Aktuelno

Subota, 21.05.2022.

19:07

Da li nas meso čini bolesnima?

Izvor: RTS

Da li nas meso èini bolesnima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

pera ždera

pre 1 godinu

@Прави Србин
„Pravi" Srbin do kraja drugog svetskog rata i industrijalizacije proizvodnje hrane nije znao za meso veći deo godine. I ne zbog toga što je bio vegan već zbog toga što se pridržavao posta tokom nedelje i tri velika posta tokom godine. Meso je bilo i skupo, u kafanu se sedelo, kao što ime i kaže, da se pije kafa a ne da se loče i ždere na državni račun. Pojava zamrzivača je zacementirala "tradiciju" prežderavanja mesa a pljeskavica (od milja poznata kao hamburger) je stavila tačku. Pravi Srbin nema meru ni u čemu pa zašto bi jeo manje mesa nego što je zdravo.

Inzenjer

pre 1 godinu

Još jedno u nizu globalističkih sranja. Kreatore istih poslati na drugu planetu, pošto je ova naša u terminalnoj fazi, i svi problemi će se brzo rešiti. Živio običan i normalan narod!!!

siki

pre 1 godinu

"Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi."
@(bolesno drustvo, 21. maj 2022 22:22)

Gde vidiš logiku? Planeta bez problema može bez ljudi. Čak šta više.

Milorad

pre 1 godinu

U umerenim kolicinama je veoma zdravo i mislim da ljudski organizam ne moze pravilno da funkcionise bez mesa. Da sadasnje prepuno hemije to je tacno ali boljeg nemamo. Potpuno izbaciti meso iz ishrane je pogresno jer jednostavno organizam ne moze da funkcionise samo na biljkama, ljudi smo nismo prezivari.

paja

pre 1 godinu

Na kraju će nam preporučiti njihova gov.. , jer kad oni pojedu meso, sve štetno će ostati u njima a izbaciće čisto i zdravo gov.. koje će prerađeno nuditi bolesnoj sirotinji Izvinjavam se na neprijatnosti ali meni ove studije vode ka tome.

Root

pre 1 godinu

Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu
(gpbg, 21. maj 2022 22:49)
Uporedjujes babe i zabe. Okinava i Srbija?? Sve sto je prekomerno ne valja a na Okinavi na prvom mestu imaju miran zivot, bez stresa, i nasli su balans u zivotu, zato i zive dugo. JEdu i oni meso ali se ne prezderavaju kao stoke.

Black fish

pre 1 godinu

Kako bi čovečanstvo preživelo ledeno doba da nije jelo meso? Pasulja, soje i mahunarki ledenoj zemlji nije bilo.
Meso je većinom ok, problem su konzervansi i razna hemija kojom truju meso, te prerađena hrana.
I treba poštovati svete knjige. Biblija kaže da se izbegava meso nepreživara koji nemaju razvojen papak tj. Svinja, konj i sl.

komi

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)
a u voću uopšte nema šećera

Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti

pre 1 godinu

Još bolji su oni ,koji ujutru idu na liturgiju,popodne na meditaciju yogu i slično,a uveče kod vracare...takvi ljudi su najpametniji, a ne znaju ni svoj život da srede...i da meso je glav faktor bolesti....

šumadinac

pre 1 godinu

Свињетина је смрт за организам. Као да у дизел сипате бензин.
(Але, 21. maj 2022 22:14)

Au, al si puknut...

Što te biju ovi dobri ljudi

pre 1 godinu

Moj matori 85 godina,nikada bolestan i samo prži u tiganju punom ulja.Još nije ispekao kobaju,šniclu... da mu nisu zagoreli.Ali mozak na ispaši,zadovoljan malim stvarima i verovatno dobra genetika.

PoslednjiSrbijanac

pre 1 godinu

Oštri zubi i naročito očnjaci, oči postavljene da gledaju napred , ruke za komadanje i noge za jurenje plena. Očigledno je da smo stvoreni za lov na lukave šargarepe.

Boki

pre 1 godinu

Treba jesti meso, ali da ne propagiramo maloj deci kad ima salate kao "sta jedes tu travu uzmi meso" Jer da se ne lazemo najbolja i najzdravija stvar za coveka jeste povrce u svakom obliku

Veverica

pre 1 godinu

Da u velikim kolicinama naravno mi nismo mesojedi nego svastojedi....Takodje sve preradjevine od mesa su otrov...Samo umereno I to je kljuc svega...

boki

pre 1 godinu

Samo ne znam kako su nasi preci prezivljavali I dozivljavali 75+ a danas treba da se slavi kada dozivis 60tu


Sve je ovo propaganda

Hvala (ne)prijatelju

pre 1 godinu

Posto nisam ja kriva sto su se ljudi prenakotili - nemam decu - pa je sad kriza SVIH VRSTA hrane, a jela sam meso do 70. godine, svet obisla i i dalje ga obilazim, nema sanse da se mesa sada odreknem. A nesto i ne vidim svrhu toga da zivim jos 50 godina.

Srbija

pre 1 godinu

Čitajući komentare vidim da niko nije pročitao vest do kraja, ali ste zato odvojili vreme da prokomentarišete, onako usput...

Bxbdb

pre 1 godinu

Svaštojedi smo, i malo mesa je ok. Ali prosečan pametnjaković preteruje. Ta gurmanska vam je doza za nedelju dana, a ne jedan obrok. Ista stvar i sa šećerom i uljem, životinjskim mastima - preterujete. Al vaša stvar. Dosta su ružni rakovi koji su povezani za mesom. Al prijatno kad znate bolje.

hm

pre 1 godinu

Prema nasim zubima mi bi trebali da jedemo sve. Zubi su nam nastali evolucijom. Tako da nam meso nije problem, jer mozemo da ga kidamo i sirovo zubima - imamo ocnjake. Problem je kada se jede previse mesa, a premalo povrca. Jednostavno, mi nismo ni za samo meso ni za samo povrce.

Veliki brat

pre 1 godinu

Meso uzrokuje diabetes tipa 2?
Da li ste vi normalni..
(Nassim Nicholas Taleb, 21. maj 2022 22:35)

Ne šećer koji konzumiraš kao slakiše u razumnim količinama, već zaslađivači koji se stavljaju u sve i svašta.
U SAD je čak u govedina zaslađena kukuruznim sirupom, kad su pitali predstavnika kompanije koja snadbeva 70% tržišta junetinom zašto dodaju zaslađivač, odgovor je bio da im se UTROSTRUČILA prodaja - prosto pitanje je: KO konzumira TRI puta više junetine nego ranije? Pa sigurno ne neki novi potrošači, već oni koji su i do tada kupovali junetinu sada kupuju u proseku tri puta više!
A tri puta više mesa je ko zna koliko tog kukuruznog sirupa kojim je to meso zaslađeno. Pa onda takvi još piju Coca-Cola Zero koja sadrži aspartam koji je kancerogen...


Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu
(gpbg, 21. maj 2022 22:49)

Jedu morske plodove, jer su kod njih relativno jeftini čak i u odnosu na naše plate. U dokumentarcu našeg lika koji putuje po svetu, ujutru kupio na "Tsukiji fish market Tokyo" sveže pripremljene morske plodove za 600 jena (3 štapića - školjka, jegulja i hobotnica), što je 520 dinara, u Tokiju sveže ispečen јапански čizkejk je 650 jena, a kod nas je toliko zamrznut industrijski ŠLJ kvaliteta!

xx

pre 1 godinu

@gpbg ljudi na Okinavi su zdravi po 100 godina jer im je zdrava okolina, i riba i meso i vazduh.... nije nesto da su birali, tako se potrefilo. A ovde sa biljkama ce isto biti kancerogena prica svejedno, samo dok je hemije. Jedite organsko i umereno bilo sta i nema frke.

Miloš Šestić

pre 1 godinu

@"nema zdravih ljudi bez zdrave planete"
Valter Vilet

Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi.
(bolesno drustvo, 21. maj 2022 22:22)

Kakva glupost, šta li je tebi u glavi, pa planeta bi upravo bila NAJZDRAVIJA kad ljudi ne bi bilo uopšte (ni "zdravih" ni bolesnih, znači 0 (NULA) ljudi).

Alek

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)

Dosadni ste vise sa tim secerom. Mislite da ste popili svu pamet ovog sveta. Secer je sreca. Dzaba tebi zivot bez secera kad ti je dan od 9 do 5, kao zatvor. To nije zdravo.

RiverPlate

pre 1 godinu

Meso je nešto naj! Problem su šećer, alkohol, razni E konzervansi i slično đubre. Naravno, problem je i stres koji je prisutan od 10-12. godine života. Treba svetu reset.

Rudolf

pre 1 godinu

Meso je najzdravija i najkvalitetnija namirnica na planetu. Medjutim sve najbolje smo vec pojeli. Zabava je pri kraju. Pa sada nazalost moramo opet jesti biljke.
https://www.paleomedicina.com/en

Марко

pre 1 godinu

Добар разлог да се једе месо је укус меса. Не можемо да се одрекнемо свих задовољстава да бисмо живели 200 година. Бесмислено је.

Zok1

pre 1 godinu

Za 20 godina se udvostručila potrošnja mesa? Koliko je porastao broj ljudi na planeti? Problem za planetu nije previše krava - nego previše ljudi. A što se tiče potrošnje mesa u EU, nastavite da čačkate mečku na istoku, možda vam i pođe za rukom.

Una

pre 1 godinu

@Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija..

jeste, ali i meso.

dr011

pre 1 godinu

Ovaj tekst ne iznosi naučne činjenice!
Čovek je SVAŠTOJED, i treba da jede i meso u ishrani, da nije tako ne bismo imali aktivnu paletu enzima u digestivnom traktu, odnosno - da je čovek biljojed, imao bi aktivne enzime za razgradnju celuloze, kao krave.
Drugo pitanje je neispravnost mesa usled kljukanja životinja antibioticima, visokog sadržaja pesticida u biljkama kojima se hrane itd, itd.
Pod “meso” su uključeni i suhomednati proizvodi koje svakako ne treba unositi.
Najveći problem ishrane savremenog čoveka je prekomerno unošenje šećera.

pre 1 godinu

Kuhanje i ključanje bjelančevina životinjskoga podrijetla čini ih manje prihvatljivima i pojačava truljenje u probavi.

Što se bjelančevine više kuhaju, to je veća količina proizvoda truljenja u urinu pa čak i u znoju i drugim tjelesnim izlučevinama.

Stručan kemijski izraz za bjelančevine jest hidrofilni koloid.

Kada se kuhaju, one postaju hidrofobni koloidi.

To znači da su molekule drugačije raspoređene, u oblik koji probavni organi slabije mogu asimilirati.


Podosta lakih i teških bolesti posljedica su toksemije koja slijedi nakon probave kuhanih bjelančevina.

Mnogi ljudi gutaju velike količine mesa i sira, a ipak, kako se čini, ostaju zdravi.

No priroda prije ili poslije ispostavi račun.

Utvrđeno je da radi neutraliziranje trulih ostataka probave kuhanih bjelančevina jetra iscrpljuje zalihe natrija brže no što ih uspijeva obnoviti.

Kada je jetra slaba, razvija se toksemija.

rodjaksasela

pre 1 godinu

za stagod da se uhvatis secer... u sve su ga natrpali, prosto je neverovatna gimnastika ako pozelim obrok (dorucak, rucak, vecera) bez trunke secera...

gpbg

pre 1 godinu

Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu

seljak iz sumadije

pre 1 godinu

imam neku bolest, nema ime, samo meso i beli krompir mogu da jedem, iako mi se zgadilo, ali moram. Sveze povrce i voce ubija me, hleb, secer, i ostalo...jos doktorima nije jasno sta je u pitanju.

bolesno drustvo

pre 1 godinu

"nema zdravih ljudi bez zdrave planete"
Valter Vilet

Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi.

epipi

pre 1 godinu

Kako da ne. Bilje da jedemo, krave da budemo.

@carnivoremd2.0 na IG to najbolje objasni. Meso nikako nije problem, nije problem ni šećer, ni fruktoza, problem su višestrukonezasićene masti koje većinom postoje u semenkama - ulja dobivena iz semenki suncokreta, palme i sl. Pogledajte.

Odoh na jedan stejk i džigu, zz ;)

Franko Gavrić Mlađi

pre 1 godinu

Znate šta nas ne ubija? Bube.

Kada bi nekako mogli da koristimo bube u ishrani, mi obični ljudi, gde bi nam kraj bio.

Treba da ostavimo meso eliti. Neka se oni tako ubijaju.

Harvi Dent ?

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)

Ajde ne lupaj molim te. Sve je štetno u preteranim količinama.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

I na kraju teksta dodjosmo do sustine... Klimatske promene njih zanimaju.
Tako da pasite narode da bi oni mogli svojim mlaznjacima da se svrckaju po konferencijama...

Umereno i raznovrsno se hranim, hvala na pitanju.

Драган КНН

pre 1 godinu

Сада ми је јасно зашто месо поскупљује : Да будемо здравији ! (Уз ове цијене бити ћемо најздравија нација на свијету) !

Xman

pre 1 godinu

Ja prosto volim zivot sa slatkisima i sa mesom. Ne verujem da bih toliko bio srecan da moram da odustanem od jednog ili drugog. Ok, krace cu da zivim, ali zivecu lepo.

RiverPlate

pre 1 godinu

Meso je nešto naj! Problem su šećer, alkohol, razni E konzervansi i slično đubre. Naravno, problem je i stres koji je prisutan od 10-12. godine života. Treba svetu reset.

Марко

pre 1 godinu

Добар разлог да се једе месо је укус меса. Не можемо да се одрекнемо свих задовољстава да бисмо живели 200 година. Бесмислено је.

rodjaksasela

pre 1 godinu

za stagod da se uhvatis secer... u sve su ga natrpali, prosto je neverovatna gimnastika ako pozelim obrok (dorucak, rucak, vecera) bez trunke secera...

gpbg

pre 1 godinu

Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu

dr011

pre 1 godinu

Ovaj tekst ne iznosi naučne činjenice!
Čovek je SVAŠTOJED, i treba da jede i meso u ishrani, da nije tako ne bismo imali aktivnu paletu enzima u digestivnom traktu, odnosno - da je čovek biljojed, imao bi aktivne enzime za razgradnju celuloze, kao krave.
Drugo pitanje je neispravnost mesa usled kljukanja životinja antibioticima, visokog sadržaja pesticida u biljkama kojima se hrane itd, itd.
Pod “meso” su uključeni i suhomednati proizvodi koje svakako ne treba unositi.
Najveći problem ishrane savremenog čoveka je prekomerno unošenje šećera.

Alek

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)

Dosadni ste vise sa tim secerom. Mislite da ste popili svu pamet ovog sveta. Secer je sreca. Dzaba tebi zivot bez secera kad ti je dan od 9 do 5, kao zatvor. To nije zdravo.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

I na kraju teksta dodjosmo do sustine... Klimatske promene njih zanimaju.
Tako da pasite narode da bi oni mogli svojim mlaznjacima da se svrckaju po konferencijama...

Umereno i raznovrsno se hranim, hvala na pitanju.

bolesno drustvo

pre 1 godinu

"nema zdravih ljudi bez zdrave planete"
Valter Vilet

Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi.

Franko Gavrić Mlađi

pre 1 godinu

Znate šta nas ne ubija? Bube.

Kada bi nekako mogli da koristimo bube u ishrani, mi obični ljudi, gde bi nam kraj bio.

Treba da ostavimo meso eliti. Neka se oni tako ubijaju.

Rudolf

pre 1 godinu

Meso je najzdravija i najkvalitetnija namirnica na planetu. Medjutim sve najbolje smo vec pojeli. Zabava je pri kraju. Pa sada nazalost moramo opet jesti biljke.
https://www.paleomedicina.com/en

Драган КНН

pre 1 godinu

Сада ми је јасно зашто месо поскупљује : Да будемо здравији ! (Уз ове цијене бити ћемо најздравија нација на свијету) !

Una

pre 1 godinu

@Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija..

jeste, ali i meso.

Zok1

pre 1 godinu

Za 20 godina se udvostručila potrošnja mesa? Koliko je porastao broj ljudi na planeti? Problem za planetu nije previše krava - nego previše ljudi. A što se tiče potrošnje mesa u EU, nastavite da čačkate mečku na istoku, možda vam i pođe za rukom.

Harvi Dent ?

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)

Ajde ne lupaj molim te. Sve je štetno u preteranim količinama.

seljak iz sumadije

pre 1 godinu

imam neku bolest, nema ime, samo meso i beli krompir mogu da jedem, iako mi se zgadilo, ali moram. Sveze povrce i voce ubija me, hleb, secer, i ostalo...jos doktorima nije jasno sta je u pitanju.

epipi

pre 1 godinu

Kako da ne. Bilje da jedemo, krave da budemo.

@carnivoremd2.0 na IG to najbolje objasni. Meso nikako nije problem, nije problem ni šećer, ni fruktoza, problem su višestrukonezasićene masti koje većinom postoje u semenkama - ulja dobivena iz semenki suncokreta, palme i sl. Pogledajte.

Odoh na jedan stejk i džigu, zz ;)

Xman

pre 1 godinu

Ja prosto volim zivot sa slatkisima i sa mesom. Ne verujem da bih toliko bio srecan da moram da odustanem od jednog ili drugog. Ok, krace cu da zivim, ali zivecu lepo.

pre 1 godinu

Kuhanje i ključanje bjelančevina životinjskoga podrijetla čini ih manje prihvatljivima i pojačava truljenje u probavi.

Što se bjelančevine više kuhaju, to je veća količina proizvoda truljenja u urinu pa čak i u znoju i drugim tjelesnim izlučevinama.

Stručan kemijski izraz za bjelančevine jest hidrofilni koloid.

Kada se kuhaju, one postaju hidrofobni koloidi.

To znači da su molekule drugačije raspoređene, u oblik koji probavni organi slabije mogu asimilirati.


Podosta lakih i teških bolesti posljedica su toksemije koja slijedi nakon probave kuhanih bjelančevina.

Mnogi ljudi gutaju velike količine mesa i sira, a ipak, kako se čini, ostaju zdravi.

No priroda prije ili poslije ispostavi račun.

Utvrđeno je da radi neutraliziranje trulih ostataka probave kuhanih bjelančevina jetra iscrpljuje zalihe natrija brže no što ih uspijeva obnoviti.

Kada je jetra slaba, razvija se toksemija.

pera ždera

pre 1 godinu

@Прави Србин
„Pravi" Srbin do kraja drugog svetskog rata i industrijalizacije proizvodnje hrane nije znao za meso veći deo godine. I ne zbog toga što je bio vegan već zbog toga što se pridržavao posta tokom nedelje i tri velika posta tokom godine. Meso je bilo i skupo, u kafanu se sedelo, kao što ime i kaže, da se pije kafa a ne da se loče i ždere na državni račun. Pojava zamrzivača je zacementirala "tradiciju" prežderavanja mesa a pljeskavica (od milja poznata kao hamburger) je stavila tačku. Pravi Srbin nema meru ni u čemu pa zašto bi jeo manje mesa nego što je zdravo.

PoslednjiSrbijanac

pre 1 godinu

Oštri zubi i naročito očnjaci, oči postavljene da gledaju napred , ruke za komadanje i noge za jurenje plena. Očigledno je da smo stvoreni za lov na lukave šargarepe.

Što te biju ovi dobri ljudi

pre 1 godinu

Moj matori 85 godina,nikada bolestan i samo prži u tiganju punom ulja.Još nije ispekao kobaju,šniclu... da mu nisu zagoreli.Ali mozak na ispaši,zadovoljan malim stvarima i verovatno dobra genetika.

Milorad

pre 1 godinu

U umerenim kolicinama je veoma zdravo i mislim da ljudski organizam ne moze pravilno da funkcionise bez mesa. Da sadasnje prepuno hemije to je tacno ali boljeg nemamo. Potpuno izbaciti meso iz ishrane je pogresno jer jednostavno organizam ne moze da funkcionise samo na biljkama, ljudi smo nismo prezivari.

Inzenjer

pre 1 godinu

Još jedno u nizu globalističkih sranja. Kreatore istih poslati na drugu planetu, pošto je ova naša u terminalnoj fazi, i svi problemi će se brzo rešiti. Živio običan i normalan narod!!!

hm

pre 1 godinu

Prema nasim zubima mi bi trebali da jedemo sve. Zubi su nam nastali evolucijom. Tako da nam meso nije problem, jer mozemo da ga kidamo i sirovo zubima - imamo ocnjake. Problem je kada se jede previse mesa, a premalo povrca. Jednostavno, mi nismo ni za samo meso ni za samo povrce.

siki

pre 1 godinu

"Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi."
@(bolesno drustvo, 21. maj 2022 22:22)

Gde vidiš logiku? Planeta bez problema može bez ljudi. Čak šta više.

Veliki brat

pre 1 godinu

Meso uzrokuje diabetes tipa 2?
Da li ste vi normalni..
(Nassim Nicholas Taleb, 21. maj 2022 22:35)

Ne šećer koji konzumiraš kao slakiše u razumnim količinama, već zaslađivači koji se stavljaju u sve i svašta.
U SAD je čak u govedina zaslađena kukuruznim sirupom, kad su pitali predstavnika kompanije koja snadbeva 70% tržišta junetinom zašto dodaju zaslađivač, odgovor je bio da im se UTROSTRUČILA prodaja - prosto pitanje je: KO konzumira TRI puta više junetine nego ranije? Pa sigurno ne neki novi potrošači, već oni koji su i do tada kupovali junetinu sada kupuju u proseku tri puta više!
A tri puta više mesa je ko zna koliko tog kukuruznog sirupa kojim je to meso zaslađeno. Pa onda takvi još piju Coca-Cola Zero koja sadrži aspartam koji je kancerogen...


Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu
(gpbg, 21. maj 2022 22:49)

Jedu morske plodove, jer su kod njih relativno jeftini čak i u odnosu na naše plate. U dokumentarcu našeg lika koji putuje po svetu, ujutru kupio na "Tsukiji fish market Tokyo" sveže pripremljene morske plodove za 600 jena (3 štapića - školjka, jegulja i hobotnica), što je 520 dinara, u Tokiju sveže ispečen јапански čizkejk je 650 jena, a kod nas je toliko zamrznut industrijski ŠLJ kvaliteta!

Boki

pre 1 godinu

Treba jesti meso, ali da ne propagiramo maloj deci kad ima salate kao "sta jedes tu travu uzmi meso" Jer da se ne lazemo najbolja i najzdravija stvar za coveka jeste povrce u svakom obliku

xx

pre 1 godinu

@gpbg ljudi na Okinavi su zdravi po 100 godina jer im je zdrava okolina, i riba i meso i vazduh.... nije nesto da su birali, tako se potrefilo. A ovde sa biljkama ce isto biti kancerogena prica svejedno, samo dok je hemije. Jedite organsko i umereno bilo sta i nema frke.

Miloš Šestić

pre 1 godinu

@"nema zdravih ljudi bez zdrave planete"
Valter Vilet

Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi.
(bolesno drustvo, 21. maj 2022 22:22)

Kakva glupost, šta li je tebi u glavi, pa planeta bi upravo bila NAJZDRAVIJA kad ljudi ne bi bilo uopšte (ni "zdravih" ni bolesnih, znači 0 (NULA) ljudi).

Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti

pre 1 godinu

Još bolji su oni ,koji ujutru idu na liturgiju,popodne na meditaciju yogu i slično,a uveče kod vracare...takvi ljudi su najpametniji, a ne znaju ni svoj život da srede...i da meso je glav faktor bolesti....

komi

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)
a u voću uopšte nema šećera

šumadinac

pre 1 godinu

Свињетина је смрт за организам. Као да у дизел сипате бензин.
(Але, 21. maj 2022 22:14)

Au, al si puknut...

Hvala (ne)prijatelju

pre 1 godinu

Posto nisam ja kriva sto su se ljudi prenakotili - nemam decu - pa je sad kriza SVIH VRSTA hrane, a jela sam meso do 70. godine, svet obisla i i dalje ga obilazim, nema sanse da se mesa sada odreknem. A nesto i ne vidim svrhu toga da zivim jos 50 godina.

Black fish

pre 1 godinu

Kako bi čovečanstvo preživelo ledeno doba da nije jelo meso? Pasulja, soje i mahunarki ledenoj zemlji nije bilo.
Meso je većinom ok, problem su konzervansi i razna hemija kojom truju meso, te prerađena hrana.
I treba poštovati svete knjige. Biblija kaže da se izbegava meso nepreživara koji nemaju razvojen papak tj. Svinja, konj i sl.

Root

pre 1 godinu

Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu
(gpbg, 21. maj 2022 22:49)
Uporedjujes babe i zabe. Okinava i Srbija?? Sve sto je prekomerno ne valja a na Okinavi na prvom mestu imaju miran zivot, bez stresa, i nasli su balans u zivotu, zato i zive dugo. JEdu i oni meso ali se ne prezderavaju kao stoke.

paja

pre 1 godinu

Na kraju će nam preporučiti njihova gov.. , jer kad oni pojedu meso, sve štetno će ostati u njima a izbaciće čisto i zdravo gov.. koje će prerađeno nuditi bolesnoj sirotinji Izvinjavam se na neprijatnosti ali meni ove studije vode ka tome.

boki

pre 1 godinu

Samo ne znam kako su nasi preci prezivljavali I dozivljavali 75+ a danas treba da se slavi kada dozivis 60tu


Sve je ovo propaganda

Veverica

pre 1 godinu

Da u velikim kolicinama naravno mi nismo mesojedi nego svastojedi....Takodje sve preradjevine od mesa su otrov...Samo umereno I to je kljuc svega...

Srbija

pre 1 godinu

Čitajući komentare vidim da niko nije pročitao vest do kraja, ali ste zato odvojili vreme da prokomentarišete, onako usput...

Bxbdb

pre 1 godinu

Svaštojedi smo, i malo mesa je ok. Ali prosečan pametnjaković preteruje. Ta gurmanska vam je doza za nedelju dana, a ne jedan obrok. Ista stvar i sa šećerom i uljem, životinjskim mastima - preterujete. Al vaša stvar. Dosta su ružni rakovi koji su povezani za mesom. Al prijatno kad znate bolje.

Alek

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)

Dosadni ste vise sa tim secerom. Mislite da ste popili svu pamet ovog sveta. Secer je sreca. Dzaba tebi zivot bez secera kad ti je dan od 9 do 5, kao zatvor. To nije zdravo.

gpbg

pre 1 godinu

Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu

Una

pre 1 godinu

@Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija..

jeste, ali i meso.

Rudolf

pre 1 godinu

Meso je najzdravija i najkvalitetnija namirnica na planetu. Medjutim sve najbolje smo vec pojeli. Zabava je pri kraju. Pa sada nazalost moramo opet jesti biljke.
https://www.paleomedicina.com/en

RiverPlate

pre 1 godinu

Meso je nešto naj! Problem su šećer, alkohol, razni E konzervansi i slično đubre. Naravno, problem je i stres koji je prisutan od 10-12. godine života. Treba svetu reset.

pre 1 godinu

Kuhanje i ključanje bjelančevina životinjskoga podrijetla čini ih manje prihvatljivima i pojačava truljenje u probavi.

Što se bjelančevine više kuhaju, to je veća količina proizvoda truljenja u urinu pa čak i u znoju i drugim tjelesnim izlučevinama.

Stručan kemijski izraz za bjelančevine jest hidrofilni koloid.

Kada se kuhaju, one postaju hidrofobni koloidi.

To znači da su molekule drugačije raspoređene, u oblik koji probavni organi slabije mogu asimilirati.


Podosta lakih i teških bolesti posljedica su toksemije koja slijedi nakon probave kuhanih bjelančevina.

Mnogi ljudi gutaju velike količine mesa i sira, a ipak, kako se čini, ostaju zdravi.

No priroda prije ili poslije ispostavi račun.

Utvrđeno je da radi neutraliziranje trulih ostataka probave kuhanih bjelančevina jetra iscrpljuje zalihe natrija brže no što ih uspijeva obnoviti.

Kada je jetra slaba, razvija se toksemija.

Harvi Dent ?

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)

Ajde ne lupaj molim te. Sve je štetno u preteranim količinama.

Марко

pre 1 godinu

Добар разлог да се једе месо је укус меса. Не можемо да се одрекнемо свих задовољстава да бисмо живели 200 година. Бесмислено је.

epipi

pre 1 godinu

Kako da ne. Bilje da jedemo, krave da budemo.

@carnivoremd2.0 na IG to najbolje objasni. Meso nikako nije problem, nije problem ni šećer, ni fruktoza, problem su višestrukonezasićene masti koje većinom postoje u semenkama - ulja dobivena iz semenki suncokreta, palme i sl. Pogledajte.

Odoh na jedan stejk i džigu, zz ;)

bolesno drustvo

pre 1 godinu

"nema zdravih ljudi bez zdrave planete"
Valter Vilet

Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi.

Zok1

pre 1 godinu

Za 20 godina se udvostručila potrošnja mesa? Koliko je porastao broj ljudi na planeti? Problem za planetu nije previše krava - nego previše ljudi. A što se tiče potrošnje mesa u EU, nastavite da čačkate mečku na istoku, možda vam i pođe za rukom.

seljak iz sumadije

pre 1 godinu

imam neku bolest, nema ime, samo meso i beli krompir mogu da jedem, iako mi se zgadilo, ali moram. Sveze povrce i voce ubija me, hleb, secer, i ostalo...jos doktorima nije jasno sta je u pitanju.

Xman

pre 1 godinu

Ja prosto volim zivot sa slatkisima i sa mesom. Ne verujem da bih toliko bio srecan da moram da odustanem od jednog ili drugog. Ok, krace cu da zivim, ali zivecu lepo.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

I na kraju teksta dodjosmo do sustine... Klimatske promene njih zanimaju.
Tako da pasite narode da bi oni mogli svojim mlaznjacima da se svrckaju po konferencijama...

Umereno i raznovrsno se hranim, hvala na pitanju.

Franko Gavrić Mlađi

pre 1 godinu

Znate šta nas ne ubija? Bube.

Kada bi nekako mogli da koristimo bube u ishrani, mi obični ljudi, gde bi nam kraj bio.

Treba da ostavimo meso eliti. Neka se oni tako ubijaju.

dr011

pre 1 godinu

Ovaj tekst ne iznosi naučne činjenice!
Čovek je SVAŠTOJED, i treba da jede i meso u ishrani, da nije tako ne bismo imali aktivnu paletu enzima u digestivnom traktu, odnosno - da je čovek biljojed, imao bi aktivne enzime za razgradnju celuloze, kao krave.
Drugo pitanje je neispravnost mesa usled kljukanja životinja antibioticima, visokog sadržaja pesticida u biljkama kojima se hrane itd, itd.
Pod “meso” su uključeni i suhomednati proizvodi koje svakako ne treba unositi.
Najveći problem ishrane savremenog čoveka je prekomerno unošenje šećera.

rodjaksasela

pre 1 godinu

za stagod da se uhvatis secer... u sve su ga natrpali, prosto je neverovatna gimnastika ako pozelim obrok (dorucak, rucak, vecera) bez trunke secera...

Драган КНН

pre 1 godinu

Сада ми је јасно зашто месо поскупљује : Да будемо здравији ! (Уз ове цијене бити ћемо најздравија нација на свијету) !

komi

pre 1 godinu

Ne, ne pričamo o pravom razlogu bolesti a to je šećer! Šećer i ništa kao šećer. Taj otrov treba zabraniti! Ali prevelika industrija...
(Hmm, 21. maj 2022 21:42)
a u voću uopšte nema šećera

pera ždera

pre 1 godinu

@Прави Србин
„Pravi" Srbin do kraja drugog svetskog rata i industrijalizacije proizvodnje hrane nije znao za meso veći deo godine. I ne zbog toga što je bio vegan već zbog toga što se pridržavao posta tokom nedelje i tri velika posta tokom godine. Meso je bilo i skupo, u kafanu se sedelo, kao što ime i kaže, da se pije kafa a ne da se loče i ždere na državni račun. Pojava zamrzivača je zacementirala "tradiciju" prežderavanja mesa a pljeskavica (od milja poznata kao hamburger) je stavila tačku. Pravi Srbin nema meru ni u čemu pa zašto bi jeo manje mesa nego što je zdravo.

Bxbdb

pre 1 godinu

Svaštojedi smo, i malo mesa je ok. Ali prosečan pametnjaković preteruje. Ta gurmanska vam je doza za nedelju dana, a ne jedan obrok. Ista stvar i sa šećerom i uljem, životinjskim mastima - preterujete. Al vaša stvar. Dosta su ružni rakovi koji su povezani za mesom. Al prijatno kad znate bolje.

Black fish

pre 1 godinu

Kako bi čovečanstvo preživelo ledeno doba da nije jelo meso? Pasulja, soje i mahunarki ledenoj zemlji nije bilo.
Meso je većinom ok, problem su konzervansi i razna hemija kojom truju meso, te prerađena hrana.
I treba poštovati svete knjige. Biblija kaže da se izbegava meso nepreživara koji nemaju razvojen papak tj. Svinja, konj i sl.

Inzenjer

pre 1 godinu

Još jedno u nizu globalističkih sranja. Kreatore istih poslati na drugu planetu, pošto je ova naša u terminalnoj fazi, i svi problemi će se brzo rešiti. Živio običan i normalan narod!!!

Hvala (ne)prijatelju

pre 1 godinu

Posto nisam ja kriva sto su se ljudi prenakotili - nemam decu - pa je sad kriza SVIH VRSTA hrane, a jela sam meso do 70. godine, svet obisla i i dalje ga obilazim, nema sanse da se mesa sada odreknem. A nesto i ne vidim svrhu toga da zivim jos 50 godina.

Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti

pre 1 godinu

Još bolji su oni ,koji ujutru idu na liturgiju,popodne na meditaciju yogu i slično,a uveče kod vracare...takvi ljudi su najpametniji, a ne znaju ni svoj život da srede...i da meso je glav faktor bolesti....

šumadinac

pre 1 godinu

Свињетина је смрт за организам. Као да у дизел сипате бензин.
(Але, 21. maj 2022 22:14)

Au, al si puknut...

Root

pre 1 godinu

Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu
(gpbg, 21. maj 2022 22:49)
Uporedjujes babe i zabe. Okinava i Srbija?? Sve sto je prekomerno ne valja a na Okinavi na prvom mestu imaju miran zivot, bez stresa, i nasli su balans u zivotu, zato i zive dugo. JEdu i oni meso ali se ne prezderavaju kao stoke.

Veverica

pre 1 godinu

Da u velikim kolicinama naravno mi nismo mesojedi nego svastojedi....Takodje sve preradjevine od mesa su otrov...Samo umereno I to je kljuc svega...

PoslednjiSrbijanac

pre 1 godinu

Oštri zubi i naročito očnjaci, oči postavljene da gledaju napred , ruke za komadanje i noge za jurenje plena. Očigledno je da smo stvoreni za lov na lukave šargarepe.

Boki

pre 1 godinu

Treba jesti meso, ali da ne propagiramo maloj deci kad ima salate kao "sta jedes tu travu uzmi meso" Jer da se ne lazemo najbolja i najzdravija stvar za coveka jeste povrce u svakom obliku

paja

pre 1 godinu

Na kraju će nam preporučiti njihova gov.. , jer kad oni pojedu meso, sve štetno će ostati u njima a izbaciće čisto i zdravo gov.. koje će prerađeno nuditi bolesnoj sirotinji Izvinjavam se na neprijatnosti ali meni ove studije vode ka tome.

siki

pre 1 godinu

"Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi."
@(bolesno drustvo, 21. maj 2022 22:22)

Gde vidiš logiku? Planeta bez problema može bez ljudi. Čak šta više.

xx

pre 1 godinu

@gpbg ljudi na Okinavi su zdravi po 100 godina jer im je zdrava okolina, i riba i meso i vazduh.... nije nesto da su birali, tako se potrefilo. A ovde sa biljkama ce isto biti kancerogena prica svejedno, samo dok je hemije. Jedite organsko i umereno bilo sta i nema frke.

Veliki brat

pre 1 godinu

Meso uzrokuje diabetes tipa 2?
Da li ste vi normalni..
(Nassim Nicholas Taleb, 21. maj 2022 22:35)

Ne šećer koji konzumiraš kao slakiše u razumnim količinama, već zaslađivači koji se stavljaju u sve i svašta.
U SAD je čak u govedina zaslađena kukuruznim sirupom, kad su pitali predstavnika kompanije koja snadbeva 70% tržišta junetinom zašto dodaju zaslađivač, odgovor je bio da im se UTROSTRUČILA prodaja - prosto pitanje je: KO konzumira TRI puta više junetine nego ranije? Pa sigurno ne neki novi potrošači, već oni koji su i do tada kupovali junetinu sada kupuju u proseku tri puta više!
A tri puta više mesa je ko zna koliko tog kukuruznog sirupa kojim je to meso zaslađeno. Pa onda takvi još piju Coca-Cola Zero koja sadrži aspartam koji je kancerogen...


Pogledajte sta jedu lljudi koji zive dugo i prilicno su zdravi i u poznim godinama,na okonavi,puno salate uz vrlo malo mesa i pprilicno puno jedu tofu sir. A kod nas je tradicija kilogram rostilja i pivo ili koka kola. Na skali od 1 do 10 , to je cista 10 sto moze lose da se uradi organizmu
(gpbg, 21. maj 2022 22:49)

Jedu morske plodove, jer su kod njih relativno jeftini čak i u odnosu na naše plate. U dokumentarcu našeg lika koji putuje po svetu, ujutru kupio na "Tsukiji fish market Tokyo" sveže pripremljene morske plodove za 600 jena (3 štapića - školjka, jegulja i hobotnica), što je 520 dinara, u Tokiju sveže ispečen јапански čizkejk je 650 jena, a kod nas je toliko zamrznut industrijski ŠLJ kvaliteta!

Miloš Šestić

pre 1 godinu

@"nema zdravih ljudi bez zdrave planete"
Valter Vilet

Moze Vilet da smatra sta hoce, al' nema ni zdrave planete bez zdravih ljudi.
(bolesno drustvo, 21. maj 2022 22:22)

Kakva glupost, šta li je tebi u glavi, pa planeta bi upravo bila NAJZDRAVIJA kad ljudi ne bi bilo uopšte (ni "zdravih" ni bolesnih, znači 0 (NULA) ljudi).

hm

pre 1 godinu

Prema nasim zubima mi bi trebali da jedemo sve. Zubi su nam nastali evolucijom. Tako da nam meso nije problem, jer mozemo da ga kidamo i sirovo zubima - imamo ocnjake. Problem je kada se jede previse mesa, a premalo povrca. Jednostavno, mi nismo ni za samo meso ni za samo povrce.

Srbija

pre 1 godinu

Čitajući komentare vidim da niko nije pročitao vest do kraja, ali ste zato odvojili vreme da prokomentarišete, onako usput...

boki

pre 1 godinu

Samo ne znam kako su nasi preci prezivljavali I dozivljavali 75+ a danas treba da se slavi kada dozivis 60tu


Sve je ovo propaganda

Što te biju ovi dobri ljudi

pre 1 godinu

Moj matori 85 godina,nikada bolestan i samo prži u tiganju punom ulja.Još nije ispekao kobaju,šniclu... da mu nisu zagoreli.Ali mozak na ispaši,zadovoljan malim stvarima i verovatno dobra genetika.

Milorad

pre 1 godinu

U umerenim kolicinama je veoma zdravo i mislim da ljudski organizam ne moze pravilno da funkcionise bez mesa. Da sadasnje prepuno hemije to je tacno ali boljeg nemamo. Potpuno izbaciti meso iz ishrane je pogresno jer jednostavno organizam ne moze da funkcionise samo na biljkama, ljudi smo nismo prezivari.