbijom, ali sam siguran da ne bi bili onako nemilosrdni sa željom da nas istrebe. U ta vremena ubiti nekom prestolonaslednika je bio šamar svakom državljaninu a ne samo kralju. Nešto kao danas ubiti prestolonaslednika Tajlanda. Bilo je to za njih više od rata. Naši su preci kao živi kosturi prelazili Albaniju. Mnogi od nas to danas ne bi uspeli ni sa dostavom hrane po želji.

Sremac

pre 1 godinu

Mislim moras biti totalni smrad i pljuvati po ovom filmu ili naravno sused zabavljaju me tipovi koji oce da ispadnu izuzetno pametni ps pljuju po njemu ljakse

nexus

pre 1 godinu

Pored istoriske vrednosti, produkciski, film je vrhunski. Svaka čast autorima.
(Vica Slavko, 4. jul 2022 15:33)

produkciJski, istoriJski

GoranH

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Možeš ovde da pogledaš film (prevod je na srpskom, ćirlicom), ako želiš možeš i da ga preuzmeš na računar.

Veliki Skandal

pre 1 godinu

Bilo koji Srbin, ili Srpkinja, rodjeni 1960/70/80-ih godina prosloga veka ucili su u srednjoj skoli zasto i kako je poceo prvo svetski rat. Nema potreba za filom. Posleratne generacije (mislim na rat u YU) nemaju pojam o istoriji.

Nole

pre 1 godinu

Za one koji su neobavešteni, film je prikazan na RTS-u, ako se ne varam datuma, baš 28.06. u 21.55. A trebalo bi da urade i neki reprizni termin.

GoranH

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Možeš ovde da pogledaš film
https://www.velikasrbija.net/content/Dugo-putovanje-u-rat
ako želiš možeš i da ga preuzmeš na računar.

10.00001 prosek...

pre 1 godinu

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=2180494#k39606223

Da, pa? Jesam li ja rekao da je to nemoguce? Ti mislis da se to na drzavnom ne desava? Desava se i to decenijama unazad.
Fakultet kao fakultet nije nikakav garant, sama osoba jeste! Cak stavise pametni imaju averziju od istih.
Nigde u svetu najuspesniji krem iz struke ne ostaje u obrazovnim ustanovama. A pogotovo ne kod nas.

E to smo mi

pre 1 godinu

Film snimljen pre nekoliko godina, prikazivan na Rts-u vise puta, poslednji put pre 6 daNa, u prosli utorak vece u 21:55, ko ima moze i da premota. Ali, treba da izadje na netfliks i da cujemo od drugih da tako nesto postoji pa da dignemo zablje krake za svim vec potkovanim pastuvima....

John

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 4. jul 2022 15:29)

Najverovatnje. Emitovan je na RTS-u još pre 4 godine.

rani

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)


Ja sam ga gledao na RTS-u pre neko vece. Film je odlican, svaka cast.

PAOK

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.
(GOJA, 4. jul 2022 15:38)

Pravni u Nisu je pre desetak godina imao po 550,600 studenata.Sad ih jedva upise 300.

Kupleraj

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Bio je na RTSu... možeš da vratiš.

Mirko

pre 1 godinu

@Bruce
Netflix je servis za one koji hoće da plate, širom planete.
Ako neću da platim, neću ni da gledam. Mogućnost izbora. Je'l sada jasnije?

Veliki Inkvizitor

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 4. jul 2022 23:25)

Boli, znam, projekcija je to, jedini Hrvatski kralj je sahranjen na Oplencu…

moravac

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 04. jul 2022 15:29)

Mislim da je film već emitovan na RtS-u prošle godine.

EDgar

pre 1 godinu

Ovo je dokaz sta je nauka, visoki profesionalizam i posvecenost. Naši privatni fakulteti i nepotizam ozbiljno ugrožavaju perspektive napretka države.
(GOJA, 4. jul 2022 15:38)

Nažalost nepotizma ima i na državnim fakultetima.

John

pre 1 godinu

(katica, 4. jul 2022 21:22)

Dinastija Obrenović uopšte nije bila "proevropska", bar ne u smisli kakvom podrazumevaš. Pre svega, politika i orijentacija dinastije Obranovića se ne može posmatrati homogeno, jer to i nije. Miloš i Mihajlo nisu bili "pro", već "anti" - antiturski. Milan je bio proaustrijski, što nikako ne znači i proevropski, a Aleksandar je bio proruski. Tačnije, pokušavao je da bude proruski. Proruski, da bi se ogradio od Milana i vodio drugačiju politiku od njega, a pokušavao zato što Rusi nisu uzvraćali (a to što nisu, ima veze sa svastikama kralja Petra I Karađorđevića)

A Prvi svetski rat nisu izazvale ni Srbija, ni Rusija, ni A-U, pogotovo ne Princip i Apis, rat je izazvala jedino i samo - Nemačka. Da A-U nije imala čvrska obećanja Nemačke da će im "držati leđa" po svaku cenu, ne bi se usudili na onakav ultimatum, nego bi povešali one koje su ionako povešali, malo bi uradili neke gadne sankcije Srbiji, malo bi maltretirali svoje Srbe i to bi bilo to.
Zapravo, sve zbog toga što je Kajzer bio iskomkpleksiran i morao da leči svoje komplekse - fizički defektan, a car ratničke države. E, sad će on svima da pokaže. I rođaku u Engleskoj, i rođaku u Rusiji, neće onj njega više da zezaju i da mu se rugaju što je hrom, videće oni svog Boga...

Pardon my french

pre 1 godinu

@wuuk
Pa ok, 2094. godište, još si mali, ne znaš ni da klikneš mišem
https://luxembourg.public.lu/en/society-and-culture/history/premire-guerre-mondiale.html

Zzzoran

pre 1 godinu

@baltazar, 4. jul 2022 18:31

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!
(wuuk, 04. jul 2022 23:32)

Šta nema za naći, da je Nemačka napala Luksemburg 02.98.2014. a Belgiju 04.08.2014?

bla

pre 1 godinu

dovoljno je znati samo zvanicnu verziju atentata i svakome ce bit jasno da je pocorek bio taj koji je izveo najbitniji deo. da li je i on bio clan mlade bosne?

neutralni fe

pre 1 godinu

Davore da te ispravim ne postoje hrvatski Srbi osim lužičkih i kraških koji su veštački napravljeni da bi se srpski narod razjedinio.srbi su samo Srbi gde god da su
(Zoran, 05. jul 2022 15:44)

to je samo geografska odrednica, opusti se.

DJony

pre 1 godinu

Koji je razlog zašto je film nedostupan kod nas? RTS ima prava emitovanja ili šta?
(Višekruna, 4. jul 2022 15:29)

Ne bih rekao da je nedostupan. Gledao sam ga nekoc na RTS-u a i preneki dan na kablovskoj platformi za online gledanje.
Inace produkcijski zaista dobro odradjeno u klasi najboljih istorijskih dokumentaraca. A tematika meni vrlo zanimljiva.
Na kraju procitah ime jednog od mojih ucenika u odjavnoj spici :)

nvns

pre 1 godinu

prosek 10.00001 jer mi je mama profesor pa moze i to 1, 04. jul 2022 17:22

Kako to na gigatrendovima se ispit spremi preko noći, je l to tamo idu Nikole Tesle ili ipak ne... Idu oni koji nisu upali na Bg ili NS univerzitet. Ne lupaj bgt, da je sve sjajno na državnom fakultetu, nije.. Da ima svega i svačega ima, ali se tamo bre uči krvnički i izađe se sa bar nekim znanjem.

gordana

pre 1 godinu

Dragi Davore,ti nikada ,izgleda ,neces shvatiti razlicitost na pravi nacin ,koja nije povezana sa nacionalnom odrednicom ,cak ni mentalitet kao jezicka forma ne odredjuje slicnosti i razlike,vec samo ljudske karakterne osobine .Stoga ,ne znam sto u ovakvim temama kao sto je film imas za potrebu da generalizujes Srbe i Hrvate i time pokusas temu filma i razlicitim gledanjem podrediti nacionalnoj pripadnostiane .Kulturoloskim razlikama koje nemaju veze sa nacijom.

Starčević-Pavelić-Tuđman

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 4. jul 2022 23:25)

Hrvatski kraljevi su vrh balkanskog science fiction, na drugo mestu je legenda o hrvatskom jeziku i pismu.

voodoo

pre 1 godinu

Dragi Srbi, vecina Hrvata vas postuje, a zasto ne bi. Međutim, vi nikad necete shvatiti koliko smo razliciti od vas. To je jednostavno neiskazivo. Danas sam bio u prilici slusati dva sata nesto poput srpskog pop-folka. Vi ne mozete shvatiti koliko je to iskonski razlicit izricaj od naseg. Kad netko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi ili slicno, rijec je o bolesnoj osobi. Mi u HR sve vise postujemo hrvatske Srbe, shvacamo sve vise da svojom kulturom i opcim izricajem obogacuju nasu zajednicku zemlju, ali s vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena. Ne tvrdim da je bas tako, ali stvarno sam iznio iskren i promisljen stav.
(Davor, 04. jul 2022 20:30)

Promisljen stav na osnovu pop folka? Pritom u Hrvatskoj se Srpski folkeri slusaju samo tako, ali ajde. To sto neko kaze da su Hrvati pokatoliceni Srbi to jeste pogresno i zajedljivo. Sa time sto ne vidim razlog recenice sa vama iz Srbije ce ici tesko jos dugo vremena, sta ce to tacno ici tesko, ti Srbi u Hrvatskoj su gradjani Hrvatske isto koliko i ti. Mi smo ako hoces bas da razlikujes to, dva naroda koji zive na istom prostoru od svojih nastanka, dele isti jezik, mesali se medjusobno i delili drzave i teritorije kroz vekove i vekove. Razlike izmedju nas mozda postoje za bas one koji zele da ih nadju (ozbiljne naucne dnk analize pokazuju da ni jedni ni drugi nemaju slicnijih naroda) su kao izmedju Engleza i Skota, ili Teksasanina i nekog iz Nju Jorka, ... a oni zive u jednoj drzavi ... pa cak i manje. Poenta celog pokreta pocetkom 20 veka je bila da ne budemo male zavisne kolonije drugim jacim drzavama. Ocigledno nismo bili dovoljno pametni da u tome istrajemo. Previse smo krivili jedni druge za svoje nedostatke i time dozvolili tim jacim da nas opet vrate na isto. Danas gledajuci ovaj dokumentarac moze da se povuce paralela da smo u istoj poziciji kao i pre 100+ godinu i dzaba sva ta stradanja i muke, jako malo mozemo sami da odlucimo, svi duzni do guse njihovim bankama, preplavljeni tudjom robom, zavisni od njihovog raspolozenja ...

Turista

pre 1 godinu

U Beckom muzeju Arsenal je odlicno odradjena postavka velikog rata sa detaljima i hronologijom desavanja od pocetka do kraja. Veliku paznju su posvetili Srbiji i srpskoj vojsci u superlativu, cak imaju i bilten na cirilici. Ostalo mi u secanje njihov komentar da je srpska vojska, tek izasla iz Balkanskih ratova bila daleko spremnija (takticki) od razmazenih AU vojnika. Sve u svemu, cak i sami kazu da je atentat bio povod a uzroci su se dugo gomilali. Nije tacno da nisu imali nameru da napadnu Srbiju pre atentata, mozda ne Franc licno ali postojale su jake interesne grupe koje su zelele da se spoje sa Turskom zbog lakse trgovine. Mi smo samo bili na putu. Nemacka je iskoristila i krenula u okupaciju drugih zemalja... sve to tamo mozete da nadjete.

bla

pre 1 godinu

pazi, rođen sam 2004 godine, tako da nisam mogao da prisustvujem i budem siguran... Ali ovo o čemui ti pričaš nema nigde za naći! Ako imaš neke dokaze, dostavi, u suprotnom, trebalo bi te tužiti i tražiti višegodišnju kaznu zbog neistina i širenja laži. Ovim bi mogao da podrgeješ međunarodnu mržnju i trebalo bi da odgovaraš zbog toga!
(wuuk, 4. jul 2022 23:32)

nauci da koristis google. covek je samo cinjenice izneo

Neutralna Srbija

pre 1 godinu

Opet science fiction, ala srpska povijest?
(Susjed sportske velesile i ekonomskog tigra, 04. jul 2022 23:25)

Šta ćeš ti ovde nesrećo?