Četvrtak, 21.10.2021.

20:17

Deset najuspešnijih bendova bivše Jugoslavije - koji je vaš omiljeni?

Izvor: B92

Deset najuspešnijih bendova bivše Jugoslavije - koji je vaš omiljeni? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

515 Komentari

Sortiraj po:

Alex

pre 1 godinu

Block Out je najbolja juznoslovenska grupa koja se ikada predstavila .
Nisu bili extra produktivni ali tri od ukupno njihovih 4 albuma su apsolutna remek dela . " Godina Sirotinjske Zabave "- 1996.
" San Koji Srecan Sanjas Sam " -1998.
" Ako Imas S Kim i Gde " -2003 .

Vaske

pre 2 godine

moji omiljeni bendovi (nebitan redosled):

1. Bijelo dugme
2. Rani mraz
3. More
4. Ambasadori
5. Riblja čorba
6. Atomsko sklonište
7. Smak
8. Yu grupa
9. Parni valjak
10. Film
11. Prljavo kazalište
12. Divlje jagode (pre Alena)
13. Srebrna krila
14. Tajm

Kakogod

pre 2 godine

Iskreno razocaran sam u Srbiju, tocnije u ono u sta vam se glazba razvila. Ne razumim da ste s Ekv, Idola, Corbe, Dicipline, Partibrejkersa i mnogih drugih dosli do turbofolka i cajki. Desetljecima nisam cuja nista dobro od vas.
(Che, 23. oktobar 2021 09:24)

Nisi baš sasvim u pravu. Za vreme bivše države postojala je jedinstvena pop-rok scena pa su svi bili informisani o tome šta se dešava nezavisno od republike u kojoj su živeli, a nije bilo ni barijera na radio stanicama za "one druge". Razočaran si jer i ne znaš šta se snima u Srbiji, informacije nisu dostupne. Velikih bendova poput Čorbe, Azre, EKV, Valjka, Filma, Haustora, Partibrejkersa, Smaka, YU Grupe, Prljavog Kazališta... nema više ni kod nas, ni kod vas. Ali nije baš da se kod nas sve svelo na turbo folk. Ima tu bendova poput Neverne Bebe, Eva Braun, Negativ, S.A.R.S., Ničim izazvan, Block Out, E-Play, Oružjem protivu otmičara, Repetitor, Artan Lili, Kanda, Kodža i Nebojša, Kristali...

Marija

pre 2 godine

Dzoni i opet samo Dzoni.Euforija. A sta bi vise, ovaj prostor ipak zeli tog genijalca Stulica. I on nece inat,ponos. Ipak nema petlju. Sud moze dobiti samo ako je ovde negde. Sve drugo je prazno obecanje i zavlacenje. Stulicu stisni petlju i pkkreni se. Pusti price. Doneo bi euforiju.

DT

pre 2 godine

Aerodrom? Smešno zaista.
A bilo je puno sjajnih bendova: Azra, Atomsko Sklonište, Riblja Čorba, Smak, Leb i Sol, Kerber, Generacija 5, Pekinška patka, EKV, Disciplina, Haustor, Buldožer, Korni grupa, Tajm, YU Grupa, Partibrejkersi, Rok Mašina, Drugi Način, Lačni Franc...

Danas mlađi slušaju MC Stojana, Jalu Brata, Bubu Korelija, Rastu, Vuka Moba i slične pojave. To je potpuno žalosno.

Bole

pre 2 godine

Jaooo...koliko svadje oko nasih nekadasnjih ocajnih bendova. U ovome uglavnom prednjace ljubitelji Azre i Haustora (a ne zna se koji je bend gori), zatim EKV-a itd..ljudi,to su bili ocajni bendovi, i danas su,poslusajte to jos jednom ali malo pazljivije,bez emotivnih vracanja u proslost,i videcete da je to neslusljivo po vise kriterijuma..postoji par grupa bivse SFRJ koje bi zasluzili paznju,a ostalo je ocaj..a to sto to mi ne zelimo da priznamo to je vec druga stvar. Da su te grupe vredele makar jedna od njih bi napravila neku veliku karijeru. Jedna. A koliko ja znam frontmeni tih grupa su mogli samo da peru sudove i voze taksi u tom svetu. Ne pominjite Bregovica. Pa on je prepevao narodne pesme,upakovao,jer samo to i zna i postao zanimljiv sa onim ocajnim bendom jos ocajnijim strancima koji nemaju pojma o muzici. Svaka cast. Tako da samo lagano, ukljucite radio nostalgiju,slusajte gomilu lose muzike,i zivite u jos ocajnijim drustvima i lozite se da je nekadasnji rnr u sfrj bio na svetskom nivou. Pozdrav.

Andy

pre 2 godine

Za mene su to:
1. EKV (Katarina II, Sarlo Akrobata)
2. Leb i Sol
3. Azra
4. Haustor
5. Idoli (Vlada Divljan)
6. Mizar
7. Block Out
8. Darkwood Dub
9. Laibach
10. Partibrejkersi
11. Disciplina Kicme
12. Lacni Franc
13. Let 3
14. Elektricni Orgazam
15. Luna
16. Anastasija
17. Obojeni program
18. Buldozer
... Tesko samo 10...

Smuleco

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Ok za sve što si naveo, ali Smak, ništa?!

Goran Dončić

pre 2 godine

Ubedljivo najuspešniji bend u Jugoslaviji je bilo Bjelo Dugme. Ostali veliki ovde pomenuti bendovi su bili tu negde podjednaki i smenjivali se s vremena na vreme.

Ivan

pre 2 godine

Nije stvar u tome koji vam se bend/orkestar najviše sviđa, vama subjektivno, nego koji je najuspešniji, a činienica je da su to :1.Bjelo dugme
2.Plavi orkestar
3.Južni vetar

Narodnjaci imaju nobelovca, a rokeri?

pre 2 godine

"Pastirski rok" je stvorio nobelovac Dilan, kada je kantri preneo na eletricnu gitaru.Mnogi mu to nisu oprostili!

Hronicar

pre 2 godine

Najuspesniji, najpopularniji, najslusaniji, bendovi koji su imali najvise publike na koncertima itd tih godina su Riblja corba i Bijelo dugme cak.je i postojao rivalitet medju fanovima dal si za corbu ili dugme. Ostali mnogo dobri ali u senci ova dva benda.

pojma vi nemate

pre 2 godine

AZRA, Z. Pusenje, Riblja Corba, Crvena Jabuka, Galija... Svi ostali su bili bez harizme... ili nisu bili rokeri... nego pop.

Jugosloven

pre 2 godine

Bila je to najbolja domaća muzika na svetu. U Jugoslaviji je tada bilo slobode kao nigde na svetu u smislu da su dvanaestogodišnjaci bili spremni da brane Jugoslaviju puškom jer su mogli i u lov i ribolov i u diskoteke i kockarnice da idu bez ikakvih papirnih dozvola.

La la iz Banata

pre 2 godine

Pa ne moze sve u isti kos !
Od ovih 'malo' starijih ide Smak, Atomsko, Valjak pa onda svi ostali...
Od 'malo ' mladjih Orgazam, Disciplina, EKV ,Brejkersi, Kazaliste, Film pa svi ostali...
Bijelo Dugme je seljacki bend koji nikada nije imao postovanje onih sa sluhom za pravi rok, Idoli su new vawe tzv sminkeri, Corba zakljucno sa Mrtvom Prirodom za postovanje i pamcenje sve posle toga blagi uzas, Bajagu i slicni melos ni ne racunam u pravi rok , sve u svemu bilo je sta da se vidi i cuje a da se ne prelazi granica.
(Djordje Stanojevic, 23. oktobar 2021 13:40)

Uglavnom se slažem uz par ispravki. B. Dugme prvi album, Kad bih bio bijelo dugme, nema mnogo veze sa pastirskim (seljačkim) rokom koji su svirali kasnije. Tu su svirali pravi hard rok, imali dosta sirov zvuk, skidali Cepelin, Parpl... Klavijature i gitara su odlični. Ali posle toga... užas i očaj. Osim toga, zaboravio si Azru, koja je ostavila veliki trag na ovim prostorima, Haustor, ali ok, oni su bili new wave, kao i Idoli, ali to su bili i EKV, Orgazam Film i donekle Kazalište koje ti ubroja gore. Uostalom, nisu ni bitne te podele i klasifikacije. Bitno je da je bilo MNOGO kvalitetne muzike i masa kreativnih ljudi, što, bojim se, više nije slučaj.

Sukrija

pre 2 godine

Juzni Vetar
Slatki Greh
Rokeri sa Moravu
Nervozni Postar
Srebrena Krila
Novi Fosili
Magazin
Goci bend
Mara i derventske lole..Ako ce mo ozbiljno..ovo je analogija..sve ostalo su blede kopije rok bendova sa zapada..

analogna trikotaža

pre 2 godine

. AZRA
2. R. Corba
Nemojte samo o B.dugmetu. Zaboravite B.dugme i sl
(Goca
E,Goco,sama si dala odgovor na pitanje o kvalitetu ili popularnosti jedne grupe.Bijelo Dugme,ako hoces vec,ima sve sto jedna grupa treba da ima da bi bila ultrapopularna,a to je pre svega mnogo hitova.Dugme ukupno ima oko 110 pesmi,pola njih su apsolutni hitovi,ne prodje ni jedna zurka ,ni jedna zabava a da nema njih na repertoaru i dan danas,iako su prestali svirati pre 30 godina.Nego ti fino lepo uzmi njihov prvi album pa ga preslusaj,uzmi odmah i drugi,i tako do kraja.Sta ces posle milsiti-to je vec ukus.Ali,evo sta cu ti reci ja,koji sam muzicar,lokalni,ali ipak muzicar.Brega se menjao,menjalo se I Dugme,naboljem.Nikad nisu ostali na jedno mesto,uvek razliciti,i to je vrlo tesko,ali neophodno.Kada je dosao"novi talas" -oni su opet bili najbolji.Brega je neunistiv.Uvek ima ideje,uvek napred.Dao je narodu ono sto su trazili.Ko je uspeo na otvorenom da donese 100 000 ,77`me?Ko je uspeo od Evropskih grupa da opet n aotvorenom napravi koncert za 250 000?Malo njih,vrlo vrlo malo.Postuj to.Imali smo bend za postovanje,evropski bend.PRvi ama bas u svemu,od pocetka do samog kraja,a kraj im se jos uvek ne nazire,iako ama bas uopste ne postujem ovo novo Dugme se trubama i orkestrom.

Milan K

pre 2 godine

Hteli to neki da priznaju ili ne, Bijelo Dugme je najveca rok grupa Jugoslavije. I po broju prodatih ploca i po najvecim koncertima a i po parama ako cemo iskreno. Ok, bilo je super grupa, Riblja Corba, EKV, Zabranjeno Pusenje, Azra, Leb i Sol itd ali zna se ko je najveci.

Ezop

pre 2 godine

Ovde vlada lokal patriotizam,pa se nabrajaju grupe koje to ni iz daleka ne zasluzuju.Jedno je biti popularan,sasvim drugo kvaletan bend.Popularan si kada imas u jednom albumu,recimo -3-4,pa i 5 hitova,zna te citava zemlja,tu nema promasaja.E,kada to pomnozs sa 10tak albuma,a ostanes pri tom kvalitetu-onda si broj 1.Takav bend je "Bijelo Dugme",ali nazalost samo do Tife.
Kvalitetan si kad znas svirati,ali si tanak u hitovima,imas ih premalo.To je hendikep.Leb i Sol je bas takav primer.Oni su najkompaktniji,bili bi daleko uspesniji kada bi od samog pocetka stvarali pesme, uz instrumentalke.Parni Valjak izgleda odlicno na anplagtu,solidni muzicari.Corba samo u prva 3-4 albuma,posle toga-hod unazad.Azra?Ne znam cemu i ta popularnost,ali je ta dosla tek kada su Dugme i Corba malo posustali,t.j.dosao 'novi val",pa izgledaju 'gradskiji"kao.Tekstovi upitni,Dzoni egocentrik,sve stavlja na papir,i sto valja i sto ne valja.Ima naravno i jos nekoliko(Smak,Atomci i dr.ali ce ostati pri srcu samo svojim fanovima.Smak preteruje sa egzibiconizmom Tocka,a strada grupa. Ipak,Dugme je prvo otvorilo vrata Yu roka,i zasluzuje prvo mestu ,jer imaju sve ovo .Vidim pise se da su "seljacki bend..Termin "pastirski rok' se ne odnosi na stil te grupe,kao sto neki ovde misle,nego na ono blejanje ovaca i pesma slavuja kod njihovog najveceg hita ("Kad bi1 bio B.D.)Takav termin inace ne postoji,kantri bi bio najblizi,ali je o za Dugme suvise mekan stil da bi se tako nazvao.Oni su univerzalci ipak.

Mali Hijavata

pre 2 godine

Šarlo Akrobata, Haustor, Idoli, Film, Električni Orgazam, Azra.
(Top 6, 23. oktobar 2021 11:53)

Slažem se, samo bih umesto Orgazma i Filma ubacio Disciplinu i Buldožer. Rockandroll je emancipacija, a ovo su jedini takvi bendovi, ostali su ili kulovi ili slabo talentovani.

Fekalikus Serbikus

pre 2 godine

U nekadašnjoj SFRJ, bilo je izuzetnih grupa, koje su pravile odličnu muziku i izuzetne pesme...
Indexi, Bijelo Dugme, Parni Valjak, Leb i Sol, Smak, Crvena Jabuka, YU Grupa, Novi Fosili, Riblja Čorba, i još mnogi drugi.
Sve je to stvar ličnih afiniteta i osećaja, da se razlikuje "dobro" od "lošeg", i da se izdvoji kvalitet iznad šunda...
Ne može se reći ni za ove koje sam nabrojao, da su baš uvek imali "proizvod" na nivou svog renomea.

Brain

pre 2 godine

Najuspesniji I najkvalitetniji Dve potpuno razlicite kategorije.
Prva se odnosi na izbor siroke narodne mase diskutabilnog ukusa I kriterijuma. Znaci, najprodavanije I najduze na top listama radio stanica. Tu Moze da se nadje Azra,Bajaga,Bijelo Dugme I ostali narodnjaci. Medjutim, najkvalitetniji nisu ni najprodavaniji niti najduze na top radio listama. Tu CE se naci Atomci,Vatreni Poljubac, prvi album Parnog Valjka, help rece Pankriti, I tako dalje. Ucitete svoju decu kriterijumima da ne zavrse na kulturnom I emocionalnom smetlistu ovog vremena.

autsajder

pre 2 godine

Zlatko Manojlović i grupa Gordi....
Robert Nemeček i Rok mašina....
Vlada Janković Džet i grupa Tunel
S vremena na vreme....
Partibrejkersi...
Yu grupa....
Smak....
Time...
Pro Arte...
Vatreni Poljubac....
Indexi...
Drugi način...
Azra...
Leb i sol...
I još puno kvalitetnog roka tih vremena

Jogamen

pre 2 godine

Alo bre,u pitanju je "81.Nabrojali ste bendove koji nisu ni postojali tada a i nisu rnr.Pre komentarisan ja morate da se edukujete.

Maja Slavković

pre 2 godine

Za mene je najbolji rok bend crno vino i pesma ime ljubav na albumu propovjednik. Vođa benda Igor je pravi profesionalac u muzici a istovremeno i duhovan čovek, uzgred veoma pristojan i pristupačan drugima.

Miha

pre 2 godine

Najvise komentara ubedljivo uvek imaju vesti na temu:

1. Jugoslavija, Tito i sve vezano za tu propalu drzavu.
2. Da li je Tesla Srbin ili Hrvat.
3. Pornografija, seks, masturbacija, musko-zenski odnosi i slicno.
4. Otici iz zemlje ili ostati.
5. Novak Djokovic.
6. Sport - ostalo.
7. Sport.
8. Sport.
9. Sport
10. Sport.

Padjine969

pre 2 godine

Postojao je trio sa najvise prodatih nosaca zvuka.To su Dugme,Corba i Valjak.Za suptilnije ljubitelje rok muzike to su bili Rok masina,Smak i Atomsko skloniste.Moram staviti i Yu grupu.Bendovi sa autorskim pecatom Azra,Film i Leb i sol.Pomalo psihodelicni Drugi nacin i Aerodrom.Buntovnicko Prljavo kazaliste.Slovenacki Buldozer i Lacni Franc.Hevi metal bend Divlje jagode.Pank bendovi Pankrti i Pekinska patka.Bendova je bilo na sve strane.Stalno je neko nesto objavljivao.Pojavio se i "novi talas" a nakon njih i "sarajevski pop".

jest

pre 2 godine

@Beobrad, "Smak!
Ispred svog vremena 20 godina." Bez obzira što ih volim i upravo vrtim na gramofonu oni su ipak zakasnili nekoliko godina.

Rollo Tomasi

pre 2 godine

Najbolja grupa iz tog perioda je SMAK.Najbolje pesme iz tadašnje Jugoslavije su Blues u parku (Smak), Stari grad (Drugi način) i Lutka sa naslovne strane (Riblja čorba).

Rollo Tomasi

pre 2 godine

Najbolja grupa iz tog perioda je SMAK.Najbolje pesme iz tadašnje Jugoslavije su Blues u parku (Smak), Stari grad (Drugi način) i Lutka sa naslovne strane (Riblja čorba).

krešo zg

pre 2 godine

Kako Aerodrom - ne znam njihovu niti jednu jedinu pjesmu. Da se ne'ko ne zafrkava?
Onda su već postojali KUD Idijoti, ali nisu još imali nosača zvuka.
A Pankrti? -Oni su valjda bili nepoželjni?

Komša

pre 2 godine

dzoni

Po tebi ispada da su oni sprečeni da budu kreativni pa posle par dobrih albuma napravili su lose. A da te pitam-da treniras trcanje na 100m od svoje 16-e, jel bi sa 45 trčao 7 sekundi na 100m tom logikom?
(Gospod Bog, 23. oktobar 2021

Niko nije zaboravio da svira/komponuje ,nikom nije sprečen da bude kreativan vec su neke grupe pre a neke kasnije (retke nikada) počele da prave kompromise zarad popularnosti,biznisa itd.

Recimo,nije bas najtačnije da su Dugmetovi prvi albumi samo čisti rokerski a da su kasnije počeli da koketiraju sa narodnjačkom publikom da bi "prosirili bazu".
Eto ,pesma "Da sam pekar" je iz neke 1977/8 godine i ne bih nas rekao da su njome "gadjali" na publiku koja je pre toga slusala Korni grupu ,Smak ili aktuelne rok/pop grupe.
Smak je isto imao Daire (kazu da je i Tocak tu stvar gledao kao komercijalu).

A imas i one koji su krenuli djonom ,beskopromisno pa pukli.
Džoni je rafalno izbacio brdo materijala,najcesce u duplim,trostrukim albumima ne tempirajuci kraj godine (da iskotisti trenutni bum u trenutku kada se proglasavao album godine).
Operisan od komercijale.
Brega bi to razvukao bar na 15 godina i ne bi izbacivao novi album dok ne naplati svaki akord ili notu od starog.
Tocak je isto vazio za operisanog od marketinga.
Te starije grupe su,svaka na svoj nacin reagovale i na Novi talas koji ih je poklopio vise nego narodnjaci.

neutral fe

pre 2 godine

Većina nabrojanih su narodnjaci prerušeni u"rok" zvezde. Jedini pravi rnr ovde je Smak,a neizostavno je pomenuti EKV, Disciplinu kičme, orgazam i sl. Novi talas, to je rokenrol. I Smak. Ostalo je boranija.
(black_mirror, 23. oktobar 2021 07:59)

smak nije narodnjak? tražili su daire...

Konstatacija

pre 2 godine

Kakav crni aerodrom na prvom mestu,nema teorije.U to vreme su najpopularniji bili Srebrna Krila i Novi Fosili,kao i Riblja Corba i Azra,koju ja nikad nisam nesto voleo.Film je zasluzeno pri vrhu,kao i Bijelo Dugme,verovatno i Atomsko Skloniste i Prljavo Kazaliste.Nesto kasnije su harale sarajevske grupe Zabranjeno pusenje,Hari Mata Hari,Crvena Jabuka,Valentino,yatim Bajaga i Instruktori,Galija...e,sad,u naslovu pise najpopularniji bendovi ali treba razdvojiti rok grupe i pop grupe i ko je sta voleo slusati.

Filip

pre 2 godine

@pera85 Svi bendovi (osim Obojenog programa) koje si nabrojao su bili aktivni ili osnovani tek posle 1990... Tako da ne znam kako bi ih ljudi uvrstili u muziku '80.ih... Prvo ti prouči muziku iz '80., a lako ćemo se vratiti i do '90ih ili u 2000-te, ako treba...

Nataša

pre 2 godine

Manje više su u komentarima svi pomenuti, dodala bih i grupu Valentino još. Ali u vreme kada je frontmen bio onaj čovek prelepog glasa, sad ne znam ime... Ali imao je u spotovima crnu rolku i poderane farke, lepotan onako. 😉 I ne znam da l' je neko pomenuo Denis & Denis. To bih samo dodala, ako nisu pomenuti.

djedmedjed

pre 2 godine

Drugi dio

Ako bismo tražili kvalitetu svirke, zahtjevnost i virtuoznost, onda bi listu svih vremena ex-yu trebali predvoditi Smak, Leb i Sol, Time, EKV i Haustor, u kasnijem razdoblju čak i Divlje Jagode. Na početku 80-ih u tu grupu svakako spadaju i "Stijene". Ako idemo po popularnosti, onda je Dugme bez premca. No, ako bi radio neku svoju listu - da su kriteriji određena popularnost, broj snimljenih albuma, broj hitova te određena kvaliteta svirke - onda bi to bilo ovih 20: Dugme, Azra, Smak, Čorba, Film, EKV, Stijene, Indexi, Leb i Sol, Prljavci, Valjak, Korni Grupa, Haustor, Time, September, Kerber, Idoli, Divlje Jagode, Zabranjeno Pušenje, Aerodrom. Što se Aerodroma tiče, oni su poput "Zvijezda" i "Boe" ipak ostali lokalne ZG-legende s 2 jugoslavenski poznata albuma "Obične ljubavne pjesme" te "Dukat i pribadače". "24 sata dnevno" je jedna od najljepših yu-rock balada, a pjesmu "Fratello" su prepjevali i neki inozemni bandovi.

djedmedjed

pre 2 godine

Jotka, 23. oktobar 2021 01:04)

(umalo stativa, 23. oktobar 2021 01:30)

Pročitao sam sve komentare, ali mislim da su ova dva najbliža istini. Dugme je preokrenulo scenu preko noći i oni su jedini dokaz da je klasična rock- karijera moguća izvan engleskog govornog područja. Bilo je tu afera, droge, cenzure, simfonija, a postali su takva atrakcija da su mogli bogovski živjeti od muzike. Na snimanju u Londonu su čak i Rolling Stonesi dolazili gledati to "čudo". Da, od samog su početka kopirali i sve je to u drugoj polovici 80-ih pravom rockeru postalo nekvalitetno i neslušljivo, ali je činjenica da su bili prvi rockeri u punom smislu te da su spojem rocka sa balkanskim folk-elementima tu vrstu muzike prilagodili i približili širokoj masi. Te 1981. su vodeći bandovi bili Azra, Dugme, Čorba, Stijene i Film. Vrijeme onih prvih pionira je već bilo prošlo ; Time je muzički bio daleko jači od Dugmeta, ali su prekratko trajali, te svojim art-rockom nisu dotakli širu publiku.Slično kao i Smak, samo je Smak svirao blues-rock. Indexi su izdavali singlice ( jedini album "Modra Rijeka") i nikad se nisu riješili imidža festivalskog banda. Korni-grupa je poput Indexa previše koketirala sa zabavnom glazbom i 1981. već dugo nije postojala.

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Pa ne moze sve u isti kos !
Od ovih 'malo' starijih ide Smak, Atomsko, Valjak pa onda svi ostali...
Od 'malo ' mladjih Orgazam, Disciplina, EKV ,Brejkersi, Kazaliste, Film pa svi ostali...
Bijelo Dugme je seljacki bend koji nikada nije imao postovanje onih sa sluhom za pravi rok, Idoli su new vawe tzv sminkeri, Corba zakljucno sa Mrtvom Prirodom za postovanje i pamcenje sve posle toga blagi uzas, Bajagu i slicni melos ni ne racunam u pravi rok , sve u svemu bilo je sta da se vidi i cuje a da se ne prelazi granica.

Padjine969

pre 2 godine

Trio Dugme,Corba i Valjak.Tako se nekako kotiralo.Verovatno prema broju prodatih Lp-a.Oni su bili opstepopularni.Za suptilnije ljubitelje rok zvuka svakako Rok masina i Smak.Kvalitetnih bendova je bilo svugde.Buldozer,Lacni Franc i Paklena pomorandza iz Slovenije.Autorski jaki Film,Azra i Leb i sol.Pomalo ekscentricni Drugi nacin i Aerodrom.Atomsko skloniste kao domaci ZZ top.Divlje jagode kao predvodnici hevi metala.Na ovo sve novi talas i sarajevski pop.Buntovnicko Prljavo kazaliste.Pank bend Pekinska patka.Pojaviti se u ovakvoj "prodavnici" i striktno odluciti za par proizvoda nikako nije lako.

deniro

pre 2 godine

Bože dragi,zar vi bukvalno nemate strpljenja da pročitate 5 rečenica!!??Naravno da niko pametan ne bi pravio listu najboljih YU bendova bez EKV,Leb i sol,Partibrejkersi.....ovo je samo podatak da je,u nekom trenutku te 1981. godine ovih 10 izvođača bilo najvše slušano na radiju,tv i slično.

Snježana

pre 2 godine

"Siluete" "Yu"grupa, "Elipse","Zlatni decaci" itd.To je bio pravi rock and roll.80-tih godina muzika je bila grozna.Danas najgora.

Dex

pre 2 godine

SMAK, jedini pravi rok bend. Ostali su rok kolko i Bajaga.
(Uroš, 23. oktobar 2021 08:11
Ne razumem sta to specijalno ima uvezi Smaka. To sto je neko dobar muzicar ne znaci da im je i muzika dobra,o tekstovima bolje da ne pricam.tekstovi su im toliko glupi da je to strasno. Bolje da su mumlali ( ustvari i imaju jedan takav album)

Back in Black

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni
(Pera85, 23. oktobar 2021 08:44)
Pa vrlo jednostavno nisu ih nabrajali zato što to nije tema.Bendove koje si nabrojao su iz 90-tih.

Dragan

pre 2 godine

Riblja corba je bila jedini pravi rok bend na ovim prostorima. U tematskom, socijalnom i svakom drugom smislu. Bar u prvih 10-15 godina postojanja.
Ostalo su u najboljem slucaju bili bendovi koji su svirali ljubavne pesme sa malo cvrscim zvukom, tipa Kerber, Parni valjak.
Sve ovo drugo nema nikakve veze sa rokom.
Cobaski rok, eksperimentisanje, alternativa ili obican pop.
(koki, 23. oktobar 2021 08:45)

Ozbiljno ?
Divlje Jagode iz hard/heavy faze su ti čobani sa ljubavnim pesmama.
Čak i te 1981-e su imali fantastičan album Stakleni Hotel, koji bi u boljoj produkciji i čvršćim pevačem bio nedostižan.
Naredna tri da ne pominjem: Motori, Čarobnjaci i Vatra su nešto najbolje na polju čvrstog zvuka kod nas.
Za Riblju Čorbu se slažem, ali samo za prva dva albuma, posle su omekšali i ušli u komercijalu, a od petog albuma više nisu nizašta.
Smak je bio avangarda u svoje vreme i kome to ne valja, taj nije pri sebi.
Ovo ostalo je uglavnom bilo cinci linci, koketiranje sa narodnjacima i to stoji..

Kata

pre 2 godine

Zamislite clanak "najuspesniji bendovi 2021." kad za 50 godina budu pisali, a komentarisali danasnji klinci.
Recite sad jel fali nesto ikom s ove liste?

Kata

pre 2 godine

Da vele, udarice gromovi i munje i sva muzika napravljena na prostoru bivse Juge ce izgoriti do pepela i pasti u vjecni zaborav, od koja dva benda biste spasili po dva albuma. E to su najuspjesniji bendovi.

Preslusala bih sa liste jos jednom Haustor za oprostaj, isplakala se nad Parti Brejkersima itd... a ponijela sto se ponijeti mora.

Ima li smisla ne spasiti prva dva od Bijelog Dugmeta i Corbe?!

crko marsal

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Pušenje je. počelo da svira tek 1984.
(stoper4, 23. oktobar 2021 08:35)

Ne. '80. godine su osnovani i tada su odrzali prve koncerte. Naravno da su u mejnstrim smislu bili potpuni anonimusi bez ijedne objavljene pesme pa i ne mogu na ovu listu ali su zasvirali daleko pre '84.

Nikola

pre 2 godine

ne mora ovim redom, ovo su mojih top 10. Smak, Bijelo Dugme, Riblja Corba, Atomsko skloniste, Yu grupa, Galija, Azra, EKV, Indexi, Kerber

Sumilex

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni
(Pera8
Potpuno tacno. Zaguljenijih ljudi od starih rokera tesko da cete naci.Umesto da razmisljaju otvoreno( sto je i sustina rokenrola) cvrsto se drze vremena koje je davno proslo i koje nikog vise ne zanima. Pa neki od najboljih rok albuma su snimljeni zadnjih godina...recimo A Perfect Circle" eat the elephant",savršen album u korak sa vremenom kako i treba da bude. Prilagodjavanje je odlika pametnih,to vazi i za muziku. Kome treba jos jedan album ACDC..bukvalno nista novo nisu snimili. Dosadno,dosadno...koji mlad covek ce to da slusa?

Jovan

pre 2 godine

Po mom ukusu, No1 je Van Gogh, zatim EKV, Atomsko sklonište i Haustor. Naravno, pored pomenutih, postoje brojni, izvanredni bendovi kao: YU grupa, Kerber, Bajaga, Film, Prljavo kazalište, Riblja čorba....

Bluesteel

pre 2 godine

Cemu ove glupe liste,naj bend naj gitarista,naj pevac. Sta ima stalno nesto da se uporedjuje,pa kad se doda srpska mitomanija o Tocku,Yu rock sceni kao najjacoj posle Uk i USA covek moze samo da se smeje. Da zavrsimo,u muzici nema najbolji,najbrži itd ...Svidja mi se ili mi se ne svidja je pravi recnik

diplinž

pre 2 godine

@ Drugi način!!!
(Sead, 22. oktobar 2021 22:38)
Seade, ukrade mi pola komentara. Htjedoh da napišem - 400 komentara, a niko da spomene Drugi način i Bombaj štampu. Prvopomenuti su, ako ne najbolji, a onda među tri najbolja hr rok benda ikad. Bombaj Štampa, znam da nisu postojali 81. ali rasprava je svakako uveliko izašla van tog okvira. Imali su svega dva albuma, ali kakva!
Inače, u tekstu a i komentarima zamjeram jedno - priča je kao o roku, a onda pola toga nije rok. Npr, Haustor - čist rege. Gomila spomenutih su pop, sa možda jednom, dvije pjesme koje su izlet u rok. Mnogi spomenuše početke i neslavne završetku nekih... RČ i BD se nisu razvijali, već teško nazadovali. To ne umanjuje njihov vrhunski rad na početku. I na kraju, hvala komentatorima što nisu spomenuli divlje jagode (mada me čudi, i ali su solidnu popularnost i tad i sad) . Eto, ja ih spomenuh, ali samo da kažem da je to najprecjenjeniji bend ikad, sa gomilom komercijalnog ***nja. Teško da može i van gogh da im tu parira. I samo još nešto, ako je neko zainteresovan za strani rok - dokumentarac '7 ages of rock'.

Che

pre 2 godine

Triba bit realan i reci da smo imali vrhunske bendove. Sad koji je najbolji nije ni bitno jer ukusi se razlikuju. No nismo imali samo kvalitetne bendove nego izvodace opcenito. Danas je to puno losije ali evo meni ka Hrvatu je drago da kod nas i dalje ima dobrih, novih izvodaca. Iskreno razocaran sam u Srbiju, tocnije u ono u sta vam se glazba razvila. Ne razumim da ste s Ekv, Idola, Corbe, Dicipline, Partibrejkersa i mnogih drugih dosli do turbofolka i cajki. Desetljecima nisam cuja nista dobro od vas. Ili u Bosni s Indexa, Pusenja pa i tog Dugmeta su spali na nekakvu bubicu i jale. Uzas!!!

Krki 1962

pre 2 godine

Baš ste nam bacili kosku.
Kao neko ko je odrastao u tom vremenu, u Beogradu, znači mator, mogu samo da kažem da je to bilo vreme u kome se mnogo sviralo i mnogo išlo na svirke.
U sećanju su mi, malo više od drugih, ostali koncerti Azre u SKC-u. Imali su sjajnu energiju, i odlične pesme. Da je još Džoni znao da svira... ali onda to ne bi bilo to.
Nismo obožavali Bijelo Dugme, jer se Bregović već tada iskazao kao povremeni prepisivač i delovalo je kao samo uzimanje love. Ali koncerti su im bili odlični.
Da bih Riblju Čorbu stavio na sam vrh, uvek mi je smetala isforsirana promuklost Bore Đorđevića. Ostalo je bilo dobro. Vidim da Smak figuriše u mnogim komentarima. Meni lično smetala su predugačka soliranja, i pevanje u kome nema šanse da razumeš reči ako nemaš napisan tekst, ali bilo je tu sjajnih pesama. Daire!

Moravac

pre 2 godine

1.Smak 2.Atomsko skloniste 3.Riblja corba 4. Leb i sol 5. Azra 6. Indexi 7. Rokeri s Moravu 8. Teska industrija 9. Time 10. Bijelo dugme

Back in Black

pre 2 godine

Svaka cast svima ali realnost i cinjenica je da je Riblja Čorba najveci rock n roll bend na ovim prostorima.
Bend koji ima bezbroj vrhunskih pesama,antologijskih.

kladzom do bola

pre 2 godine

81 , imao sam 8 godine i slusao sam uciteljicu , mamu i tatu i gledao Kockicu na tv-u ;) Prvu muzicku kasetu koju sam kupio , Ekv a drugu jvc ( tu sam snimao sve i svasta da radija )

Pera85

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni

Ne cvikaj generacijo

pre 2 godine

,,Blago onom,ko mlad poludi,imao se rasta i roditi’’.- Pevao je Vladika Njegos.Naravno,netacan prepev. Oni koji su bili mladi 80ih u SFRJ,i voleli muziku,bili su u pravo vreme,na pravom mestu.Neko zna,nekog ne zanima,zasto je to bilo tako,ali uzivali su i oni koji su voleli narodnjake,i oni s druge strane.Kako god,neka poetika je preplavila celu bivsu YU.,,Svi pevaju,svi pevaju...Pevao je i Bajaga,opcinjen tim fenomenom.,,Zabavna muzika’’,je posebna enigma,jer u tom periodu su se na sceni,nasli rok polu-penzioneri,folk-rokeri i sferi novog talasa,praceni slobodnim umetnicima svih muzickih zanrova,koji su legendarnim pesmama i stihovima ostavljali tragove u buducnosti,po kojima mnogi hode,i hodace jos dugo.Oni koji su vakcinisani,,YUrokom80’’,bezbedno su preziveli 90e,i nastavili zivot dozivotno imuni na kic i zlo.
Ta vakcina vise ne postoji.Ali postoje lekoviti tretmani,za koje nisu potrebni ni recepti ni novci,koji su dostupni na ,,Y T’’.Od Vardara pa do Triglava,iz sela i gradova, svakodnevno su pojavljivali novi talentovani muzicari,i ostavljali svoj trag u jednom vremenu,za koje ce se ispostaviti,(bas kao i sto je bibliskom pronicljivoscu,najavljeno u mnogim pesmama tog perioda,recimo,,Balkanska korida-Stjene) da je bogata zetva,pred susu koja ce unistiti bostan.Usled takvog izobilja,tesko je napraviti izbor od 10 izvodjaca.Moju vektorsku vakcinu cine,1 pesma i 1 grupa:1.Senke su drugacije-Idoli, 2.AZRA.

koki

pre 2 godine

Kakve su ovo liste.
Riblja corba je bila jedini pravi rok bend na ovim prostorima. U tematskom, socijalnom i svakom drugom smislu. Bar u prvih 10-15 godina postojanja.
Ostalo su u najboljem slucaju bili bendovi koji su svirali ljubavne pesme sa malo cvrscim zvukom, tipa Kerber, Parni valjak.
Sve ovo drugo nema nikakve veze sa rokom.
Cobaski rok, eksperimentisanje, alternativa ili obican pop.

vladimir

pre 2 godine

Bijelo dugme je napravilo bum sa svojih nekoliko prvih albuma (čitaj Bebek) a Indeksi i Time su bili zaista fenomenalnih bendovi, samo manje komercijalni. EKV je posebna priča, kao i Azra koju nikad nisam posebno voleo ali sam uvek poštovao. Smak i Leb i sol odmah posle njih. Čorba je tu negde ali samo sa prvih par albuma. Parni valjak je vrhunac postigao kasnije ali su svetski bend. U svakom slučaju, blago nama koji smo odrastali u to vreme.

stoper4

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Pušenje je. počelo da svira tek 1984.

Simeon

pre 2 godine

Najuspešniji, ili najbolji. Uspešno je bilo BJELO DUGME, na primer. Ipak, SMAK je za mene bio izuzetan bend. Svakako i LEB I SOL. RIBLJA ČORBA bi mogla da se povede i pod jedno i pod drugo određenje# ali posle albuma "Mrtva priroda"# to više nije bilo tako dobro. AZRA je kratko trajala, ali je antologija. Autorski, pre svega.

VUK

pre 2 godine

U to vreme u Beogradu ( SKC i Dadovo ) uveliko su svirali bendovi nosioci Novog talasa. El.Orgazam , Šarlo Akrobata ,Idoli , EKV, Partybrejkersi .... Nema ih na listi jer su istu sastavili ostareli experti rock muzike koji su bili uvereni da je muzika solo od pola sata na bilo kom instrumentu. Novi talas ih je ubrzo sve potopio. EKV koja dsnas ima kult reprezentativnog benda ovih prostora za sva vremena je najbolji dokaz .

Драган

pre 2 godine

Атомско склониште, Рибља чорба, КУД Идијоти, Шарло акробата, Партибрејкерси, Бјесови, КБО, Ватрени пољубац, Дивље јагоде, Рамбо Амадеус.

Mare-brat

pre 2 godine

Ovo svi znaju, samo mnogi ne zele da priznaju - najuspesniji ex-yu bend SVIH VREMENA je Bijelo Dugme. Mozete da pricate sta hocete, ali to je bend koji je bio za ex-yu ono sto su Bitlsi bili za ceo svet. Dakle, po svim parametrima, a ne da li vam se neka pesma svidi ili ne. Dugme je bilo simbol SFRJ u svakom smislu - citav pokret Dugmemanija je nastao prateci razvoj ovog benda, pitajte matorce kako su se oblacili u to vreme i zasto. Jedini bend koji je snimao tamo gde su snimali Bitlsi, "Jugotonove zlatne koke", najveci broj koncerata ikada, najvise prodatih ploca, Dugme se brs krajem sedamdesetih oblacili onako kako su izgledali Pepersi na vrhuncu karijere, polu-goli maltene. Bend sa najvecim brojem kontraverzi, jednostavno su uticali na svaku poru zivota u SFRJ, izmenjali sjajset postava, pevaca, demolirali par hotelskih soba, Tito ih izbacio kada su svirali samo sa njega, omoti albuma Dugmica su izazivali cunami, cenzura stihova, neprrdtano je o njima pisani u novinama. Nijedna kuca u SFRJ nije bila bar bez ijedne plice Dugmica. Dakle, mozete da ih mrzite ili volite, ali Dugme je najvece u svakom pogledu.Muzika je stvar ukusa, samo su ovo gore sve cinjenice, nijedan bend nije toliko uticao ne samo na muziku, vec modu, medije, politiku, svakodnevni zivot ljudi. I pored toga sto je Hipodrom 2005. bio fijasko zbog ozvucenja to je i dan-danas 2. koncert u svetu po posecenosti publike koja je platila karte, dakle ne racunaju se Open Air koncerti. Drugi u svetu svih vremena...

Miki BL

pre 2 godine

Lista je njesra da ne moze biti vece.
I u ono vrijeme kao i sad je postojala gomila ufuranih i nabedjenih kriticara ili ti "poznavalaca" muzike koji sa istom nisu imali veze a bili su placeni od strane muzickih kuca ili cak nacionalno obojeni.

Bumerang

pre 2 godine

Zbrka medju komentarima.Mada je i vest doprinela tome.Odnosno pitanje u naslovu ne odgovara onome sto pise u tekstu.Mada vidim da su neki shvatili i pravilno odgovorili.Ne radi se o najboljim svih vremena.Ali ne radi se ni o najboljim do 1981 kako su neki shvatili.Radi se o ranglisti bendova samo za stvaralastvo u 1981.E zato je Aerodrom prvi.Tad su objavili Stavi pravu stvar na pravo mjesto.I verovatno su im ta pesma i album koji je izdat 1981 doneli tu laskavu titulu po misljenju rok kriticara.Trebalo je postaviti pitanje "Koji je vas omiljeni domaci pop-rok album iz 1981?".Tako bi se razvila mnogo zanimljivija diskusija.I ne bi bilo ovih promasenih komentara sa Partibrejkersima,Kerberom,Zabranjenim pusenjem,Plavim orkestrom,itd.

black_mirror

pre 2 godine

Većina nabrojanih su narodnjaci prerušeni u"rok" zvezde. Jedini pravi rnr ovde je Smak,a neizostavno je pomenuti EKV, Disciplinu kičme, orgazam i sl. Novi talas, to je rokenrol. I Smak. Ostalo je boranija.

Gospod Bog

pre 2 godine

Komentari su dokaz da je 50% komentatota funkcionalno nepismeno jer nije u stanju da pročita tekst sa razumevanjem i razdvoji ključne reči od neključnih, a ključno je da je u pitanju lista za 1981. godinu.

Gospod Bog

pre 2 godine

@dzoni

Po tebi ispada da su oni sprečeni da budu kreativni pa posle par dobrih albuma napravili su lose. A da te pitam-da treniras trcanje na 100m od svoje 16-e, jel bi sa 45 trčao 7 sekundi na 100m tom logikom?

Dzodza

pre 2 godine

Ovde lepo piše za pismene najuspešnija grupa 1981. A najuspešnija grupa ikada je bila Bijelo Dugme, možemo samo da se lažemo da to nije istina, ukusi su različiti, ali realnost je nešto drugo. Hipodrom 2005 250.000 ljudi.

Pepe

pre 2 godine

Ako gledana iz ugla popularnosti dugme je bila naj popularnija grupa gledao hajdučku česmu to je nej veći koncert,sve ostalo je stvar ukusa za mene Točak i Džoni od naših dama svakako Slađana i Viktorija u svakom slučaju svi su Apostoli za ovo današnje turbo smeće.

Drax

pre 2 godine

Kakav je sad tres na sceni neke Raste i Bube i Vojaz i Breskvica teski narodnjaci i Grandovci.Ovo izgleda kao propast jedne
civilizacije...

Harold&Kumar

pre 2 godine

Paki, 22. oktobar 2021 19:57

Druže, iz komentara samo mogu da zaključim da si klinac i dan nemaš pojma kako je podizati decu. "Zabranicu im da slusaju trep". Pa deci nemoš' ništa zabraniti: ni telefon, ni crtaće, ni slatkiše... srećan si kad jednu pristojnu stvar urade, kad pokažu strast prema bilo čemu od toga praviš atrakciju, moliš ih da idu napolje da se igraju...
...U svakom slučaju ex yu rock kod mene i dalje ima negativnu konotaciju, to je bila zabava za široke mase, jedan nivo iznad narodne muzike i danas je zavrsila kao obavezan repertoar bendova na svadbama i u klubovima za matorce

zoks

pre 2 godine

Za mene top 3 Ekv Azra i Smak

Prva polovina opusa Dugmeta (rok faza) i Riblje Corbe naravno plus
Atomci i Zabranjeno pusenje.

Partibrejkersi i Majke odlicni bendovi takodje.


Aerodrom ni u top 20.

Шумадинац 100%

pre 2 godine

Што се тиче најбољих, тешко се одлучити између Казалишта, Чорбе, Азре, Смака...
Бијело Дугме свакако јесте најуспешнији што се тиче популарности, плоча, концерата.. али је исто тако показао колики смо ИДИОТИ ЗА МУЗИКУ, ЗАПРВО... ШУНД КЛАСИЧАН

Bosanac

pre 2 godine

Bilo kakva lista bez ubjedljivo najboljeg benda bivše Juge je smiješna. Number one is PARNI VALJAK, a ostatak liste... nema veze, ko god.

Disciplina kicme, rani radovi

pre 2 godine

Tri najbolje pesme:1) Nebo 2) Krokodili dolaze (a Elektricni orgazam osrednji bend) 3) Dan republike (sazeto sve o SFRJ i danasnjim ostacima, nema razlike). A, najbolji bend...

XP

pre 2 godine

Tvrdo srce i velike uši...

Šalim se. Za to vreme to je bila lista. Neki su očito prevideli podatak da je lista za 1981. godinu. Ja sam tad bio mali i voleo sam Čorbu i Srebrna krila.

VAR. niče mi yaya - - (gol iz gol-auta u derbiju)

pre 2 godine

Takvih bendova i muzike nikad vise na zalost... neki su preziveli, mnogi prestali da postoje...

Gaginho

pre 2 godine

Rekli ste da glasamo, u komentarima ima mnogo sto, nametanja, isključivosti, naglašavam samo glasam: Leb i Sol, Septembar, Smak, Film, Time, Atomsko sklonište, Bijelo dugme....

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u kom je stvarao i bio primećen da li sa jednim ili više albuma nije važno ostala nam je više nego dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji Vlatko ili Točak i tome slično...Zaista je stvar ukusa a ukusi su različiti samo je pitanje koliko široko možemo gledati na muziku i gde je naša granica a dobre muzike ima to je neosporno

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u da li sa jednim ili više albuma ostala nam je iz toga dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u kom je stvarao i bio primećen da li sa jednim ili više albuma nije važno ostala nam je više nego dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji Vlatko ili Točak i tome slično...Zaista je stvar ukusa a ukusi su različiti samo je pitanje koliko široko možemo gledati na muziku i gde je naša granica a dobre muzike ima to je neosporno

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Mogli ste napravit naslov u stilu informera: MEGA dominacija USTASA!!! (FOTO, VIDEO).
Realno, azra. Ekv tad nije postojao, ali su odmah do azre.
Ostali kako se dogovore.
Proslo je 40 godina dok si rekao kex. Proci ce jos toliko isto tako brzo a te pjesme ce ostati... imati ce status 'narodnih pjesama' i ucit ce se u skolama na satovima glazbenog. Ipak su to bile (glazbene) zlatne godine, periklova atena... to se tek sad vidi.
Ove bosanske turbo sabancine i retardi, njima nitko nece zapamtiti ime. Tjesi me ta spoznaja.

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

(imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) )
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)






:)))))
idolatrija i naklonost ka starijim muškarcima, uz loš ukus i funkcionalnu nepismenost - suštinska su obeležja tvoje ličnost...

neko 011

pre 2 godine

A raja voli da se pali i zari.
RECENO je u naslovu - bendova. Bendova ima onog zanra i onog.
Rok, pop, pop rok, ove ostale da ne pominjem. Dajem zivot za Momcila i bam bam bam ...

Jotka

pre 2 godine

Azra, Haustor, Smak, EKV, Parni Valjak, Bajaga, Riblja Čorba, Bijelo Dugme, Zabranjeno pušenje i Film. Eto to su najveći. A bilo je još sjajnih grupa i albuma... zlatno doba muzike, kulture i života. Sad je sve bezoblični instant krš, ali to je globalni trend, mentalno opadanje...

umalo stativa

pre 2 godine

Ali Bijelo Dugme i rok hahaha. Oni su ljudi preteca Granda i te "kulture". Njih u isti kos sa npr Azrom, ne ide.
(precka
Da ti cika iz sestdeset i neke nesto kaze.Pre Bijelog Dugmeta smo imali samo bieli list,blanko,nista,ta muzika nije licila bas na nista.Poneki slager,muzika bez cvrstine,bez gitara bez bubnjeva,bez jakog ritma,ma,kazem ti...skoro pa sva festivalska muzika.E,kad su oni dosli...dobili smo Evropski bend preko noci.Pune sale,stadione,parkovi,izletnicka mesta(Hajducka cesma),zavidili nam ostale komunisticke drzave,Poljaci prednjacili,,ceo istocni blok,Rusi su dosli u Gorki park u cifri od koje se pamet u glavi(preko pola miliona),koncert je morao biti otkazan ,bilo je i zrtvi.Nismo znali sta smo imali.A,imali smo jedan vrlo vrlo uspesan bend,evropski vodjen i menadziran,Brega je bio bar jedno 7-8 god ispred svih ostalih ovde.Svirali su iz pocetka rok end rol,pa hard rok,onda bluz i obavezno balade,najlepse balade.Njihova popularnost je bila na nivou Partizana i zvezde zajedno.Kartu nisi mogao kupiti ni na tri dana pre koncert.Svaki treci Jugosloven je imao 1978me bar po jednju njihovu plocu,dakle preko 7 miliona prodatih kaseta ili ploca tada.Tek kada su poceli svirati i simfo rok-zauvek otisli u legende,jer niko nije mogao ni iz daleka da im se priblizi.Pesma "Sve ce to o mila moja"je remek delo ,kao sto je i "Kvin'ova "Bohemijska rapsodija' za nas.To,sto neko pise "pastirski'-pa to mu dodje country music za nas.I ti pises o Azri???pola njih ih ne razumeju.

Mantis

pre 2 godine

Dok ovo pišem, cca 300 osoba je komentiralo
i dalo "svoju" listu i sve su različite,
što pokazuje koliko su ukusi u glazbi
protivni, pa ispada da objavljivanje bilo
kakve liste ~ nema smisla :-))

Nije ljubomora konji moji kasno je sad selma

pre 2 godine

Onaj ko tvrdi da Bijelo Dugme nije rok, nije poslusao prva tri albuma, da ne katem da blage veze nema. Sta je bend poslije svirao je vec druga prica, ali ta prva tri albuma su sjajna.

Redar

pre 2 godine

Svi bendovi pocetkom osamdesetih su bili klupski bendovi jer su uglavnom nastupali po klubovima, raznim domovima omladine i kulture po neki put u nekoj hali. Jedina dva benda koja su svirala u velikm prostorima i mogla da okupe i 20.000 ljudi su Riblja corba i Bjelo dugme.

Zigic

pre 2 godine

OPCA OPASNOST! Najbolji rock bend sa ovih prostora I uz Smakovce, sigurno najbolji muzicari na celu sa slavujem, Perom Galicem.. Mnogi ga, kod Nas u Srbiji, vise prepoznaju iz Divljih jagoda(onaj sto peva Mariju I Kap Po Kap)

Grof Duku

pre 2 godine

Azra !
(Bursa

O,Boze...Azra?To je druga liga na pragu ytrece,ali realno.To i nije muzika,da se razumemo.To je plac.Plac,pracen sa nekim vrlo neinditifikovanim zvucima,dolaze odnekud,a ne znas sta je to...sve neharmonijski,bedno.A,tek dzonijevi testovi?Eeee..tu se trebas valjano pomuciti sta je "pisac" "hteo za rec"?Uglavnom pise tekstove poznate samo njemu i uzem njegovom krugu,rekao bih autobiografske tesktove.
I,to da slusam?Neka ,hvala lepa,muzika sluzi da te oraspolozi,da cujes dobar ritam,harmonicne pesme,dobar tekst,a ne da me dokrajci ako mi je dan bio los.Ako hocu teskt-ja posegnem po Balasa,po Arsena,ako hocu dobru muziku-onda zna se Leb i Sol,Dugme,rana Corba,Valjak,Atomce....Azru se klonim(o) !!!

Hepek

pre 2 godine

Ne znam da l je 81 ili malo pre a mozda i posle
Pankrti
Kud idijoti
Pekingska patka
Sarlo
Haustor
Elektricni
Bojler ( slovenacki bend )
Laibach ( znam da su kasnije krenuli ali sam morao da napisem )

cassopi

pre 2 godine

Azra, Zabranjeno pusenje, Ekatarina velika
(Raka, 22. oktobar 2021 23:36)
Hvala vam na glasu.

Upravo tako. Samo bih izmenio redosled, Zabranjeno pusenje, EKV, Azra - ali to su subjektivne nijanse.

jest

pre 2 godine

@Komsa, @Mika dodao bih i September. Uglavnom krajem 60ih (Korni grupa, Indexi) i 70ih (Time, Buldozeri, voleli ili ne Bijelo dugme, September, Leb I Sol, Atomsko sklonište, Pop masina, Smak) je najbolji period YU rocka. Kraj 70ih i početak 80ih Azra, Idoli, Sarlo, Paraf, KUD Idijoti, Pankrti, Lacni Franz...
Kultura je odraz stanja društva!

Ziggy

pre 2 godine

Najbolji svih vremena u bivšoj Jugi:
1. KUD Idijoti
2. Pankrti
3. Azra
4. EKV
5. Atheist Rap
6. Disciplina Kičme
7. Buldožer
8. Idoli
9. Haustor
10.Zabranjeno pušenje

Dekigrobar011

pre 2 godine

Danas je gotovo nezamislivo kako je dobra i kvalitetna bila muzička scena početkom 90-tih ((1980-1987) :
Disciplina kičme
Šarlo Akrobata
Partibrejkersi
Električni orgazam
Idoli
Pekinška patka
Prljavo kazalište
Film
Haustor
Pankrti
Kud Idijoti
Ekv
Uz sve već mega zvezde Bijelo dugme, Azra, Riblja čorba i new wave klinci koji praše samo tako..
Ni sam ne verujem kad se setim

Halo Bing

pre 2 godine

Brkovi i Mortal Kombat!!!
(TDK, 22. oktobar 2021 22:43
Nije isključeno da su im matorci te 81', partijali po Kulušiću i Skc-u.

CATAPA

pre 2 godine

Nista od navedenog. Mira Kosovka, Vera Matovic, Cune, Tozovac, Haris Dz, Vesna Zmijanac, itd.
(Splavar, 22. oktobar 2021 22:24)
Ej, pa zaboravio si Slađanu Milošević, jedinu koja je iz tabora takozvanog "domaćeg roka" ostvarila nacionalnu penziju, bar... to što je ona pevala i stvarala, ona je i zvala rokom. Mogao je i Cune, ali se ili nije setio, ili mu niko ne bi verovao i da se dosetio.
Dakle? Je li Džoni dobio Nacionalnu Penziju? Je li to čak i Točak? Bora nacionale? Bajaga? Ni kobajagi. Ajde Brega što nije, on ima više para od penzijskog fonda, ali nije ni niko drugi, samo Slađana Rokerka.
Pa vi sad vidite ko je najuspešniji "roker" sa ovih prostora, a i šire. Ona jedina uredno svakog meseca dobija državnu tantijemu za svoje rok stvaralaštvo iz kog se (kvalitetom dakako) izdvaja klasik YU i SER rokenrola, kompozicija "Miki, Miki, veliki".

Svi ovi koje ste pobrojali su šalabajzeri i diletanti za Sladžanu. Nije štos šta pevaš, nego kome. Eno ga Džoni, kuka. Od njegove sirotinje, još ga i kradu. Tako mu i treba kad peva za sirotinju.

Da ne pominjem ko će... ajde dobro, možda je i pametnije da prećutim to što nisam hteo da pominjem. I ovako sam na ivici cenzure kad pominjem neke vedete srpske udbe, što pokojne i zasađene po aleji velikaša, što one koji će tek da budu. Zaista, bolje da ih ne pominjem, pa zato i neću.

Za mene je ipak Azra br. 1

pre 2 godine

Možete pričati koliko hoćete ali Bijelo Dugme je objektivno bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami, niti toliko publike imati na koncertima, ne samo u Yu. Ovi turbo folkeri iz SRB što kritikuju Dugme mogu da nastave da veličaju svoje , i da im pljunu pod prozor. Iz SRB sim Brejkersa, Balaševića i posle EKV, popularnost ostalih bendova je dosezala do Drine.

dzoni

pre 2 godine

Zanimljivo mnogo se polemise o Azri neosporno u to vreme jak bend, iskoristio kreativni ciklus Dzonija Stulica i napravio sjajnu pricu. Posle samo par godina i albuma kreativnost se umanjila a bend ugasio. Sada mozete misliti kakve bi nedodirljive legende bili, a i ovako su, Bora, Brega, Vlatko..,, da su stali.posle par najboljih i najplodonosnijih albuma. Pa njima bi do sada bilo podignuto nekoliko spomenika i nekoliko ustanova bi nosilo njihovo ime. Oni su nastavili da rade vrhunski Bora je cak napravio Andjela, pesmu veka, Brega svoj.orkestar, a Vlatko divnu muziku za filmove. Pravili su i odlicnu muziku mozda ne u tom broju kao na pocetku karijere ali svako veoma mnogo kvalitetnih pesama su uradili. Uostalom njihove pesme su u skolskim čitankama. Nije isto trajati par godina i par decenija, nije isto praviti pesme sa 20, 40, 60 godina. Ovi sto i sada rade su legende YU roka.

нс бој

pre 2 godine

Људи листа је везана за 1981. годину,читајте,није за сва времена.Те године ко је имао најбољи албум,био је најактуелнији,свакако једна од најкреативнијих година.

Tata

pre 2 godine

Moja cerka svako vece djuska uz Michael Jacksona, Maroon 5 Ed Sheerana, Bruno Marsa, a provučemo Rolling stonse James Browna.

I ako je naucis da je ovaj trap i splavarsko semeće, seljacka muzika.

Moje dete ne zna ko su Rasta, Uraganke Coreli i ostala bagra
(Armada, 22. oktobar 2021 20:29)

Pa mogao si vala nešto bolje da nađeš od Maroon 5, Sheerana i Marsa!

Sva čast za ove koje provučete.

Micko1

pre 2 godine

1.Kerber
2.Smak
3.Bijelo Dugme
4.Riblja Corba
5.Ekv
6.Azra
7.Leb i sol
8.Indexi
9.Partibrejkersi
10.Divlje Jagode
11.Galija
12.Osvajaci
13.Bajaga i Instruktori
14.Parni Valjak
15.Atomsko Skloniste

Millennium

pre 2 godine

Azra i Smak, bar što se mene tiče. Točak najbolji gitarista sa ovih prostora ikada. Mada sad bih menjao kompletan šund i kič današljice za makar jedan bend sa ove liste.

Žuga

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)

'alo majstore? 1981. Pušenje nije ni postojalo.

srkis

pre 2 godine

"Leba i Sol,live in New York
(Munem ti blavora, 22. oktobar 2021 22:29)"

Slabo čitaš članak - ovo je lista za 1981-u, a taj album je iz 1991-e. Inače, sjajan album!

tHB

pre 2 godine

Boa. New wave grupa iz Zagreba, mislim da su izdali samo 1 album, možda 2.

Možda nisu najbolji, ali po meni sigurno najpotcenjeniji bend exYu rock scene 80ih. Kad čujem onu njihovu stvar “Slatke Čari”, jeza me podidje.

Srđan

pre 2 godine

Ovde se, očigledno, radi o listi za tu, 1981, godinu. Sa vremenske distance, neke stvari, ipak, izgledaju drugačije. Za tu godinu najbolji rock albumi, samim tim i grupe, su Azra (Sunčana strana ulice) i Riblja Čorba (Pokvarena mašta i prljave strasti). Idoli sa Mini LP, može treće mesto... Mada je najbolji album godine Paket aranžman, ali je to kompilacijska ploča. Dugme i Smak te godine nisu imali albume (Zašto ne volim sneg je, zapravo, solo album R.M. Točka), Leb i Sol su omanuli sa "Beskonačno", Film sa "Live in Kulušić"... tanko je to za tu konkurenciju (mada je solidan album).

Nikola Jovanovic

pre 2 godine

Azra definitivno za mene. Imao sam ploce. Cini mi se da tad nisam bio svesan koliko je to bilo dobro, nisam dovoljno cenio, mislio sam da ce uvek biti takve muzike.
Dugme je bilo popularno, ali ne znam otkud u ovoj grupi, a u njoj nema npr. YU grupe.

Lav Lazo

pre 2 godine

Po sviđanju, redosled nebitan: Smak, Drugi način, Time, Korni grupa, Parni valjak, Divlje jagode, YU grupa, Atomsko sklonište, Riblja čorba, Bijelo dugme, Generacija 5, Osvajači, Crna udovica, Indexi, Opća opasnost, Kerber, Prljavo kazalište, Azra, Leb i sol, EKV, Van Gog...

brainstorm

pre 2 godine

SMAK je tu muzički bio najjači ali nisu svirali komercijalnu muziku za široke narodne mase i zato ga staviše na 10-o a zapravo je prvo mesto,realno.

gerrad

pre 2 godine

Азра,Чорба,Склониште па сви остали,мада било је одличних бендова
Екс Ју музка је одлична,свако има свој омиљени бенд,индивидуална ствар

Alas

pre 2 godine

Ma ne samo, pocetkom osamdesetih, već u istoriji YU roka najuspešniji bend.je Riblja čorba, U to vreme imali su najbolji "Pokvarena masta i prljave strasti" i najprodavaniji "Mrtva priroda" album. Imali su i ubedljivo najvise hitova i uz Bjelo dugme bili su ubedljivo najpopularniji, Ovim bendovima po popularnosti nikada niko nije prisao ni blizu. Mada godinu-dve kasnije Plavi orkestar je imao ogromnu popularnost pre svega kod tinejdzerki. Da podsetim da Riblja corba ima i pesmu veka u svim muzickim zanrovima "Pogledaj dom svoj andjele". Kakav Aerodrom pa oni su bili ispod prosecni. Pa Leb i sol je bio institucija za taj bend.kao i jos mnogi.

Aleksandar

pre 2 godine

Kad sam bio mladji prvo sam slusao bijelo dugme i riblju corbu. Kasnije Smak, Azra pa EKV, Haustor...
Sada sa ove vremenske distance Riblja čorba i bijelo dugme dodju mi kao limunada ?. I da, da ne zaboravim grupu Film koja je imala par fenomenalnih albuma. Album Sva čuda svijeta, ako se ne varam bio je najbolji album godine kada je izašao.

Komša

pre 2 godine

Ako se misli konkretno na 81.godinu, onda Azra bez premca. Objavili su Suncanu stranu ulice i snimili zivi Ravno do dna u Kulusicu te godine.
Recimo da ste pitali za '82 glasao bih za Corbu zbog legendarne Buvlje pijace. Definitivno vrh karijere ovog benda, a od tada silazna linija. Da su tada prestali otisli bi u legendu. Iako je i posle toga bilo sjajnih pesama. Ali bilo je sve vise onih infantilnih banalnih.
A ako pitate za omiljeni uopste, mrtva trka izmedju Azre i Corbe. Bio bi greh opredeliti se.
Toliko.
(Pancevo je slusalo rok, 

U pravu si za Borine ispade.Mislim da je to od Mrtve prirode počelo sa onim "zaljubim se 5-6 puta..." a onda se sve česce to desavalo.
Ali ja sam nekako stekao utisak da im je najjači zvuk bio na albumu Istina.

Azra je druga priča.Nema faula tu.Čak i one "kratke crtice" Dzonijeve tipa "Nedelja po podne" bas volim da čujem.Slusam ploču (bilo koju do Krivog srastanja) od pocetka do kraja. Na jutjubu mi je brze nekad ali Petar Petrovic ispremestao sve - nije to to.


Pisemo iz glave,redosledi su izmesani u nasim secanjima i često pojavu neke grupe vezujemo i za nas prvi susret s njom pa su nam stari albumi ostali vezani za kasniji period (pogotovo ako smo bili klinci pa slusali naknadno).

Moj omiljeni čorbin album je pokvarena mašta.

Mislim da su Azra i Čorba u to vreme imali po dva albuma tek.

Splavar

pre 2 godine

Nista od navedenog. Mira Kosovka, Vera Matovic, Cune, Tozovac, Haris Dz, Vesna Zmijanac, itd. Dugacka lista bi bila. Lepe je muzike nekad bilo

Mijailović Zlatko

pre 2 godine

Neka jedna grupa od svih navedenih odsvira domaći zadatak.poštovanje svim grupama ali sve će biti jedino je SMAK NE PONOVLJIV.

mr

pre 2 godine

Групе које најдуеже раде и стварају су, Рибља Чорба, Бајага и Инструктори, ЈУ Група, Партибрејкерси. Колико знам Дугме, Азра, Атомци, и сви остали, су одавно престали са радом. Ако неко има нешто нек допуни.
Ови који раде и трају су по мени и највећи. Талентовани и популарни са деценијом, и са два албума, су ипак мислим мало даље од горе наведених.

Marex

pre 2 godine

Azru pominjete često. Ne znam ima li pesma koju ne znam, više od pola napamet. Samo o toj grupi mislim da se preraste sa nekih 30 godina i tu je kraj. Kad prođe ta faza odrastanja, čovek traži nešto drugo. Jedini koji nikada nije odrastao i ostao u mestu je Džoni Štulić.

Kalevra

pre 2 godine

Nekad se slušali : Bijelo dugme,Smak, Azra,EKV ,Drugi način pa Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabath, Judas Prieest, Pink Floyd, Uriah Heep....itd....danas milioni retarda ispranog mozga slušaju Cecu,Severinu,Karleušu,Acu Lukasa,Rastu i Beogradske repere...biti Beogradski reper je kao da u Bronxu ili Harlemu vidite Afroamerikanca da svira guske ili partiju.... Ljudi koji razmišljaju svojom glavom i imaju svoje stavove,nisu dio kolektivnog Krfa ispranog mozga slušaju rock,blus,jazz....ostali su budale....🤘🤘🤘

Krajišnik

pre 2 godine

Parni Valjak je pokazao kako stare ,sve su bolji.
Profesionalni ,sa sve boljim tonom, tekstovima .
Vidi se da ljudi vježbaju , za razliku od Riblje Corbe koja ni na sta ne liči,a i ne zvuči.

sasha

pre 2 godine

@Ende
A gde su nestali? Sad da se okupi Bijelo Dugme, opet bi pravili najvece koncerte.
A Bora i Bregovic su najveci plagijatori na ovim prostorima.

Svetolik Trpković Pufta

pre 2 godine

Kada bi uzeli u obzir period između 1970. i 1991. moj izbor je sledeći:

1. Riblja čorba,
2. EKV,
3. Azra,
4. Zabranjeno pušenje,
5. Atomsko sklonište,
6. Smak,
7. Haustor (nije rok ali je na listi),
8. Kerber,
9. Partibrejkers,
10. Time.

U obzir uzimam sve - tekstove, muziku, publiku, uticaj na sceni,...

Koza

pre 2 godine

Ako nista drugo, ljudi se nisu mnogo promenili. Korni grupa i Time su vrhunac umetnosti u roku na ovim prostorima a niko ih ne bi stavio ni u prvih 50.

Mika

pre 2 godine

Komentatori manje-više pogodili, osim ovih koji su otišli ispred 1981. Buldožer se premalo pominje, oni su dobri i značajni (još više značajni nego dobri - zbog tekstova kojima ni danas nema pandama).
Iz Slovenije se 1981 pojavio i Lačni Franc, ne kažem da je u prvih pet za listu 1981 nego da pomenem, bitan bend.
Veličinama poput Time, Teške Industrije ili YU grupe je 1981 već prilično izbledela slava, zaslužena sedamdesetih.
Jedino se Areodroma ne seća niko. Dobro, ni Pilota kad smo kod avionskih imena.

Komša

pre 2 godine

To je verovatno nrka anketa pa su ljudi "bodovali" i popularne grupe u tom trrnutku kao najuspešnije iako iza sebe nisu imale bas mnogo staža.

Ono sto je sigurno da je trajalo neko vreme pre te 1981. su Atomci (ona trilogija sa tekstovima Boska Obradovica) Smak ,Dugme ,Vlatko...Onda polako "dolaze" Čorba i Azra ,za njima Buldožer...tu vec Novi talas polako postaje dominantniji u odnosu na stare grupe (bar sto se tice medija).

Onako po secanju...

Smak svakako.
Atomci i Azra pa ostali

Пламен четништва

pre 2 godine

СМАК је једини бенд који је звучао светски. Једини са ових простора и више ниједан бенд неће моћи да стане на црту светским звездама. Виртуози у сваком смислу. А ови остали су "југословенски" и само у том оквиру су трајали и могли бити популарни.

Džigi

pre 2 godine

Alo ljudi, da li čitate naslov? Najuspešnija grupa, a ne najbolja. Bijelo dugme za nas je bilo isti što su Bitlsi za svet. Ne može se negirati da su stalno punili stadione. Ne obožavam sada ni jedne ni druge. Kvalitet, to su Leb I sol, Smak, Azra...

Nikola

pre 2 godine

Koja ja neznalica sastavljala ovu listu.?! Taj aerodrom ima u svojoj karijeru 2 pesme za koje neko cuo, tako je iko i 81. a i kasnije. A riblja corba je tada vec imala album sa hitovima lutka sa naslovne strane, ratujem sam, pravila, kako je lepo biti glup itd. Riblja corba je i tada bila broj jedan bend u jugoslaviji a to je ostala i posle. Kao i danas kada te drzave vise nema. Sa svim svojim hitovima broj jedan grupa na ovim prostorima.

Južni susjed

pre 2 godine

Ako su samo rock bendovi u pitanju, ne umanjujući kvalitet nijednoj ali meni je u to vrijeme najomiljeniji bend uz Atomce i Film, bio Vatreni poljubac.

Pseudoharms

pre 2 godine

Ja sam nešto mlađi, pa sam sve ove bendove slušao sa vremenske distance. Za mene su Korni grupa i Smak bili, dva koplja iznad svih ostalih.

Sale

pre 2 godine

Kad je vec lista do 1981. godine, onda tu nema mesta za Aerodrom, Film, Idole i Haustor. Jesu postojali i imali po par hitova, ali njihovi najbolji albumi su dosli malkice kasnije. Rok Masina je dobar bend, ali svakako nije za prvih 10. Tu bi trebalo da budu Indexi, Time, YU Grupa, Generacija 5, Drugi Nacin, Korni grupa... Meni su licno najdraži : Azra, Smak, Atomci, Čorba i Parni Valjak.

Delije Jug

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
(Dugmici su zakon, 22. oktobar 2021 19:54)

Koliki si znalac pokazuje to što stavljaš "najbolji" i "najuspešniji" u istu rečenicu.

Ende

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
.........
Druze bjelo dugme je napravila sluzba da zaludi mase. Cim je nestala drzava nestali su i oni. Koje crno bjelo dugme. Samo riblja corba i jos par bendova zasluzuju da se kaze da su top. Ostali su bili samo kopija onih sa zapada.

penzioner

pre 2 godine

Ajde lista ko lista.
Ali da se ni jedan komentator nije setio Korni grupe ili Laboratorije zvuka koji su Mocarti rocka za sve navedene.
Istina pojavljuju se Leb i sol,Točak..
ali baš retko

necu komentarisati, ali jbg

pre 2 godine

Poenta je da je clanak zavredeo 129 kom. do sada, ali jbg evo neke liste -ima tu i muzike i tekstova, ovo je bez reda, mislim rang liste: dzoni, milan, zoran i nebojsa, zemlja svetlosti od pop masine, bruno i serdjo, bora, da - dugme (sto neko rece do odredjene godine), pricamo o roku, ne o pop roku, popicima i tako to, da sad ne idemo na zabavnjake - ova lista nije zabavnjacka ... A tek da ne idem u bluz srpsku ili JU scenu i jbt ljudi i dalje traju: sirova koza, di luna, point blank, zona b, ima novih bendova naravno, sve je to prekaljeno i kvalitetno ... Ziveo Vox ;) i ostali - rokaj snimaj.

Ante

pre 2 godine

1. Atomsko Sklonište
2. Smak
3. Drugi Način
4. Bijelo Dugme
5. Divlje Jagode
6. YU Grupa
7. Josipa Lisac
8. Index
9. Leb i Sol
10. Parni Valjak

nekotoodgorevidisve

pre 2 godine

Srbija: Čorba, EKV, Smak,Partibrejkersi
Hrvatska: Azra, Atomci, Parni valjak, Prljavo kazalište, Film
Bosna: Indexi, Dugme
Makedonija: Leb i sol

veljko

pre 2 godine

Riblja Corba i Azra, uzimajuci sve u obzir , bez premca. Malo ispod njih Haustor, Idoli, Kerber, Smak. A posle njih , hronoloski, sredinom 80-ih jedan, jedini i neponovljivi EKV.

CATAPA

pre 2 godine

Ako bih po onome šta je najviše ulazilo u neke lične kompilacije (za automobil na primer) ispada da su to Azra i Atomsko sklonište, mada sebe nikada nisam smatrao obožavaocem jednih ili drugih. Bijelo dugme, Riblju čorbu, EKV, Šabane, Sinane i ostalu muziku za urbane seljačine bar u automobilu nisam morao da slušam. Radije takozvanu "ozbiljnu" koliko god bilo neumesno Štrausa, Mocarta ili Verdija zvati "ozbiljnima". Bah već jeste, i u jednom i u drugom smislu "ozbiljan". Sećam se da sam zbog Baha ugradio CD u automobil, tada skup kao požar. Bah me baš "ozbiljno" i koštao. Baše, Baše, baš si me puno koštao, fugu ti tvoju! Ona druga, ona "neozbiljna muzika" je mogla da se sluša i na ruskom tranzistoru, ništa ne gubiš. Ponekad mi se činilo da su na sličnoj aparaturi i snimali?

Nego, odlutah, jel da? Pa što me podsećate na eru jugozoika? Normalno da će da mi odluta misao na sasvim deseto. Elem, bilo je onda dobre muzike, i domaće i uvozne, ali je bila SKUPA! Danas za cenu onog gorepomenutog auto-radio-CD-a može da se kupi automobil... sa takvim i boljim plejerom. Da izvadiš, a automobil dođe "džabe". Ja već decenijama slušam iste stvari, istu muziku, iste izvođače, samo se mediji, plejeri (i automobili) menjaju. Valjda neće više ništa manje od mikro-SD kartica da uvedu, dosta mi je menjanja, a manje od mikro-SD nit više vidim, niti bih i noktom mogao da uhvatim.

Guns N Roses

pre 2 godine

Bijelo Dugme nije rock? Sve ce to mila moja, sanjao sam nocas da te nema, Selma,dosao sam da ti kazem da odlazim,ne gledaj me tako,sta bi dao da si na mom mjestu, Lose vino,bitanga i princeza, ipak pozelim neko pismo,pristao sam bicu sve sto hoce, ne placi, lazes, da te bogdo ne volim,padaju zvijezde, te noci kad umrem, ruzica si bila,nakon svih ovih godina... sta je to ako nije rock? od hard rocka,progresivnog rocka na prvim albumima pa simfo rocka na cetvrtom albumu i pop rock baladama kasnije. ukusi se mozda razlikuju ali niko nema ni delic repertoara kao oni, pre njih rock muzika nije bila mainstream u Jugoslaviji a nakon njih to je postalo opste prihvaceno. oni su otvorili vrata svima ostalima, pre njih je bilo nekih rock bendova u pokusaju.

Vanja LFC

pre 2 godine

Ni pomena od EKV-a, Kazališta, Parnog Valjka...
Kazalište i Valjak i dan danas razvaljuju svirkama i prave relativno kvalitetnu muziku.

kiki

pre 2 godine

"Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
(Dugmici su zakon, 22. oktobar 2021 19:54"
Zbog cega lazes u ime tog pastirskog benda sa proverljivim informacijama.

sajber kurajber

pre 2 godine

đe su brejkersi,ko je sastavljao ovo? od ovih nabrojanih 1. smak 2. azra. 3 haustor 4. corba (i ako mi se bora zgadio, jedini covek koji je prso kad je prestao da pije)

Boban

pre 2 godine

Ma kakav aerodrom … sa tri pesme sigurno nije bio najuspesniji. Toliko je bio uspesan da je Jurica Padjen svirao sa Azrom na koncertima.

Ako je bila neka Jugoslovenska grupa to je bila Azra.

U Sloveniji je najuspesniji bio Buldozder i Marko Brecelj !!!

U Hrvatskoj Parni Valjak i Josipa Lisac.

U Bosni Indeksi i Bijelo Dugme.

U Crnoj Gori Miladin Sobic

Makedonija i Leb i Sol, Vlatko bez konkurencije

Na kraju Srbija, SMAK, YU grupa, Riblja Corba, Djordje Balasevic, Galija …

Bilo je tu jos mnogo dobrih bendova poput Atomaca, Zabranjenog Pusenja, Kerber itd.

Čarobni prašak

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa...
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Spisak ima smisla samo ako PAŽLJIVO PROČITAŠ TEKST, što se odnosi i na ove koji u komentarima pominju Kerber, Zabranjeno pušenje i slične, jer bi video da je u pitanju lista IZ 1981. GODINE, kada pomenuti bendovi nisu ni postojali (tačnije dva su tek bila u osnivanju).

Pancevo je slusalo rok

pre 2 godine

Ako se misli konkretno na 81.godinu, onda Azra bez premca. Objavili su Suncanu stranu ulice i snimili zivi Ravno do dna u Kulusicu te godine.
Recimo da ste pitali za '82 glasao bih za Corbu zbog legendarne Buvlje pijace. Definitivno vrh karijere ovog benda, a od tada silazna linija. Da su tada prestali otisli bi u legendu. Iako je i posle toga bilo sjajnih pesama. Ali bilo je sve vise onih infantilnih banalnih.
A ako pitate za omiljeni uopste, mrtva trka izmedju Azre i Corbe. Bio bi greh opredeliti se.
Toliko.

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 2 godine

Šta znači najuspešniji? U čemu najuspešniji? Prodaja albuma, posete na koncertu? Šta god da je, teško da Aerodrom može da bude prvi

long live and David Coverdale

pre 2 godine

Atomsko skloniste po mom misljenju ubedljivo najbolji bend.Muzika fenomenalna a tekstovi vanvremenski.Jednom u zivotu!!!

Srednju zelenu razdelnu uličnu traku krasiće hiljade sadnica ukrasnog šiblja i perena, stabala japanske trešnje i ruja

pre 2 godine

To je bila lista u tom trenutku.Neki se tek pojavili, drugi bili na zalasku. Verovatno lista popularnosti te godine. (...)
(x, 22. oktobar 2021 19:38)

Lepo razmišljanje. Lično, Leb i Sol bez premca.

Aca G Najlepši

pre 2 godine

Mi koji smo imali sreću da odrastamo pocetkom ‘80-tih, znamo šta je tada predstavljao Džoni Štulic. Zasijao kao kometa nekoliko godina, izgoreo i nestao (ne računam naknadnu, manje više, solo karijeru nakon Filigranskih pločnika. Tako se to radi, rodjaci…

Flash

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Mislim ako takve gluposti pišeš onda su ljudi i u pravu što ti komentare ne objavljuju !!

Back in Black

pre 2 godine

Sve su to odlicni bendovi.Riblja Corba ima antologijske albume pa moj glas ide njima.Mnogima nisu više pri srcu zbog Bore koji je u poslednjih 15-tak godina bio sve samo ne roker.Ali da se ne lažemo Riblja Corba je bend koji ima najveci broj vrhunskih pesama koje zna cela Juga.To je bend koji bi mogao tri koncerta da održi i na svakom da bude drugi repertoar.I u svetu retko moze da se pronadje neki bend da ima toliko hitova.Kada kažem na hitove ne mislim na ono Rasta i MC Stojan hitove vec prave antologijske pesme koje nisu baš bile prihvacene u ono vreme od strane vlasti.Za mene licno je Riblja Corba najveci Rock n Roll bend u bivšoj jugi.Uvek imam oko 30 njihovih pesama na telefonu i kada se zapijemo redovno ih pustam.Album "Prica o ljubavi obicno ugnjavi"sam slušao jedno milion puta.A to je album o kojem se toliko ne prica za mene licno remek delo od prve do poslednje pesme.Ali kao što sam rekao mnogima je Riblja Corba pala u ocima zbog Bore pa se dižu neki drugi u nebesa kao recimo Štulic.Ali što se tice pesama Bora je doktor,njegovo tekstovi su remek dela.

NoName

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Druže, reč je o 1981. godini. Kakav EKV? Drugo, Riblja čorba je tih godina bila VRHUNSKI rok bend.

Kata

pre 2 godine

"najbolji su ovi što u ROK bendove svrstavaju bijelo dugme hehe
(moni, 22. oktobar 2021 20:04)'

A meni su najbolji ovi kojima je Bijelo Dugme pocelo sa Hajmo Cur'ce Hajmo Djecaci. Vrati se desatak godina unazad jos.

Armada

pre 2 godine

A uporedite kvalitet muzike tada i sada, uporedite tekstove. Ljudi moji to je nebo i zemlja, bukvalno je ova danasnja muzika toliko prizemna, da ja koji sam sto se tice muzike liberalan(cenim i narodnu, i metal...), spreman da deci, kada ih budem imao, bukvalno zabranim da slusaju ovo smece sto se servira danas. Naravno, nadam se da cu im kroz vaspitanje od malih nogu, usaditi to sta znaci dobra i kvalitetna muzika.

Moći ćeš ne brini, ako se u kuci ne slusaju ti kanali.
Moja cerka svako vece djuska uz Michael Jacksona, Maroon 5 Ed Sheerana, Bruno Marsa, a provučemo Rolling stonse James Browna.

I ako je naucis da je ovaj trap i splavarsko semeće, seljacka muzika.

Moje dete ne zna ko su Rasta, Uraganke Coreli i ostala bagra

Posmatrač

pre 2 godine

Dugme. Odrastao sam uz njihovu muziku - majka iz Bosne. Ne mislim da su najkvalitetniji domaći bend, ali daleko od toga da je to samo seljana koju kritičari prikazuju, pogotovo što istima ne smeta što su Yu grupa, Indeksi, Smak, Leb i sol itd takođe koristili etno elemente.

Boblija

pre 2 godine

Riblja Corba do albuma istina 1985-te...Meni licno najbolji jugoslovenski bend.Na prvih par albuma tesko da je mogla losa pesma da se nadje,Rajko Kojic fenomenalan na gitari,Bora fenomenalan sa tekstovima.Istina i pogledaj dom svoj andjele vrhunac benda.
Dodao bih smak,ekv i partibrejkerse

Bob Rock

pre 2 godine

Većina vas "vrhunskih" poznavalaca Ex Yu Rock-a ne razume ni šta je napisano u prvoj rečenici teksta. Lista je objavljena krajem 1981. godine. Vidim da mnogi spominju EKV i Partibrejkerse koji su osnovani '82. Pa eto odgovora kako to da ih nema na listi. Osim toga Bijelo dugme je tada sa Bebekom još podsećalo na rock bend. Najlakše je komentarisati, ali razumeti pročitano, to je za mnoge neka viša, teško dostižna dimenzija.

duzzi

pre 2 godine

1. Ekatarina velika
2. Azra
3. Smak
4. Kanda kodža i nebojša
5. Block out
6. Majke
7. Idoli
8. Leb i sol
9. Mizar
10. Šarlo akrobata
11. Buldožer
12. Partibrejkersi
13. Disciplina kičme
14. Obojeni program
15. Darkwood dub
16. KUD Idijoti

banacanin

pre 2 godine

svi navedeni bendovi koje su komentatori navedeni su bili klasa za ovu danasnju muziku sve te bendove sam slusao i svi imaju vanvremenske hitove ja sam dosta gotivio labaratoriju zvuka nekako su mi odskakali od sablona tadasnje muzike u exyu

Аца"Притисак!"

pre 2 godine

Јел неко од вас прочитао,да је листа из '81. ? Брејкерси и ЕКВ,су се појавили касније.

psi

pre 2 godine

Od svih nabrojanih - Riblja Corba. Pre 10tak godina bih imala drugacije misljenje, jer sam bila mnigo kul. Ali danas kad se osvrnem unazad, ipak Corba, a poslije njega Bijelo Dugme, oh kakav mejnstrim, su najbolji bendovi.

x

pre 2 godine

To je bila lista u tom trenutku.Neku se tek pojavili, drugi bili na zalasku. Verovatno lista popularnosti te godine.

Ja bih od ovih da liste stavio Smak na mesto broj 1, Azru na mesto broj 2, Rok mašinu na 3. itd.

Paki

pre 2 godine

Ovi bendovi tada nisu bili najuspesniji samo u rok zanru, vec najbolji bendovi kad se gledaju svi zanrovi.

Danas da se uradi anketa, to bi bili Rasta, Bubo, Jalo, Volaz, Breskva...

A uporedite kvalitet muzike tada i sada, uporedite tekstove. Ljudi moji to je nebo i zemlja, bukvalno je ova danasnja muzika toliko prizemna, da ja koji sam sto se tice muzike liberalan(cenim i narodnu, i metal...), spreman da deci, kada ih budem imao, bukvalno zabranim da slusaju ovo smece sto se servira danas. Naravno, nadam se da cu im kroz vaspitanje od malih nogu, usaditi to sta znaci dobra i kvalitetna muzika.

Takodje, to sta mladi slusaju je i produkt obrazovanja dece, ranije su mladi bili mnogo obrazovaniji, da se danasnje prosecno dete koje slusa Rastu, rodilo u ona vremena, bilo bi mnogo pametnije, jer je sistem vrednosti bio takav.

Apel na mlade roditelje, obrazujte se, uvek radite na sebi, pa posle radite i na svojoj deci.

Fica

pre 2 godine

Od svega ovde navedenog ja jedino Smak mogu slusati. Naglasavam da sam bas iz sveta rok muzike ali sam bas iz ovog razloga uvek slusao strane bendove.

Dugmici su zakon

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami

Moki

pre 2 godine

"Dugme" nije rok, vec neki bljutavi pop za sve one koji nisu bili kul za pravi rok i koji nisu nikad bili urbani za zivota. Bilo je tu jos dobrih bendova osamdesetih, ali su dosli malo kasnije.

EU Citizen

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))

mihajlo

pre 2 godine

Bio sam mali. Aerodrom ne bi bio ni na top 50 moje liste. Svakako Smak, Atomsko skloniste, Riblja Corba, Azra, Leb i Sol. Bosnu ne racunam jel tu rock nikad nije ni postajao.

mihajlo

pre 2 godine

Bio sam mali. Aerodrom ne bi bio ni na top 50 moje liste. Svakako Smak, Atomsko skloniste, Riblja Corba, Azra, Leb i Sol. Bosnu ne racunam jel tu rock nikad nije ni postajao.

Aca G Najlepši

pre 2 godine

Mi koji smo imali sreću da odrastamo pocetkom ‘80-tih, znamo šta je tada predstavljao Džoni Štulic. Zasijao kao kometa nekoliko godina, izgoreo i nestao (ne računam naknadnu, manje više, solo karijeru nakon Filigranskih pločnika. Tako se to radi, rodjaci…

Paki

pre 2 godine

Ovi bendovi tada nisu bili najuspesniji samo u rok zanru, vec najbolji bendovi kad se gledaju svi zanrovi.

Danas da se uradi anketa, to bi bili Rasta, Bubo, Jalo, Volaz, Breskva...

A uporedite kvalitet muzike tada i sada, uporedite tekstove. Ljudi moji to je nebo i zemlja, bukvalno je ova danasnja muzika toliko prizemna, da ja koji sam sto se tice muzike liberalan(cenim i narodnu, i metal...), spreman da deci, kada ih budem imao, bukvalno zabranim da slusaju ovo smece sto se servira danas. Naravno, nadam se da cu im kroz vaspitanje od malih nogu, usaditi to sta znaci dobra i kvalitetna muzika.

Takodje, to sta mladi slusaju je i produkt obrazovanja dece, ranije su mladi bili mnogo obrazovaniji, da se danasnje prosecno dete koje slusa Rastu, rodilo u ona vremena, bilo bi mnogo pametnije, jer je sistem vrednosti bio takav.

Apel na mlade roditelje, obrazujte se, uvek radite na sebi, pa posle radite i na svojoj deci.

Аца"Притисак!"

pre 2 godine

Јел неко од вас прочитао,да је листа из '81. ? Брејкерси и ЕКВ,су се појавили касније.

Bob Rock

pre 2 godine

Većina vas "vrhunskih" poznavalaca Ex Yu Rock-a ne razume ni šta je napisano u prvoj rečenici teksta. Lista je objavljena krajem 1981. godine. Vidim da mnogi spominju EKV i Partibrejkerse koji su osnovani '82. Pa eto odgovora kako to da ih nema na listi. Osim toga Bijelo dugme je tada sa Bebekom još podsećalo na rock bend. Najlakše je komentarisati, ali razumeti pročitano, to je za mnoge neka viša, teško dostižna dimenzija.

dzoni

pre 2 godine

Zanimljivo mnogo se polemise o Azri neosporno u to vreme jak bend, iskoristio kreativni ciklus Dzonija Stulica i napravio sjajnu pricu. Posle samo par godina i albuma kreativnost se umanjila a bend ugasio. Sada mozete misliti kakve bi nedodirljive legende bili, a i ovako su, Bora, Brega, Vlatko..,, da su stali.posle par najboljih i najplodonosnijih albuma. Pa njima bi do sada bilo podignuto nekoliko spomenika i nekoliko ustanova bi nosilo njihovo ime. Oni su nastavili da rade vrhunski Bora je cak napravio Andjela, pesmu veka, Brega svoj.orkestar, a Vlatko divnu muziku za filmove. Pravili su i odlicnu muziku mozda ne u tom broju kao na pocetku karijere ali svako veoma mnogo kvalitetnih pesama su uradili. Uostalom njihove pesme su u skolskim čitankama. Nije isto trajati par godina i par decenija, nije isto praviti pesme sa 20, 40, 60 godina. Ovi sto i sada rade su legende YU roka.

Moki

pre 2 godine

"Dugme" nije rok, vec neki bljutavi pop za sve one koji nisu bili kul za pravi rok i koji nisu nikad bili urbani za zivota. Bilo je tu jos dobrih bendova osamdesetih, ali su dosli malo kasnije.

EU Citizen

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))

Millennium

pre 2 godine

Azra i Smak, bar što se mene tiče. Točak najbolji gitarista sa ovih prostora ikada. Mada sad bih menjao kompletan šund i kič današljice za makar jedan bend sa ove liste.

Pancevo je slusalo rok

pre 2 godine

Ako se misli konkretno na 81.godinu, onda Azra bez premca. Objavili su Suncanu stranu ulice i snimili zivi Ravno do dna u Kulusicu te godine.
Recimo da ste pitali za '82 glasao bih za Corbu zbog legendarne Buvlje pijace. Definitivno vrh karijere ovog benda, a od tada silazna linija. Da su tada prestali otisli bi u legendu. Iako je i posle toga bilo sjajnih pesama. Ali bilo je sve vise onih infantilnih banalnih.
A ako pitate za omiljeni uopste, mrtva trka izmedju Azre i Corbe. Bio bi greh opredeliti se.
Toliko.

Dugmici su zakon

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami

jest

pre 2 godine

@Komsa, @Mika dodao bih i September. Uglavnom krajem 60ih (Korni grupa, Indexi) i 70ih (Time, Buldozeri, voleli ili ne Bijelo dugme, September, Leb I Sol, Atomsko sklonište, Pop masina, Smak) je najbolji period YU rocka. Kraj 70ih i početak 80ih Azra, Idoli, Sarlo, Paraf, KUD Idijoti, Pankrti, Lacni Franz...
Kultura je odraz stanja društva!

Пламен четништва

pre 2 godine

СМАК је једини бенд који је звучао светски. Једини са ових простора и више ниједан бенд неће моћи да стане на црту светским звездама. Виртуози у сваком смислу. А ови остали су "југословенски" и само у том оквиру су трајали и могли бити популарни.

Žuga

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)

'alo majstore? 1981. Pušenje nije ni postojalo.

Guns N Roses

pre 2 godine

Bijelo Dugme nije rock? Sve ce to mila moja, sanjao sam nocas da te nema, Selma,dosao sam da ti kazem da odlazim,ne gledaj me tako,sta bi dao da si na mom mjestu, Lose vino,bitanga i princeza, ipak pozelim neko pismo,pristao sam bicu sve sto hoce, ne placi, lazes, da te bogdo ne volim,padaju zvijezde, te noci kad umrem, ruzica si bila,nakon svih ovih godina... sta je to ako nije rock? od hard rocka,progresivnog rocka na prvim albumima pa simfo rocka na cetvrtom albumu i pop rock baladama kasnije. ukusi se mozda razlikuju ali niko nema ni delic repertoara kao oni, pre njih rock muzika nije bila mainstream u Jugoslaviji a nakon njih to je postalo opste prihvaceno. oni su otvorili vrata svima ostalima, pre njih je bilo nekih rock bendova u pokusaju.

gerrad

pre 2 godine

Азра,Чорба,Склониште па сви остали,мада било је одличних бендова
Екс Ју музка је одлична,свако има свој омиљени бенд,индивидуална ствар

Za mene je ipak Azra br. 1

pre 2 godine

Možete pričati koliko hoćete ali Bijelo Dugme je objektivno bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami, niti toliko publike imati na koncertima, ne samo u Yu. Ovi turbo folkeri iz SRB što kritikuju Dugme mogu da nastave da veličaju svoje , i da im pljunu pod prozor. Iz SRB sim Brejkersa, Balaševića i posle EKV, popularnost ostalih bendova je dosezala do Drine.

vladimir

pre 2 godine

Bijelo dugme je napravilo bum sa svojih nekoliko prvih albuma (čitaj Bebek) a Indeksi i Time su bili zaista fenomenalnih bendovi, samo manje komercijalni. EKV je posebna priča, kao i Azra koju nikad nisam posebno voleo ali sam uvek poštovao. Smak i Leb i sol odmah posle njih. Čorba je tu negde ali samo sa prvih par albuma. Parni valjak je vrhunac postigao kasnije ali su svetski bend. U svakom slučaju, blago nama koji smo odrastali u to vreme.

brainstorm

pre 2 godine

SMAK je tu muzički bio najjači ali nisu svirali komercijalnu muziku za široke narodne mase i zato ga staviše na 10-o a zapravo je prvo mesto,realno.

Kata

pre 2 godine

"najbolji su ovi što u ROK bendove svrstavaju bijelo dugme hehe
(moni, 22. oktobar 2021 20:04)'

A meni su najbolji ovi kojima je Bijelo Dugme pocelo sa Hajmo Cur'ce Hajmo Djecaci. Vrati se desatak godina unazad jos.

Tata

pre 2 godine

Moja cerka svako vece djuska uz Michael Jacksona, Maroon 5 Ed Sheerana, Bruno Marsa, a provučemo Rolling stonse James Browna.

I ako je naucis da je ovaj trap i splavarsko semeće, seljacka muzika.

Moje dete ne zna ko su Rasta, Uraganke Coreli i ostala bagra
(Armada, 22. oktobar 2021 20:29)

Pa mogao si vala nešto bolje da nađeš od Maroon 5, Sheerana i Marsa!

Sva čast za ove koje provučete.

Čarobni prašak

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa...
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Spisak ima smisla samo ako PAŽLJIVO PROČITAŠ TEKST, što se odnosi i na ove koji u komentarima pominju Kerber, Zabranjeno pušenje i slične, jer bi video da je u pitanju lista IZ 1981. GODINE, kada pomenuti bendovi nisu ni postojali (tačnije dva su tek bila u osnivanju).

Nikola

pre 2 godine

Koja ja neznalica sastavljala ovu listu.?! Taj aerodrom ima u svojoj karijeru 2 pesme za koje neko cuo, tako je iko i 81. a i kasnije. A riblja corba je tada vec imala album sa hitovima lutka sa naslovne strane, ratujem sam, pravila, kako je lepo biti glup itd. Riblja corba je i tada bila broj jedan bend u jugoslaviji a to je ostala i posle. Kao i danas kada te drzave vise nema. Sa svim svojim hitovima broj jedan grupa na ovim prostorima.

Sale

pre 2 godine

Kad je vec lista do 1981. godine, onda tu nema mesta za Aerodrom, Film, Idole i Haustor. Jesu postojali i imali po par hitova, ali njihovi najbolji albumi su dosli malkice kasnije. Rok Masina je dobar bend, ali svakako nije za prvih 10. Tu bi trebalo da budu Indexi, Time, YU Grupa, Generacija 5, Drugi Nacin, Korni grupa... Meni su licno najdraži : Azra, Smak, Atomci, Čorba i Parni Valjak.

Kalevra

pre 2 godine

Nekad se slušali : Bijelo dugme,Smak, Azra,EKV ,Drugi način pa Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabath, Judas Prieest, Pink Floyd, Uriah Heep....itd....danas milioni retarda ispranog mozga slušaju Cecu,Severinu,Karleušu,Acu Lukasa,Rastu i Beogradske repere...biti Beogradski reper je kao da u Bronxu ili Harlemu vidite Afroamerikanca da svira guske ili partiju.... Ljudi koji razmišljaju svojom glavom i imaju svoje stavove,nisu dio kolektivnog Krfa ispranog mozga slušaju rock,blus,jazz....ostali su budale....🤘🤘🤘

Srđan

pre 2 godine

Ovde se, očigledno, radi o listi za tu, 1981, godinu. Sa vremenske distance, neke stvari, ipak, izgledaju drugačije. Za tu godinu najbolji rock albumi, samim tim i grupe, su Azra (Sunčana strana ulice) i Riblja Čorba (Pokvarena mašta i prljave strasti). Idoli sa Mini LP, može treće mesto... Mada je najbolji album godine Paket aranžman, ali je to kompilacijska ploča. Dugme i Smak te godine nisu imali albume (Zašto ne volim sneg je, zapravo, solo album R.M. Točka), Leb i Sol su omanuli sa "Beskonačno", Film sa "Live in Kulušić"... tanko je to za tu konkurenciju (mada je solidan album).

Boban

pre 2 godine

Ma kakav aerodrom … sa tri pesme sigurno nije bio najuspesniji. Toliko je bio uspesan da je Jurica Padjen svirao sa Azrom na koncertima.

Ako je bila neka Jugoslovenska grupa to je bila Azra.

U Sloveniji je najuspesniji bio Buldozder i Marko Brecelj !!!

U Hrvatskoj Parni Valjak i Josipa Lisac.

U Bosni Indeksi i Bijelo Dugme.

U Crnoj Gori Miladin Sobic

Makedonija i Leb i Sol, Vlatko bez konkurencije

Na kraju Srbija, SMAK, YU grupa, Riblja Corba, Djordje Balasevic, Galija …

Bilo je tu jos mnogo dobrih bendova poput Atomaca, Zabranjenog Pusenja, Kerber itd.

Alas

pre 2 godine

Ma ne samo, pocetkom osamdesetih, već u istoriji YU roka najuspešniji bend.je Riblja čorba, U to vreme imali su najbolji "Pokvarena masta i prljave strasti" i najprodavaniji "Mrtva priroda" album. Imali su i ubedljivo najvise hitova i uz Bjelo dugme bili su ubedljivo najpopularniji, Ovim bendovima po popularnosti nikada niko nije prisao ni blizu. Mada godinu-dve kasnije Plavi orkestar je imao ogromnu popularnost pre svega kod tinejdzerki. Da podsetim da Riblja corba ima i pesmu veka u svim muzickim zanrovima "Pogledaj dom svoj andjele". Kakav Aerodrom pa oni su bili ispod prosecni. Pa Leb i sol je bio institucija za taj bend.kao i jos mnogi.

Džigi

pre 2 godine

Alo ljudi, da li čitate naslov? Najuspešnija grupa, a ne najbolja. Bijelo dugme za nas je bilo isti što su Bitlsi za svet. Ne može se negirati da su stalno punili stadione. Ne obožavam sada ni jedne ni druge. Kvalitet, to su Leb I sol, Smak, Azra...

srkis

pre 2 godine

"Leba i Sol,live in New York
(Munem ti blavora, 22. oktobar 2021 22:29)"

Slabo čitaš članak - ovo je lista za 1981-u, a taj album je iz 1991-e. Inače, sjajan album!

Mijailović Zlatko

pre 2 godine

Neka jedna grupa od svih navedenih odsvira domaći zadatak.poštovanje svim grupama ali sve će biti jedino je SMAK NE PONOVLJIV.

x

pre 2 godine

To je bila lista u tom trenutku.Neku se tek pojavili, drugi bili na zalasku. Verovatno lista popularnosti te godine.

Ja bih od ovih da liste stavio Smak na mesto broj 1, Azru na mesto broj 2, Rok mašinu na 3. itd.

Fica

pre 2 godine

Od svega ovde navedenog ja jedino Smak mogu slusati. Naglasavam da sam bas iz sveta rok muzike ali sam bas iz ovog razloga uvek slusao strane bendove.

Krajišnik

pre 2 godine

Parni Valjak je pokazao kako stare ,sve su bolji.
Profesionalni ,sa sve boljim tonom, tekstovima .
Vidi se da ljudi vježbaju , za razliku od Riblje Corbe koja ni na sta ne liči,a i ne zvuči.

NoName

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Druže, reč je o 1981. godini. Kakav EKV? Drugo, Riblja čorba je tih godina bila VRHUNSKI rok bend.

Gospod Bog

pre 2 godine

Komentari su dokaz da je 50% komentatota funkcionalno nepismeno jer nije u stanju da pročita tekst sa razumevanjem i razdvoji ključne reči od neključnih, a ključno je da je u pitanju lista za 1981. godinu.

Lav Lazo

pre 2 godine

Po sviđanju, redosled nebitan: Smak, Drugi način, Time, Korni grupa, Parni valjak, Divlje jagode, YU grupa, Atomsko sklonište, Riblja čorba, Bijelo dugme, Generacija 5, Osvajači, Crna udovica, Indexi, Opća opasnost, Kerber, Prljavo kazalište, Azra, Leb i sol, EKV, Van Gog...

Boblija

pre 2 godine

Riblja Corba do albuma istina 1985-te...Meni licno najbolji jugoslovenski bend.Na prvih par albuma tesko da je mogla losa pesma da se nadje,Rajko Kojic fenomenalan na gitari,Bora fenomenalan sa tekstovima.Istina i pogledaj dom svoj andjele vrhunac benda.
Dodao bih smak,ekv i partibrejkerse

Back in Black

pre 2 godine

Sve su to odlicni bendovi.Riblja Corba ima antologijske albume pa moj glas ide njima.Mnogima nisu više pri srcu zbog Bore koji je u poslednjih 15-tak godina bio sve samo ne roker.Ali da se ne lažemo Riblja Corba je bend koji ima najveci broj vrhunskih pesama koje zna cela Juga.To je bend koji bi mogao tri koncerta da održi i na svakom da bude drugi repertoar.I u svetu retko moze da se pronadje neki bend da ima toliko hitova.Kada kažem na hitove ne mislim na ono Rasta i MC Stojan hitove vec prave antologijske pesme koje nisu baš bile prihvacene u ono vreme od strane vlasti.Za mene licno je Riblja Corba najveci Rock n Roll bend u bivšoj jugi.Uvek imam oko 30 njihovih pesama na telefonu i kada se zapijemo redovno ih pustam.Album "Prica o ljubavi obicno ugnjavi"sam slušao jedno milion puta.A to je album o kojem se toliko ne prica za mene licno remek delo od prve do poslednje pesme.Ali kao što sam rekao mnogima je Riblja Corba pala u ocima zbog Bore pa se dižu neki drugi u nebesa kao recimo Štulic.Ali što se tice pesama Bora je doktor,njegovo tekstovi su remek dela.

kiki

pre 2 godine

"Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
(Dugmici su zakon, 22. oktobar 2021 19:54"
Zbog cega lazes u ime tog pastirskog benda sa proverljivim informacijama.

veljko

pre 2 godine

Riblja Corba i Azra, uzimajuci sve u obzir , bez premca. Malo ispod njih Haustor, Idoli, Kerber, Smak. A posle njih , hronoloski, sredinom 80-ih jedan, jedini i neponovljivi EKV.

stoper4

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Pušenje je. počelo da svira tek 1984.

nekotoodgorevidisve

pre 2 godine

Srbija: Čorba, EKV, Smak,Partibrejkersi
Hrvatska: Azra, Atomci, Parni valjak, Prljavo kazalište, Film
Bosna: Indexi, Dugme
Makedonija: Leb i sol

tHB

pre 2 godine

Boa. New wave grupa iz Zagreba, mislim da su izdali samo 1 album, možda 2.

Možda nisu najbolji, ali po meni sigurno najpotcenjeniji bend exYu rock scene 80ih. Kad čujem onu njihovu stvar “Slatke Čari”, jeza me podidje.

нс бој

pre 2 godine

Људи листа је везана за 1981. годину,читајте,није за сва времена.Те године ко је имао најбољи албум,био је најактуелнији,свакако једна од најкреативнијих година.

Mika

pre 2 godine

Komentatori manje-više pogodili, osim ovih koji su otišli ispred 1981. Buldožer se premalo pominje, oni su dobri i značajni (još više značajni nego dobri - zbog tekstova kojima ni danas nema pandama).
Iz Slovenije se 1981 pojavio i Lačni Franc, ne kažem da je u prvih pet za listu 1981 nego da pomenem, bitan bend.
Veličinama poput Time, Teške Industrije ili YU grupe je 1981 već prilično izbledela slava, zaslužena sedamdesetih.
Jedino se Areodroma ne seća niko. Dobro, ni Pilota kad smo kod avionskih imena.

Komša

pre 2 godine

Ako se misli konkretno na 81.godinu, onda Azra bez premca. Objavili su Suncanu stranu ulice i snimili zivi Ravno do dna u Kulusicu te godine.
Recimo da ste pitali za '82 glasao bih za Corbu zbog legendarne Buvlje pijace. Definitivno vrh karijere ovog benda, a od tada silazna linija. Da su tada prestali otisli bi u legendu. Iako je i posle toga bilo sjajnih pesama. Ali bilo je sve vise onih infantilnih banalnih.
A ako pitate za omiljeni uopste, mrtva trka izmedju Azre i Corbe. Bio bi greh opredeliti se.
Toliko.
(Pancevo je slusalo rok, 

U pravu si za Borine ispade.Mislim da je to od Mrtve prirode počelo sa onim "zaljubim se 5-6 puta..." a onda se sve česce to desavalo.
Ali ja sam nekako stekao utisak da im je najjači zvuk bio na albumu Istina.

Azra je druga priča.Nema faula tu.Čak i one "kratke crtice" Dzonijeve tipa "Nedelja po podne" bas volim da čujem.Slusam ploču (bilo koju do Krivog srastanja) od pocetka do kraja. Na jutjubu mi je brze nekad ali Petar Petrovic ispremestao sve - nije to to.


Pisemo iz glave,redosledi su izmesani u nasim secanjima i često pojavu neke grupe vezujemo i za nas prvi susret s njom pa su nam stari albumi ostali vezani za kasniji period (pogotovo ako smo bili klinci pa slusali naknadno).

Moj omiljeni čorbin album je pokvarena mašta.

Mislim da su Azra i Čorba u to vreme imali po dva albuma tek.

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 2 godine

Šta znači najuspešniji? U čemu najuspešniji? Prodaja albuma, posete na koncertu? Šta god da je, teško da Aerodrom može da bude prvi

Aleksandar

pre 2 godine

Kad sam bio mladji prvo sam slusao bijelo dugme i riblju corbu. Kasnije Smak, Azra pa EKV, Haustor...
Sada sa ove vremenske distance Riblja čorba i bijelo dugme dodju mi kao limunada ?. I da, da ne zaboravim grupu Film koja je imala par fenomenalnih albuma. Album Sva čuda svijeta, ako se ne varam bio je najbolji album godine kada je izašao.

Mare-brat

pre 2 godine

Ovo svi znaju, samo mnogi ne zele da priznaju - najuspesniji ex-yu bend SVIH VREMENA je Bijelo Dugme. Mozete da pricate sta hocete, ali to je bend koji je bio za ex-yu ono sto su Bitlsi bili za ceo svet. Dakle, po svim parametrima, a ne da li vam se neka pesma svidi ili ne. Dugme je bilo simbol SFRJ u svakom smislu - citav pokret Dugmemanija je nastao prateci razvoj ovog benda, pitajte matorce kako su se oblacili u to vreme i zasto. Jedini bend koji je snimao tamo gde su snimali Bitlsi, "Jugotonove zlatne koke", najveci broj koncerata ikada, najvise prodatih ploca, Dugme se brs krajem sedamdesetih oblacili onako kako su izgledali Pepersi na vrhuncu karijere, polu-goli maltene. Bend sa najvecim brojem kontraverzi, jednostavno su uticali na svaku poru zivota u SFRJ, izmenjali sjajset postava, pevaca, demolirali par hotelskih soba, Tito ih izbacio kada su svirali samo sa njega, omoti albuma Dugmica su izazivali cunami, cenzura stihova, neprrdtano je o njima pisani u novinama. Nijedna kuca u SFRJ nije bila bar bez ijedne plice Dugmica. Dakle, mozete da ih mrzite ili volite, ali Dugme je najvece u svakom pogledu.Muzika je stvar ukusa, samo su ovo gore sve cinjenice, nijedan bend nije toliko uticao ne samo na muziku, vec modu, medije, politiku, svakodnevni zivot ljudi. I pored toga sto je Hipodrom 2005. bio fijasko zbog ozvucenja to je i dan-danas 2. koncert u svetu po posecenosti publike koja je platila karte, dakle ne racunaju se Open Air koncerti. Drugi u svetu svih vremena...

long live and David Coverdale

pre 2 godine

Atomsko skloniste po mom misljenju ubedljivo najbolji bend.Muzika fenomenalna a tekstovi vanvremenski.Jednom u zivotu!!!

Ne cvikaj generacijo

pre 2 godine

,,Blago onom,ko mlad poludi,imao se rasta i roditi’’.- Pevao je Vladika Njegos.Naravno,netacan prepev. Oni koji su bili mladi 80ih u SFRJ,i voleli muziku,bili su u pravo vreme,na pravom mestu.Neko zna,nekog ne zanima,zasto je to bilo tako,ali uzivali su i oni koji su voleli narodnjake,i oni s druge strane.Kako god,neka poetika je preplavila celu bivsu YU.,,Svi pevaju,svi pevaju...Pevao je i Bajaga,opcinjen tim fenomenom.,,Zabavna muzika’’,je posebna enigma,jer u tom periodu su se na sceni,nasli rok polu-penzioneri,folk-rokeri i sferi novog talasa,praceni slobodnim umetnicima svih muzickih zanrova,koji su legendarnim pesmama i stihovima ostavljali tragove u buducnosti,po kojima mnogi hode,i hodace jos dugo.Oni koji su vakcinisani,,YUrokom80’’,bezbedno su preziveli 90e,i nastavili zivot dozivotno imuni na kic i zlo.
Ta vakcina vise ne postoji.Ali postoje lekoviti tretmani,za koje nisu potrebni ni recepti ni novci,koji su dostupni na ,,Y T’’.Od Vardara pa do Triglava,iz sela i gradova, svakodnevno su pojavljivali novi talentovani muzicari,i ostavljali svoj trag u jednom vremenu,za koje ce se ispostaviti,(bas kao i sto je bibliskom pronicljivoscu,najavljeno u mnogim pesmama tog perioda,recimo,,Balkanska korida-Stjene) da je bogata zetva,pred susu koja ce unistiti bostan.Usled takvog izobilja,tesko je napraviti izbor od 10 izvodjaca.Moju vektorsku vakcinu cine,1 pesma i 1 grupa:1.Senke su drugacije-Idoli, 2.AZRA.

Pseudoharms

pre 2 godine

Ja sam nešto mlađi, pa sam sve ove bendove slušao sa vremenske distance. Za mene su Korni grupa i Smak bili, dva koplja iznad svih ostalih.

banacanin

pre 2 godine

svi navedeni bendovi koje su komentatori navedeni su bili klasa za ovu danasnju muziku sve te bendove sam slusao i svi imaju vanvremenske hitove ja sam dosta gotivio labaratoriju zvuka nekako su mi odskakali od sablona tadasnje muzike u exyu

penzioner

pre 2 godine

Ajde lista ko lista.
Ali da se ni jedan komentator nije setio Korni grupe ili Laboratorije zvuka koji su Mocarti rocka za sve navedene.
Istina pojavljuju se Leb i sol,Točak..
ali baš retko

Nikola Jovanovic

pre 2 godine

Azra definitivno za mene. Imao sam ploce. Cini mi se da tad nisam bio svesan koliko je to bilo dobro, nisam dovoljno cenio, mislio sam da ce uvek biti takve muzike.
Dugme je bilo popularno, ali ne znam otkud u ovoj grupi, a u njoj nema npr. YU grupe.

black_mirror

pre 2 godine

Većina nabrojanih su narodnjaci prerušeni u"rok" zvezde. Jedini pravi rnr ovde je Smak,a neizostavno je pomenuti EKV, Disciplinu kičme, orgazam i sl. Novi talas, to je rokenrol. I Smak. Ostalo je boranija.

Pera85

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni

Marex

pre 2 godine

Azru pominjete često. Ne znam ima li pesma koju ne znam, više od pola napamet. Samo o toj grupi mislim da se preraste sa nekih 30 godina i tu je kraj. Kad prođe ta faza odrastanja, čovek traži nešto drugo. Jedini koji nikada nije odrastao i ostao u mestu je Džoni Štulić.

Dzodza

pre 2 godine

Ovde lepo piše za pismene najuspešnija grupa 1981. A najuspešnija grupa ikada je bila Bijelo Dugme, možemo samo da se lažemo da to nije istina, ukusi su različiti, ali realnost je nešto drugo. Hipodrom 2005 250.000 ljudi.

koki

pre 2 godine

Kakve su ovo liste.
Riblja corba je bila jedini pravi rok bend na ovim prostorima. U tematskom, socijalnom i svakom drugom smislu. Bar u prvih 10-15 godina postojanja.
Ostalo su u najboljem slucaju bili bendovi koji su svirali ljubavne pesme sa malo cvrscim zvukom, tipa Kerber, Parni valjak.
Sve ovo drugo nema nikakve veze sa rokom.
Cobaski rok, eksperimentisanje, alternativa ili obican pop.

Ende

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
.........
Druze bjelo dugme je napravila sluzba da zaludi mase. Cim je nestala drzava nestali su i oni. Koje crno bjelo dugme. Samo riblja corba i jos par bendova zasluzuju da se kaze da su top. Ostali su bili samo kopija onih sa zapada.

Koza

pre 2 godine

Ako nista drugo, ljudi se nisu mnogo promenili. Korni grupa i Time su vrhunac umetnosti u roku na ovim prostorima a niko ih ne bi stavio ni u prvih 50.

Drax

pre 2 godine

Kakav je sad tres na sceni neke Raste i Bube i Vojaz i Breskvica teski narodnjaci i Grandovci.Ovo izgleda kao propast jedne
civilizacije...

Bumerang

pre 2 godine

Zbrka medju komentarima.Mada je i vest doprinela tome.Odnosno pitanje u naslovu ne odgovara onome sto pise u tekstu.Mada vidim da su neki shvatili i pravilno odgovorili.Ne radi se o najboljim svih vremena.Ali ne radi se ni o najboljim do 1981 kako su neki shvatili.Radi se o ranglisti bendova samo za stvaralastvo u 1981.E zato je Aerodrom prvi.Tad su objavili Stavi pravu stvar na pravo mjesto.I verovatno su im ta pesma i album koji je izdat 1981 doneli tu laskavu titulu po misljenju rok kriticara.Trebalo je postaviti pitanje "Koji je vas omiljeni domaci pop-rok album iz 1981?".Tako bi se razvila mnogo zanimljivija diskusija.I ne bi bilo ovih promasenih komentara sa Partibrejkersima,Kerberom,Zabranjenim pusenjem,Plavim orkestrom,itd.

Milan K

pre 2 godine

Hteli to neki da priznaju ili ne, Bijelo Dugme je najveca rok grupa Jugoslavije. I po broju prodatih ploca i po najvecim koncertima a i po parama ako cemo iskreno. Ok, bilo je super grupa, Riblja Corba, EKV, Zabranjeno Pusenje, Azra, Leb i Sol itd ali zna se ko je najveci.

Armada

pre 2 godine

A uporedite kvalitet muzike tada i sada, uporedite tekstove. Ljudi moji to je nebo i zemlja, bukvalno je ova danasnja muzika toliko prizemna, da ja koji sam sto se tice muzike liberalan(cenim i narodnu, i metal...), spreman da deci, kada ih budem imao, bukvalno zabranim da slusaju ovo smece sto se servira danas. Naravno, nadam se da cu im kroz vaspitanje od malih nogu, usaditi to sta znaci dobra i kvalitetna muzika.

Moći ćeš ne brini, ako se u kuci ne slusaju ti kanali.
Moja cerka svako vece djuska uz Michael Jacksona, Maroon 5 Ed Sheerana, Bruno Marsa, a provučemo Rolling stonse James Browna.

I ako je naucis da je ovaj trap i splavarsko semeće, seljacka muzika.

Moje dete ne zna ko su Rasta, Uraganke Coreli i ostala bagra

Micko1

pre 2 godine

1.Kerber
2.Smak
3.Bijelo Dugme
4.Riblja Corba
5.Ekv
6.Azra
7.Leb i sol
8.Indexi
9.Partibrejkersi
10.Divlje Jagode
11.Galija
12.Osvajaci
13.Bajaga i Instruktori
14.Parni Valjak
15.Atomsko Skloniste

sajber kurajber

pre 2 godine

đe su brejkersi,ko je sastavljao ovo? od ovih nabrojanih 1. smak 2. azra. 3 haustor 4. corba (i ako mi se bora zgadio, jedini covek koji je prso kad je prestao da pije)

La la iz Banata

pre 2 godine

Pa ne moze sve u isti kos !
Od ovih 'malo' starijih ide Smak, Atomsko, Valjak pa onda svi ostali...
Od 'malo ' mladjih Orgazam, Disciplina, EKV ,Brejkersi, Kazaliste, Film pa svi ostali...
Bijelo Dugme je seljacki bend koji nikada nije imao postovanje onih sa sluhom za pravi rok, Idoli su new vawe tzv sminkeri, Corba zakljucno sa Mrtvom Prirodom za postovanje i pamcenje sve posle toga blagi uzas, Bajagu i slicni melos ni ne racunam u pravi rok , sve u svemu bilo je sta da se vidi i cuje a da se ne prelazi granica.
(Djordje Stanojevic, 23. oktobar 2021 13:40)

Uglavnom se slažem uz par ispravki. B. Dugme prvi album, Kad bih bio bijelo dugme, nema mnogo veze sa pastirskim (seljačkim) rokom koji su svirali kasnije. Tu su svirali pravi hard rok, imali dosta sirov zvuk, skidali Cepelin, Parpl... Klavijature i gitara su odlični. Ali posle toga... užas i očaj. Osim toga, zaboravio si Azru, koja je ostavila veliki trag na ovim prostorima, Haustor, ali ok, oni su bili new wave, kao i Idoli, ali to su bili i EKV, Orgazam Film i donekle Kazalište koje ti ubroja gore. Uostalom, nisu ni bitne te podele i klasifikacije. Bitno je da je bilo MNOGO kvalitetne muzike i masa kreativnih ljudi, što, bojim se, više nije slučaj.

Komša

pre 2 godine

To je verovatno nrka anketa pa su ljudi "bodovali" i popularne grupe u tom trrnutku kao najuspešnije iako iza sebe nisu imale bas mnogo staža.

Ono sto je sigurno da je trajalo neko vreme pre te 1981. su Atomci (ona trilogija sa tekstovima Boska Obradovica) Smak ,Dugme ,Vlatko...Onda polako "dolaze" Čorba i Azra ,za njima Buldožer...tu vec Novi talas polako postaje dominantniji u odnosu na stare grupe (bar sto se tice medija).

Onako po secanju...

Smak svakako.
Atomci i Azra pa ostali

neutral fe

pre 2 godine

Većina nabrojanih su narodnjaci prerušeni u"rok" zvezde. Jedini pravi rnr ovde je Smak,a neizostavno je pomenuti EKV, Disciplinu kičme, orgazam i sl. Novi talas, to je rokenrol. I Smak. Ostalo je boranija.
(black_mirror, 23. oktobar 2021 07:59)

smak nije narodnjak? tražili su daire...

Srednju zelenu razdelnu uličnu traku krasiće hiljade sadnica ukrasnog šiblja i perena, stabala japanske trešnje i ruja

pre 2 godine

To je bila lista u tom trenutku.Neki se tek pojavili, drugi bili na zalasku. Verovatno lista popularnosti te godine. (...)
(x, 22. oktobar 2021 19:38)

Lepo razmišljanje. Lično, Leb i Sol bez premca.

umalo stativa

pre 2 godine

Ali Bijelo Dugme i rok hahaha. Oni su ljudi preteca Granda i te "kulture". Njih u isti kos sa npr Azrom, ne ide.
(precka
Da ti cika iz sestdeset i neke nesto kaze.Pre Bijelog Dugmeta smo imali samo bieli list,blanko,nista,ta muzika nije licila bas na nista.Poneki slager,muzika bez cvrstine,bez gitara bez bubnjeva,bez jakog ritma,ma,kazem ti...skoro pa sva festivalska muzika.E,kad su oni dosli...dobili smo Evropski bend preko noci.Pune sale,stadione,parkovi,izletnicka mesta(Hajducka cesma),zavidili nam ostale komunisticke drzave,Poljaci prednjacili,,ceo istocni blok,Rusi su dosli u Gorki park u cifri od koje se pamet u glavi(preko pola miliona),koncert je morao biti otkazan ,bilo je i zrtvi.Nismo znali sta smo imali.A,imali smo jedan vrlo vrlo uspesan bend,evropski vodjen i menadziran,Brega je bio bar jedno 7-8 god ispred svih ostalih ovde.Svirali su iz pocetka rok end rol,pa hard rok,onda bluz i obavezno balade,najlepse balade.Njihova popularnost je bila na nivou Partizana i zvezde zajedno.Kartu nisi mogao kupiti ni na tri dana pre koncert.Svaki treci Jugosloven je imao 1978me bar po jednju njihovu plocu,dakle preko 7 miliona prodatih kaseta ili ploca tada.Tek kada su poceli svirati i simfo rok-zauvek otisli u legende,jer niko nije mogao ni iz daleka da im se priblizi.Pesma "Sve ce to o mila moja"je remek delo ,kao sto je i "Kvin'ova "Bohemijska rapsodija' za nas.To,sto neko pise "pastirski'-pa to mu dodje country music za nas.I ti pises o Azri???pola njih ih ne razumeju.

Posmatrač

pre 2 godine

Dugme. Odrastao sam uz njihovu muziku - majka iz Bosne. Ne mislim da su najkvalitetniji domaći bend, ali daleko od toga da je to samo seljana koju kritičari prikazuju, pogotovo što istima ne smeta što su Yu grupa, Indeksi, Smak, Leb i sol itd takođe koristili etno elemente.

Svetolik Trpković Pufta

pre 2 godine

Kada bi uzeli u obzir period između 1970. i 1991. moj izbor je sledeći:

1. Riblja čorba,
2. EKV,
3. Azra,
4. Zabranjeno pušenje,
5. Atomsko sklonište,
6. Smak,
7. Haustor (nije rok ali je na listi),
8. Kerber,
9. Partibrejkers,
10. Time.

U obzir uzimam sve - tekstove, muziku, publiku, uticaj na sceni,...

Hronicar

pre 2 godine

Najuspesniji, najpopularniji, najslusaniji, bendovi koji su imali najvise publike na koncertima itd tih godina su Riblja corba i Bijelo dugme cak.je i postojao rivalitet medju fanovima dal si za corbu ili dugme. Ostali mnogo dobri ali u senci ova dva benda.

Vanja LFC

pre 2 godine

Ni pomena od EKV-a, Kazališta, Parnog Valjka...
Kazalište i Valjak i dan danas razvaljuju svirkama i prave relativno kvalitetnu muziku.

Ante

pre 2 godine

1. Atomsko Sklonište
2. Smak
3. Drugi Način
4. Bijelo Dugme
5. Divlje Jagode
6. YU Grupa
7. Josipa Lisac
8. Index
9. Leb i Sol
10. Parni Valjak

Delije Jug

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
(Dugmici su zakon, 22. oktobar 2021 19:54)

Koliki si znalac pokazuje to što stavljaš "najbolji" i "najuspešniji" u istu rečenicu.

Pepe

pre 2 godine

Ako gledana iz ugla popularnosti dugme je bila naj popularnija grupa gledao hajdučku česmu to je nej veći koncert,sve ostalo je stvar ukusa za mene Točak i Džoni od naših dama svakako Slađana i Viktorija u svakom slučaju svi su Apostoli za ovo današnje turbo smeće.

analogna trikotaža

pre 2 godine

. AZRA
2. R. Corba
Nemojte samo o B.dugmetu. Zaboravite B.dugme i sl
(Goca
E,Goco,sama si dala odgovor na pitanje o kvalitetu ili popularnosti jedne grupe.Bijelo Dugme,ako hoces vec,ima sve sto jedna grupa treba da ima da bi bila ultrapopularna,a to je pre svega mnogo hitova.Dugme ukupno ima oko 110 pesmi,pola njih su apsolutni hitovi,ne prodje ni jedna zurka ,ni jedna zabava a da nema njih na repertoaru i dan danas,iako su prestali svirati pre 30 godina.Nego ti fino lepo uzmi njihov prvi album pa ga preslusaj,uzmi odmah i drugi,i tako do kraja.Sta ces posle milsiti-to je vec ukus.Ali,evo sta cu ti reci ja,koji sam muzicar,lokalni,ali ipak muzicar.Brega se menjao,menjalo se I Dugme,naboljem.Nikad nisu ostali na jedno mesto,uvek razliciti,i to je vrlo tesko,ali neophodno.Kada je dosao"novi talas" -oni su opet bili najbolji.Brega je neunistiv.Uvek ima ideje,uvek napred.Dao je narodu ono sto su trazili.Ko je uspeo na otvorenom da donese 100 000 ,77`me?Ko je uspeo od Evropskih grupa da opet n aotvorenom napravi koncert za 250 000?Malo njih,vrlo vrlo malo.Postuj to.Imali smo bend za postovanje,evropski bend.PRvi ama bas u svemu,od pocetka do samog kraja,a kraj im se jos uvek ne nazire,iako ama bas uopste ne postujem ovo novo Dugme se trubama i orkestrom.

Goran Dončić

pre 2 godine

Ubedljivo najuspešniji bend u Jugoslaviji je bilo Bjelo Dugme. Ostali veliki ovde pomenuti bendovi su bili tu negde podjednaki i smenjivali se s vremena na vreme.

krešo zg

pre 2 godine

Kako Aerodrom - ne znam njihovu niti jednu jedinu pjesmu. Da se ne'ko ne zafrkava?
Onda su već postojali KUD Idijoti, ali nisu još imali nosača zvuka.
A Pankrti? -Oni su valjda bili nepoželjni?

duzzi

pre 2 godine

1. Ekatarina velika
2. Azra
3. Smak
4. Kanda kodža i nebojša
5. Block out
6. Majke
7. Idoli
8. Leb i sol
9. Mizar
10. Šarlo akrobata
11. Buldožer
12. Partibrejkersi
13. Disciplina kičme
14. Obojeni program
15. Darkwood dub
16. KUD Idijoti

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

(imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) )
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)






:)))))
idolatrija i naklonost ka starijim muškarcima, uz loš ukus i funkcionalnu nepismenost - suštinska su obeležja tvoje ličnost...

Splavar

pre 2 godine

Nista od navedenog. Mira Kosovka, Vera Matovic, Cune, Tozovac, Haris Dz, Vesna Zmijanac, itd. Dugacka lista bi bila. Lepe je muzike nekad bilo

Flash

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Mislim ako takve gluposti pišeš onda su ljudi i u pravu što ti komentare ne objavljuju !!

psi

pre 2 godine

Od svih nabrojanih - Riblja Corba. Pre 10tak godina bih imala drugacije misljenje, jer sam bila mnigo kul. Ali danas kad se osvrnem unazad, ipak Corba, a poslije njega Bijelo Dugme, oh kakav mejnstrim, su najbolji bendovi.

Simeon

pre 2 godine

Najuspešniji, ili najbolji. Uspešno je bilo BJELO DUGME, na primer. Ipak, SMAK je za mene bio izuzetan bend. Svakako i LEB I SOL. RIBLJA ČORBA bi mogla da se povede i pod jedno i pod drugo određenje# ali posle albuma "Mrtva priroda"# to više nije bilo tako dobro. AZRA je kratko trajala, ali je antologija. Autorski, pre svega.

Konstatacija

pre 2 godine

Kakav crni aerodrom na prvom mestu,nema teorije.U to vreme su najpopularniji bili Srebrna Krila i Novi Fosili,kao i Riblja Corba i Azra,koju ja nikad nisam nesto voleo.Film je zasluzeno pri vrhu,kao i Bijelo Dugme,verovatno i Atomsko Skloniste i Prljavo Kazaliste.Nesto kasnije su harale sarajevske grupe Zabranjeno pusenje,Hari Mata Hari,Crvena Jabuka,Valentino,yatim Bajaga i Instruktori,Galija...e,sad,u naslovu pise najpopularniji bendovi ali treba razdvojiti rok grupe i pop grupe i ko je sta voleo slusati.

Miha

pre 2 godine

Najvise komentara ubedljivo uvek imaju vesti na temu:

1. Jugoslavija, Tito i sve vezano za tu propalu drzavu.
2. Da li je Tesla Srbin ili Hrvat.
3. Pornografija, seks, masturbacija, musko-zenski odnosi i slicno.
4. Otici iz zemlje ili ostati.
5. Novak Djokovic.
6. Sport - ostalo.
7. Sport.
8. Sport.
9. Sport
10. Sport.

Južni susjed

pre 2 godine

Ako su samo rock bendovi u pitanju, ne umanjujući kvalitet nijednoj ali meni je u to vrijeme najomiljeniji bend uz Atomce i Film, bio Vatreni poljubac.

mr

pre 2 godine

Групе које најдуеже раде и стварају су, Рибља Чорба, Бајага и Инструктори, ЈУ Група, Партибрејкерси. Колико знам Дугме, Азра, Атомци, и сви остали, су одавно престали са радом. Ако неко има нешто нек допуни.
Ови који раде и трају су по мени и највећи. Талентовани и популарни са деценијом, и са два албума, су ипак мислим мало даље од горе наведених.

Redar

pre 2 godine

Svi bendovi pocetkom osamdesetih su bili klupski bendovi jer su uglavnom nastupali po klubovima, raznim domovima omladine i kulture po neki put u nekoj hali. Jedina dva benda koja su svirala u velikm prostorima i mogla da okupe i 20.000 ljudi su Riblja corba i Bjelo dugme.

Jugosloven

pre 2 godine

Bila je to najbolja domaća muzika na svetu. U Jugoslaviji je tada bilo slobode kao nigde na svetu u smislu da su dvanaestogodišnjaci bili spremni da brane Jugoslaviju puškom jer su mogli i u lov i ribolov i u diskoteke i kockarnice da idu bez ikakvih papirnih dozvola.

Sukrija

pre 2 godine

Juzni Vetar
Slatki Greh
Rokeri sa Moravu
Nervozni Postar
Srebrena Krila
Novi Fosili
Magazin
Goci bend
Mara i derventske lole..Ako ce mo ozbiljno..ovo je analogija..sve ostalo su blede kopije rok bendova sa zapada..

Nije ljubomora konji moji kasno je sad selma

pre 2 godine

Onaj ko tvrdi da Bijelo Dugme nije rok, nije poslusao prva tri albuma, da ne katem da blage veze nema. Sta je bend poslije svirao je vec druga prica, ali ta prva tri albuma su sjajna.

Filip

pre 2 godine

@pera85 Svi bendovi (osim Obojenog programa) koje si nabrojao su bili aktivni ili osnovani tek posle 1990... Tako da ne znam kako bi ih ljudi uvrstili u muziku '80.ih... Prvo ti prouči muziku iz '80., a lako ćemo se vratiti i do '90ih ili u 2000-te, ako treba...

Fekalikus Serbikus

pre 2 godine

U nekadašnjoj SFRJ, bilo je izuzetnih grupa, koje su pravile odličnu muziku i izuzetne pesme...
Indexi, Bijelo Dugme, Parni Valjak, Leb i Sol, Smak, Crvena Jabuka, YU Grupa, Novi Fosili, Riblja Čorba, i još mnogi drugi.
Sve je to stvar ličnih afiniteta i osećaja, da se razlikuje "dobro" od "lošeg", i da se izdvoji kvalitet iznad šunda...
Ne može se reći ni za ove koje sam nabrojao, da su baš uvek imali "proizvod" na nivou svog renomea.

Smuleco

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Ok za sve što si naveo, ali Smak, ništa?!

Драган

pre 2 godine

Атомско склониште, Рибља чорба, КУД Идијоти, Шарло акробата, Партибрејкерси, Бјесови, КБО, Ватрени пољубац, Дивље јагоде, Рамбо Амадеус.

Ezop

pre 2 godine

Ovde vlada lokal patriotizam,pa se nabrajaju grupe koje to ni iz daleka ne zasluzuju.Jedno je biti popularan,sasvim drugo kvaletan bend.Popularan si kada imas u jednom albumu,recimo -3-4,pa i 5 hitova,zna te citava zemlja,tu nema promasaja.E,kada to pomnozs sa 10tak albuma,a ostanes pri tom kvalitetu-onda si broj 1.Takav bend je "Bijelo Dugme",ali nazalost samo do Tife.
Kvalitetan si kad znas svirati,ali si tanak u hitovima,imas ih premalo.To je hendikep.Leb i Sol je bas takav primer.Oni su najkompaktniji,bili bi daleko uspesniji kada bi od samog pocetka stvarali pesme, uz instrumentalke.Parni Valjak izgleda odlicno na anplagtu,solidni muzicari.Corba samo u prva 3-4 albuma,posle toga-hod unazad.Azra?Ne znam cemu i ta popularnost,ali je ta dosla tek kada su Dugme i Corba malo posustali,t.j.dosao 'novi val",pa izgledaju 'gradskiji"kao.Tekstovi upitni,Dzoni egocentrik,sve stavlja na papir,i sto valja i sto ne valja.Ima naravno i jos nekoliko(Smak,Atomci i dr.ali ce ostati pri srcu samo svojim fanovima.Smak preteruje sa egzibiconizmom Tocka,a strada grupa. Ipak,Dugme je prvo otvorilo vrata Yu roka,i zasluzuje prvo mestu ,jer imaju sve ovo .Vidim pise se da su "seljacki bend..Termin "pastirski rok' se ne odnosi na stil te grupe,kao sto neki ovde misle,nego na ono blejanje ovaca i pesma slavuja kod njihovog najveceg hita ("Kad bi1 bio B.D.)Takav termin inace ne postoji,kantri bi bio najblizi,ali je o za Dugme suvise mekan stil da bi se tako nazvao.Oni su univerzalci ipak.

DT

pre 2 godine

Aerodrom? Smešno zaista.
A bilo je puno sjajnih bendova: Azra, Atomsko Sklonište, Riblja Čorba, Smak, Leb i Sol, Kerber, Generacija 5, Pekinška patka, EKV, Disciplina, Haustor, Buldožer, Korni grupa, Tajm, YU Grupa, Partibrejkersi, Rok Mašina, Drugi Način, Lačni Franc...

Danas mlađi slušaju MC Stojana, Jalu Brata, Bubu Korelija, Rastu, Vuka Moba i slične pojave. To je potpuno žalosno.

Kakogod

pre 2 godine

Iskreno razocaran sam u Srbiju, tocnije u ono u sta vam se glazba razvila. Ne razumim da ste s Ekv, Idola, Corbe, Dicipline, Partibrejkersa i mnogih drugih dosli do turbofolka i cajki. Desetljecima nisam cuja nista dobro od vas.
(Che, 23. oktobar 2021 09:24)

Nisi baš sasvim u pravu. Za vreme bivše države postojala je jedinstvena pop-rok scena pa su svi bili informisani o tome šta se dešava nezavisno od republike u kojoj su živeli, a nije bilo ni barijera na radio stanicama za "one druge". Razočaran si jer i ne znaš šta se snima u Srbiji, informacije nisu dostupne. Velikih bendova poput Čorbe, Azre, EKV, Valjka, Filma, Haustora, Partibrejkersa, Smaka, YU Grupe, Prljavog Kazališta... nema više ni kod nas, ni kod vas. Ali nije baš da se kod nas sve svelo na turbo folk. Ima tu bendova poput Neverne Bebe, Eva Braun, Negativ, S.A.R.S., Ničim izazvan, Block Out, E-Play, Oružjem protivu otmičara, Repetitor, Artan Lili, Kanda, Kodža i Nebojša, Kristali...

CATAPA

pre 2 godine

Ako bih po onome šta je najviše ulazilo u neke lične kompilacije (za automobil na primer) ispada da su to Azra i Atomsko sklonište, mada sebe nikada nisam smatrao obožavaocem jednih ili drugih. Bijelo dugme, Riblju čorbu, EKV, Šabane, Sinane i ostalu muziku za urbane seljačine bar u automobilu nisam morao da slušam. Radije takozvanu "ozbiljnu" koliko god bilo neumesno Štrausa, Mocarta ili Verdija zvati "ozbiljnima". Bah već jeste, i u jednom i u drugom smislu "ozbiljan". Sećam se da sam zbog Baha ugradio CD u automobil, tada skup kao požar. Bah me baš "ozbiljno" i koštao. Baše, Baše, baš si me puno koštao, fugu ti tvoju! Ona druga, ona "neozbiljna muzika" je mogla da se sluša i na ruskom tranzistoru, ništa ne gubiš. Ponekad mi se činilo da su na sličnoj aparaturi i snimali?

Nego, odlutah, jel da? Pa što me podsećate na eru jugozoika? Normalno da će da mi odluta misao na sasvim deseto. Elem, bilo je onda dobre muzike, i domaće i uvozne, ali je bila SKUPA! Danas za cenu onog gorepomenutog auto-radio-CD-a može da se kupi automobil... sa takvim i boljim plejerom. Da izvadiš, a automobil dođe "džabe". Ja već decenijama slušam iste stvari, istu muziku, iste izvođače, samo se mediji, plejeri (i automobili) menjaju. Valjda neće više ništa manje od mikro-SD kartica da uvedu, dosta mi je menjanja, a manje od mikro-SD nit više vidim, niti bih i noktom mogao da uhvatim.

autsajder

pre 2 godine

Zlatko Manojlović i grupa Gordi....
Robert Nemeček i Rok mašina....
Vlada Janković Džet i grupa Tunel
S vremena na vreme....
Partibrejkersi...
Yu grupa....
Smak....
Time...
Pro Arte...
Vatreni Poljubac....
Indexi...
Drugi način...
Azra...
Leb i sol...
I još puno kvalitetnog roka tih vremena

sasha

pre 2 godine

@Ende
A gde su nestali? Sad da se okupi Bijelo Dugme, opet bi pravili najvece koncerte.
A Bora i Bregovic su najveci plagijatori na ovim prostorima.

Grof Duku

pre 2 godine

Azra !
(Bursa

O,Boze...Azra?To je druga liga na pragu ytrece,ali realno.To i nije muzika,da se razumemo.To je plac.Plac,pracen sa nekim vrlo neinditifikovanim zvucima,dolaze odnekud,a ne znas sta je to...sve neharmonijski,bedno.A,tek dzonijevi testovi?Eeee..tu se trebas valjano pomuciti sta je "pisac" "hteo za rec"?Uglavnom pise tekstove poznate samo njemu i uzem njegovom krugu,rekao bih autobiografske tesktove.
I,to da slusam?Neka ,hvala lepa,muzika sluzi da te oraspolozi,da cujes dobar ritam,harmonicne pesme,dobar tekst,a ne da me dokrajci ako mi je dan bio los.Ako hocu teskt-ja posegnem po Balasa,po Arsena,ako hocu dobru muziku-onda zna se Leb i Sol,Dugme,rana Corba,Valjak,Atomce....Azru se klonim(o) !!!

Jogamen

pre 2 godine

Alo bre,u pitanju je "81.Nabrojali ste bendove koji nisu ni postojali tada a i nisu rnr.Pre komentarisan ja morate da se edukujete.

Narodnjaci imaju nobelovca, a rokeri?

pre 2 godine

"Pastirski rok" je stvorio nobelovac Dilan, kada je kantri preneo na eletricnu gitaru.Mnogi mu to nisu oprostili!

Gospod Bog

pre 2 godine

@dzoni

Po tebi ispada da su oni sprečeni da budu kreativni pa posle par dobrih albuma napravili su lose. A da te pitam-da treniras trcanje na 100m od svoje 16-e, jel bi sa 45 trčao 7 sekundi na 100m tom logikom?

Andy

pre 2 godine

Za mene su to:
1. EKV (Katarina II, Sarlo Akrobata)
2. Leb i Sol
3. Azra
4. Haustor
5. Idoli (Vlada Divljan)
6. Mizar
7. Block Out
8. Darkwood Dub
9. Laibach
10. Partibrejkersi
11. Disciplina Kicme
12. Lacni Franc
13. Let 3
14. Elektricni Orgazam
15. Luna
16. Anastasija
17. Obojeni program
18. Buldozer
... Tesko samo 10...

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Mogli ste napravit naslov u stilu informera: MEGA dominacija USTASA!!! (FOTO, VIDEO).
Realno, azra. Ekv tad nije postojao, ali su odmah do azre.
Ostali kako se dogovore.
Proslo je 40 godina dok si rekao kex. Proci ce jos toliko isto tako brzo a te pjesme ce ostati... imati ce status 'narodnih pjesama' i ucit ce se u skolama na satovima glazbenog. Ipak su to bile (glazbene) zlatne godine, periklova atena... to se tek sad vidi.
Ove bosanske turbo sabancine i retardi, njima nitko nece zapamtiti ime. Tjesi me ta spoznaja.

VUK

pre 2 godine

U to vreme u Beogradu ( SKC i Dadovo ) uveliko su svirali bendovi nosioci Novog talasa. El.Orgazam , Šarlo Akrobata ,Idoli , EKV, Partybrejkersi .... Nema ih na listi jer su istu sastavili ostareli experti rock muzike koji su bili uvereni da je muzika solo od pola sata na bilo kom instrumentu. Novi talas ih je ubrzo sve potopio. EKV koja dsnas ima kult reprezentativnog benda ovih prostora za sva vremena je najbolji dokaz .

Dekigrobar011

pre 2 godine

Danas je gotovo nezamislivo kako je dobra i kvalitetna bila muzička scena početkom 90-tih ((1980-1987) :
Disciplina kičme
Šarlo Akrobata
Partibrejkersi
Električni orgazam
Idoli
Pekinška patka
Prljavo kazalište
Film
Haustor
Pankrti
Kud Idijoti
Ekv
Uz sve već mega zvezde Bijelo dugme, Azra, Riblja čorba i new wave klinci koji praše samo tako..
Ni sam ne verujem kad se setim

Шумадинац 100%

pre 2 godine

Што се тиче најбољих, тешко се одлучити између Казалишта, Чорбе, Азре, Смака...
Бијело Дугме свакако јесте најуспешнији што се тиче популарности, плоча, концерата.. али је исто тако показао колики смо ИДИОТИ ЗА МУЗИКУ, ЗАПРВО... ШУНД КЛАСИЧАН

Kata

pre 2 godine

Zamislite clanak "najuspesniji bendovi 2021." kad za 50 godina budu pisali, a komentarisali danasnji klinci.
Recite sad jel fali nesto ikom s ove liste?

Nataša

pre 2 godine

Manje više su u komentarima svi pomenuti, dodala bih i grupu Valentino još. Ali u vreme kada je frontmen bio onaj čovek prelepog glasa, sad ne znam ime... Ali imao je u spotovima crnu rolku i poderane farke, lepotan onako. 😉 I ne znam da l' je neko pomenuo Denis & Denis. To bih samo dodala, ako nisu pomenuti.

Padjine969

pre 2 godine

Postojao je trio sa najvise prodatih nosaca zvuka.To su Dugme,Corba i Valjak.Za suptilnije ljubitelje rok muzike to su bili Rok masina,Smak i Atomsko skloniste.Moram staviti i Yu grupu.Bendovi sa autorskim pecatom Azra,Film i Leb i sol.Pomalo psihodelicni Drugi nacin i Aerodrom.Buntovnicko Prljavo kazaliste.Slovenacki Buldozer i Lacni Franc.Hevi metal bend Divlje jagode.Pank bendovi Pankrti i Pekinska patka.Bendova je bilo na sve strane.Stalno je neko nesto objavljivao.Pojavio se i "novi talas" a nakon njih i "sarajevski pop".

necu komentarisati, ali jbg

pre 2 godine

Poenta je da je clanak zavredeo 129 kom. do sada, ali jbg evo neke liste -ima tu i muzike i tekstova, ovo je bez reda, mislim rang liste: dzoni, milan, zoran i nebojsa, zemlja svetlosti od pop masine, bruno i serdjo, bora, da - dugme (sto neko rece do odredjene godine), pricamo o roku, ne o pop roku, popicima i tako to, da sad ne idemo na zabavnjake - ova lista nije zabavnjacka ... A tek da ne idem u bluz srpsku ili JU scenu i jbt ljudi i dalje traju: sirova koza, di luna, point blank, zona b, ima novih bendova naravno, sve je to prekaljeno i kvalitetno ... Ziveo Vox ;) i ostali - rokaj snimaj.

CATAPA

pre 2 godine

Nista od navedenog. Mira Kosovka, Vera Matovic, Cune, Tozovac, Haris Dz, Vesna Zmijanac, itd.
(Splavar, 22. oktobar 2021 22:24)
Ej, pa zaboravio si Slađanu Milošević, jedinu koja je iz tabora takozvanog "domaćeg roka" ostvarila nacionalnu penziju, bar... to što je ona pevala i stvarala, ona je i zvala rokom. Mogao je i Cune, ali se ili nije setio, ili mu niko ne bi verovao i da se dosetio.
Dakle? Je li Džoni dobio Nacionalnu Penziju? Je li to čak i Točak? Bora nacionale? Bajaga? Ni kobajagi. Ajde Brega što nije, on ima više para od penzijskog fonda, ali nije ni niko drugi, samo Slađana Rokerka.
Pa vi sad vidite ko je najuspešniji "roker" sa ovih prostora, a i šire. Ona jedina uredno svakog meseca dobija državnu tantijemu za svoje rok stvaralaštvo iz kog se (kvalitetom dakako) izdvaja klasik YU i SER rokenrola, kompozicija "Miki, Miki, veliki".

Svi ovi koje ste pobrojali su šalabajzeri i diletanti za Sladžanu. Nije štos šta pevaš, nego kome. Eno ga Džoni, kuka. Od njegove sirotinje, još ga i kradu. Tako mu i treba kad peva za sirotinju.

Da ne pominjem ko će... ajde dobro, možda je i pametnije da prećutim to što nisam hteo da pominjem. I ovako sam na ivici cenzure kad pominjem neke vedete srpske udbe, što pokojne i zasađene po aleji velikaša, što one koji će tek da budu. Zaista, bolje da ih ne pominjem, pa zato i neću.

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u kom je stvarao i bio primećen da li sa jednim ili više albuma nije važno ostala nam je više nego dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji Vlatko ili Točak i tome slično...Zaista je stvar ukusa a ukusi su različiti samo je pitanje koliko široko možemo gledati na muziku i gde je naša granica a dobre muzike ima to je neosporno

VAR. niče mi yaya - - (gol iz gol-auta u derbiju)

pre 2 godine

Takvih bendova i muzike nikad vise na zalost... neki su preziveli, mnogi prestali da postoje...

crko marsal

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Pušenje je. počelo da svira tek 1984.
(stoper4, 23. oktobar 2021 08:35)

Ne. '80. godine su osnovani i tada su odrzali prve koncerte. Naravno da su u mejnstrim smislu bili potpuni anonimusi bez ijedne objavljene pesme pa i ne mogu na ovu listu ali su zasvirali daleko pre '84.

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Pa ne moze sve u isti kos !
Od ovih 'malo' starijih ide Smak, Atomsko, Valjak pa onda svi ostali...
Od 'malo ' mladjih Orgazam, Disciplina, EKV ,Brejkersi, Kazaliste, Film pa svi ostali...
Bijelo Dugme je seljacki bend koji nikada nije imao postovanje onih sa sluhom za pravi rok, Idoli su new vawe tzv sminkeri, Corba zakljucno sa Mrtvom Prirodom za postovanje i pamcenje sve posle toga blagi uzas, Bajagu i slicni melos ni ne racunam u pravi rok , sve u svemu bilo je sta da se vidi i cuje a da se ne prelazi granica.

Mantis

pre 2 godine

Dok ovo pišem, cca 300 osoba je komentiralo
i dalo "svoju" listu i sve su različite,
što pokazuje koliko su ukusi u glazbi
protivni, pa ispada da objavljivanje bilo
kakve liste ~ nema smisla :-))

zoks

pre 2 godine

Za mene top 3 Ekv Azra i Smak

Prva polovina opusa Dugmeta (rok faza) i Riblje Corbe naravno plus
Atomci i Zabranjeno pusenje.

Partibrejkersi i Majke odlicni bendovi takodje.


Aerodrom ni u top 20.

Miki BL

pre 2 godine

Lista je njesra da ne moze biti vece.
I u ono vrijeme kao i sad je postojala gomila ufuranih i nabedjenih kriticara ili ti "poznavalaca" muzike koji sa istom nisu imali veze a bili su placeni od strane muzickih kuca ili cak nacionalno obojeni.

Komša

pre 2 godine

dzoni

Po tebi ispada da su oni sprečeni da budu kreativni pa posle par dobrih albuma napravili su lose. A da te pitam-da treniras trcanje na 100m od svoje 16-e, jel bi sa 45 trčao 7 sekundi na 100m tom logikom?
(Gospod Bog, 23. oktobar 2021

Niko nije zaboravio da svira/komponuje ,nikom nije sprečen da bude kreativan vec su neke grupe pre a neke kasnije (retke nikada) počele da prave kompromise zarad popularnosti,biznisa itd.

Recimo,nije bas najtačnije da su Dugmetovi prvi albumi samo čisti rokerski a da su kasnije počeli da koketiraju sa narodnjačkom publikom da bi "prosirili bazu".
Eto ,pesma "Da sam pekar" je iz neke 1977/8 godine i ne bih nas rekao da su njome "gadjali" na publiku koja je pre toga slusala Korni grupu ,Smak ili aktuelne rok/pop grupe.
Smak je isto imao Daire (kazu da je i Tocak tu stvar gledao kao komercijalu).

A imas i one koji su krenuli djonom ,beskopromisno pa pukli.
Džoni je rafalno izbacio brdo materijala,najcesce u duplim,trostrukim albumima ne tempirajuci kraj godine (da iskotisti trenutni bum u trenutku kada se proglasavao album godine).
Operisan od komercijale.
Brega bi to razvukao bar na 15 godina i ne bi izbacivao novi album dok ne naplati svaki akord ili notu od starog.
Tocak je isto vazio za operisanog od marketinga.
Te starije grupe su,svaka na svoj nacin reagovale i na Novi talas koji ih je poklopio vise nego narodnjaci.

Halo Bing

pre 2 godine

Brkovi i Mortal Kombat!!!
(TDK, 22. oktobar 2021 22:43
Nije isključeno da su im matorci te 81', partijali po Kulušiću i Skc-u.

Ziggy

pre 2 godine

Najbolji svih vremena u bivšoj Jugi:
1. KUD Idijoti
2. Pankrti
3. Azra
4. EKV
5. Atheist Rap
6. Disciplina Kičme
7. Buldožer
8. Idoli
9. Haustor
10.Zabranjeno pušenje

XP

pre 2 godine

Tvrdo srce i velike uši...

Šalim se. Za to vreme to je bila lista. Neki su očito prevideli podatak da je lista za 1981. godinu. Ja sam tad bio mali i voleo sam Čorbu i Srebrna krila.

Harold&Kumar

pre 2 godine

Paki, 22. oktobar 2021 19:57

Druže, iz komentara samo mogu da zaključim da si klinac i dan nemaš pojma kako je podizati decu. "Zabranicu im da slusaju trep". Pa deci nemoš' ništa zabraniti: ni telefon, ni crtaće, ni slatkiše... srećan si kad jednu pristojnu stvar urade, kad pokažu strast prema bilo čemu od toga praviš atrakciju, moliš ih da idu napolje da se igraju...
...U svakom slučaju ex yu rock kod mene i dalje ima negativnu konotaciju, to je bila zabava za široke mase, jedan nivo iznad narodne muzike i danas je zavrsila kao obavezan repertoar bendova na svadbama i u klubovima za matorce

Ivan

pre 2 godine

Nije stvar u tome koji vam se bend/orkestar najviše sviđa, vama subjektivno, nego koji je najuspešniji, a činienica je da su to :1.Bjelo dugme
2.Plavi orkestar
3.Južni vetar

Jotka

pre 2 godine

Azra, Haustor, Smak, EKV, Parni Valjak, Bajaga, Riblja Čorba, Bijelo Dugme, Zabranjeno pušenje i Film. Eto to su najveći. A bilo je još sjajnih grupa i albuma... zlatno doba muzike, kulture i života. Sad je sve bezoblični instant krš, ali to je globalni trend, mentalno opadanje...

Bosanac

pre 2 godine

Bilo kakva lista bez ubjedljivo najboljeg benda bivše Juge je smiješna. Number one is PARNI VALJAK, a ostatak liste... nema veze, ko god.

Dex

pre 2 godine

SMAK, jedini pravi rok bend. Ostali su rok kolko i Bajaga.
(Uroš, 23. oktobar 2021 08:11
Ne razumem sta to specijalno ima uvezi Smaka. To sto je neko dobar muzicar ne znaci da im je i muzika dobra,o tekstovima bolje da ne pricam.tekstovi su im toliko glupi da je to strasno. Bolje da su mumlali ( ustvari i imaju jedan takav album)

Snježana

pre 2 godine

"Siluete" "Yu"grupa, "Elipse","Zlatni decaci" itd.To je bio pravi rock and roll.80-tih godina muzika je bila grozna.Danas najgora.

Brain

pre 2 godine

Najuspesniji I najkvalitetniji Dve potpuno razlicite kategorije.
Prva se odnosi na izbor siroke narodne mase diskutabilnog ukusa I kriterijuma. Znaci, najprodavanije I najduze na top listama radio stanica. Tu Moze da se nadje Azra,Bajaga,Bijelo Dugme I ostali narodnjaci. Medjutim, najkvalitetniji nisu ni najprodavaniji niti najduze na top radio listama. Tu CE se naci Atomci,Vatreni Poljubac, prvi album Parnog Valjka, help rece Pankriti, I tako dalje. Ucitete svoju decu kriterijumima da ne zavrse na kulturnom I emocionalnom smetlistu ovog vremena.

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u kom je stvarao i bio primećen da li sa jednim ili više albuma nije važno ostala nam je više nego dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji Vlatko ili Točak i tome slično...Zaista je stvar ukusa a ukusi su različiti samo je pitanje koliko široko možemo gledati na muziku i gde je naša granica a dobre muzike ima to je neosporno

djedmedjed

pre 2 godine

Drugi dio

Ako bismo tražili kvalitetu svirke, zahtjevnost i virtuoznost, onda bi listu svih vremena ex-yu trebali predvoditi Smak, Leb i Sol, Time, EKV i Haustor, u kasnijem razdoblju čak i Divlje Jagode. Na početku 80-ih u tu grupu svakako spadaju i "Stijene". Ako idemo po popularnosti, onda je Dugme bez premca. No, ako bi radio neku svoju listu - da su kriteriji određena popularnost, broj snimljenih albuma, broj hitova te određena kvaliteta svirke - onda bi to bilo ovih 20: Dugme, Azra, Smak, Čorba, Film, EKV, Stijene, Indexi, Leb i Sol, Prljavci, Valjak, Korni Grupa, Haustor, Time, September, Kerber, Idoli, Divlje Jagode, Zabranjeno Pušenje, Aerodrom. Što se Aerodroma tiče, oni su poput "Zvijezda" i "Boe" ipak ostali lokalne ZG-legende s 2 jugoslavenski poznata albuma "Obične ljubavne pjesme" te "Dukat i pribadače". "24 sata dnevno" je jedna od najljepših yu-rock balada, a pjesmu "Fratello" su prepjevali i neki inozemni bandovi.

Rollo Tomasi

pre 2 godine

Najbolja grupa iz tog perioda je SMAK.Najbolje pesme iz tadašnje Jugoslavije su Blues u parku (Smak), Stari grad (Drugi način) i Lutka sa naslovne strane (Riblja čorba).

pojma vi nemate

pre 2 godine

AZRA, Z. Pusenje, Riblja Corba, Crvena Jabuka, Galija... Svi ostali su bili bez harizme... ili nisu bili rokeri... nego pop.

Gaginho

pre 2 godine

Rekli ste da glasamo, u komentarima ima mnogo sto, nametanja, isključivosti, naglašavam samo glasam: Leb i Sol, Septembar, Smak, Film, Time, Atomsko sklonište, Bijelo dugme....

Dragan

pre 2 godine

Riblja corba je bila jedini pravi rok bend na ovim prostorima. U tematskom, socijalnom i svakom drugom smislu. Bar u prvih 10-15 godina postojanja.
Ostalo su u najboljem slucaju bili bendovi koji su svirali ljubavne pesme sa malo cvrscim zvukom, tipa Kerber, Parni valjak.
Sve ovo drugo nema nikakve veze sa rokom.
Cobaski rok, eksperimentisanje, alternativa ili obican pop.
(koki, 23. oktobar 2021 08:45)

Ozbiljno ?
Divlje Jagode iz hard/heavy faze su ti čobani sa ljubavnim pesmama.
Čak i te 1981-e su imali fantastičan album Stakleni Hotel, koji bi u boljoj produkciji i čvršćim pevačem bio nedostižan.
Naredna tri da ne pominjem: Motori, Čarobnjaci i Vatra su nešto najbolje na polju čvrstog zvuka kod nas.
Za Riblju Čorbu se slažem, ali samo za prva dva albuma, posle su omekšali i ušli u komercijalu, a od petog albuma više nisu nizašta.
Smak je bio avangarda u svoje vreme i kome to ne valja, taj nije pri sebi.
Ovo ostalo je uglavnom bilo cinci linci, koketiranje sa narodnjacima i to stoji..

djedmedjed

pre 2 godine

Jotka, 23. oktobar 2021 01:04)

(umalo stativa, 23. oktobar 2021 01:30)

Pročitao sam sve komentare, ali mislim da su ova dva najbliža istini. Dugme je preokrenulo scenu preko noći i oni su jedini dokaz da je klasična rock- karijera moguća izvan engleskog govornog područja. Bilo je tu afera, droge, cenzure, simfonija, a postali su takva atrakcija da su mogli bogovski živjeti od muzike. Na snimanju u Londonu su čak i Rolling Stonesi dolazili gledati to "čudo". Da, od samog su početka kopirali i sve je to u drugoj polovici 80-ih pravom rockeru postalo nekvalitetno i neslušljivo, ali je činjenica da su bili prvi rockeri u punom smislu te da su spojem rocka sa balkanskim folk-elementima tu vrstu muzike prilagodili i približili širokoj masi. Te 1981. su vodeći bandovi bili Azra, Dugme, Čorba, Stijene i Film. Vrijeme onih prvih pionira je već bilo prošlo ; Time je muzički bio daleko jači od Dugmeta, ali su prekratko trajali, te svojim art-rockom nisu dotakli širu publiku.Slično kao i Smak, samo je Smak svirao blues-rock. Indexi su izdavali singlice ( jedini album "Modra Rijeka") i nikad se nisu riješili imidža festivalskog banda. Korni-grupa je poput Indexa previše koketirala sa zabavnom glazbom i 1981. već dugo nije postojala.

Rollo Tomasi

pre 2 godine

Najbolja grupa iz tog perioda je SMAK.Najbolje pesme iz tadašnje Jugoslavije su Blues u parku (Smak), Stari grad (Drugi način) i Lutka sa naslovne strane (Riblja čorba).

Mali Hijavata

pre 2 godine

Šarlo Akrobata, Haustor, Idoli, Film, Električni Orgazam, Azra.
(Top 6, 23. oktobar 2021 11:53)

Slažem se, samo bih umesto Orgazma i Filma ubacio Disciplinu i Buldožer. Rockandroll je emancipacija, a ovo su jedini takvi bendovi, ostali su ili kulovi ili slabo talentovani.

Bole

pre 2 godine

Jaooo...koliko svadje oko nasih nekadasnjih ocajnih bendova. U ovome uglavnom prednjace ljubitelji Azre i Haustora (a ne zna se koji je bend gori), zatim EKV-a itd..ljudi,to su bili ocajni bendovi, i danas su,poslusajte to jos jednom ali malo pazljivije,bez emotivnih vracanja u proslost,i videcete da je to neslusljivo po vise kriterijuma..postoji par grupa bivse SFRJ koje bi zasluzili paznju,a ostalo je ocaj..a to sto to mi ne zelimo da priznamo to je vec druga stvar. Da su te grupe vredele makar jedna od njih bi napravila neku veliku karijeru. Jedna. A koliko ja znam frontmeni tih grupa su mogli samo da peru sudove i voze taksi u tom svetu. Ne pominjite Bregovica. Pa on je prepevao narodne pesme,upakovao,jer samo to i zna i postao zanimljiv sa onim ocajnim bendom jos ocajnijim strancima koji nemaju pojma o muzici. Svaka cast. Tako da samo lagano, ukljucite radio nostalgiju,slusajte gomilu lose muzike,i zivite u jos ocajnijim drustvima i lozite se da je nekadasnji rnr u sfrj bio na svetskom nivou. Pozdrav.

Marija

pre 2 godine

Dzoni i opet samo Dzoni.Euforija. A sta bi vise, ovaj prostor ipak zeli tog genijalca Stulica. I on nece inat,ponos. Ipak nema petlju. Sud moze dobiti samo ako je ovde negde. Sve drugo je prazno obecanje i zavlacenje. Stulicu stisni petlju i pkkreni se. Pusti price. Doneo bi euforiju.

Vaske

pre 2 godine

moji omiljeni bendovi (nebitan redosled):

1. Bijelo dugme
2. Rani mraz
3. More
4. Ambasadori
5. Riblja čorba
6. Atomsko sklonište
7. Smak
8. Yu grupa
9. Parni valjak
10. Film
11. Prljavo kazalište
12. Divlje jagode (pre Alena)
13. Srebrna krila
14. Tajm

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u da li sa jednim ili više albuma ostala nam je iz toga dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji

Disciplina kicme, rani radovi

pre 2 godine

Tri najbolje pesme:1) Nebo 2) Krokodili dolaze (a Elektricni orgazam osrednji bend) 3) Dan republike (sazeto sve o SFRJ i danasnjim ostacima, nema razlike). A, najbolji bend...

Krki 1962

pre 2 godine

Baš ste nam bacili kosku.
Kao neko ko je odrastao u tom vremenu, u Beogradu, znači mator, mogu samo da kažem da je to bilo vreme u kome se mnogo sviralo i mnogo išlo na svirke.
U sećanju su mi, malo više od drugih, ostali koncerti Azre u SKC-u. Imali su sjajnu energiju, i odlične pesme. Da je još Džoni znao da svira... ali onda to ne bi bilo to.
Nismo obožavali Bijelo Dugme, jer se Bregović već tada iskazao kao povremeni prepisivač i delovalo je kao samo uzimanje love. Ali koncerti su im bili odlični.
Da bih Riblju Čorbu stavio na sam vrh, uvek mi je smetala isforsirana promuklost Bore Đorđevića. Ostalo je bilo dobro. Vidim da Smak figuriše u mnogim komentarima. Meni lično smetala su predugačka soliranja, i pevanje u kome nema šanse da razumeš reči ako nemaš napisan tekst, ali bilo je tu sjajnih pesama. Daire!

Che

pre 2 godine

Triba bit realan i reci da smo imali vrhunske bendove. Sad koji je najbolji nije ni bitno jer ukusi se razlikuju. No nismo imali samo kvalitetne bendove nego izvodace opcenito. Danas je to puno losije ali evo meni ka Hrvatu je drago da kod nas i dalje ima dobrih, novih izvodaca. Iskreno razocaran sam u Srbiju, tocnije u ono u sta vam se glazba razvila. Ne razumim da ste s Ekv, Idola, Corbe, Dicipline, Partibrejkersa i mnogih drugih dosli do turbofolka i cajki. Desetljecima nisam cuja nista dobro od vas. Ili u Bosni s Indexa, Pusenja pa i tog Dugmeta su spali na nekakvu bubicu i jale. Uzas!!!

Hepek

pre 2 godine

Ne znam da l je 81 ili malo pre a mozda i posle
Pankrti
Kud idijoti
Pekingska patka
Sarlo
Haustor
Elektricni
Bojler ( slovenacki bend )
Laibach ( znam da su kasnije krenuli ali sam morao da napisem )

Jovan

pre 2 godine

Po mom ukusu, No1 je Van Gogh, zatim EKV, Atomsko sklonište i Haustor. Naravno, pored pomenutih, postoje brojni, izvanredni bendovi kao: YU grupa, Kerber, Bajaga, Film, Prljavo kazalište, Riblja čorba....

Back in Black

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni
(Pera85, 23. oktobar 2021 08:44)
Pa vrlo jednostavno nisu ih nabrajali zato što to nije tema.Bendove koje si nabrojao su iz 90-tih.

Kata

pre 2 godine

Da vele, udarice gromovi i munje i sva muzika napravljena na prostoru bivse Juge ce izgoriti do pepela i pasti u vjecni zaborav, od koja dva benda biste spasili po dva albuma. E to su najuspjesniji bendovi.

Preslusala bih sa liste jos jednom Haustor za oprostaj, isplakala se nad Parti Brejkersima itd... a ponijela sto se ponijeti mora.

Ima li smisla ne spasiti prva dva od Bijelog Dugmeta i Corbe?!

deniro

pre 2 godine

Bože dragi,zar vi bukvalno nemate strpljenja da pročitate 5 rečenica!!??Naravno da niko pametan ne bi pravio listu najboljih YU bendova bez EKV,Leb i sol,Partibrejkersi.....ovo je samo podatak da je,u nekom trenutku te 1981. godine ovih 10 izvođača bilo najvše slušano na radiju,tv i slično.

Zigic

pre 2 godine

OPCA OPASNOST! Najbolji rock bend sa ovih prostora I uz Smakovce, sigurno najbolji muzicari na celu sa slavujem, Perom Galicem.. Mnogi ga, kod Nas u Srbiji, vise prepoznaju iz Divljih jagoda(onaj sto peva Mariju I Kap Po Kap)

kladzom do bola

pre 2 godine

81 , imao sam 8 godine i slusao sam uciteljicu , mamu i tatu i gledao Kockicu na tv-u ;) Prvu muzicku kasetu koju sam kupio , Ekv a drugu jvc ( tu sam snimao sve i svasta da radija )

Back in Black

pre 2 godine

Svaka cast svima ali realnost i cinjenica je da je Riblja Čorba najveci rock n roll bend na ovim prostorima.
Bend koji ima bezbroj vrhunskih pesama,antologijskih.

Nikola

pre 2 godine

ne mora ovim redom, ovo su mojih top 10. Smak, Bijelo Dugme, Riblja Corba, Atomsko skloniste, Yu grupa, Galija, Azra, EKV, Indexi, Kerber

Bluesteel

pre 2 godine

Cemu ove glupe liste,naj bend naj gitarista,naj pevac. Sta ima stalno nesto da se uporedjuje,pa kad se doda srpska mitomanija o Tocku,Yu rock sceni kao najjacoj posle Uk i USA covek moze samo da se smeje. Da zavrsimo,u muzici nema najbolji,najbrži itd ...Svidja mi se ili mi se ne svidja je pravi recnik

Sumilex

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni
(Pera8
Potpuno tacno. Zaguljenijih ljudi od starih rokera tesko da cete naci.Umesto da razmisljaju otvoreno( sto je i sustina rokenrola) cvrsto se drze vremena koje je davno proslo i koje nikog vise ne zanima. Pa neki od najboljih rok albuma su snimljeni zadnjih godina...recimo A Perfect Circle" eat the elephant",savršen album u korak sa vremenom kako i treba da bude. Prilagodjavanje je odlika pametnih,to vazi i za muziku. Kome treba jos jedan album ACDC..bukvalno nista novo nisu snimili. Dosadno,dosadno...koji mlad covek ce to da slusa?

jest

pre 2 godine

@Beobrad, "Smak!
Ispred svog vremena 20 godina." Bez obzira što ih volim i upravo vrtim na gramofonu oni su ipak zakasnili nekoliko godina.

Alex

pre 1 godinu

Block Out je najbolja juznoslovenska grupa koja se ikada predstavila .
Nisu bili extra produktivni ali tri od ukupno njihovih 4 albuma su apsolutna remek dela . " Godina Sirotinjske Zabave "- 1996.
" San Koji Srecan Sanjas Sam " -1998.
" Ako Imas S Kim i Gde " -2003 .

neko 011

pre 2 godine

A raja voli da se pali i zari.
RECENO je u naslovu - bendova. Bendova ima onog zanra i onog.
Rok, pop, pop rok, ove ostale da ne pominjem. Dajem zivot za Momcila i bam bam bam ...

Padjine969

pre 2 godine

Trio Dugme,Corba i Valjak.Tako se nekako kotiralo.Verovatno prema broju prodatih Lp-a.Oni su bili opstepopularni.Za suptilnije ljubitelje rok zvuka svakako Rok masina i Smak.Kvalitetnih bendova je bilo svugde.Buldozer,Lacni Franc i Paklena pomorandza iz Slovenije.Autorski jaki Film,Azra i Leb i sol.Pomalo ekscentricni Drugi nacin i Aerodrom.Atomsko skloniste kao domaci ZZ top.Divlje jagode kao predvodnici hevi metala.Na ovo sve novi talas i sarajevski pop.Buntovnicko Prljavo kazaliste.Pank bend Pekinska patka.Pojaviti se u ovakvoj "prodavnici" i striktno odluciti za par proizvoda nikako nije lako.

Maja Slavković

pre 2 godine

Za mene je najbolji rok bend crno vino i pesma ime ljubav na albumu propovjednik. Vođa benda Igor je pravi profesionalac u muzici a istovremeno i duhovan čovek, uzgred veoma pristojan i pristupačan drugima.

cassopi

pre 2 godine

Azra, Zabranjeno pusenje, Ekatarina velika
(Raka, 22. oktobar 2021 23:36)
Hvala vam na glasu.

Upravo tako. Samo bih izmenio redosled, Zabranjeno pusenje, EKV, Azra - ali to su subjektivne nijanse.

Moravac

pre 2 godine

1.Smak 2.Atomsko skloniste 3.Riblja corba 4. Leb i sol 5. Azra 6. Indexi 7. Rokeri s Moravu 8. Teska industrija 9. Time 10. Bijelo dugme

diplinž

pre 2 godine

@ Drugi način!!!
(Sead, 22. oktobar 2021 22:38)
Seade, ukrade mi pola komentara. Htjedoh da napišem - 400 komentara, a niko da spomene Drugi način i Bombaj štampu. Prvopomenuti su, ako ne najbolji, a onda među tri najbolja hr rok benda ikad. Bombaj Štampa, znam da nisu postojali 81. ali rasprava je svakako uveliko izašla van tog okvira. Imali su svega dva albuma, ali kakva!
Inače, u tekstu a i komentarima zamjeram jedno - priča je kao o roku, a onda pola toga nije rok. Npr, Haustor - čist rege. Gomila spomenutih su pop, sa možda jednom, dvije pjesme koje su izlet u rok. Mnogi spomenuše početke i neslavne završetku nekih... RČ i BD se nisu razvijali, već teško nazadovali. To ne umanjuje njihov vrhunski rad na početku. I na kraju, hvala komentatorima što nisu spomenuli divlje jagode (mada me čudi, i ali su solidnu popularnost i tad i sad) . Eto, ja ih spomenuh, ali samo da kažem da je to najprecjenjeniji bend ikad, sa gomilom komercijalnog ***nja. Teško da može i van gogh da im tu parira. I samo još nešto, ako je neko zainteresovan za strani rok - dokumentarac '7 ages of rock'.

Za mene je ipak Azra br. 1

pre 2 godine

Možete pričati koliko hoćete ali Bijelo Dugme je objektivno bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami, niti toliko publike imati na koncertima, ne samo u Yu. Ovi turbo folkeri iz SRB što kritikuju Dugme mogu da nastave da veličaju svoje , i da im pljunu pod prozor. Iz SRB sim Brejkersa, Balaševića i posle EKV, popularnost ostalih bendova je dosezala do Drine.

Dugmici su zakon

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami

EU Citizen

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))

mihajlo

pre 2 godine

Bio sam mali. Aerodrom ne bi bio ni na top 50 moje liste. Svakako Smak, Atomsko skloniste, Riblja Corba, Azra, Leb i Sol. Bosnu ne racunam jel tu rock nikad nije ni postajao.

Moki

pre 2 godine

"Dugme" nije rok, vec neki bljutavi pop za sve one koji nisu bili kul za pravi rok i koji nisu nikad bili urbani za zivota. Bilo je tu jos dobrih bendova osamdesetih, ali su dosli malo kasnije.

koki

pre 2 godine

Kakve su ovo liste.
Riblja corba je bila jedini pravi rok bend na ovim prostorima. U tematskom, socijalnom i svakom drugom smislu. Bar u prvih 10-15 godina postojanja.
Ostalo su u najboljem slucaju bili bendovi koji su svirali ljubavne pesme sa malo cvrscim zvukom, tipa Kerber, Parni valjak.
Sve ovo drugo nema nikakve veze sa rokom.
Cobaski rok, eksperimentisanje, alternativa ili obican pop.

Ende

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
.........
Druze bjelo dugme je napravila sluzba da zaludi mase. Cim je nestala drzava nestali su i oni. Koje crno bjelo dugme. Samo riblja corba i jos par bendova zasluzuju da se kaze da su top. Ostali su bili samo kopija onih sa zapada.

Splavar

pre 2 godine

Nista od navedenog. Mira Kosovka, Vera Matovic, Cune, Tozovac, Haris Dz, Vesna Zmijanac, itd. Dugacka lista bi bila. Lepe je muzike nekad bilo

duzzi

pre 2 godine

1. Ekatarina velika
2. Azra
3. Smak
4. Kanda kodža i nebojša
5. Block out
6. Majke
7. Idoli
8. Leb i sol
9. Mizar
10. Šarlo akrobata
11. Buldožer
12. Partibrejkersi
13. Disciplina kičme
14. Obojeni program
15. Darkwood dub
16. KUD Idijoti

Fica

pre 2 godine

Od svega ovde navedenog ja jedino Smak mogu slusati. Naglasavam da sam bas iz sveta rok muzike ali sam bas iz ovog razloga uvek slusao strane bendove.

Pera85

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni

CATAPA

pre 2 godine

Ako bih po onome šta je najviše ulazilo u neke lične kompilacije (za automobil na primer) ispada da su to Azra i Atomsko sklonište, mada sebe nikada nisam smatrao obožavaocem jednih ili drugih. Bijelo dugme, Riblju čorbu, EKV, Šabane, Sinane i ostalu muziku za urbane seljačine bar u automobilu nisam morao da slušam. Radije takozvanu "ozbiljnu" koliko god bilo neumesno Štrausa, Mocarta ili Verdija zvati "ozbiljnima". Bah već jeste, i u jednom i u drugom smislu "ozbiljan". Sećam se da sam zbog Baha ugradio CD u automobil, tada skup kao požar. Bah me baš "ozbiljno" i koštao. Baše, Baše, baš si me puno koštao, fugu ti tvoju! Ona druga, ona "neozbiljna muzika" je mogla da se sluša i na ruskom tranzistoru, ništa ne gubiš. Ponekad mi se činilo da su na sličnoj aparaturi i snimali?

Nego, odlutah, jel da? Pa što me podsećate na eru jugozoika? Normalno da će da mi odluta misao na sasvim deseto. Elem, bilo je onda dobre muzike, i domaće i uvozne, ali je bila SKUPA! Danas za cenu onog gorepomenutog auto-radio-CD-a može da se kupi automobil... sa takvim i boljim plejerom. Da izvadiš, a automobil dođe "džabe". Ja već decenijama slušam iste stvari, istu muziku, iste izvođače, samo se mediji, plejeri (i automobili) menjaju. Valjda neće više ništa manje od mikro-SD kartica da uvedu, dosta mi je menjanja, a manje od mikro-SD nit više vidim, niti bih i noktom mogao da uhvatim.

Пламен четништва

pre 2 godine

СМАК је једини бенд који је звучао светски. Једини са ових простора и више ниједан бенд неће моћи да стане на црту светским звездама. Виртуози у сваком смислу. А ови остали су "југословенски" и само у том оквиру су трајали и могли бити популарни.

Sukrija

pre 2 godine

Juzni Vetar
Slatki Greh
Rokeri sa Moravu
Nervozni Postar
Srebrena Krila
Novi Fosili
Magazin
Goci bend
Mara i derventske lole..Ako ce mo ozbiljno..ovo je analogija..sve ostalo su blede kopije rok bendova sa zapada..

kiki

pre 2 godine

"Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
(Dugmici su zakon, 22. oktobar 2021 19:54"
Zbog cega lazes u ime tog pastirskog benda sa proverljivim informacijama.

Ante

pre 2 godine

1. Atomsko Sklonište
2. Smak
3. Drugi Način
4. Bijelo Dugme
5. Divlje Jagode
6. YU Grupa
7. Josipa Lisac
8. Index
9. Leb i Sol
10. Parni Valjak

Nikola

pre 2 godine

Koja ja neznalica sastavljala ovu listu.?! Taj aerodrom ima u svojoj karijeru 2 pesme za koje neko cuo, tako je iko i 81. a i kasnije. A riblja corba je tada vec imala album sa hitovima lutka sa naslovne strane, ratujem sam, pravila, kako je lepo biti glup itd. Riblja corba je i tada bila broj jedan bend u jugoslaviji a to je ostala i posle. Kao i danas kada te drzave vise nema. Sa svim svojim hitovima broj jedan grupa na ovim prostorima.

sasha

pre 2 godine

@Ende
A gde su nestali? Sad da se okupi Bijelo Dugme, opet bi pravili najvece koncerte.
A Bora i Bregovic su najveci plagijatori na ovim prostorima.

Bole

pre 2 godine

Jaooo...koliko svadje oko nasih nekadasnjih ocajnih bendova. U ovome uglavnom prednjace ljubitelji Azre i Haustora (a ne zna se koji je bend gori), zatim EKV-a itd..ljudi,to su bili ocajni bendovi, i danas su,poslusajte to jos jednom ali malo pazljivije,bez emotivnih vracanja u proslost,i videcete da je to neslusljivo po vise kriterijuma..postoji par grupa bivse SFRJ koje bi zasluzili paznju,a ostalo je ocaj..a to sto to mi ne zelimo da priznamo to je vec druga stvar. Da su te grupe vredele makar jedna od njih bi napravila neku veliku karijeru. Jedna. A koliko ja znam frontmeni tih grupa su mogli samo da peru sudove i voze taksi u tom svetu. Ne pominjite Bregovica. Pa on je prepevao narodne pesme,upakovao,jer samo to i zna i postao zanimljiv sa onim ocajnim bendom jos ocajnijim strancima koji nemaju pojma o muzici. Svaka cast. Tako da samo lagano, ukljucite radio nostalgiju,slusajte gomilu lose muzike,i zivite u jos ocajnijim drustvima i lozite se da je nekadasnji rnr u sfrj bio na svetskom nivou. Pozdrav.

pojma vi nemate

pre 2 godine

AZRA, Z. Pusenje, Riblja Corba, Crvena Jabuka, Galija... Svi ostali su bili bez harizme... ili nisu bili rokeri... nego pop.

dzoni

pre 2 godine

Zanimljivo mnogo se polemise o Azri neosporno u to vreme jak bend, iskoristio kreativni ciklus Dzonija Stulica i napravio sjajnu pricu. Posle samo par godina i albuma kreativnost se umanjila a bend ugasio. Sada mozete misliti kakve bi nedodirljive legende bili, a i ovako su, Bora, Brega, Vlatko..,, da su stali.posle par najboljih i najplodonosnijih albuma. Pa njima bi do sada bilo podignuto nekoliko spomenika i nekoliko ustanova bi nosilo njihovo ime. Oni su nastavili da rade vrhunski Bora je cak napravio Andjela, pesmu veka, Brega svoj.orkestar, a Vlatko divnu muziku za filmove. Pravili su i odlicnu muziku mozda ne u tom broju kao na pocetku karijere ali svako veoma mnogo kvalitetnih pesama su uradili. Uostalom njihove pesme su u skolskim čitankama. Nije isto trajati par godina i par decenija, nije isto praviti pesme sa 20, 40, 60 godina. Ovi sto i sada rade su legende YU roka.

Vanja LFC

pre 2 godine

Ni pomena od EKV-a, Kazališta, Parnog Valjka...
Kazalište i Valjak i dan danas razvaljuju svirkama i prave relativno kvalitetnu muziku.

Delije Jug

pre 2 godine

Bijelo Dugme je bio najbolji i najuspesniji bend bivse nam drzave, svi ostali bendovi zajedno nisu mogli da prodaju ploca koliko oni sami
(Dugmici su zakon, 22. oktobar 2021 19:54)

Koliki si znalac pokazuje to što stavljaš "najbolji" i "najuspešniji" u istu rečenicu.

Harold&Kumar

pre 2 godine

Paki, 22. oktobar 2021 19:57

Druže, iz komentara samo mogu da zaključim da si klinac i dan nemaš pojma kako je podizati decu. "Zabranicu im da slusaju trep". Pa deci nemoš' ništa zabraniti: ni telefon, ni crtaće, ni slatkiše... srećan si kad jednu pristojnu stvar urade, kad pokažu strast prema bilo čemu od toga praviš atrakciju, moliš ih da idu napolje da se igraju...
...U svakom slučaju ex yu rock kod mene i dalje ima negativnu konotaciju, to je bila zabava za široke mase, jedan nivo iznad narodne muzike i danas je zavrsila kao obavezan repertoar bendova na svadbama i u klubovima za matorce

Guns N Roses

pre 2 godine

Bijelo Dugme nije rock? Sve ce to mila moja, sanjao sam nocas da te nema, Selma,dosao sam da ti kazem da odlazim,ne gledaj me tako,sta bi dao da si na mom mjestu, Lose vino,bitanga i princeza, ipak pozelim neko pismo,pristao sam bicu sve sto hoce, ne placi, lazes, da te bogdo ne volim,padaju zvijezde, te noci kad umrem, ruzica si bila,nakon svih ovih godina... sta je to ako nije rock? od hard rocka,progresivnog rocka na prvim albumima pa simfo rocka na cetvrtom albumu i pop rock baladama kasnije. ukusi se mozda razlikuju ali niko nema ni delic repertoara kao oni, pre njih rock muzika nije bila mainstream u Jugoslaviji a nakon njih to je postalo opste prihvaceno. oni su otvorili vrata svima ostalima, pre njih je bilo nekih rock bendova u pokusaju.

black_mirror

pre 2 godine

Većina nabrojanih su narodnjaci prerušeni u"rok" zvezde. Jedini pravi rnr ovde je Smak,a neizostavno je pomenuti EKV, Disciplinu kičme, orgazam i sl. Novi talas, to je rokenrol. I Smak. Ostalo je boranija.

Nataša

pre 2 godine

Manje više su u komentarima svi pomenuti, dodala bih i grupu Valentino još. Ali u vreme kada je frontmen bio onaj čovek prelepog glasa, sad ne znam ime... Ali imao je u spotovima crnu rolku i poderane farke, lepotan onako. 😉 I ne znam da l' je neko pomenuo Denis & Denis. To bih samo dodala, ako nisu pomenuti.

Paki

pre 2 godine

Ovi bendovi tada nisu bili najuspesniji samo u rok zanru, vec najbolji bendovi kad se gledaju svi zanrovi.

Danas da se uradi anketa, to bi bili Rasta, Bubo, Jalo, Volaz, Breskva...

A uporedite kvalitet muzike tada i sada, uporedite tekstove. Ljudi moji to je nebo i zemlja, bukvalno je ova danasnja muzika toliko prizemna, da ja koji sam sto se tice muzike liberalan(cenim i narodnu, i metal...), spreman da deci, kada ih budem imao, bukvalno zabranim da slusaju ovo smece sto se servira danas. Naravno, nadam se da cu im kroz vaspitanje od malih nogu, usaditi to sta znaci dobra i kvalitetna muzika.

Takodje, to sta mladi slusaju je i produkt obrazovanja dece, ranije su mladi bili mnogo obrazovaniji, da se danasnje prosecno dete koje slusa Rastu, rodilo u ona vremena, bilo bi mnogo pametnije, jer je sistem vrednosti bio takav.

Apel na mlade roditelje, obrazujte se, uvek radite na sebi, pa posle radite i na svojoj deci.

psi

pre 2 godine

Od svih nabrojanih - Riblja Corba. Pre 10tak godina bih imala drugacije misljenje, jer sam bila mnigo kul. Ali danas kad se osvrnem unazad, ipak Corba, a poslije njega Bijelo Dugme, oh kakav mejnstrim, su najbolji bendovi.

Aca G Najlepši

pre 2 godine

Mi koji smo imali sreću da odrastamo pocetkom ‘80-tih, znamo šta je tada predstavljao Džoni Štulic. Zasijao kao kometa nekoliko godina, izgoreo i nestao (ne računam naknadnu, manje više, solo karijeru nakon Filigranskih pločnika. Tako se to radi, rodjaci…

VUK

pre 2 godine

U to vreme u Beogradu ( SKC i Dadovo ) uveliko su svirali bendovi nosioci Novog talasa. El.Orgazam , Šarlo Akrobata ,Idoli , EKV, Partybrejkersi .... Nema ih na listi jer su istu sastavili ostareli experti rock muzike koji su bili uvereni da je muzika solo od pola sata na bilo kom instrumentu. Novi talas ih je ubrzo sve potopio. EKV koja dsnas ima kult reprezentativnog benda ovih prostora za sva vremena je najbolji dokaz .

x

pre 2 godine

To je bila lista u tom trenutku.Neku se tek pojavili, drugi bili na zalasku. Verovatno lista popularnosti te godine.

Ja bih od ovih da liste stavio Smak na mesto broj 1, Azru na mesto broj 2, Rok mašinu na 3. itd.

Ivan

pre 2 godine

Nije stvar u tome koji vam se bend/orkestar najviše sviđa, vama subjektivno, nego koji je najuspešniji, a činienica je da su to :1.Bjelo dugme
2.Plavi orkestar
3.Južni vetar

Milan K

pre 2 godine

Hteli to neki da priznaju ili ne, Bijelo Dugme je najveca rok grupa Jugoslavije. I po broju prodatih ploca i po najvecim koncertima a i po parama ako cemo iskreno. Ok, bilo je super grupa, Riblja Corba, EKV, Zabranjeno Pusenje, Azra, Leb i Sol itd ali zna se ko je najveci.

Micko1

pre 2 godine

1.Kerber
2.Smak
3.Bijelo Dugme
4.Riblja Corba
5.Ekv
6.Azra
7.Leb i sol
8.Indexi
9.Partibrejkersi
10.Divlje Jagode
11.Galija
12.Osvajaci
13.Bajaga i Instruktori
14.Parni Valjak
15.Atomsko Skloniste

Back in Black

pre 2 godine

Sve su to odlicni bendovi.Riblja Corba ima antologijske albume pa moj glas ide njima.Mnogima nisu više pri srcu zbog Bore koji je u poslednjih 15-tak godina bio sve samo ne roker.Ali da se ne lažemo Riblja Corba je bend koji ima najveci broj vrhunskih pesama koje zna cela Juga.To je bend koji bi mogao tri koncerta da održi i na svakom da bude drugi repertoar.I u svetu retko moze da se pronadje neki bend da ima toliko hitova.Kada kažem na hitove ne mislim na ono Rasta i MC Stojan hitove vec prave antologijske pesme koje nisu baš bile prihvacene u ono vreme od strane vlasti.Za mene licno je Riblja Corba najveci Rock n Roll bend u bivšoj jugi.Uvek imam oko 30 njihovih pesama na telefonu i kada se zapijemo redovno ih pustam.Album "Prica o ljubavi obicno ugnjavi"sam slušao jedno milion puta.A to je album o kojem se toliko ne prica za mene licno remek delo od prve do poslednje pesme.Ali kao što sam rekao mnogima je Riblja Corba pala u ocima zbog Bore pa se dižu neki drugi u nebesa kao recimo Štulic.Ali što se tice pesama Bora je doktor,njegovo tekstovi su remek dela.

Goran Dončić

pre 2 godine

Ubedljivo najuspešniji bend u Jugoslaviji je bilo Bjelo Dugme. Ostali veliki ovde pomenuti bendovi su bili tu negde podjednaki i smenjivali se s vremena na vreme.

Posmatrač

pre 2 godine

Dugme. Odrastao sam uz njihovu muziku - majka iz Bosne. Ne mislim da su najkvalitetniji domaći bend, ali daleko od toga da je to samo seljana koju kritičari prikazuju, pogotovo što istima ne smeta što su Yu grupa, Indeksi, Smak, Leb i sol itd takođe koristili etno elemente.

Svetolik Trpković Pufta

pre 2 godine

Kada bi uzeli u obzir period između 1970. i 1991. moj izbor je sledeći:

1. Riblja čorba,
2. EKV,
3. Azra,
4. Zabranjeno pušenje,
5. Atomsko sklonište,
6. Smak,
7. Haustor (nije rok ali je na listi),
8. Kerber,
9. Partibrejkers,
10. Time.

U obzir uzimam sve - tekstove, muziku, publiku, uticaj na sceni,...

Mijailović Zlatko

pre 2 godine

Neka jedna grupa od svih navedenih odsvira domaći zadatak.poštovanje svim grupama ali sve će biti jedino je SMAK NE PONOVLJIV.

Marex

pre 2 godine

Azru pominjete često. Ne znam ima li pesma koju ne znam, više od pola napamet. Samo o toj grupi mislim da se preraste sa nekih 30 godina i tu je kraj. Kad prođe ta faza odrastanja, čovek traži nešto drugo. Jedini koji nikada nije odrastao i ostao u mestu je Džoni Štulić.

Bosanac

pre 2 godine

Bilo kakva lista bez ubjedljivo najboljeg benda bivše Juge je smiješna. Number one is PARNI VALJAK, a ostatak liste... nema veze, ko god.

neutral fe

pre 2 godine

Većina nabrojanih su narodnjaci prerušeni u"rok" zvezde. Jedini pravi rnr ovde je Smak,a neizostavno je pomenuti EKV, Disciplinu kičme, orgazam i sl. Novi talas, to je rokenrol. I Smak. Ostalo je boranija.
(black_mirror, 23. oktobar 2021 07:59)

smak nije narodnjak? tražili su daire...

Ezop

pre 2 godine

Ovde vlada lokal patriotizam,pa se nabrajaju grupe koje to ni iz daleka ne zasluzuju.Jedno je biti popularan,sasvim drugo kvaletan bend.Popularan si kada imas u jednom albumu,recimo -3-4,pa i 5 hitova,zna te citava zemlja,tu nema promasaja.E,kada to pomnozs sa 10tak albuma,a ostanes pri tom kvalitetu-onda si broj 1.Takav bend je "Bijelo Dugme",ali nazalost samo do Tife.
Kvalitetan si kad znas svirati,ali si tanak u hitovima,imas ih premalo.To je hendikep.Leb i Sol je bas takav primer.Oni su najkompaktniji,bili bi daleko uspesniji kada bi od samog pocetka stvarali pesme, uz instrumentalke.Parni Valjak izgleda odlicno na anplagtu,solidni muzicari.Corba samo u prva 3-4 albuma,posle toga-hod unazad.Azra?Ne znam cemu i ta popularnost,ali je ta dosla tek kada su Dugme i Corba malo posustali,t.j.dosao 'novi val",pa izgledaju 'gradskiji"kao.Tekstovi upitni,Dzoni egocentrik,sve stavlja na papir,i sto valja i sto ne valja.Ima naravno i jos nekoliko(Smak,Atomci i dr.ali ce ostati pri srcu samo svojim fanovima.Smak preteruje sa egzibiconizmom Tocka,a strada grupa. Ipak,Dugme je prvo otvorilo vrata Yu roka,i zasluzuje prvo mestu ,jer imaju sve ovo .Vidim pise se da su "seljacki bend..Termin "pastirski rok' se ne odnosi na stil te grupe,kao sto neki ovde misle,nego na ono blejanje ovaca i pesma slavuja kod njihovog najveceg hita ("Kad bi1 bio B.D.)Takav termin inace ne postoji,kantri bi bio najblizi,ali je o za Dugme suvise mekan stil da bi se tako nazvao.Oni su univerzalci ipak.

Grof Duku

pre 2 godine

Azra !
(Bursa

O,Boze...Azra?To je druga liga na pragu ytrece,ali realno.To i nije muzika,da se razumemo.To je plac.Plac,pracen sa nekim vrlo neinditifikovanim zvucima,dolaze odnekud,a ne znas sta je to...sve neharmonijski,bedno.A,tek dzonijevi testovi?Eeee..tu se trebas valjano pomuciti sta je "pisac" "hteo za rec"?Uglavnom pise tekstove poznate samo njemu i uzem njegovom krugu,rekao bih autobiografske tesktove.
I,to da slusam?Neka ,hvala lepa,muzika sluzi da te oraspolozi,da cujes dobar ritam,harmonicne pesme,dobar tekst,a ne da me dokrajci ako mi je dan bio los.Ako hocu teskt-ja posegnem po Balasa,po Arsena,ako hocu dobru muziku-onda zna se Leb i Sol,Dugme,rana Corba,Valjak,Atomce....Azru se klonim(o) !!!

Kata

pre 2 godine

"najbolji su ovi što u ROK bendove svrstavaju bijelo dugme hehe
(moni, 22. oktobar 2021 20:04)'

A meni su najbolji ovi kojima je Bijelo Dugme pocelo sa Hajmo Cur'ce Hajmo Djecaci. Vrati se desatak godina unazad jos.

Krajišnik

pre 2 godine

Parni Valjak je pokazao kako stare ,sve su bolji.
Profesionalni ,sa sve boljim tonom, tekstovima .
Vidi se da ljudi vježbaju , za razliku od Riblje Corbe koja ni na sta ne liči,a i ne zvuči.

Aleksandar

pre 2 godine

Kad sam bio mladji prvo sam slusao bijelo dugme i riblju corbu. Kasnije Smak, Azra pa EKV, Haustor...
Sada sa ove vremenske distance Riblja čorba i bijelo dugme dodju mi kao limunada ?. I da, da ne zaboravim grupu Film koja je imala par fenomenalnih albuma. Album Sva čuda svijeta, ako se ne varam bio je najbolji album godine kada je izašao.

brainstorm

pre 2 godine

SMAK je tu muzički bio najjači ali nisu svirali komercijalnu muziku za široke narodne mase i zato ga staviše na 10-o a zapravo je prvo mesto,realno.

Драган

pre 2 godine

Атомско склониште, Рибља чорба, КУД Идијоти, Шарло акробата, Партибрејкерси, Бјесови, КБО, Ватрени пољубац, Дивље јагоде, Рамбо Амадеус.

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Pa ne moze sve u isti kos !
Od ovih 'malo' starijih ide Smak, Atomsko, Valjak pa onda svi ostali...
Od 'malo ' mladjih Orgazam, Disciplina, EKV ,Brejkersi, Kazaliste, Film pa svi ostali...
Bijelo Dugme je seljacki bend koji nikada nije imao postovanje onih sa sluhom za pravi rok, Idoli su new vawe tzv sminkeri, Corba zakljucno sa Mrtvom Prirodom za postovanje i pamcenje sve posle toga blagi uzas, Bajagu i slicni melos ni ne racunam u pravi rok , sve u svemu bilo je sta da se vidi i cuje a da se ne prelazi granica.

Boblija

pre 2 godine

Riblja Corba do albuma istina 1985-te...Meni licno najbolji jugoslovenski bend.Na prvih par albuma tesko da je mogla losa pesma da se nadje,Rajko Kojic fenomenalan na gitari,Bora fenomenalan sa tekstovima.Istina i pogledaj dom svoj andjele vrhunac benda.
Dodao bih smak,ekv i partibrejkerse

Dzodza

pre 2 godine

Ovde lepo piše za pismene najuspešnija grupa 1981. A najuspešnija grupa ikada je bila Bijelo Dugme, možemo samo da se lažemo da to nije istina, ukusi su različiti, ali realnost je nešto drugo. Hipodrom 2005 250.000 ljudi.

Jugosloven

pre 2 godine

Bila je to najbolja domaća muzika na svetu. U Jugoslaviji je tada bilo slobode kao nigde na svetu u smislu da su dvanaestogodišnjaci bili spremni da brane Jugoslaviju puškom jer su mogli i u lov i ribolov i u diskoteke i kockarnice da idu bez ikakvih papirnih dozvola.

sajber kurajber

pre 2 godine

đe su brejkersi,ko je sastavljao ovo? od ovih nabrojanih 1. smak 2. azra. 3 haustor 4. corba (i ako mi se bora zgadio, jedini covek koji je prso kad je prestao da pije)

stoper4

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Pušenje je. počelo da svira tek 1984.

Snježana

pre 2 godine

"Siluete" "Yu"grupa, "Elipse","Zlatni decaci" itd.To je bio pravi rock and roll.80-tih godina muzika je bila grozna.Danas najgora.

Koza

pre 2 godine

Ako nista drugo, ljudi se nisu mnogo promenili. Korni grupa i Time su vrhunac umetnosti u roku na ovim prostorima a niko ih ne bi stavio ni u prvih 50.

tHB

pre 2 godine

Boa. New wave grupa iz Zagreba, mislim da su izdali samo 1 album, možda 2.

Možda nisu najbolji, ali po meni sigurno najpotcenjeniji bend exYu rock scene 80ih. Kad čujem onu njihovu stvar “Slatke Čari”, jeza me podidje.

Boban

pre 2 godine

Ma kakav aerodrom … sa tri pesme sigurno nije bio najuspesniji. Toliko je bio uspesan da je Jurica Padjen svirao sa Azrom na koncertima.

Ako je bila neka Jugoslovenska grupa to je bila Azra.

U Sloveniji je najuspesniji bio Buldozder i Marko Brecelj !!!

U Hrvatskoj Parni Valjak i Josipa Lisac.

U Bosni Indeksi i Bijelo Dugme.

U Crnoj Gori Miladin Sobic

Makedonija i Leb i Sol, Vlatko bez konkurencije

Na kraju Srbija, SMAK, YU grupa, Riblja Corba, Djordje Balasevic, Galija …

Bilo je tu jos mnogo dobrih bendova poput Atomaca, Zabranjenog Pusenja, Kerber itd.

Mare-brat

pre 2 godine

Ovo svi znaju, samo mnogi ne zele da priznaju - najuspesniji ex-yu bend SVIH VREMENA je Bijelo Dugme. Mozete da pricate sta hocete, ali to je bend koji je bio za ex-yu ono sto su Bitlsi bili za ceo svet. Dakle, po svim parametrima, a ne da li vam se neka pesma svidi ili ne. Dugme je bilo simbol SFRJ u svakom smislu - citav pokret Dugmemanija je nastao prateci razvoj ovog benda, pitajte matorce kako su se oblacili u to vreme i zasto. Jedini bend koji je snimao tamo gde su snimali Bitlsi, "Jugotonove zlatne koke", najveci broj koncerata ikada, najvise prodatih ploca, Dugme se brs krajem sedamdesetih oblacili onako kako su izgledali Pepersi na vrhuncu karijere, polu-goli maltene. Bend sa najvecim brojem kontraverzi, jednostavno su uticali na svaku poru zivota u SFRJ, izmenjali sjajset postava, pevaca, demolirali par hotelskih soba, Tito ih izbacio kada su svirali samo sa njega, omoti albuma Dugmica su izazivali cunami, cenzura stihova, neprrdtano je o njima pisani u novinama. Nijedna kuca u SFRJ nije bila bar bez ijedne plice Dugmica. Dakle, mozete da ih mrzite ili volite, ali Dugme je najvece u svakom pogledu.Muzika je stvar ukusa, samo su ovo gore sve cinjenice, nijedan bend nije toliko uticao ne samo na muziku, vec modu, medije, politiku, svakodnevni zivot ljudi. I pored toga sto je Hipodrom 2005. bio fijasko zbog ozvucenja to je i dan-danas 2. koncert u svetu po posecenosti publike koja je platila karte, dakle ne racunaju se Open Air koncerti. Drugi u svetu svih vremena...

vladimir

pre 2 godine

Bijelo dugme je napravilo bum sa svojih nekoliko prvih albuma (čitaj Bebek) a Indeksi i Time su bili zaista fenomenalnih bendovi, samo manje komercijalni. EKV je posebna priča, kao i Azra koju nikad nisam posebno voleo ali sam uvek poštovao. Smak i Leb i sol odmah posle njih. Čorba je tu negde ali samo sa prvih par albuma. Parni valjak je vrhunac postigao kasnije ali su svetski bend. U svakom slučaju, blago nama koji smo odrastali u to vreme.

Jovan

pre 2 godine

Po mom ukusu, No1 je Van Gogh, zatim EKV, Atomsko sklonište i Haustor. Naravno, pored pomenutih, postoje brojni, izvanredni bendovi kao: YU grupa, Kerber, Bajaga, Film, Prljavo kazalište, Riblja čorba....

analogna trikotaža

pre 2 godine

. AZRA
2. R. Corba
Nemojte samo o B.dugmetu. Zaboravite B.dugme i sl
(Goca
E,Goco,sama si dala odgovor na pitanje o kvalitetu ili popularnosti jedne grupe.Bijelo Dugme,ako hoces vec,ima sve sto jedna grupa treba da ima da bi bila ultrapopularna,a to je pre svega mnogo hitova.Dugme ukupno ima oko 110 pesmi,pola njih su apsolutni hitovi,ne prodje ni jedna zurka ,ni jedna zabava a da nema njih na repertoaru i dan danas,iako su prestali svirati pre 30 godina.Nego ti fino lepo uzmi njihov prvi album pa ga preslusaj,uzmi odmah i drugi,i tako do kraja.Sta ces posle milsiti-to je vec ukus.Ali,evo sta cu ti reci ja,koji sam muzicar,lokalni,ali ipak muzicar.Brega se menjao,menjalo se I Dugme,naboljem.Nikad nisu ostali na jedno mesto,uvek razliciti,i to je vrlo tesko,ali neophodno.Kada je dosao"novi talas" -oni su opet bili najbolji.Brega je neunistiv.Uvek ima ideje,uvek napred.Dao je narodu ono sto su trazili.Ko je uspeo na otvorenom da donese 100 000 ,77`me?Ko je uspeo od Evropskih grupa da opet n aotvorenom napravi koncert za 250 000?Malo njih,vrlo vrlo malo.Postuj to.Imali smo bend za postovanje,evropski bend.PRvi ama bas u svemu,od pocetka do samog kraja,a kraj im se jos uvek ne nazire,iako ama bas uopste ne postujem ovo novo Dugme se trubama i orkestrom.

Flash

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Mislim ako takve gluposti pišeš onda su ljudi i u pravu što ti komentare ne objavljuju !!

mr

pre 2 godine

Групе које најдуеже раде и стварају су, Рибља Чорба, Бајага и Инструктори, ЈУ Група, Партибрејкерси. Колико знам Дугме, Азра, Атомци, и сви остали, су одавно престали са радом. Ако неко има нешто нек допуни.
Ови који раде и трају су по мени и највећи. Талентовани и популарни са деценијом, и са два албума, су ипак мислим мало даље од горе наведених.

Alas

pre 2 godine

Ma ne samo, pocetkom osamdesetih, već u istoriji YU roka najuspešniji bend.je Riblja čorba, U to vreme imali su najbolji "Pokvarena masta i prljave strasti" i najprodavaniji "Mrtva priroda" album. Imali su i ubedljivo najvise hitova i uz Bjelo dugme bili su ubedljivo najpopularniji, Ovim bendovima po popularnosti nikada niko nije prisao ni blizu. Mada godinu-dve kasnije Plavi orkestar je imao ogromnu popularnost pre svega kod tinejdzerki. Da podsetim da Riblja corba ima i pesmu veka u svim muzickim zanrovima "Pogledaj dom svoj andjele". Kakav Aerodrom pa oni su bili ispod prosecni. Pa Leb i sol je bio institucija za taj bend.kao i jos mnogi.

Žuga

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)

'alo majstore? 1981. Pušenje nije ni postojalo.

Pancevo je slusalo rok

pre 2 godine

Ako se misli konkretno na 81.godinu, onda Azra bez premca. Objavili su Suncanu stranu ulice i snimili zivi Ravno do dna u Kulusicu te godine.
Recimo da ste pitali za '82 glasao bih za Corbu zbog legendarne Buvlje pijace. Definitivno vrh karijere ovog benda, a od tada silazna linija. Da su tada prestali otisli bi u legendu. Iako je i posle toga bilo sjajnih pesama. Ali bilo je sve vise onih infantilnih banalnih.
A ako pitate za omiljeni uopste, mrtva trka izmedju Azre i Corbe. Bio bi greh opredeliti se.
Toliko.

Аца"Притисак!"

pre 2 godine

Јел неко од вас прочитао,да је листа из '81. ? Брејкерси и ЕКВ,су се појавили касније.

Sale

pre 2 godine

Kad je vec lista do 1981. godine, onda tu nema mesta za Aerodrom, Film, Idole i Haustor. Jesu postojali i imali po par hitova, ali njihovi najbolji albumi su dosli malkice kasnije. Rok Masina je dobar bend, ali svakako nije za prvih 10. Tu bi trebalo da budu Indexi, Time, YU Grupa, Generacija 5, Drugi Nacin, Korni grupa... Meni su licno najdraži : Azra, Smak, Atomci, Čorba i Parni Valjak.

Tata

pre 2 godine

Moja cerka svako vece djuska uz Michael Jacksona, Maroon 5 Ed Sheerana, Bruno Marsa, a provučemo Rolling stonse James Browna.

I ako je naucis da je ovaj trap i splavarsko semeće, seljacka muzika.

Moje dete ne zna ko su Rasta, Uraganke Coreli i ostala bagra
(Armada, 22. oktobar 2021 20:29)

Pa mogao si vala nešto bolje da nađeš od Maroon 5, Sheerana i Marsa!

Sva čast za ove koje provučete.

gerrad

pre 2 godine

Азра,Чорба,Склониште па сви остали,мада било је одличних бендова
Екс Ју музка је одлична,свако има свој омиљени бенд,индивидуална ствар

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Mogli ste napravit naslov u stilu informera: MEGA dominacija USTASA!!! (FOTO, VIDEO).
Realno, azra. Ekv tad nije postojao, ali su odmah do azre.
Ostali kako se dogovore.
Proslo je 40 godina dok si rekao kex. Proci ce jos toliko isto tako brzo a te pjesme ce ostati... imati ce status 'narodnih pjesama' i ucit ce se u skolama na satovima glazbenog. Ipak su to bile (glazbene) zlatne godine, periklova atena... to se tek sad vidi.
Ove bosanske turbo sabancine i retardi, njima nitko nece zapamtiti ime. Tjesi me ta spoznaja.

Шумадинац 100%

pre 2 godine

Што се тиче најбољих, тешко се одлучити између Казалишта, Чорбе, Азре, Смака...
Бијело Дугме свакако јесте најуспешнији што се тиче популарности, плоча, концерата.. али је исто тако показао колики смо ИДИОТИ ЗА МУЗИКУ, ЗАПРВО... ШУНД КЛАСИЧАН

autsajder

pre 2 godine

Zlatko Manojlović i grupa Gordi....
Robert Nemeček i Rok mašina....
Vlada Janković Džet i grupa Tunel
S vremena na vreme....
Partibrejkersi...
Yu grupa....
Smak....
Time...
Pro Arte...
Vatreni Poljubac....
Indexi...
Drugi način...
Azra...
Leb i sol...
I još puno kvalitetnog roka tih vremena

Andy

pre 2 godine

Za mene su to:
1. EKV (Katarina II, Sarlo Akrobata)
2. Leb i Sol
3. Azra
4. Haustor
5. Idoli (Vlada Divljan)
6. Mizar
7. Block Out
8. Darkwood Dub
9. Laibach
10. Partibrejkersi
11. Disciplina Kicme
12. Lacni Franc
13. Let 3
14. Elektricni Orgazam
15. Luna
16. Anastasija
17. Obojeni program
18. Buldozer
... Tesko samo 10...

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 2 godine

Šta znači najuspešniji? U čemu najuspešniji? Prodaja albuma, posete na koncertu? Šta god da je, teško da Aerodrom može da bude prvi

Bob Rock

pre 2 godine

Većina vas "vrhunskih" poznavalaca Ex Yu Rock-a ne razume ni šta je napisano u prvoj rečenici teksta. Lista je objavljena krajem 1981. godine. Vidim da mnogi spominju EKV i Partibrejkerse koji su osnovani '82. Pa eto odgovora kako to da ih nema na listi. Osim toga Bijelo dugme je tada sa Bebekom još podsećalo na rock bend. Najlakše je komentarisati, ali razumeti pročitano, to je za mnoge neka viša, teško dostižna dimenzija.

Južni susjed

pre 2 godine

Ako su samo rock bendovi u pitanju, ne umanjujući kvalitet nijednoj ali meni je u to vrijeme najomiljeniji bend uz Atomce i Film, bio Vatreni poljubac.

penzioner

pre 2 godine

Ajde lista ko lista.
Ali da se ni jedan komentator nije setio Korni grupe ili Laboratorije zvuka koji su Mocarti rocka za sve navedene.
Istina pojavljuju se Leb i sol,Točak..
ali baš retko

Pseudoharms

pre 2 godine

Ja sam nešto mlađi, pa sam sve ove bendove slušao sa vremenske distance. Za mene su Korni grupa i Smak bili, dva koplja iznad svih ostalih.

Disciplina kicme, rani radovi

pre 2 godine

Tri najbolje pesme:1) Nebo 2) Krokodili dolaze (a Elektricni orgazam osrednji bend) 3) Dan republike (sazeto sve o SFRJ i danasnjim ostacima, nema razlike). A, najbolji bend...

Ne cvikaj generacijo

pre 2 godine

,,Blago onom,ko mlad poludi,imao se rasta i roditi’’.- Pevao je Vladika Njegos.Naravno,netacan prepev. Oni koji su bili mladi 80ih u SFRJ,i voleli muziku,bili su u pravo vreme,na pravom mestu.Neko zna,nekog ne zanima,zasto je to bilo tako,ali uzivali su i oni koji su voleli narodnjake,i oni s druge strane.Kako god,neka poetika je preplavila celu bivsu YU.,,Svi pevaju,svi pevaju...Pevao je i Bajaga,opcinjen tim fenomenom.,,Zabavna muzika’’,je posebna enigma,jer u tom periodu su se na sceni,nasli rok polu-penzioneri,folk-rokeri i sferi novog talasa,praceni slobodnim umetnicima svih muzickih zanrova,koji su legendarnim pesmama i stihovima ostavljali tragove u buducnosti,po kojima mnogi hode,i hodace jos dugo.Oni koji su vakcinisani,,YUrokom80’’,bezbedno su preziveli 90e,i nastavili zivot dozivotno imuni na kic i zlo.
Ta vakcina vise ne postoji.Ali postoje lekoviti tretmani,za koje nisu potrebni ni recepti ni novci,koji su dostupni na ,,Y T’’.Od Vardara pa do Triglava,iz sela i gradova, svakodnevno su pojavljivali novi talentovani muzicari,i ostavljali svoj trag u jednom vremenu,za koje ce se ispostaviti,(bas kao i sto je bibliskom pronicljivoscu,najavljeno u mnogim pesmama tog perioda,recimo,,Balkanska korida-Stjene) da je bogata zetva,pred susu koja ce unistiti bostan.Usled takvog izobilja,tesko je napraviti izbor od 10 izvodjaca.Moju vektorsku vakcinu cine,1 pesma i 1 grupa:1.Senke su drugacije-Idoli, 2.AZRA.

nekotoodgorevidisve

pre 2 godine

Srbija: Čorba, EKV, Smak,Partibrejkersi
Hrvatska: Azra, Atomci, Parni valjak, Prljavo kazalište, Film
Bosna: Indexi, Dugme
Makedonija: Leb i sol

Kalevra

pre 2 godine

Nekad se slušali : Bijelo dugme,Smak, Azra,EKV ,Drugi način pa Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabath, Judas Prieest, Pink Floyd, Uriah Heep....itd....danas milioni retarda ispranog mozga slušaju Cecu,Severinu,Karleušu,Acu Lukasa,Rastu i Beogradske repere...biti Beogradski reper je kao da u Bronxu ili Harlemu vidite Afroamerikanca da svira guske ili partiju.... Ljudi koji razmišljaju svojom glavom i imaju svoje stavove,nisu dio kolektivnog Krfa ispranog mozga slušaju rock,blus,jazz....ostali su budale....🤘🤘🤘

Lav Lazo

pre 2 godine

Po sviđanju, redosled nebitan: Smak, Drugi način, Time, Korni grupa, Parni valjak, Divlje jagode, YU grupa, Atomsko sklonište, Riblja čorba, Bijelo dugme, Generacija 5, Osvajači, Crna udovica, Indexi, Opća opasnost, Kerber, Prljavo kazalište, Azra, Leb i sol, EKV, Van Gog...

jest

pre 2 godine

@Komsa, @Mika dodao bih i September. Uglavnom krajem 60ih (Korni grupa, Indexi) i 70ih (Time, Buldozeri, voleli ili ne Bijelo dugme, September, Leb I Sol, Atomsko sklonište, Pop masina, Smak) je najbolji period YU rocka. Kraj 70ih i početak 80ih Azra, Idoli, Sarlo, Paraf, KUD Idijoti, Pankrti, Lacni Franz...
Kultura je odraz stanja društva!

Ziggy

pre 2 godine

Najbolji svih vremena u bivšoj Jugi:
1. KUD Idijoti
2. Pankrti
3. Azra
4. EKV
5. Atheist Rap
6. Disciplina Kičme
7. Buldožer
8. Idoli
9. Haustor
10.Zabranjeno pušenje

Miki BL

pre 2 godine

Lista je njesra da ne moze biti vece.
I u ono vrijeme kao i sad je postojala gomila ufuranih i nabedjenih kriticara ili ti "poznavalaca" muzike koji sa istom nisu imali veze a bili su placeni od strane muzickih kuca ili cak nacionalno obojeni.

Konstatacija

pre 2 godine

Kakav crni aerodrom na prvom mestu,nema teorije.U to vreme su najpopularniji bili Srebrna Krila i Novi Fosili,kao i Riblja Corba i Azra,koju ja nikad nisam nesto voleo.Film je zasluzeno pri vrhu,kao i Bijelo Dugme,verovatno i Atomsko Skloniste i Prljavo Kazaliste.Nesto kasnije su harale sarajevske grupe Zabranjeno pusenje,Hari Mata Hari,Crvena Jabuka,Valentino,yatim Bajaga i Instruktori,Galija...e,sad,u naslovu pise najpopularniji bendovi ali treba razdvojiti rok grupe i pop grupe i ko je sta voleo slusati.

Rollo Tomasi

pre 2 godine

Najbolja grupa iz tog perioda je SMAK.Najbolje pesme iz tadašnje Jugoslavije su Blues u parku (Smak), Stari grad (Drugi način) i Lutka sa naslovne strane (Riblja čorba).

long live and David Coverdale

pre 2 godine

Atomsko skloniste po mom misljenju ubedljivo najbolji bend.Muzika fenomenalna a tekstovi vanvremenski.Jednom u zivotu!!!

veljko

pre 2 godine

Riblja Corba i Azra, uzimajuci sve u obzir , bez premca. Malo ispod njih Haustor, Idoli, Kerber, Smak. A posle njih , hronoloski, sredinom 80-ih jedan, jedini i neponovljivi EKV.

Nikola Jovanovic

pre 2 godine

Azra definitivno za mene. Imao sam ploce. Cini mi se da tad nisam bio svesan koliko je to bilo dobro, nisam dovoljno cenio, mislio sam da ce uvek biti takve muzike.
Dugme je bilo popularno, ali ne znam otkud u ovoj grupi, a u njoj nema npr. YU grupe.

zoks

pre 2 godine

Za mene top 3 Ekv Azra i Smak

Prva polovina opusa Dugmeta (rok faza) i Riblje Corbe naravno plus
Atomci i Zabranjeno pusenje.

Partibrejkersi i Majke odlicni bendovi takodje.


Aerodrom ni u top 20.

Rollo Tomasi

pre 2 godine

Najbolja grupa iz tog perioda je SMAK.Najbolje pesme iz tadašnje Jugoslavije su Blues u parku (Smak), Stari grad (Drugi način) i Lutka sa naslovne strane (Riblja čorba).

Brain

pre 2 godine

Najuspesniji I najkvalitetniji Dve potpuno razlicite kategorije.
Prva se odnosi na izbor siroke narodne mase diskutabilnog ukusa I kriterijuma. Znaci, najprodavanije I najduze na top listama radio stanica. Tu Moze da se nadje Azra,Bajaga,Bijelo Dugme I ostali narodnjaci. Medjutim, najkvalitetniji nisu ni najprodavaniji niti najduze na top radio listama. Tu CE se naci Atomci,Vatreni Poljubac, prvi album Parnog Valjka, help rece Pankriti, I tako dalje. Ucitete svoju decu kriterijumima da ne zavrse na kulturnom I emocionalnom smetlistu ovog vremena.

Mali Hijavata

pre 2 godine

Šarlo Akrobata, Haustor, Idoli, Film, Električni Orgazam, Azra.
(Top 6, 23. oktobar 2021 11:53)

Slažem se, samo bih umesto Orgazma i Filma ubacio Disciplinu i Buldožer. Rockandroll je emancipacija, a ovo su jedini takvi bendovi, ostali su ili kulovi ili slabo talentovani.

Armada

pre 2 godine

A uporedite kvalitet muzike tada i sada, uporedite tekstove. Ljudi moji to je nebo i zemlja, bukvalno je ova danasnja muzika toliko prizemna, da ja koji sam sto se tice muzike liberalan(cenim i narodnu, i metal...), spreman da deci, kada ih budem imao, bukvalno zabranim da slusaju ovo smece sto se servira danas. Naravno, nadam se da cu im kroz vaspitanje od malih nogu, usaditi to sta znaci dobra i kvalitetna muzika.

Moći ćeš ne brini, ako se u kuci ne slusaju ti kanali.
Moja cerka svako vece djuska uz Michael Jacksona, Maroon 5 Ed Sheerana, Bruno Marsa, a provučemo Rolling stonse James Browna.

I ako je naucis da je ovaj trap i splavarsko semeće, seljacka muzika.

Moje dete ne zna ko su Rasta, Uraganke Coreli i ostala bagra

Srednju zelenu razdelnu uličnu traku krasiće hiljade sadnica ukrasnog šiblja i perena, stabala japanske trešnje i ruja

pre 2 godine

To je bila lista u tom trenutku.Neki se tek pojavili, drugi bili na zalasku. Verovatno lista popularnosti te godine. (...)
(x, 22. oktobar 2021 19:38)

Lepo razmišljanje. Lično, Leb i Sol bez premca.

Džigi

pre 2 godine

Alo ljudi, da li čitate naslov? Najuspešnija grupa, a ne najbolja. Bijelo dugme za nas je bilo isti što su Bitlsi za svet. Ne može se negirati da su stalno punili stadione. Ne obožavam sada ni jedne ni druge. Kvalitet, to su Leb I sol, Smak, Azra...

Mika

pre 2 godine

Komentatori manje-više pogodili, osim ovih koji su otišli ispred 1981. Buldožer se premalo pominje, oni su dobri i značajni (još više značajni nego dobri - zbog tekstova kojima ni danas nema pandama).
Iz Slovenije se 1981 pojavio i Lačni Franc, ne kažem da je u prvih pet za listu 1981 nego da pomenem, bitan bend.
Veličinama poput Time, Teške Industrije ili YU grupe je 1981 već prilično izbledela slava, zaslužena sedamdesetih.
Jedino se Areodroma ne seća niko. Dobro, ni Pilota kad smo kod avionskih imena.

Srđan

pre 2 godine

Ovde se, očigledno, radi o listi za tu, 1981, godinu. Sa vremenske distance, neke stvari, ipak, izgledaju drugačije. Za tu godinu najbolji rock albumi, samim tim i grupe, su Azra (Sunčana strana ulice) i Riblja Čorba (Pokvarena mašta i prljave strasti). Idoli sa Mini LP, može treće mesto... Mada je najbolji album godine Paket aranžman, ali je to kompilacijska ploča. Dugme i Smak te godine nisu imali albume (Zašto ne volim sneg je, zapravo, solo album R.M. Točka), Leb i Sol su omanuli sa "Beskonačno", Film sa "Live in Kulušić"... tanko je to za tu konkurenciju (mada je solidan album).

Millennium

pre 2 godine

Azra i Smak, bar što se mene tiče. Točak najbolji gitarista sa ovih prostora ikada. Mada sad bih menjao kompletan šund i kič današljice za makar jedan bend sa ove liste.

Zigic

pre 2 godine

OPCA OPASNOST! Najbolji rock bend sa ovih prostora I uz Smakovce, sigurno najbolji muzicari na celu sa slavujem, Perom Galicem.. Mnogi ga, kod Nas u Srbiji, vise prepoznaju iz Divljih jagoda(onaj sto peva Mariju I Kap Po Kap)

Hepek

pre 2 godine

Ne znam da l je 81 ili malo pre a mozda i posle
Pankrti
Kud idijoti
Pekingska patka
Sarlo
Haustor
Elektricni
Bojler ( slovenacki bend )
Laibach ( znam da su kasnije krenuli ali sam morao da napisem )

Gaginho

pre 2 godine

Rekli ste da glasamo, u komentarima ima mnogo sto, nametanja, isključivosti, naglašavam samo glasam: Leb i Sol, Septembar, Smak, Film, Time, Atomsko sklonište, Bijelo dugme....

Pepe

pre 2 godine

Ako gledana iz ugla popularnosti dugme je bila naj popularnija grupa gledao hajdučku česmu to je nej veći koncert,sve ostalo je stvar ukusa za mene Točak i Džoni od naših dama svakako Slađana i Viktorija u svakom slučaju svi su Apostoli za ovo današnje turbo smeće.

Komša

pre 2 godine

Ako se misli konkretno na 81.godinu, onda Azra bez premca. Objavili su Suncanu stranu ulice i snimili zivi Ravno do dna u Kulusicu te godine.
Recimo da ste pitali za '82 glasao bih za Corbu zbog legendarne Buvlje pijace. Definitivno vrh karijere ovog benda, a od tada silazna linija. Da su tada prestali otisli bi u legendu. Iako je i posle toga bilo sjajnih pesama. Ali bilo je sve vise onih infantilnih banalnih.
A ako pitate za omiljeni uopste, mrtva trka izmedju Azre i Corbe. Bio bi greh opredeliti se.
Toliko.
(Pancevo je slusalo rok, 

U pravu si za Borine ispade.Mislim da je to od Mrtve prirode počelo sa onim "zaljubim se 5-6 puta..." a onda se sve česce to desavalo.
Ali ja sam nekako stekao utisak da im je najjači zvuk bio na albumu Istina.

Azra je druga priča.Nema faula tu.Čak i one "kratke crtice" Dzonijeve tipa "Nedelja po podne" bas volim da čujem.Slusam ploču (bilo koju do Krivog srastanja) od pocetka do kraja. Na jutjubu mi je brze nekad ali Petar Petrovic ispremestao sve - nije to to.


Pisemo iz glave,redosledi su izmesani u nasim secanjima i često pojavu neke grupe vezujemo i za nas prvi susret s njom pa su nam stari albumi ostali vezani za kasniji period (pogotovo ako smo bili klinci pa slusali naknadno).

Moj omiljeni čorbin album je pokvarena mašta.

Mislim da su Azra i Čorba u to vreme imali po dva albuma tek.

cassopi

pre 2 godine

Azra, Zabranjeno pusenje, Ekatarina velika
(Raka, 22. oktobar 2021 23:36)
Hvala vam na glasu.

Upravo tako. Samo bih izmenio redosled, Zabranjeno pusenje, EKV, Azra - ali to su subjektivne nijanse.

Jotka

pre 2 godine

Azra, Haustor, Smak, EKV, Parni Valjak, Bajaga, Riblja Čorba, Bijelo Dugme, Zabranjeno pušenje i Film. Eto to su najveći. A bilo je još sjajnih grupa i albuma... zlatno doba muzike, kulture i života. Sad je sve bezoblični instant krš, ali to je globalni trend, mentalno opadanje...

umalo stativa

pre 2 godine

Ali Bijelo Dugme i rok hahaha. Oni su ljudi preteca Granda i te "kulture". Njih u isti kos sa npr Azrom, ne ide.
(precka
Da ti cika iz sestdeset i neke nesto kaze.Pre Bijelog Dugmeta smo imali samo bieli list,blanko,nista,ta muzika nije licila bas na nista.Poneki slager,muzika bez cvrstine,bez gitara bez bubnjeva,bez jakog ritma,ma,kazem ti...skoro pa sva festivalska muzika.E,kad su oni dosli...dobili smo Evropski bend preko noci.Pune sale,stadione,parkovi,izletnicka mesta(Hajducka cesma),zavidili nam ostale komunisticke drzave,Poljaci prednjacili,,ceo istocni blok,Rusi su dosli u Gorki park u cifri od koje se pamet u glavi(preko pola miliona),koncert je morao biti otkazan ,bilo je i zrtvi.Nismo znali sta smo imali.A,imali smo jedan vrlo vrlo uspesan bend,evropski vodjen i menadziran,Brega je bio bar jedno 7-8 god ispred svih ostalih ovde.Svirali su iz pocetka rok end rol,pa hard rok,onda bluz i obavezno balade,najlepse balade.Njihova popularnost je bila na nivou Partizana i zvezde zajedno.Kartu nisi mogao kupiti ni na tri dana pre koncert.Svaki treci Jugosloven je imao 1978me bar po jednju njihovu plocu,dakle preko 7 miliona prodatih kaseta ili ploca tada.Tek kada su poceli svirati i simfo rok-zauvek otisli u legende,jer niko nije mogao ni iz daleka da im se priblizi.Pesma "Sve ce to o mila moja"je remek delo ,kao sto je i "Kvin'ova "Bohemijska rapsodija' za nas.To,sto neko pise "pastirski'-pa to mu dodje country music za nas.I ti pises o Azri???pola njih ih ne razumeju.

krešo zg

pre 2 godine

Kako Aerodrom - ne znam njihovu niti jednu jedinu pjesmu. Da se ne'ko ne zafrkava?
Onda su već postojali KUD Idijoti, ali nisu još imali nosača zvuka.
A Pankrti? -Oni su valjda bili nepoželjni?

Miha

pre 2 godine

Najvise komentara ubedljivo uvek imaju vesti na temu:

1. Jugoslavija, Tito i sve vezano za tu propalu drzavu.
2. Da li je Tesla Srbin ili Hrvat.
3. Pornografija, seks, masturbacija, musko-zenski odnosi i slicno.
4. Otici iz zemlje ili ostati.
5. Novak Djokovic.
6. Sport - ostalo.
7. Sport.
8. Sport.
9. Sport
10. Sport.

Smuleco

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Ok za sve što si naveo, ali Smak, ništa?!

нс бој

pre 2 godine

Људи листа је везана за 1981. годину,читајте,није за сва времена.Те године ко је имао најбољи албум,био је најактуелнији,свакако једна од најкреативнијих година.

CATAPA

pre 2 godine

Nista od navedenog. Mira Kosovka, Vera Matovic, Cune, Tozovac, Haris Dz, Vesna Zmijanac, itd.
(Splavar, 22. oktobar 2021 22:24)
Ej, pa zaboravio si Slađanu Milošević, jedinu koja je iz tabora takozvanog "domaćeg roka" ostvarila nacionalnu penziju, bar... to što je ona pevala i stvarala, ona je i zvala rokom. Mogao je i Cune, ali se ili nije setio, ili mu niko ne bi verovao i da se dosetio.
Dakle? Je li Džoni dobio Nacionalnu Penziju? Je li to čak i Točak? Bora nacionale? Bajaga? Ni kobajagi. Ajde Brega što nije, on ima više para od penzijskog fonda, ali nije ni niko drugi, samo Slađana Rokerka.
Pa vi sad vidite ko je najuspešniji "roker" sa ovih prostora, a i šire. Ona jedina uredno svakog meseca dobija državnu tantijemu za svoje rok stvaralaštvo iz kog se (kvalitetom dakako) izdvaja klasik YU i SER rokenrola, kompozicija "Miki, Miki, veliki".

Svi ovi koje ste pobrojali su šalabajzeri i diletanti za Sladžanu. Nije štos šta pevaš, nego kome. Eno ga Džoni, kuka. Od njegove sirotinje, još ga i kradu. Tako mu i treba kad peva za sirotinju.

Da ne pominjem ko će... ajde dobro, možda je i pametnije da prećutim to što nisam hteo da pominjem. I ovako sam na ivici cenzure kad pominjem neke vedete srpske udbe, što pokojne i zasađene po aleji velikaša, što one koji će tek da budu. Zaista, bolje da ih ne pominjem, pa zato i neću.

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

(imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) )
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)






:)))))
idolatrija i naklonost ka starijim muškarcima, uz loš ukus i funkcionalnu nepismenost - suštinska su obeležja tvoje ličnost...

crko marsal

pre 2 godine

Zabranjeno pusenje, pa deset praznih mjesta pa onda ostali.
(dzaba mi komentar kada ga b92 ne objavi, 22. oktobar 2021 19:35)
Pušenje je. počelo da svira tek 1984.
(stoper4, 23. oktobar 2021 08:35)

Ne. '80. godine su osnovani i tada su odrzali prve koncerte. Naravno da su u mejnstrim smislu bili potpuni anonimusi bez ijedne objavljene pesme pa i ne mogu na ovu listu ali su zasvirali daleko pre '84.

Maja Slavković

pre 2 godine

Za mene je najbolji rok bend crno vino i pesma ime ljubav na albumu propovjednik. Vođa benda Igor je pravi profesionalac u muzici a istovremeno i duhovan čovek, uzgred veoma pristojan i pristupačan drugima.

La la iz Banata

pre 2 godine

Pa ne moze sve u isti kos !
Od ovih 'malo' starijih ide Smak, Atomsko, Valjak pa onda svi ostali...
Od 'malo ' mladjih Orgazam, Disciplina, EKV ,Brejkersi, Kazaliste, Film pa svi ostali...
Bijelo Dugme je seljacki bend koji nikada nije imao postovanje onih sa sluhom za pravi rok, Idoli su new vawe tzv sminkeri, Corba zakljucno sa Mrtvom Prirodom za postovanje i pamcenje sve posle toga blagi uzas, Bajagu i slicni melos ni ne racunam u pravi rok , sve u svemu bilo je sta da se vidi i cuje a da se ne prelazi granica.
(Djordje Stanojevic, 23. oktobar 2021 13:40)

Uglavnom se slažem uz par ispravki. B. Dugme prvi album, Kad bih bio bijelo dugme, nema mnogo veze sa pastirskim (seljačkim) rokom koji su svirali kasnije. Tu su svirali pravi hard rok, imali dosta sirov zvuk, skidali Cepelin, Parpl... Klavijature i gitara su odlični. Ali posle toga... užas i očaj. Osim toga, zaboravio si Azru, koja je ostavila veliki trag na ovim prostorima, Haustor, ali ok, oni su bili new wave, kao i Idoli, ali to su bili i EKV, Orgazam Film i donekle Kazalište koje ti ubroja gore. Uostalom, nisu ni bitne te podele i klasifikacije. Bitno je da je bilo MNOGO kvalitetne muzike i masa kreativnih ljudi, što, bojim se, više nije slučaj.

Hronicar

pre 2 godine

Najuspesniji, najpopularniji, najslusaniji, bendovi koji su imali najvise publike na koncertima itd tih godina su Riblja corba i Bijelo dugme cak.je i postojao rivalitet medju fanovima dal si za corbu ili dugme. Ostali mnogo dobri ali u senci ova dva benda.

Marija

pre 2 godine

Dzoni i opet samo Dzoni.Euforija. A sta bi vise, ovaj prostor ipak zeli tog genijalca Stulica. I on nece inat,ponos. Ipak nema petlju. Sud moze dobiti samo ako je ovde negde. Sve drugo je prazno obecanje i zavlacenje. Stulicu stisni petlju i pkkreni se. Pusti price. Doneo bi euforiju.

Dekigrobar011

pre 2 godine

Danas je gotovo nezamislivo kako je dobra i kvalitetna bila muzička scena početkom 90-tih ((1980-1987) :
Disciplina kičme
Šarlo Akrobata
Partibrejkersi
Električni orgazam
Idoli
Pekinška patka
Prljavo kazalište
Film
Haustor
Pankrti
Kud Idijoti
Ekv
Uz sve već mega zvezde Bijelo dugme, Azra, Riblja čorba i new wave klinci koji praše samo tako..
Ni sam ne verujem kad se setim

Gospod Bog

pre 2 godine

Komentari su dokaz da je 50% komentatota funkcionalno nepismeno jer nije u stanju da pročita tekst sa razumevanjem i razdvoji ključne reči od neključnih, a ključno je da je u pitanju lista za 1981. godinu.

Che

pre 2 godine

Triba bit realan i reci da smo imali vrhunske bendove. Sad koji je najbolji nije ni bitno jer ukusi se razlikuju. No nismo imali samo kvalitetne bendove nego izvodace opcenito. Danas je to puno losije ali evo meni ka Hrvatu je drago da kod nas i dalje ima dobrih, novih izvodaca. Iskreno razocaran sam u Srbiju, tocnije u ono u sta vam se glazba razvila. Ne razumim da ste s Ekv, Idola, Corbe, Dicipline, Partibrejkersa i mnogih drugih dosli do turbofolka i cajki. Desetljecima nisam cuja nista dobro od vas. Ili u Bosni s Indexa, Pusenja pa i tog Dugmeta su spali na nekakvu bubicu i jale. Uzas!!!

Komša

pre 2 godine

dzoni

Po tebi ispada da su oni sprečeni da budu kreativni pa posle par dobrih albuma napravili su lose. A da te pitam-da treniras trcanje na 100m od svoje 16-e, jel bi sa 45 trčao 7 sekundi na 100m tom logikom?
(Gospod Bog, 23. oktobar 2021

Niko nije zaboravio da svira/komponuje ,nikom nije sprečen da bude kreativan vec su neke grupe pre a neke kasnije (retke nikada) počele da prave kompromise zarad popularnosti,biznisa itd.

Recimo,nije bas najtačnije da su Dugmetovi prvi albumi samo čisti rokerski a da su kasnije počeli da koketiraju sa narodnjačkom publikom da bi "prosirili bazu".
Eto ,pesma "Da sam pekar" je iz neke 1977/8 godine i ne bih nas rekao da su njome "gadjali" na publiku koja je pre toga slusala Korni grupu ,Smak ili aktuelne rok/pop grupe.
Smak je isto imao Daire (kazu da je i Tocak tu stvar gledao kao komercijalu).

A imas i one koji su krenuli djonom ,beskopromisno pa pukli.
Džoni je rafalno izbacio brdo materijala,najcesce u duplim,trostrukim albumima ne tempirajuci kraj godine (da iskotisti trenutni bum u trenutku kada se proglasavao album godine).
Operisan od komercijale.
Brega bi to razvukao bar na 15 godina i ne bi izbacivao novi album dok ne naplati svaki akord ili notu od starog.
Tocak je isto vazio za operisanog od marketinga.
Te starije grupe su,svaka na svoj nacin reagovale i na Novi talas koji ih je poklopio vise nego narodnjaci.

Narodnjaci imaju nobelovca, a rokeri?

pre 2 godine

"Pastirski rok" je stvorio nobelovac Dilan, kada je kantri preneo na eletricnu gitaru.Mnogi mu to nisu oprostili!

necu komentarisati, ali jbg

pre 2 godine

Poenta je da je clanak zavredeo 129 kom. do sada, ali jbg evo neke liste -ima tu i muzike i tekstova, ovo je bez reda, mislim rang liste: dzoni, milan, zoran i nebojsa, zemlja svetlosti od pop masine, bruno i serdjo, bora, da - dugme (sto neko rece do odredjene godine), pricamo o roku, ne o pop roku, popicima i tako to, da sad ne idemo na zabavnjake - ova lista nije zabavnjacka ... A tek da ne idem u bluz srpsku ili JU scenu i jbt ljudi i dalje traju: sirova koza, di luna, point blank, zona b, ima novih bendova naravno, sve je to prekaljeno i kvalitetno ... Ziveo Vox ;) i ostali - rokaj snimaj.

Komša

pre 2 godine

To je verovatno nrka anketa pa su ljudi "bodovali" i popularne grupe u tom trrnutku kao najuspešnije iako iza sebe nisu imale bas mnogo staža.

Ono sto je sigurno da je trajalo neko vreme pre te 1981. su Atomci (ona trilogija sa tekstovima Boska Obradovica) Smak ,Dugme ,Vlatko...Onda polako "dolaze" Čorba i Azra ,za njima Buldožer...tu vec Novi talas polako postaje dominantniji u odnosu na stare grupe (bar sto se tice medija).

Onako po secanju...

Smak svakako.
Atomci i Azra pa ostali

neko 011

pre 2 godine

A raja voli da se pali i zari.
RECENO je u naslovu - bendova. Bendova ima onog zanra i onog.
Rok, pop, pop rok, ove ostale da ne pominjem. Dajem zivot za Momcila i bam bam bam ...

Simeon

pre 2 godine

Najuspešniji, ili najbolji. Uspešno je bilo BJELO DUGME, na primer. Ipak, SMAK je za mene bio izuzetan bend. Svakako i LEB I SOL. RIBLJA ČORBA bi mogla da se povede i pod jedno i pod drugo određenje# ali posle albuma "Mrtva priroda"# to više nije bilo tako dobro. AZRA je kratko trajala, ali je antologija. Autorski, pre svega.

Gospod Bog

pre 2 godine

@dzoni

Po tebi ispada da su oni sprečeni da budu kreativni pa posle par dobrih albuma napravili su lose. A da te pitam-da treniras trcanje na 100m od svoje 16-e, jel bi sa 45 trčao 7 sekundi na 100m tom logikom?

Sumilex

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni
(Pera8
Potpuno tacno. Zaguljenijih ljudi od starih rokera tesko da cete naci.Umesto da razmisljaju otvoreno( sto je i sustina rokenrola) cvrsto se drze vremena koje je davno proslo i koje nikog vise ne zanima. Pa neki od najboljih rok albuma su snimljeni zadnjih godina...recimo A Perfect Circle" eat the elephant",savršen album u korak sa vremenom kako i treba da bude. Prilagodjavanje je odlika pametnih,to vazi i za muziku. Kome treba jos jedan album ACDC..bukvalno nista novo nisu snimili. Dosadno,dosadno...koji mlad covek ce to da slusa?

Padjine969

pre 2 godine

Postojao je trio sa najvise prodatih nosaca zvuka.To su Dugme,Corba i Valjak.Za suptilnije ljubitelje rok muzike to su bili Rok masina,Smak i Atomsko skloniste.Moram staviti i Yu grupu.Bendovi sa autorskim pecatom Azra,Film i Leb i sol.Pomalo psihodelicni Drugi nacin i Aerodrom.Buntovnicko Prljavo kazaliste.Slovenacki Buldozer i Lacni Franc.Hevi metal bend Divlje jagode.Pank bendovi Pankrti i Pekinska patka.Bendova je bilo na sve strane.Stalno je neko nesto objavljivao.Pojavio se i "novi talas" a nakon njih i "sarajevski pop".

jest

pre 2 godine

@Beobrad, "Smak!
Ispred svog vremena 20 godina." Bez obzira što ih volim i upravo vrtim na gramofonu oni su ipak zakasnili nekoliko godina.

Alex

pre 1 godinu

Block Out je najbolja juznoslovenska grupa koja se ikada predstavila .
Nisu bili extra produktivni ali tri od ukupno njihovih 4 albuma su apsolutna remek dela . " Godina Sirotinjske Zabave "- 1996.
" San Koji Srecan Sanjas Sam " -1998.
" Ako Imas S Kim i Gde " -2003 .

NoName

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa, bendova od kojih svaki može da polaže pravo i bude u ozbiljnoj konkurenciji za najveću pojavu YU roka? I po kom kriterijumu je pravljen, ima i ultrakvalitetnih bendova, kao što su Haustor ili Azra, ali i folk-rok treša poput Bijelog dugmeta, mega-selera koji su prodavali polumilionske tiraže u ono vreme poput spomenutog Dugmeta i Riblje čorbe, i odličnih bendova poput Smaka ili Rok mašine, koji, međutim, nikad nisu postigli neku značajnu prodaju. I na prvom mestu Aerodrom koji je uz Idole zaista možda jedan od najboljih YU pop bendova ikad (imao sam prilike da upoznam desetak godina starijeg Pađena kao klinac, tada je bio jako kul tip :) ) ali svakako ne može da se meri sa Azrom ili Haustorom po kreativnosti i ozbiljnosti, a ni s Dugmetom i Čorbom po prodaji. Šta reći o takvoj listi, osim papazjanija? :))
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Druže, reč je o 1981. godini. Kakav EKV? Drugo, Riblja čorba je tih godina bila VRHUNSKI rok bend.

Redar

pre 2 godine

Svi bendovi pocetkom osamdesetih su bili klupski bendovi jer su uglavnom nastupali po klubovima, raznim domovima omladine i kulture po neki put u nekoj hali. Jedina dva benda koja su svirala u velikm prostorima i mogla da okupe i 20.000 ljudi su Riblja corba i Bjelo dugme.

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u da li sa jednim ili više albuma ostala nam je iz toga dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u kom je stvarao i bio primećen da li sa jednim ili više albuma nije važno ostala nam je više nego dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji Vlatko ili Točak i tome slično...Zaista je stvar ukusa a ukusi su različiti samo je pitanje koliko široko možemo gledati na muziku i gde je naša granica a dobre muzike ima to je neosporno

Saša

pre 2 godine

Nezahvalno je na taj način govoriti o muzici!!!
Ko je najbolji...svako je dao svoj doprinos i na svoj način obeležio period u kom je stvarao i bio primećen da li sa jednim ili više albuma nije važno ostala nam je više nego dobra muzika a mi pred kraj 2021 raspravljamo ko je bolji Vlatko ili Točak i tome slično...Zaista je stvar ukusa a ukusi su različiti samo je pitanje koliko široko možemo gledati na muziku i gde je naša granica a dobre muzike ima to je neosporno

Moravac

pre 2 godine

1.Smak 2.Atomsko skloniste 3.Riblja corba 4. Leb i sol 5. Azra 6. Indexi 7. Rokeri s Moravu 8. Teska industrija 9. Time 10. Bijelo dugme

Back in Black

pre 2 godine

Svaka cast svima ali realnost i cinjenica je da je Riblja Čorba najveci rock n roll bend na ovim prostorima.
Bend koji ima bezbroj vrhunskih pesama,antologijskih.

diplinž

pre 2 godine

@ Drugi način!!!
(Sead, 22. oktobar 2021 22:38)
Seade, ukrade mi pola komentara. Htjedoh da napišem - 400 komentara, a niko da spomene Drugi način i Bombaj štampu. Prvopomenuti su, ako ne najbolji, a onda među tri najbolja hr rok benda ikad. Bombaj Štampa, znam da nisu postojali 81. ali rasprava je svakako uveliko izašla van tog okvira. Imali su svega dva albuma, ali kakva!
Inače, u tekstu a i komentarima zamjeram jedno - priča je kao o roku, a onda pola toga nije rok. Npr, Haustor - čist rege. Gomila spomenutih su pop, sa možda jednom, dvije pjesme koje su izlet u rok. Mnogi spomenuše početke i neslavne završetku nekih... RČ i BD se nisu razvijali, već teško nazadovali. To ne umanjuje njihov vrhunski rad na početku. I na kraju, hvala komentatorima što nisu spomenuli divlje jagode (mada me čudi, i ali su solidnu popularnost i tad i sad) . Eto, ja ih spomenuh, ali samo da kažem da je to najprecjenjeniji bend ikad, sa gomilom komercijalnog ***nja. Teško da može i van gogh da im tu parira. I samo još nešto, ako je neko zainteresovan za strani rok - dokumentarac '7 ages of rock'.

Filip

pre 2 godine

@pera85 Svi bendovi (osim Obojenog programa) koje si nabrojao su bili aktivni ili osnovani tek posle 1990... Tako da ne znam kako bi ih ljudi uvrstili u muziku '80.ih... Prvo ti prouči muziku iz '80., a lako ćemo se vratiti i do '90ih ili u 2000-te, ako treba...

Fekalikus Serbikus

pre 2 godine

U nekadašnjoj SFRJ, bilo je izuzetnih grupa, koje su pravile odličnu muziku i izuzetne pesme...
Indexi, Bijelo Dugme, Parni Valjak, Leb i Sol, Smak, Crvena Jabuka, YU Grupa, Novi Fosili, Riblja Čorba, i još mnogi drugi.
Sve je to stvar ličnih afiniteta i osećaja, da se razlikuje "dobro" od "lošeg", i da se izdvoji kvalitet iznad šunda...
Ne može se reći ni za ove koje sam nabrojao, da su baš uvek imali "proizvod" na nivou svog renomea.

DT

pre 2 godine

Aerodrom? Smešno zaista.
A bilo je puno sjajnih bendova: Azra, Atomsko Sklonište, Riblja Čorba, Smak, Leb i Sol, Kerber, Generacija 5, Pekinška patka, EKV, Disciplina, Haustor, Buldožer, Korni grupa, Tajm, YU Grupa, Partibrejkersi, Rok Mašina, Drugi Način, Lačni Franc...

Danas mlađi slušaju MC Stojana, Jalu Brata, Bubu Korelija, Rastu, Vuka Moba i slične pojave. To je potpuno žalosno.

Vaske

pre 2 godine

moji omiljeni bendovi (nebitan redosled):

1. Bijelo dugme
2. Rani mraz
3. More
4. Ambasadori
5. Riblja čorba
6. Atomsko sklonište
7. Smak
8. Yu grupa
9. Parni valjak
10. Film
11. Prljavo kazalište
12. Divlje jagode (pre Alena)
13. Srebrna krila
14. Tajm

srkis

pre 2 godine

"Leba i Sol,live in New York
(Munem ti blavora, 22. oktobar 2021 22:29)"

Slabo čitaš članak - ovo je lista za 1981-u, a taj album je iz 1991-e. Inače, sjajan album!

Halo Bing

pre 2 godine

Brkovi i Mortal Kombat!!!
(TDK, 22. oktobar 2021 22:43
Nije isključeno da su im matorci te 81', partijali po Kulušiću i Skc-u.

Nije ljubomora konji moji kasno je sad selma

pre 2 godine

Onaj ko tvrdi da Bijelo Dugme nije rok, nije poslusao prva tri albuma, da ne katem da blage veze nema. Sta je bend poslije svirao je vec druga prica, ali ta prva tri albuma su sjajna.

XP

pre 2 godine

Tvrdo srce i velike uši...

Šalim se. Za to vreme to je bila lista. Neki su očito prevideli podatak da je lista za 1981. godinu. Ja sam tad bio mali i voleo sam Čorbu i Srebrna krila.

Drax

pre 2 godine

Kakav je sad tres na sceni neke Raste i Bube i Vojaz i Breskvica teski narodnjaci i Grandovci.Ovo izgleda kao propast jedne
civilizacije...

Bumerang

pre 2 godine

Zbrka medju komentarima.Mada je i vest doprinela tome.Odnosno pitanje u naslovu ne odgovara onome sto pise u tekstu.Mada vidim da su neki shvatili i pravilno odgovorili.Ne radi se o najboljim svih vremena.Ali ne radi se ni o najboljim do 1981 kako su neki shvatili.Radi se o ranglisti bendova samo za stvaralastvo u 1981.E zato je Aerodrom prvi.Tad su objavili Stavi pravu stvar na pravo mjesto.I verovatno su im ta pesma i album koji je izdat 1981 doneli tu laskavu titulu po misljenju rok kriticara.Trebalo je postaviti pitanje "Koji je vas omiljeni domaci pop-rok album iz 1981?".Tako bi se razvila mnogo zanimljivija diskusija.I ne bi bilo ovih promasenih komentara sa Partibrejkersima,Kerberom,Zabranjenim pusenjem,Plavim orkestrom,itd.

Krki 1962

pre 2 godine

Baš ste nam bacili kosku.
Kao neko ko je odrastao u tom vremenu, u Beogradu, znači mator, mogu samo da kažem da je to bilo vreme u kome se mnogo sviralo i mnogo išlo na svirke.
U sećanju su mi, malo više od drugih, ostali koncerti Azre u SKC-u. Imali su sjajnu energiju, i odlične pesme. Da je još Džoni znao da svira... ali onda to ne bi bilo to.
Nismo obožavali Bijelo Dugme, jer se Bregović već tada iskazao kao povremeni prepisivač i delovalo je kao samo uzimanje love. Ali koncerti su im bili odlični.
Da bih Riblju Čorbu stavio na sam vrh, uvek mi je smetala isforsirana promuklost Bore Đorđevića. Ostalo je bilo dobro. Vidim da Smak figuriše u mnogim komentarima. Meni lično smetala su predugačka soliranja, i pevanje u kome nema šanse da razumeš reči ako nemaš napisan tekst, ali bilo je tu sjajnih pesama. Daire!

Nikola

pre 2 godine

ne mora ovim redom, ovo su mojih top 10. Smak, Bijelo Dugme, Riblja Corba, Atomsko skloniste, Yu grupa, Galija, Azra, EKV, Indexi, Kerber

Bluesteel

pre 2 godine

Cemu ove glupe liste,naj bend naj gitarista,naj pevac. Sta ima stalno nesto da se uporedjuje,pa kad se doda srpska mitomanija o Tocku,Yu rock sceni kao najjacoj posle Uk i USA covek moze samo da se smeje. Da zavrsimo,u muzici nema najbolji,najbrži itd ...Svidja mi se ili mi se ne svidja je pravi recnik

Kata

pre 2 godine

Zamislite clanak "najuspesniji bendovi 2021." kad za 50 godina budu pisali, a komentarisali danasnji klinci.
Recite sad jel fali nesto ikom s ove liste?

Jogamen

pre 2 godine

Alo bre,u pitanju je "81.Nabrojali ste bendove koji nisu ni postojali tada a i nisu rnr.Pre komentarisan ja morate da se edukujete.

Kakogod

pre 2 godine

Iskreno razocaran sam u Srbiju, tocnije u ono u sta vam se glazba razvila. Ne razumim da ste s Ekv, Idola, Corbe, Dicipline, Partibrejkersa i mnogih drugih dosli do turbofolka i cajki. Desetljecima nisam cuja nista dobro od vas.
(Che, 23. oktobar 2021 09:24)

Nisi baš sasvim u pravu. Za vreme bivše države postojala je jedinstvena pop-rok scena pa su svi bili informisani o tome šta se dešava nezavisno od republike u kojoj su živeli, a nije bilo ni barijera na radio stanicama za "one druge". Razočaran si jer i ne znaš šta se snima u Srbiji, informacije nisu dostupne. Velikih bendova poput Čorbe, Azre, EKV, Valjka, Filma, Haustora, Partibrejkersa, Smaka, YU Grupe, Prljavog Kazališta... nema više ni kod nas, ni kod vas. Ali nije baš da se kod nas sve svelo na turbo folk. Ima tu bendova poput Neverne Bebe, Eva Braun, Negativ, S.A.R.S., Ničim izazvan, Block Out, E-Play, Oružjem protivu otmičara, Repetitor, Artan Lili, Kanda, Kodža i Nebojša, Kristali...

Čarobni prašak

pre 2 godine

Kakav je to spisak bez EKV, Leibacha, Discipline kičme i Partibrejkersa...
(EU Citizen, 22. oktobar 2021 19:58)

Spisak ima smisla samo ako PAŽLJIVO PROČITAŠ TEKST, što se odnosi i na ove koji u komentarima pominju Kerber, Zabranjeno pušenje i slične, jer bi video da je u pitanju lista IZ 1981. GODINE, kada pomenuti bendovi nisu ni postojali (tačnije dva su tek bila u osnivanju).

banacanin

pre 2 godine

svi navedeni bendovi koje su komentatori navedeni su bili klasa za ovu danasnju muziku sve te bendove sam slusao i svi imaju vanvremenske hitove ja sam dosta gotivio labaratoriju zvuka nekako su mi odskakali od sablona tadasnje muzike u exyu

Mantis

pre 2 godine

Dok ovo pišem, cca 300 osoba je komentiralo
i dalo "svoju" listu i sve su različite,
što pokazuje koliko su ukusi u glazbi
protivni, pa ispada da objavljivanje bilo
kakve liste ~ nema smisla :-))

VAR. niče mi yaya - - (gol iz gol-auta u derbiju)

pre 2 godine

Takvih bendova i muzike nikad vise na zalost... neki su preziveli, mnogi prestali da postoje...

kladzom do bola

pre 2 godine

81 , imao sam 8 godine i slusao sam uciteljicu , mamu i tatu i gledao Kockicu na tv-u ;) Prvu muzicku kasetu koju sam kupio , Ekv a drugu jvc ( tu sam snimao sve i svasta da radija )

Back in Black

pre 2 godine

Vidin sve jugonostalicari na vestima. Jeste lista za '81. ali navedite u komentarima i neki bend koji vokite a da nije neki od ovih. Imate i Gobline, Eyesburn, Jarbole,Block Out, Obojeni Program (jedini bend sa ovih prostora koji je bio na Mtv americkom), Dza ili Bu ili sada novije Repetitor (ni oni nisu bas noviji), Artan Lili, Bolesna Stenad... Istrazujte muziku ljudi. Nece vam se sve servirati kao nekad. Servira se samo ono sto se prodaje a toliki dobre muzike ima da niste svesni
(Pera85, 23. oktobar 2021 08:44)
Pa vrlo jednostavno nisu ih nabrajali zato što to nije tema.Bendove koje si nabrojao su iz 90-tih.

Kata

pre 2 godine

Da vele, udarice gromovi i munje i sva muzika napravljena na prostoru bivse Juge ce izgoriti do pepela i pasti u vjecni zaborav, od koja dva benda biste spasili po dva albuma. E to su najuspjesniji bendovi.

Preslusala bih sa liste jos jednom Haustor za oprostaj, isplakala se nad Parti Brejkersima itd... a ponijela sto se ponijeti mora.

Ima li smisla ne spasiti prva dva od Bijelog Dugmeta i Corbe?!

Dex

pre 2 godine

SMAK, jedini pravi rok bend. Ostali su rok kolko i Bajaga.
(Uroš, 23. oktobar 2021 08:11
Ne razumem sta to specijalno ima uvezi Smaka. To sto je neko dobar muzicar ne znaci da im je i muzika dobra,o tekstovima bolje da ne pricam.tekstovi su im toliko glupi da je to strasno. Bolje da su mumlali ( ustvari i imaju jedan takav album)

Dragan

pre 2 godine

Riblja corba je bila jedini pravi rok bend na ovim prostorima. U tematskom, socijalnom i svakom drugom smislu. Bar u prvih 10-15 godina postojanja.
Ostalo su u najboljem slucaju bili bendovi koji su svirali ljubavne pesme sa malo cvrscim zvukom, tipa Kerber, Parni valjak.
Sve ovo drugo nema nikakve veze sa rokom.
Cobaski rok, eksperimentisanje, alternativa ili obican pop.
(koki, 23. oktobar 2021 08:45)

Ozbiljno ?
Divlje Jagode iz hard/heavy faze su ti čobani sa ljubavnim pesmama.
Čak i te 1981-e su imali fantastičan album Stakleni Hotel, koji bi u boljoj produkciji i čvršćim pevačem bio nedostižan.
Naredna tri da ne pominjem: Motori, Čarobnjaci i Vatra su nešto najbolje na polju čvrstog zvuka kod nas.
Za Riblju Čorbu se slažem, ali samo za prva dva albuma, posle su omekšali i ušli u komercijalu, a od petog albuma više nisu nizašta.
Smak je bio avangarda u svoje vreme i kome to ne valja, taj nije pri sebi.
Ovo ostalo je uglavnom bilo cinci linci, koketiranje sa narodnjacima i to stoji..

deniro

pre 2 godine

Bože dragi,zar vi bukvalno nemate strpljenja da pročitate 5 rečenica!!??Naravno da niko pametan ne bi pravio listu najboljih YU bendova bez EKV,Leb i sol,Partibrejkersi.....ovo je samo podatak da je,u nekom trenutku te 1981. godine ovih 10 izvođača bilo najvše slušano na radiju,tv i slično.

Padjine969

pre 2 godine

Trio Dugme,Corba i Valjak.Tako se nekako kotiralo.Verovatno prema broju prodatih Lp-a.Oni su bili opstepopularni.Za suptilnije ljubitelje rok zvuka svakako Rok masina i Smak.Kvalitetnih bendova je bilo svugde.Buldozer,Lacni Franc i Paklena pomorandza iz Slovenije.Autorski jaki Film,Azra i Leb i sol.Pomalo ekscentricni Drugi nacin i Aerodrom.Atomsko skloniste kao domaci ZZ top.Divlje jagode kao predvodnici hevi metala.Na ovo sve novi talas i sarajevski pop.Buntovnicko Prljavo kazaliste.Pank bend Pekinska patka.Pojaviti se u ovakvoj "prodavnici" i striktno odluciti za par proizvoda nikako nije lako.

djedmedjed

pre 2 godine

Jotka, 23. oktobar 2021 01:04)

(umalo stativa, 23. oktobar 2021 01:30)

Pročitao sam sve komentare, ali mislim da su ova dva najbliža istini. Dugme je preokrenulo scenu preko noći i oni su jedini dokaz da je klasična rock- karijera moguća izvan engleskog govornog područja. Bilo je tu afera, droge, cenzure, simfonija, a postali su takva atrakcija da su mogli bogovski živjeti od muzike. Na snimanju u Londonu su čak i Rolling Stonesi dolazili gledati to "čudo". Da, od samog su početka kopirali i sve je to u drugoj polovici 80-ih pravom rockeru postalo nekvalitetno i neslušljivo, ali je činjenica da su bili prvi rockeri u punom smislu te da su spojem rocka sa balkanskim folk-elementima tu vrstu muzike prilagodili i približili širokoj masi. Te 1981. su vodeći bandovi bili Azra, Dugme, Čorba, Stijene i Film. Vrijeme onih prvih pionira je već bilo prošlo ; Time je muzički bio daleko jači od Dugmeta, ali su prekratko trajali, te svojim art-rockom nisu dotakli širu publiku.Slično kao i Smak, samo je Smak svirao blues-rock. Indexi su izdavali singlice ( jedini album "Modra Rijeka") i nikad se nisu riješili imidža festivalskog banda. Korni-grupa je poput Indexa previše koketirala sa zabavnom glazbom i 1981. već dugo nije postojala.

djedmedjed

pre 2 godine

Drugi dio

Ako bismo tražili kvalitetu svirke, zahtjevnost i virtuoznost, onda bi listu svih vremena ex-yu trebali predvoditi Smak, Leb i Sol, Time, EKV i Haustor, u kasnijem razdoblju čak i Divlje Jagode. Na početku 80-ih u tu grupu svakako spadaju i "Stijene". Ako idemo po popularnosti, onda je Dugme bez premca. No, ako bi radio neku svoju listu - da su kriteriji određena popularnost, broj snimljenih albuma, broj hitova te određena kvaliteta svirke - onda bi to bilo ovih 20: Dugme, Azra, Smak, Čorba, Film, EKV, Stijene, Indexi, Leb i Sol, Prljavci, Valjak, Korni Grupa, Haustor, Time, September, Kerber, Idoli, Divlje Jagode, Zabranjeno Pušenje, Aerodrom. Što se Aerodroma tiče, oni su poput "Zvijezda" i "Boe" ipak ostali lokalne ZG-legende s 2 jugoslavenski poznata albuma "Obične ljubavne pjesme" te "Dukat i pribadače". "24 sata dnevno" je jedna od najljepših yu-rock balada, a pjesmu "Fratello" su prepjevali i neki inozemni bandovi.