Petak, 24.03.2023.

12:12

Lekari su otkrili koja je najgora hrana za mozak: Potpuno ga "preoblikuje"

Izvor: klix.ba

Lekari su otkrili koja je najgora hrana za mozak: Potpuno ga "preoblikuje" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

čuma

pre 1 godinu

zasto stavljaju mast i secer u isti kos?

znaci istrazivanje ne pokazuje sta je od ova dva pravi uzrok toboznjih problema.

a jasno je da je problem secer. za to ne treba dr Klajn...
(ni, 24. mart 2023 16:47)
U tome I jeste glavni problem: samo mast ili samo šećer ne možemo mnogo pojesti, zajedno obaraju sve granice...

nema na cemu!

pre 1 godinu

Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??
(Ginis, 24. mart 2023 15:33)

to se zove neuroplasticitet tj. stvaranja veza medju neuronima. Izvolite link na kome mozete da citate vise o tome:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticitet

Black

pre 1 godinu

@Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??
(Ginis, 24. mart 2023 15:33)

Znaci da se mozak prema toj hrani odnosi kao prema narkoticima. Stice se neka vrsta zavisnosti podsvesno i jako je tesko odustati od toga jer kada covek pokusa bez takve hrane koju podvesno preferira, javlja se anksioznost. Regije za motivaciju i nagradu koje aktivira ta hrana su iste kao i lucenje dopamina pod uticajem narkotika, duvana, alkohola ali i nekih postupaka kao sto je kockanje. Ovo je zapravo vrlo dobro istrazivanje jer konkretno otkriva zavisnost od odredjene vrste hrane. Na to se dugo vremena sumnja ali nisu nadjene konkretne veze. Ovo je mali ali znacajan pomak.

Vlad

pre 1 godinu

E, otkrili su Ameriku...
Evolucija je od našeg tela učinila mašinu koju upravo i pokreću masti, proteini i ugljeni hidrati. A sada je se našao neko super pametan da kaže da je nagon na kojem smo evoluirali loš.

Miki

pre 1 godinu

Neverovatno naopako. Nisu problem masnoće, već šećer tj. ugljeni hidrati lišeni vlakana. Jedine masnoće koje treba zaobilaziti u širokom luku su trans-masti, koje ne postoje u prirodi nego ih stvara industrija, u šta spadaju rafinisana ulja, margarini, tzv. biljni sirevi, tzv. biljni kremovi za kuvanje itd. Većina ljudi uopšte i ne gleda šta kupuje i misle da neko tamo misli na njihovo zdravlje, pa kupuju te kremove, a praktično svi su prevara. Kod nas postoje samo dva brenda prave mlečne pavlake za kuvanje, od kojih jedan skoro nikad nema da se kupi, a i onaj što ima je gori nego ikad. Od 20% mlečne masnoće koliko piše na deklaraciji, po ukusu bih rekao da teško da ima više od 12%.

ni

pre 1 godinu

zasto stavljaju mast i secer u isti kos?

znaci istrazivanje ne pokazuje sta je od ova dva pravi uzrok toboznjih problema.

a jasno je da je problem secer. za to ne treba dr Klajn...

Moram da kažem

pre 1 godinu

Ako sebe smatramo racionalnim bićem... To jest, pripadnicima jedinstvene vrste, koja ima mogućnosti izbora, za razliku od svih vrsta života na ovoj planeti, koje su genetski, i životno, određene fiziologijom, nagonima za održavanjem života, borbom za opstankom, i razmnožavanjem.
Dakle, pošto je život manifestacija jednog trenutka, u kojem postojimo i živimo...
Svaki trenutak je izbor, ako ste racionalni onda će svi trenuci odluke ići racionalnom afirmacijom, pa i neuromreže u mozgu, koja se razvija...
Ili...
Linijom manjeg otpora, 7 sladostrasnih grehova.
Nije mozak kriv, mi postajemo lična slika i prilika izbora, koje smo činili, lenjo...
Gledam curicu od 14-16 god. od 130kg, u čekaonici urgentnog centra, nije joj dobro.
Medicinska sestra majci reče: "Možda joj je slaba krvna slika"?
Mislim: "Možda jer je samo pojela dva pečena pileta a ne prase za doručak".
Baš sam šovinistički prasac...
Mislite?

Ginis

pre 1 godinu

Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??

Ginis

pre 1 godinu

Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??

Black

pre 1 godinu

@Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??
(Ginis, 24. mart 2023 15:33)

Znaci da se mozak prema toj hrani odnosi kao prema narkoticima. Stice se neka vrsta zavisnosti podsvesno i jako je tesko odustati od toga jer kada covek pokusa bez takve hrane koju podvesno preferira, javlja se anksioznost. Regije za motivaciju i nagradu koje aktivira ta hrana su iste kao i lucenje dopamina pod uticajem narkotika, duvana, alkohola ali i nekih postupaka kao sto je kockanje. Ovo je zapravo vrlo dobro istrazivanje jer konkretno otkriva zavisnost od odredjene vrste hrane. Na to se dugo vremena sumnja ali nisu nadjene konkretne veze. Ovo je mali ali znacajan pomak.

ni

pre 1 godinu

zasto stavljaju mast i secer u isti kos?

znaci istrazivanje ne pokazuje sta je od ova dva pravi uzrok toboznjih problema.

a jasno je da je problem secer. za to ne treba dr Klajn...

Vlad

pre 1 godinu

E, otkrili su Ameriku...
Evolucija je od našeg tela učinila mašinu koju upravo i pokreću masti, proteini i ugljeni hidrati. A sada je se našao neko super pametan da kaže da je nagon na kojem smo evoluirali loš.

nema na cemu!

pre 1 godinu

Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??
(Ginis, 24. mart 2023 15:33)

to se zove neuroplasticitet tj. stvaranja veza medju neuronima. Izvolite link na kome mozete da citate vise o tome:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticitet

Moram da kažem

pre 1 godinu

Ako sebe smatramo racionalnim bićem... To jest, pripadnicima jedinstvene vrste, koja ima mogućnosti izbora, za razliku od svih vrsta života na ovoj planeti, koje su genetski, i životno, određene fiziologijom, nagonima za održavanjem života, borbom za opstankom, i razmnožavanjem.
Dakle, pošto je život manifestacija jednog trenutka, u kojem postojimo i živimo...
Svaki trenutak je izbor, ako ste racionalni onda će svi trenuci odluke ići racionalnom afirmacijom, pa i neuromreže u mozgu, koja se razvija...
Ili...
Linijom manjeg otpora, 7 sladostrasnih grehova.
Nije mozak kriv, mi postajemo lična slika i prilika izbora, koje smo činili, lenjo...
Gledam curicu od 14-16 god. od 130kg, u čekaonici urgentnog centra, nije joj dobro.
Medicinska sestra majci reče: "Možda joj je slaba krvna slika"?
Mislim: "Možda jer je samo pojela dva pečena pileta a ne prase za doručak".
Baš sam šovinistički prasac...
Mislite?

Miki

pre 1 godinu

Neverovatno naopako. Nisu problem masnoće, već šećer tj. ugljeni hidrati lišeni vlakana. Jedine masnoće koje treba zaobilaziti u širokom luku su trans-masti, koje ne postoje u prirodi nego ih stvara industrija, u šta spadaju rafinisana ulja, margarini, tzv. biljni sirevi, tzv. biljni kremovi za kuvanje itd. Većina ljudi uopšte i ne gleda šta kupuje i misle da neko tamo misli na njihovo zdravlje, pa kupuju te kremove, a praktično svi su prevara. Kod nas postoje samo dva brenda prave mlečne pavlake za kuvanje, od kojih jedan skoro nikad nema da se kupi, a i onaj što ima je gori nego ikad. Od 20% mlečne masnoće koliko piše na deklaraciji, po ukusu bih rekao da teško da ima više od 12%.

čuma

pre 1 godinu

zasto stavljaju mast i secer u isti kos?

znaci istrazivanje ne pokazuje sta je od ova dva pravi uzrok toboznjih problema.

a jasno je da je problem secer. za to ne treba dr Klajn...
(ni, 24. mart 2023 16:47)
U tome I jeste glavni problem: samo mast ili samo šećer ne možemo mnogo pojesti, zajedno obaraju sve granice...

Ginis

pre 1 godinu

Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??

nema na cemu!

pre 1 godinu

Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??
(Ginis, 24. mart 2023 15:33)

to se zove neuroplasticitet tj. stvaranja veza medju neuronima. Izvolite link na kome mozete da citate vise o tome:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticitet

Black

pre 1 godinu

@Sta ovo znači: Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".??
(Ginis, 24. mart 2023 15:33)

Znaci da se mozak prema toj hrani odnosi kao prema narkoticima. Stice se neka vrsta zavisnosti podsvesno i jako je tesko odustati od toga jer kada covek pokusa bez takve hrane koju podvesno preferira, javlja se anksioznost. Regije za motivaciju i nagradu koje aktivira ta hrana su iste kao i lucenje dopamina pod uticajem narkotika, duvana, alkohola ali i nekih postupaka kao sto je kockanje. Ovo je zapravo vrlo dobro istrazivanje jer konkretno otkriva zavisnost od odredjene vrste hrane. Na to se dugo vremena sumnja ali nisu nadjene konkretne veze. Ovo je mali ali znacajan pomak.

ni

pre 1 godinu

zasto stavljaju mast i secer u isti kos?

znaci istrazivanje ne pokazuje sta je od ova dva pravi uzrok toboznjih problema.

a jasno je da je problem secer. za to ne treba dr Klajn...

Moram da kažem

pre 1 godinu

Ako sebe smatramo racionalnim bićem... To jest, pripadnicima jedinstvene vrste, koja ima mogućnosti izbora, za razliku od svih vrsta života na ovoj planeti, koje su genetski, i životno, određene fiziologijom, nagonima za održavanjem života, borbom za opstankom, i razmnožavanjem.
Dakle, pošto je život manifestacija jednog trenutka, u kojem postojimo i živimo...
Svaki trenutak je izbor, ako ste racionalni onda će svi trenuci odluke ići racionalnom afirmacijom, pa i neuromreže u mozgu, koja se razvija...
Ili...
Linijom manjeg otpora, 7 sladostrasnih grehova.
Nije mozak kriv, mi postajemo lična slika i prilika izbora, koje smo činili, lenjo...
Gledam curicu od 14-16 god. od 130kg, u čekaonici urgentnog centra, nije joj dobro.
Medicinska sestra majci reče: "Možda joj je slaba krvna slika"?
Mislim: "Možda jer je samo pojela dva pečena pileta a ne prase za doručak".
Baš sam šovinistički prasac...
Mislite?

Miki

pre 1 godinu

Neverovatno naopako. Nisu problem masnoće, već šećer tj. ugljeni hidrati lišeni vlakana. Jedine masnoće koje treba zaobilaziti u širokom luku su trans-masti, koje ne postoje u prirodi nego ih stvara industrija, u šta spadaju rafinisana ulja, margarini, tzv. biljni sirevi, tzv. biljni kremovi za kuvanje itd. Većina ljudi uopšte i ne gleda šta kupuje i misle da neko tamo misli na njihovo zdravlje, pa kupuju te kremove, a praktično svi su prevara. Kod nas postoje samo dva brenda prave mlečne pavlake za kuvanje, od kojih jedan skoro nikad nema da se kupi, a i onaj što ima je gori nego ikad. Od 20% mlečne masnoće koliko piše na deklaraciji, po ukusu bih rekao da teško da ima više od 12%.

Vlad

pre 1 godinu

E, otkrili su Ameriku...
Evolucija je od našeg tela učinila mašinu koju upravo i pokreću masti, proteini i ugljeni hidrati. A sada je se našao neko super pametan da kaže da je nagon na kojem smo evoluirali loš.

čuma

pre 1 godinu

zasto stavljaju mast i secer u isti kos?

znaci istrazivanje ne pokazuje sta je od ova dva pravi uzrok toboznjih problema.

a jasno je da je problem secer. za to ne treba dr Klajn...
(ni, 24. mart 2023 16:47)
U tome I jeste glavni problem: samo mast ili samo šećer ne možemo mnogo pojesti, zajedno obaraju sve granice...