Sreda, 25.05.2022.

09:29

Da li kupci polovnjaka imaju pravo na zakonsku garanciju? VIDEO

Izvor: B92

Da li kupci polovnjaka imaju pravo na zakonsku garanciju? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Geometar

pre 1 godinu

Garancija nije obavezna ni kod novih vozila. To je poslovna odluka proizvodjaca i distributera.
(Geometar, 25. maj 2022 17:12) # Link komentara

Obavezna je po zakonu i postoji minimum. Sedi jedan.
(atomci, 26. maj 2022 08:58)

Gde? Po cijem zakonu?

dd

pre 1 godinu

Par stvari je bitno, davno sam radio u jednoj firmi bas na poslovima garancija direkt sa proizvodjacima masina koje smo prodavali i servisirali. Ovo prica za garanciju za novo, kad je jos fabricka.

1. Prodavac uvek se vadi na to da on ne daje garanciju, nego na kupca prenosi garanciju proizvodjaca. Sta to znaci? U garantnom roku se desi kvar, procenjuje se da li je pokriven garancijom taj problem (dalje o tome u tacki 2), ako jeste sledi popravka a proizvodjacu mi kao prodavac, serviser i zastupnik opreme fakturisemo delove, plus radne sate servisa. Kupac krajnji naravno ne plati nista. Kupac srecan ne kosta ga nista, mi kao zastupnik isto srecni jer radni sat fino naplatimo (postoji normativ naravno u zavisnosti od kvara koliko sati nam priznaju).
2. uslovi garancije - e ovo je problem. To kad pise "Garancija 2 godine" okaci macku o rep. Uslovi garancije mogu bili na 2 strane.. tu pise sta je pokriveno a sta nije. Obicno ide potrosni delovi tj delovi izlozeni habanju..dakle zaboravi na kaiseve, pakne, lezajeve i slicno... Kvarovi izazvani neadekvatnim koriscenjem.. i gomila stvari jos. Sustina je da su ti uslovi prilicno "siroki" i podlozni tumacenju. Sta znaci "neadekvatno koriscenje"?

3. Zastupnik/prodavac - vise smo naplacivali radni sat servisa od fabrike ako je garancija nego sto nam bila cena za nase kupce ovde. Nemojte misliti da je prodavcu u interesu da ne prizna. Naprotiv. Proizvodjaci su problem i konstatno smo se mi svadjali sa njima..a kupac sa nama.

atomci

pre 1 godinu

Garancija nije obavezna ni kod novih vozila. To je poslovna odluka proizvodjaca i distributera.
(Geometar, 25. maj 2022 17:12) # Link komentara

Obavezna je po zakonu i postoji minimum. Sedi jedan.

kole

pre 1 godinu

Ta prica sa garancijom za polovnjake je pokrenuta jos pre nekoliko godina. U emisiji SAT su gostovali predstavnici agencije za bezbednost saobracaja i par prodavaca polovnjaka, pa se razvila ziva diskusija. Na kraju je jedan prodavac bacio citav njihov uzaludni trud u vodu zakljuckom da on moze da ponudi dve cene. Visu sa garancijom i nizu bez garancije na sta bi kupac pristao i overio ugovor svojim potpisom. Naravno da ce svako ko kupuje stari auto za pare koje je jedva sakupio pristati na sto nizu cenu, jer garanciju nije ni ocekivao.

Veliki brat

pre 1 godinu

na kraju sebispostavi da je serviser u Nemackoj zamenio samo kais ne i zatezace i pukao zatezac...
(Solarnaut, 25. maj 2022 10:05)

Nakon kupovine polovnog automobila uvek se odradi kompletan servis, nema tu "urađen je u Nemačkoj/Švajcarskoj...", tamo čak i ako je rađen u ovlašćenom servisu, nije na njemu radio neki pošten nemac, nego neki turčin, srbin, a možda i neko iz Bangladeša ili Afrike...

Nije ni u Srbiji bolje, drugaru se tako na sred dužeg putovanja prosuo ležaj rolera, ako se dobro sećam, na donjem rasponu između remenice klime i alternatora, i ostao bez punjenja akumulatora, tako da je tu uštedu na velikom servisu platio šlepanjem auta. A hvalio se koliko ga je malo izašao veliki servis (nešto oko 100 evra).

Evo komšija ima Golf 4 sa 1.6 16v benzincem, kaže da su preko 150 evra samo 2 španera i 2 rolera, pa veliki i mali servis izađu oko 300 evra, maltene kao da je 1.9tdi. Ali, ko hoće da se igra, ne mora da zameni te španere i rolere, pa neka razmišlja šta može da se desi...

Zato treba na svakom velikom servisu menjati sve po preporuci proizvođača, a pri kupovini se raspitajte koliko košta veliki servis.

Mene majstor godinama svaki put pitao na velikom servisu da li da menja i pumpu rashladne tečnosti, na šta bih ga uvek pitao "a šta ako procuri na sred autoputa, a košta tipa 50 evra?" I uvek bi kad dođem po auto komentarisao "a imala je malo skrame oko semeringa..."

GoranH

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.
(Komša, 25. maj 2022 10:13)

Ako se te patike prodaju kao outlet roba u prodavnici onda da, moraju da imajz garanciju od najmanje godinu dana. Takav je zakon.

Zoc

pre 1 godinu

To je inace lutrija,ali ako se kupac iole razume u automobile moze prilicno da smanji rizik od kupovine macke u dzaku.A za garanciju,to je vec stvar dogovora.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Pa kod nas kupis novu tehnicku stvar, pa samo gledaju da te izvrdaju da ti to nisi propisno koristio, da je nastalo tvojom krivicom i sl. Kupis mikser, doneses kuci, on smrdi u startu na zapaljenu plastiku. I posle dokazi da nisi mutio beton ili sta vec izbulazne u servisu. Pa relativno novi Puntici su se ljustili kao sugavi (pogotovo crveni) pa sta bi od toga, samo tvrdoglavo uporni su resavali problem.


Kod polovnih mogu misliti sta se tek radi.

Zato sto nemamo jake organizacije potrosaca, trude se ljudi ali nemaju ovlascenja. Imate par kanala na yt pa pogledajte slucajeve.
Ima i "drugarskih" firmi pa tamo ni jaci organi ne zalaze, jer "jedan poziv menja sve". Sve u svemu jedno rasulo i raspad bez neke promene na vidiku...

Šumadinac

pre 1 godinu

Garancija za nov auto je PROBLEM, a tek za POLOVAN....Kupci pričaju svoju priču, a prodavci, preprodavci, auto placevi SVOJU PRIČU!

karakter je cudo

pre 1 godinu

"Pare ne padaju s neba"
@ Peđa

ha, kako kome?
ovde gde zivim nas covek, sto bi se reklo ljudina i majstorcina, ima svoju radionu i usput prodaje polovnjake, kud zna posao tu i maksimalno korektan. od jutra do mraka pune ruke posla, nema kad pare da potrosi, da, sreca njegova pa je ozenjen;)

Avala

pre 1 godinu

Zakon o zaštiti potrošača kaže:
"Kod prodaje polovne robe, može se ugovoriti kraći rok u kome prodavac odgovara za nesaobraznost, koji ne može biti kraći od jedne godine."
Naravno, ovo važi samo za trgovce. Ne važi za kupovine preko oglasa i slično. Onaj koji prodaje svoju robu nije trgovac (vidi definiciju pojma trgovac :))

ja

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.
(Komša, 25. maj 2022 10:13)

Poređenje, niđe veze.
Ali bitno da se nešto napiše.

apsolutni hit

pre 1 godinu

haha..garancija na nešto staro 15 godina..apsolutni hit!ne mogou prestati da se smejem...
(navi, 25. maj 2022 10:09)

bez obzira, da se bavim prodajom polovnjaka, kao prvo nudio bih samo jedan model. kao drugo, mogucnost kupnje garancije tri meseca ili recimo 5000 kilometara na motor, getribu i sigurnosne komponete. da, ni postenje nije gratis, pa...

komentar

pre 1 godinu

Da.
Zakonski, svaki automobil koji se proda, bez obzira da li je kupljen na placu ili od auto-kuće, podleže garanciji u trajanju od 6 meseci.
Naravno, podrazumeva se da nije sve pod garancijom ali, evo mog primera.
Kupljen polovan auto u auto-kući.
Posle 4-5 meseci ispostavi se da letva volana nije dobra(ustanovljeno slučajno zamenom kočnica).
Auto-kuća prihvatila i remontovala letvu u garantnom roku od 6 meseci.
Jako korektno.
Hint, da ne reklamiram, nalazi se kod Pupinovog mosta u Zemunu.

Komša

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.

Peđa

pre 1 godinu

Polovno vozilo se kupuje u viđenom stanju.
Pre nego što neko pomisli da je garancija DOBRA za kupce, neka razmisli.

Niko nije veverica. Pare ne padaju sa neba.

Jer, ako prodavac polovnih automobila mora da GARANTUJE ispravnost onda on mora da uveća prodajnu cenu za bar 100%. Kojim parama, inače, on da popravlja polovne automobile?

A ako neko pomisli da bi on to morao "iz svog džepa", onda će prodavac da zatvori firmu. Prosto.

Kao kad država limitira prodajnu cenu nekog proizvoda, ispod proizvodne, onda proizvođač, prosto, prestane da proizvodi.

Solarnaut

pre 1 godinu

Garancija dok ne izadjes sa placa :). Svojevremeno kupim Megana 1 u Nemackoj, od starijeg penzionera (sestrin komsija) kojem su uzeli dozvolu zbog godina, on kupio nov auto odrzavao ga odlicno imao na satu pravih 145000, jos ja ajde reko da ne rizikujem jer ga na tockovima dovozim ode u Dekru na proveru u Nemackoj i dobije napomenu da za to godiste nisu videli tako ocuvan auto. Veliki servis radjen pre 15000km sve super, dodjem na tockovima sve odlicno i posle dva meseca i nekih 2-3000 km odvozanih pukne zupcasti kais steta u to vreme ogromnih 800€, svi ventili (16), glava sve otislo i na kraju sebispostavi da je serviser u Nemackoj zamenio samo kais ne i zatezace i pukao zatezac odleteo pod kais i cao. Naravucenije cak i kad sve izgledao odlicno i vi ucinite sve sto je do vas ne mora da znaci da sve sigurno dobro. Posle toga sam ga vozio nekih 100000 nisam imao mozda sve ukupno 200€ ulaganja plus naravno potrosni delovi

Solarnaut

pre 1 godinu

Garancija dok ne izadjes sa placa :). Svojevremeno kupim Megana 1 u Nemackoj, od starijeg penzionera (sestrin komsija) kojem su uzeli dozvolu zbog godina, on kupio nov auto odrzavao ga odlicno imao na satu pravih 145000, jos ja ajde reko da ne rizikujem jer ga na tockovima dovozim ode u Dekru na proveru u Nemackoj i dobije napomenu da za to godiste nisu videli tako ocuvan auto. Veliki servis radjen pre 15000km sve super, dodjem na tockovima sve odlicno i posle dva meseca i nekih 2-3000 km odvozanih pukne zupcasti kais steta u to vreme ogromnih 800€, svi ventili (16), glava sve otislo i na kraju sebispostavi da je serviser u Nemackoj zamenio samo kais ne i zatezace i pukao zatezac odleteo pod kais i cao. Naravucenije cak i kad sve izgledao odlicno i vi ucinite sve sto je do vas ne mora da znaci da sve sigurno dobro. Posle toga sam ga vozio nekih 100000 nisam imao mozda sve ukupno 200€ ulaganja plus naravno potrosni delovi

Avala

pre 1 godinu

Zakon o zaštiti potrošača kaže:
"Kod prodaje polovne robe, može se ugovoriti kraći rok u kome prodavac odgovara za nesaobraznost, koji ne može biti kraći od jedne godine."
Naravno, ovo važi samo za trgovce. Ne važi za kupovine preko oglasa i slično. Onaj koji prodaje svoju robu nije trgovac (vidi definiciju pojma trgovac :))

ja

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.
(Komša, 25. maj 2022 10:13)

Poređenje, niđe veze.
Ali bitno da se nešto napiše.

komentar

pre 1 godinu

Da.
Zakonski, svaki automobil koji se proda, bez obzira da li je kupljen na placu ili od auto-kuće, podleže garanciji u trajanju od 6 meseci.
Naravno, podrazumeva se da nije sve pod garancijom ali, evo mog primera.
Kupljen polovan auto u auto-kući.
Posle 4-5 meseci ispostavi se da letva volana nije dobra(ustanovljeno slučajno zamenom kočnica).
Auto-kuća prihvatila i remontovala letvu u garantnom roku od 6 meseci.
Jako korektno.
Hint, da ne reklamiram, nalazi se kod Pupinovog mosta u Zemunu.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Pa kod nas kupis novu tehnicku stvar, pa samo gledaju da te izvrdaju da ti to nisi propisno koristio, da je nastalo tvojom krivicom i sl. Kupis mikser, doneses kuci, on smrdi u startu na zapaljenu plastiku. I posle dokazi da nisi mutio beton ili sta vec izbulazne u servisu. Pa relativno novi Puntici su se ljustili kao sugavi (pogotovo crveni) pa sta bi od toga, samo tvrdoglavo uporni su resavali problem.


Kod polovnih mogu misliti sta se tek radi.

Zato sto nemamo jake organizacije potrosaca, trude se ljudi ali nemaju ovlascenja. Imate par kanala na yt pa pogledajte slucajeve.
Ima i "drugarskih" firmi pa tamo ni jaci organi ne zalaze, jer "jedan poziv menja sve". Sve u svemu jedno rasulo i raspad bez neke promene na vidiku...

Komša

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.

Peđa

pre 1 godinu

Polovno vozilo se kupuje u viđenom stanju.
Pre nego što neko pomisli da je garancija DOBRA za kupce, neka razmisli.

Niko nije veverica. Pare ne padaju sa neba.

Jer, ako prodavac polovnih automobila mora da GARANTUJE ispravnost onda on mora da uveća prodajnu cenu za bar 100%. Kojim parama, inače, on da popravlja polovne automobile?

A ako neko pomisli da bi on to morao "iz svog džepa", onda će prodavac da zatvori firmu. Prosto.

Kao kad država limitira prodajnu cenu nekog proizvoda, ispod proizvodne, onda proizvođač, prosto, prestane da proizvodi.

karakter je cudo

pre 1 godinu

"Pare ne padaju s neba"
@ Peđa

ha, kako kome?
ovde gde zivim nas covek, sto bi se reklo ljudina i majstorcina, ima svoju radionu i usput prodaje polovnjake, kud zna posao tu i maksimalno korektan. od jutra do mraka pune ruke posla, nema kad pare da potrosi, da, sreca njegova pa je ozenjen;)

Šumadinac

pre 1 godinu

Garancija za nov auto je PROBLEM, a tek za POLOVAN....Kupci pričaju svoju priču, a prodavci, preprodavci, auto placevi SVOJU PRIČU!

atomci

pre 1 godinu

Garancija nije obavezna ni kod novih vozila. To je poslovna odluka proizvodjaca i distributera.
(Geometar, 25. maj 2022 17:12) # Link komentara

Obavezna je po zakonu i postoji minimum. Sedi jedan.

apsolutni hit

pre 1 godinu

haha..garancija na nešto staro 15 godina..apsolutni hit!ne mogou prestati da se smejem...
(navi, 25. maj 2022 10:09)

bez obzira, da se bavim prodajom polovnjaka, kao prvo nudio bih samo jedan model. kao drugo, mogucnost kupnje garancije tri meseca ili recimo 5000 kilometara na motor, getribu i sigurnosne komponete. da, ni postenje nije gratis, pa...

kole

pre 1 godinu

Ta prica sa garancijom za polovnjake je pokrenuta jos pre nekoliko godina. U emisiji SAT su gostovali predstavnici agencije za bezbednost saobracaja i par prodavaca polovnjaka, pa se razvila ziva diskusija. Na kraju je jedan prodavac bacio citav njihov uzaludni trud u vodu zakljuckom da on moze da ponudi dve cene. Visu sa garancijom i nizu bez garancije na sta bi kupac pristao i overio ugovor svojim potpisom. Naravno da ce svako ko kupuje stari auto za pare koje je jedva sakupio pristati na sto nizu cenu, jer garanciju nije ni ocekivao.

Zoc

pre 1 godinu

To je inace lutrija,ali ako se kupac iole razume u automobile moze prilicno da smanji rizik od kupovine macke u dzaku.A za garanciju,to je vec stvar dogovora.

GoranH

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.
(Komša, 25. maj 2022 10:13)

Ako se te patike prodaju kao outlet roba u prodavnici onda da, moraju da imajz garanciju od najmanje godinu dana. Takav je zakon.

Veliki brat

pre 1 godinu

na kraju sebispostavi da je serviser u Nemackoj zamenio samo kais ne i zatezace i pukao zatezac...
(Solarnaut, 25. maj 2022 10:05)

Nakon kupovine polovnog automobila uvek se odradi kompletan servis, nema tu "urađen je u Nemačkoj/Švajcarskoj...", tamo čak i ako je rađen u ovlašćenom servisu, nije na njemu radio neki pošten nemac, nego neki turčin, srbin, a možda i neko iz Bangladeša ili Afrike...

Nije ni u Srbiji bolje, drugaru se tako na sred dužeg putovanja prosuo ležaj rolera, ako se dobro sećam, na donjem rasponu između remenice klime i alternatora, i ostao bez punjenja akumulatora, tako da je tu uštedu na velikom servisu platio šlepanjem auta. A hvalio se koliko ga je malo izašao veliki servis (nešto oko 100 evra).

Evo komšija ima Golf 4 sa 1.6 16v benzincem, kaže da su preko 150 evra samo 2 španera i 2 rolera, pa veliki i mali servis izađu oko 300 evra, maltene kao da je 1.9tdi. Ali, ko hoće da se igra, ne mora da zameni te španere i rolere, pa neka razmišlja šta može da se desi...

Zato treba na svakom velikom servisu menjati sve po preporuci proizvođača, a pri kupovini se raspitajte koliko košta veliki servis.

Mene majstor godinama svaki put pitao na velikom servisu da li da menja i pumpu rashladne tečnosti, na šta bih ga uvek pitao "a šta ako procuri na sred autoputa, a košta tipa 50 evra?" I uvek bi kad dođem po auto komentarisao "a imala je malo skrame oko semeringa..."

dd

pre 1 godinu

Par stvari je bitno, davno sam radio u jednoj firmi bas na poslovima garancija direkt sa proizvodjacima masina koje smo prodavali i servisirali. Ovo prica za garanciju za novo, kad je jos fabricka.

1. Prodavac uvek se vadi na to da on ne daje garanciju, nego na kupca prenosi garanciju proizvodjaca. Sta to znaci? U garantnom roku se desi kvar, procenjuje se da li je pokriven garancijom taj problem (dalje o tome u tacki 2), ako jeste sledi popravka a proizvodjacu mi kao prodavac, serviser i zastupnik opreme fakturisemo delove, plus radne sate servisa. Kupac krajnji naravno ne plati nista. Kupac srecan ne kosta ga nista, mi kao zastupnik isto srecni jer radni sat fino naplatimo (postoji normativ naravno u zavisnosti od kvara koliko sati nam priznaju).
2. uslovi garancije - e ovo je problem. To kad pise "Garancija 2 godine" okaci macku o rep. Uslovi garancije mogu bili na 2 strane.. tu pise sta je pokriveno a sta nije. Obicno ide potrosni delovi tj delovi izlozeni habanju..dakle zaboravi na kaiseve, pakne, lezajeve i slicno... Kvarovi izazvani neadekvatnim koriscenjem.. i gomila stvari jos. Sustina je da su ti uslovi prilicno "siroki" i podlozni tumacenju. Sta znaci "neadekvatno koriscenje"?

3. Zastupnik/prodavac - vise smo naplacivali radni sat servisa od fabrike ako je garancija nego sto nam bila cena za nase kupce ovde. Nemojte misliti da je prodavcu u interesu da ne prizna. Naprotiv. Proizvodjaci su problem i konstatno smo se mi svadjali sa njima..a kupac sa nama.

Geometar

pre 1 godinu

Garancija nije obavezna ni kod novih vozila. To je poslovna odluka proizvodjaca i distributera.
(Geometar, 25. maj 2022 17:12) # Link komentara

Obavezna je po zakonu i postoji minimum. Sedi jedan.
(atomci, 26. maj 2022 08:58)

Gde? Po cijem zakonu?

Komša

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.

Peđa

pre 1 godinu

Polovno vozilo se kupuje u viđenom stanju.
Pre nego što neko pomisli da je garancija DOBRA za kupce, neka razmisli.

Niko nije veverica. Pare ne padaju sa neba.

Jer, ako prodavac polovnih automobila mora da GARANTUJE ispravnost onda on mora da uveća prodajnu cenu za bar 100%. Kojim parama, inače, on da popravlja polovne automobile?

A ako neko pomisli da bi on to morao "iz svog džepa", onda će prodavac da zatvori firmu. Prosto.

Kao kad država limitira prodajnu cenu nekog proizvoda, ispod proizvodne, onda proizvođač, prosto, prestane da proizvodi.

ja

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.
(Komša, 25. maj 2022 10:13)

Poređenje, niđe veze.
Ali bitno da se nešto napiše.

apsolutni hit

pre 1 godinu

haha..garancija na nešto staro 15 godina..apsolutni hit!ne mogou prestati da se smejem...
(navi, 25. maj 2022 10:09)

bez obzira, da se bavim prodajom polovnjaka, kao prvo nudio bih samo jedan model. kao drugo, mogucnost kupnje garancije tri meseca ili recimo 5000 kilometara na motor, getribu i sigurnosne komponete. da, ni postenje nije gratis, pa...

komentar

pre 1 godinu

Da.
Zakonski, svaki automobil koji se proda, bez obzira da li je kupljen na placu ili od auto-kuće, podleže garanciji u trajanju od 6 meseci.
Naravno, podrazumeva se da nije sve pod garancijom ali, evo mog primera.
Kupljen polovan auto u auto-kući.
Posle 4-5 meseci ispostavi se da letva volana nije dobra(ustanovljeno slučajno zamenom kočnica).
Auto-kuća prihvatila i remontovala letvu u garantnom roku od 6 meseci.
Jako korektno.
Hint, da ne reklamiram, nalazi se kod Pupinovog mosta u Zemunu.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Pa kod nas kupis novu tehnicku stvar, pa samo gledaju da te izvrdaju da ti to nisi propisno koristio, da je nastalo tvojom krivicom i sl. Kupis mikser, doneses kuci, on smrdi u startu na zapaljenu plastiku. I posle dokazi da nisi mutio beton ili sta vec izbulazne u servisu. Pa relativno novi Puntici su se ljustili kao sugavi (pogotovo crveni) pa sta bi od toga, samo tvrdoglavo uporni su resavali problem.


Kod polovnih mogu misliti sta se tek radi.

Zato sto nemamo jake organizacije potrosaca, trude se ljudi ali nemaju ovlascenja. Imate par kanala na yt pa pogledajte slucajeve.
Ima i "drugarskih" firmi pa tamo ni jaci organi ne zalaze, jer "jedan poziv menja sve". Sve u svemu jedno rasulo i raspad bez neke promene na vidiku...

Solarnaut

pre 1 godinu

Garancija dok ne izadjes sa placa :). Svojevremeno kupim Megana 1 u Nemackoj, od starijeg penzionera (sestrin komsija) kojem su uzeli dozvolu zbog godina, on kupio nov auto odrzavao ga odlicno imao na satu pravih 145000, jos ja ajde reko da ne rizikujem jer ga na tockovima dovozim ode u Dekru na proveru u Nemackoj i dobije napomenu da za to godiste nisu videli tako ocuvan auto. Veliki servis radjen pre 15000km sve super, dodjem na tockovima sve odlicno i posle dva meseca i nekih 2-3000 km odvozanih pukne zupcasti kais steta u to vreme ogromnih 800€, svi ventili (16), glava sve otislo i na kraju sebispostavi da je serviser u Nemackoj zamenio samo kais ne i zatezace i pukao zatezac odleteo pod kais i cao. Naravucenije cak i kad sve izgledao odlicno i vi ucinite sve sto je do vas ne mora da znaci da sve sigurno dobro. Posle toga sam ga vozio nekih 100000 nisam imao mozda sve ukupno 200€ ulaganja plus naravno potrosni delovi

GoranH

pre 1 godinu

Da li kupci polovnih/nošenih patika imaju pravo na garanciju?
Pa zašto bi je kupci automobila,veš mašina imali?
Osim ako je sam prodavac ne nudi - a to je vec stvar dogovora.
(Komša, 25. maj 2022 10:13)

Ako se te patike prodaju kao outlet roba u prodavnici onda da, moraju da imajz garanciju od najmanje godinu dana. Takav je zakon.

Šumadinac

pre 1 godinu

Garancija za nov auto je PROBLEM, a tek za POLOVAN....Kupci pričaju svoju priču, a prodavci, preprodavci, auto placevi SVOJU PRIČU!

Zoc

pre 1 godinu

To je inace lutrija,ali ako se kupac iole razume u automobile moze prilicno da smanji rizik od kupovine macke u dzaku.A za garanciju,to je vec stvar dogovora.

Geometar

pre 1 godinu

Garancija nije obavezna ni kod novih vozila. To je poslovna odluka proizvodjaca i distributera.
(Geometar, 25. maj 2022 17:12) # Link komentara

Obavezna je po zakonu i postoji minimum. Sedi jedan.
(atomci, 26. maj 2022 08:58)

Gde? Po cijem zakonu?

Avala

pre 1 godinu

Zakon o zaštiti potrošača kaže:
"Kod prodaje polovne robe, može se ugovoriti kraći rok u kome prodavac odgovara za nesaobraznost, koji ne može biti kraći od jedne godine."
Naravno, ovo važi samo za trgovce. Ne važi za kupovine preko oglasa i slično. Onaj koji prodaje svoju robu nije trgovac (vidi definiciju pojma trgovac :))

karakter je cudo

pre 1 godinu

"Pare ne padaju s neba"
@ Peđa

ha, kako kome?
ovde gde zivim nas covek, sto bi se reklo ljudina i majstorcina, ima svoju radionu i usput prodaje polovnjake, kud zna posao tu i maksimalno korektan. od jutra do mraka pune ruke posla, nema kad pare da potrosi, da, sreca njegova pa je ozenjen;)

Veliki brat

pre 1 godinu

na kraju sebispostavi da je serviser u Nemackoj zamenio samo kais ne i zatezace i pukao zatezac...
(Solarnaut, 25. maj 2022 10:05)

Nakon kupovine polovnog automobila uvek se odradi kompletan servis, nema tu "urađen je u Nemačkoj/Švajcarskoj...", tamo čak i ako je rađen u ovlašćenom servisu, nije na njemu radio neki pošten nemac, nego neki turčin, srbin, a možda i neko iz Bangladeša ili Afrike...

Nije ni u Srbiji bolje, drugaru se tako na sred dužeg putovanja prosuo ležaj rolera, ako se dobro sećam, na donjem rasponu između remenice klime i alternatora, i ostao bez punjenja akumulatora, tako da je tu uštedu na velikom servisu platio šlepanjem auta. A hvalio se koliko ga je malo izašao veliki servis (nešto oko 100 evra).

Evo komšija ima Golf 4 sa 1.6 16v benzincem, kaže da su preko 150 evra samo 2 španera i 2 rolera, pa veliki i mali servis izađu oko 300 evra, maltene kao da je 1.9tdi. Ali, ko hoće da se igra, ne mora da zameni te španere i rolere, pa neka razmišlja šta može da se desi...

Zato treba na svakom velikom servisu menjati sve po preporuci proizvođača, a pri kupovini se raspitajte koliko košta veliki servis.

Mene majstor godinama svaki put pitao na velikom servisu da li da menja i pumpu rashladne tečnosti, na šta bih ga uvek pitao "a šta ako procuri na sred autoputa, a košta tipa 50 evra?" I uvek bi kad dođem po auto komentarisao "a imala je malo skrame oko semeringa..."

kole

pre 1 godinu

Ta prica sa garancijom za polovnjake je pokrenuta jos pre nekoliko godina. U emisiji SAT su gostovali predstavnici agencije za bezbednost saobracaja i par prodavaca polovnjaka, pa se razvila ziva diskusija. Na kraju je jedan prodavac bacio citav njihov uzaludni trud u vodu zakljuckom da on moze da ponudi dve cene. Visu sa garancijom i nizu bez garancije na sta bi kupac pristao i overio ugovor svojim potpisom. Naravno da ce svako ko kupuje stari auto za pare koje je jedva sakupio pristati na sto nizu cenu, jer garanciju nije ni ocekivao.

atomci

pre 1 godinu

Garancija nije obavezna ni kod novih vozila. To je poslovna odluka proizvodjaca i distributera.
(Geometar, 25. maj 2022 17:12) # Link komentara

Obavezna je po zakonu i postoji minimum. Sedi jedan.

dd

pre 1 godinu

Par stvari je bitno, davno sam radio u jednoj firmi bas na poslovima garancija direkt sa proizvodjacima masina koje smo prodavali i servisirali. Ovo prica za garanciju za novo, kad je jos fabricka.

1. Prodavac uvek se vadi na to da on ne daje garanciju, nego na kupca prenosi garanciju proizvodjaca. Sta to znaci? U garantnom roku se desi kvar, procenjuje se da li je pokriven garancijom taj problem (dalje o tome u tacki 2), ako jeste sledi popravka a proizvodjacu mi kao prodavac, serviser i zastupnik opreme fakturisemo delove, plus radne sate servisa. Kupac krajnji naravno ne plati nista. Kupac srecan ne kosta ga nista, mi kao zastupnik isto srecni jer radni sat fino naplatimo (postoji normativ naravno u zavisnosti od kvara koliko sati nam priznaju).
2. uslovi garancije - e ovo je problem. To kad pise "Garancija 2 godine" okaci macku o rep. Uslovi garancije mogu bili na 2 strane.. tu pise sta je pokriveno a sta nije. Obicno ide potrosni delovi tj delovi izlozeni habanju..dakle zaboravi na kaiseve, pakne, lezajeve i slicno... Kvarovi izazvani neadekvatnim koriscenjem.. i gomila stvari jos. Sustina je da su ti uslovi prilicno "siroki" i podlozni tumacenju. Sta znaci "neadekvatno koriscenje"?

3. Zastupnik/prodavac - vise smo naplacivali radni sat servisa od fabrike ako je garancija nego sto nam bila cena za nase kupce ovde. Nemojte misliti da je prodavcu u interesu da ne prizna. Naprotiv. Proizvodjaci su problem i konstatno smo se mi svadjali sa njima..a kupac sa nama.