Prevencija

Ponedeljak, 22.11.2021.

08:28

Koliko je koja vakcina efikasna protiv delta soja?

Izvor: Blic

Koliko je koja vakcina efikasna protiv delta soja? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Dezurni krivci nevakcinisani

pre 2 godine

Jedini relevanti podaci za Fajzer i Modernu i njihovu efikasnot (bez prebacivanja krivice na nevakcinisane) su oni iz Singapura.

U Singapuru je stopa vakcinacije blizu 100% i samo tamo se moze govoriti koji je procenat zastite od zarazavanja i prenosenja.

oo

pre 2 godine

Nemaju vremena za nikakvu analizu, istrazivanje ce se raditi usput na terenu. Dakle izbodimo se odmah sa svim raspolizivim vakcinama, pa cemo za par meseci ili godina znati sta je efikasno, sta nije, i koje su nuspojave.

Dule

pre 2 godine

Ovima koji se mnogo plase virusa i koji zagovaraju dugoročno vakcinisanje, predlazem da uzmu koktel svih vakcina odjenom, i onda nema sta da misle koja je efikasnija.

Rade

pre 2 godine

Imam 55g., pre dva meseca primila i trecu vakcinu, Fajzer sve tri, ima li podataka koliko dugo ona "stiti"?
(G-dja, 22. novembar 2021 11:15)

Gospođo, štiti vas samo do četvrte doze, i posle toga ne.

Ivica

pre 2 godine

Smarate sa ovim sta je koliko efikasno. Sta obicnog coveka koji nije zavrsio medicinu ovo treba da znanima. Obican covek samo treba da zna da ce vakcinu morati da primi kad god mu se kaze.
(deki, 22. novembar 2021 09:43)

Ma nemoj, sta je sledece iz medicinskog Rajha? Da nam vade bubrege kad im padne na pamet, a mi samo treba da legnemo na stol kad oni kazu? Vec dugo lekarska elita ne radi u interesu naroda. Nekad se doktor cenio, to je tačno. Ali mnogo su brljali i muljali, i čovek je prestao da im veruje. Istripovali su se da smo mi tu zbog njih, da mi njih služimo, a ne obrnuto. Prisilna medicina nije medicina, i nikad nece biti. A mnogo podcenjujete narod. Narod je lud ali nije glup. Narod zna cega treba da se plasi i protiv cega treba vakcina. To je jedna mnogo opasnija bolest. Zove se pohlepa moćnika i buržoaznih kasti.

Aha

pre 2 godine

Najefikasnije su u Africi sa 2% spricanih gde gotovo i da nema kurone. Evropa sa oko 70% vakcinisanih GORI u požaru covid-a.
(Koka kola, 22. novembar 2021 10:47)

Pa nema ni aflatoksina u srpskom mleku, nema ni veštačkog meda jer se ne proverava. Tako ni u Africi nema kovid 19.
Plus, prosek godina tamo je oko 20, a u Evropi 42, i to utiče. Kao i to da zbog klimatske specifičnosti ljudi maltene ni borave unutra i razuđenost stanovništva je velika. Tek, najbitnija stavka je nedostatak validne evidencije i testiranja.

Bre!

pre 2 godine

Kompanija Fajzer je dobila odobrenje za hitnu upotrebu od FDA tela u SAD nakon sto im je dostavila obimnu dokumentaciju od 320.000 strana. I to je sve odobreno za nekih stotinjak dana. Da bi to sve obradili trebalo bi da se dokumentacija cita 22.000 dana. Dvadeset i dve hiljade dana, ne sati.

Dvadesetak doktora iz branse u SAD je zatrazilo da se obelodani javnosti cela dokumentacija i znate sta je FDA trazila od americke vlade? Stavljanje nalepnice STROGO POVERLJIVO na ceo ovaj paket i to sve do 2076 godine.
Pa posle neko prica o Sputnjikovoj vakcini kako je djubre i Gamaleja nece da igra po pravilima.

sergio

pre 2 godine

Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.
(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

Svaki protein je lanac amino-kiselina. Neki proteini su izgradjeni od 2, 3 ili vise lanaca. Antitela koja organizam stvara nisu specificna za celi proteinski lanac. Antitela su heterogena skupina koja se vezu za razlicite delove proteina. U slucaju mutacije jedne ili dve amino-kiseline, samo ona antitela koja reaguju na taj manji deo proteina koji sadrzi mutaciju izgubice efikasnost. Ostala antitela koja se vezuju za druge delove proteina ce zadrzati efikasnost. Ovo objasnjenje je pojednostavljeno i ne uzima u obzir da razliciti delovi proteina nemaju istu imunogenost, ali otom potom...

jer važi?

pre 2 godine

A jer bitno cime se hranimo, da li vezbamo svaki dan, da li pusimo i pijemo, koliko de krecemo, koliko spavamo, jer uzimamo vitamine? Nigde da procitam o tome.
Jer to bese vazno za zdravlje ili samo rokaj u rame svaka 3 meseca?
(Lazni Brkajlo, 22. novembar 2021 12:16)

Najbitnije je biti pismen. Za ostalo ćemo lako.

gumb

pre 2 godine

Hvala na odgovoru. Ne kažem da nema smisla, ali ako je tako tj da imunitet prepoznaje "sličnosti", zbog čega se za običan grip daje različita vakcina u zavisnosti od mutacije koja bude u opticaju te sezone?
(zombi, 22. novembar 2021 13:37)

Ne daje se razlicita vec "dopunjena". Daleko vise slicnosti nego razlika ima izmedju proslogodisnje i ovogodisnje vakcine za grip.

zombi

pre 2 godine

@ Markus1975

Hvala na odgovoru. Ne kažem da nema smisla, ali ako je tako tj da imunitet prepoznaje "sličnosti", zbog čega se za običan grip daje različita vakcina u zavisnosti od mutacije koja bude u opticaju te sezone?

goran...

pre 2 godine

@Nikodin...nista nismo dobili,nikakav antibiotik,nalazimo se u kucnoj izolaciji koja se jos malo i zavrsava,od lijekova smo samo trosili paracetamol kad smo imali temperaturu i to oboje po 2 puta samo,a dijete ima sirup za bolove i temperaturu istovremeno,a to smo davali po potrebi...

kiki

pre 2 godine

Ako neko može da mi objasni..

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

pokazalo se da mrnk vakcine imaju ubedljivo najdelotvorniju strategiju zaštite. dok sprečavaju ulazak virusa u samu ćeliju i time i replikaciju virusa, sam organizam je izložen živom virusu - svakodnevno se krećemo, opštimo, itd. tako se svi ostali nivoi zaštite "raspaljuju" i aktiviraju, i otuda višestruka zaštita.

e sad, ako se dese promene na spike proteinu koje su "nesavladive" za vakcinu, onda imamo problem. pretpostavljam da će neka buduća vakcina integrisati i nove promene/sojeve.

Ana

pre 2 godine

Moje iskustvo sa trećom dozom fajzera: ako ste u kratkom roku izloženi virusu (npr. razgovor sa zaraženom osobom bez maske i distance), verovatno vam neće biti ništa. Ako je neko od ukućana zaražen, provodite mnogo vremena zajedno, bićete pozitivni na testu a simptomi su kao blaga klasična prehlada - curenje nosa, kijanje, bez visoke temperature. Meni se tako desilo, ne mora da znači da je takva reakcija kod svih.

Lazni Brkajlo

pre 2 godine

A jer bitno cime se hranimo, da li vezbamo svaki dan, da li pusimo i pijemo, koliko de krecemo, koliko spavamo, jer uzimamo vitamine? Nigde da procitam o tome.
Jer to bese vazno za zdravlje ili samo rokaj u rame svaka 3 meseca?

Markus1975

pre 2 godine

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

-Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.
(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

Dok se ne javi neki molekularni biolog ili virusolog ... prema onome što sam učio u gimnaziji pre 30 godina, imuni sistem prepoznaje i napada strane proteine, pa bili oni deo naše zaražene ćelije, virusa, bakterije, tumora, presađenog organa ili nekog bio-toksina. Zato nema naročite razlike ako se u telu nađe samo spajk protein, a bez ostatka virusa.
Imuni sistem nije "digitalan", on prepoznaje slično, a ne samo "identično". Najstarija, 200 godina stara vakcina protiv velikih boginja radi posao zahvaljujući (nekakvoj) sličnosti između Variola i Vakcinija virusa. Drugi primer je recimo, za nas ljude bezopasna BCG bakterija u vakcini koja kada nas zarazi, ostavlja imunitet i na za nas veoma gadan TBC bacil odnosno tuberkulozu.

XP

pre 2 godine

Svaki clanak sve isto pise kao papagaji ponavljate…zasto niko nijednoj vladi nijedne zemlje ne sme da postavi pitanje: Koliko od 10.000 zarazenih je vakcinisano i kojom vakcinom? To je jedan sekund posla da se zabelezi po svakom pcr testu koji se uradi…a ne sve neodredjeno, vecina, veliki broj, najvise…dajte nesto merljivo ako smete aman! Ja sam vakcinisan, i opet, hocu da znam taj podatak!
(veljadin hood, 22. novembar 2021 10:11)

Pravo pitanje. U kongresnoj biblioteci USA imaju pisma osnivača od pre 200 i kusur godina, a danas u vreme kompjutera baratamo procenama umesto podacima.

fikreta

pre 2 godine

Resenje krize je u tome da se vakcine naplacuju 5000 dinara po dozi. Za one koji nevakcinisani zavrse u bolnici 30.000 dan lezanja i 50.000 dan koristenja respiratora. Srbe samo opali po dzepu i prestace lajati na mesec i ostale odjevne predmete. Da li su vakcine efikasne? Nekom jesu, nekom nisu. Sa mojim cenama bile bi efikasne!
(Goran, 22. novembar 2021 09:46

jedan od glupljih prijedloga

Nikodin

pre 2 godine

ja i supruga primili drugu dozu fajzera prije 4.mjeseca,prije 10 dana se zarazi ona,nakon nje 3 dana cetverogodisnje dijete i naposletku nakon nje 5-ti dan i ja pozitivan...simptomi kod oboje otprilike isti,prvi 1-2 dana povisena temperatura(ne veca od 37.5) ,kasalj,curenje nosa,bol misica,malaksalost,kod mene i glavobolja,nakon toga svakim danom je bilo sve lakse...kod djeteta je prvi dan temperatura isla povremeno i preko 39,bol u grlu,ali su osim temperature simptomi prehlade trajali pa i 7 dana,dok temperature toliko visoke nije vise bilo...sad dal bi bilo bolje,gore ili isto da nismo bili vakcinisani to stvarno ne znam,jedino sto znam par osoba koje su bile nevakcinisane i imale su tezi oblik oboljenja od naseg,takodje znam jednu osobu koja je vakcinisana astra zenekom a nakon sto se zarazila zavrsila 3 dana u bolnici na kisiku(ne respiratoru)...ja i supruga iako nismo neki pobornici vakcine,ali takodje nismo ni protivnici,vise smo se vakcinisali zbog svakodnevnih problema koje imaju nevakcinisani nego sto smo sd plasili,ali utisak je ipak da stiti i pomaze,pa koliko toliko,a dal ce biti neke stete od nje,to cemo vidjeti kroz par godina...


Da li ste dobili preventivno antibiotik prvog dana?
To je ključan detalj koji nedostaje. :)
Ako niste onda je vakcina i vaš imunitet odradio posao i nije došlo do proboja.

Ako jeste onda su su vas antibiotici zaštitili od komplikacija tj. baterijskih napasti.

goran...

pre 2 godine

ja i supruga primili drugu dozu fajzera prije 4.mjeseca,prije 10 dana se zarazi ona,nakon nje 3 dana cetverogodisnje dijete i naposletku nakon nje 5-ti dan i ja pozitivan...simptomi kod oboje otprilike isti,prvi 1-2 dana povisena temperatura(ne veca od 37.5) ,kasalj,curenje nosa,bol misica,malaksalost,kod mene i glavobolja,nakon toga svakim danom je bilo sve lakse...kod djeteta je prvi dan temperatura isla povremeno i preko 39,bol u grlu,ali su osim temperature simptomi prehlade trajali pa i 7 dana,dok temperature toliko visoke nije vise bilo...sad dal bi bilo bolje,gore ili isto da nismo bili vakcinisani to stvarno ne znam,jedino sto znam par osoba koje su bile nevakcinisane i imale su tezi oblik oboljenja od naseg,takodje znam jednu osobu koja je vakcinisana astra zenekom a nakon sto se zarazila zavrsila 3 dana u bolnici na kisiku(ne respiratoru)...ja i supruga iako nismo neki pobornici vakcine,ali takodje nismo ni protivnici,vise smo se vakcinisali zbog svakodnevnih problema koje imaju nevakcinisani nego sto smo sd plasili,ali utisak je ipak da stiti i pomaze,pa koliko toliko,a dal ce biti neke stete od nje,to cemo vidjeti kroz par godina...

Vakcinisan

pre 2 godine

@zombi

Imuni sistem vašeg organizma neće napraviti samo memoriju na proteine iz virusa ili vakcine, već će napraviti i (manji broj) za proteine koji liče a nisu 100% identični. Naravno, takva zaštita će biti dosta slabija ali i dalje postoji.

Razlog za ovakav rad imunog sistema je evoluciona prednost organizama koji rade na ovakav način u odnosu na pravljenje memorije samo na poznate proteine, pa se kroz milione godina razvio.

kris

pre 2 godine

Upravo ovo je najveći problem, koji zbunjuje i odbija ljude. "Moderna je prijavila", Fajzer kaže da u laboratorijskim uslovima.. "," dok iz Astra Zeneke kažu... "To je isto kao kad ja napravim kobasice i kažem da su odlične. Valjda treba nezavisna komisija sastavljena od najvećih stručnjaka da ispita kako u teoriji, tako i u praksi i da to onda bude mjerodavno.

veljadin hood

pre 2 godine

Svaki clanak sve isto pise kao papagaji ponavljate…zasto niko nijednoj vladi nijedne zemlje ne sme da postavi pitanje: Koliko od 10.000 zarazenih je vakcinisano i kojom vakcinom? To je jedan sekund posla da se zabelezi po svakom pcr testu koji se uradi…a ne sve neodredjeno, vecina, veliki broj, najvise…dajte nesto merljivo ako smete aman! Ja sam vakcinisan, i opet, hocu da znam taj podatak!

Deus

pre 2 godine

Cak i manje zemlje poput Srbije imaju prilicno tacne studije o efikasnosti vakcina. Problem je sto u javnost ne dolaze tacni podaci vec ulepsani. Pritisak farmaceutske industrije je ogroman. Ni nasi imunolozi nisu otporni na te pritiske a mnogi su aktivni saradnici farmaceutske industrije. Tuzno je sto nismo dobili jasne i pre svega istinite podatke. Procenat uspesnosti vakcina je znatno nizi od 90+ odsto. Narocito se friziraju procenti RNK vakcina. Novac je glavni motiv, ne zdravlje ljudi to je tragedija naseg vremena. I nazalost svakog vremena.

deki

pre 2 godine

Smarate sa ovim sta je koliko efikasno. Sta obicnog coveka koji nije zavrsio medicinu ovo treba da znanima. Obican covek samo treba da zna da ce vakcinu morati da primi kad god mu se kaze.

Herodot

pre 2 godine

Nije tačno da podaci o Sputniku nisu dostupni, očigledno da ih promoteri zapadne farmaceutske industrije namerno zaobilaze. Fajzer, na primer, posle četiri meseca protiv Delte je efikasan 47-8%. Moderna je tu bolja za možda i više od 10%. Neću da dajem procente za Sputnik ili Sinofarm, da ne bude da reklamiram, lako je pronaći. Da stvari stoje ovako, govori problem Izraela posle dve doze, a oni su na nivou države napravili dil sa Fajzerom...

Stef

pre 2 godine

Protiv delta soja su sve vakcine efikasne tu Oko 70 do 94%. Jedino je Sinovak bas los i mislim da njega treba izbaciti iz upotrebe. 50% je bas lose, kao lutrija. Moderna cini mi se ima najvecu efikasnost Kod delta soja, preko 90%. Fajzer je Kod delte spao na 86-88%

Урке

pre 2 godine

Лагарије на велико... Шта значи ефикасна 95%? Да се нећеш прехладити, боже ме прости умрети или стара добра од прекјуче "да ћеш проћи уз благе симптоме" као и већина..

sedmatruba

pre 2 godine

sve su efikasne vrlo
ali treba napraviti izuzetak za redni broj doze

takod a je najbolje da primite po 4 od svake = 20
ako vec ne po 5 od svake = 25 sto je sigurno sigurno je..

ne nije sarkazam, samo zasticeni mozete na megdan slini i kijavici.

Brada Bg

pre 2 godine

Kolega mlad decko se zarazio mesec dana posle druge doze Fajzera. Simptomi laksi. Nema ideju gde je pokupio virus, mi na poslu niko nista, devojka mu negativna. Sta bi tek bilo da je bio konstantno izlozen virusu kao sto sam ja pre par meseci, gde sam ziveo sa zarazenim ukucanima, jer nisam imao gde.

zombi

pre 2 godine

Ako neko može da mi objasni..

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

-Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.

Goran

pre 2 godine

Resenje krize je u tome da se vakcine naplacuju 5000 dinara po dozi. Za one koji nevakcinisani zavrse u bolnici 30.000 dan lezanja i 50.000 dan koristenja respiratora. Srbe samo opali po dzepu i prestace lajati na mesec i ostale odjevne predmete. Da li su vakcine efikasne? Nekom jesu, nekom nisu. Sa mojim cenama bile bi efikasne!

Drug kontraš

pre 2 godine

Ti procenti možda stoje 2 nedelje posle druge doze, ali onda broj antitela u cirkulaciji (koja su uprošceno gledano odgovorna za sprečavanje infekcije) kreće da opada različitom bezinom u zavisnosti od godina.
Nakon 6 meseci je u grupi 25-50 godina zaštita od infekcije oko 45%, ali zato kod 70+ pada na ispod 10%.
Zato opet ima zaražavanja u staračkim domovima, ali umiru mnogo manje nego početkom godine kada je smrtnost bila preko 20% u toj grupi (imuni sistem je već istreniran pa brže i bolje reaguje).

kris

pre 2 godine

Upravo ovo je najveći problem, koji zbunjuje i odbija ljude. "Moderna je prijavila", Fajzer kaže da u laboratorijskim uslovima.. "," dok iz Astra Zeneke kažu... "To je isto kao kad ja napravim kobasice i kažem da su odlične. Valjda treba nezavisna komisija sastavljena od najvećih stručnjaka da ispita kako u teoriji, tako i u praksi i da to onda bude mjerodavno.

veljadin hood

pre 2 godine

Svaki clanak sve isto pise kao papagaji ponavljate…zasto niko nijednoj vladi nijedne zemlje ne sme da postavi pitanje: Koliko od 10.000 zarazenih je vakcinisano i kojom vakcinom? To je jedan sekund posla da se zabelezi po svakom pcr testu koji se uradi…a ne sve neodredjeno, vecina, veliki broj, najvise…dajte nesto merljivo ako smete aman! Ja sam vakcinisan, i opet, hocu da znam taj podatak!

goran...

pre 2 godine

ja i supruga primili drugu dozu fajzera prije 4.mjeseca,prije 10 dana se zarazi ona,nakon nje 3 dana cetverogodisnje dijete i naposletku nakon nje 5-ti dan i ja pozitivan...simptomi kod oboje otprilike isti,prvi 1-2 dana povisena temperatura(ne veca od 37.5) ,kasalj,curenje nosa,bol misica,malaksalost,kod mene i glavobolja,nakon toga svakim danom je bilo sve lakse...kod djeteta je prvi dan temperatura isla povremeno i preko 39,bol u grlu,ali su osim temperature simptomi prehlade trajali pa i 7 dana,dok temperature toliko visoke nije vise bilo...sad dal bi bilo bolje,gore ili isto da nismo bili vakcinisani to stvarno ne znam,jedino sto znam par osoba koje su bile nevakcinisane i imale su tezi oblik oboljenja od naseg,takodje znam jednu osobu koja je vakcinisana astra zenekom a nakon sto se zarazila zavrsila 3 dana u bolnici na kisiku(ne respiratoru)...ja i supruga iako nismo neki pobornici vakcine,ali takodje nismo ni protivnici,vise smo se vakcinisali zbog svakodnevnih problema koje imaju nevakcinisani nego sto smo sd plasili,ali utisak je ipak da stiti i pomaze,pa koliko toliko,a dal ce biti neke stete od nje,to cemo vidjeti kroz par godina...

zombi

pre 2 godine

Ako neko može da mi objasni..

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

-Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.

fikreta

pre 2 godine

Resenje krize je u tome da se vakcine naplacuju 5000 dinara po dozi. Za one koji nevakcinisani zavrse u bolnici 30.000 dan lezanja i 50.000 dan koristenja respiratora. Srbe samo opali po dzepu i prestace lajati na mesec i ostale odjevne predmete. Da li su vakcine efikasne? Nekom jesu, nekom nisu. Sa mojim cenama bile bi efikasne!
(Goran, 22. novembar 2021 09:46

jedan od glupljih prijedloga

Урке

pre 2 godine

Лагарије на велико... Шта значи ефикасна 95%? Да се нећеш прехладити, боже ме прости умрети или стара добра од прекјуче "да ћеш проћи уз благе симптоме" као и већина..

Herodot

pre 2 godine

Nije tačno da podaci o Sputniku nisu dostupni, očigledno da ih promoteri zapadne farmaceutske industrije namerno zaobilaze. Fajzer, na primer, posle četiri meseca protiv Delte je efikasan 47-8%. Moderna je tu bolja za možda i više od 10%. Neću da dajem procente za Sputnik ili Sinofarm, da ne bude da reklamiram, lako je pronaći. Da stvari stoje ovako, govori problem Izraela posle dve doze, a oni su na nivou države napravili dil sa Fajzerom...

Goran

pre 2 godine

Resenje krize je u tome da se vakcine naplacuju 5000 dinara po dozi. Za one koji nevakcinisani zavrse u bolnici 30.000 dan lezanja i 50.000 dan koristenja respiratora. Srbe samo opali po dzepu i prestace lajati na mesec i ostale odjevne predmete. Da li su vakcine efikasne? Nekom jesu, nekom nisu. Sa mojim cenama bile bi efikasne!

deki

pre 2 godine

Smarate sa ovim sta je koliko efikasno. Sta obicnog coveka koji nije zavrsio medicinu ovo treba da znanima. Obican covek samo treba da zna da ce vakcinu morati da primi kad god mu se kaze.

Brada Bg

pre 2 godine

Kolega mlad decko se zarazio mesec dana posle druge doze Fajzera. Simptomi laksi. Nema ideju gde je pokupio virus, mi na poslu niko nista, devojka mu negativna. Sta bi tek bilo da je bio konstantno izlozen virusu kao sto sam ja pre par meseci, gde sam ziveo sa zarazenim ukucanima, jer nisam imao gde.

sedmatruba

pre 2 godine

sve su efikasne vrlo
ali treba napraviti izuzetak za redni broj doze

takod a je najbolje da primite po 4 od svake = 20
ako vec ne po 5 od svake = 25 sto je sigurno sigurno je..

ne nije sarkazam, samo zasticeni mozete na megdan slini i kijavici.

Drug kontraš

pre 2 godine

Ti procenti možda stoje 2 nedelje posle druge doze, ali onda broj antitela u cirkulaciji (koja su uprošceno gledano odgovorna za sprečavanje infekcije) kreće da opada različitom bezinom u zavisnosti od godina.
Nakon 6 meseci je u grupi 25-50 godina zaštita od infekcije oko 45%, ali zato kod 70+ pada na ispod 10%.
Zato opet ima zaražavanja u staračkim domovima, ali umiru mnogo manje nego početkom godine kada je smrtnost bila preko 20% u toj grupi (imuni sistem je već istreniran pa brže i bolje reaguje).

Rade

pre 2 godine

Imam 55g., pre dva meseca primila i trecu vakcinu, Fajzer sve tri, ima li podataka koliko dugo ona "stiti"?
(G-dja, 22. novembar 2021 11:15)

Gospođo, štiti vas samo do četvrte doze, i posle toga ne.

XP

pre 2 godine

Svaki clanak sve isto pise kao papagaji ponavljate…zasto niko nijednoj vladi nijedne zemlje ne sme da postavi pitanje: Koliko od 10.000 zarazenih je vakcinisano i kojom vakcinom? To je jedan sekund posla da se zabelezi po svakom pcr testu koji se uradi…a ne sve neodredjeno, vecina, veliki broj, najvise…dajte nesto merljivo ako smete aman! Ja sam vakcinisan, i opet, hocu da znam taj podatak!
(veljadin hood, 22. novembar 2021 10:11)

Pravo pitanje. U kongresnoj biblioteci USA imaju pisma osnivača od pre 200 i kusur godina, a danas u vreme kompjutera baratamo procenama umesto podacima.

Lazni Brkajlo

pre 2 godine

A jer bitno cime se hranimo, da li vezbamo svaki dan, da li pusimo i pijemo, koliko de krecemo, koliko spavamo, jer uzimamo vitamine? Nigde da procitam o tome.
Jer to bese vazno za zdravlje ili samo rokaj u rame svaka 3 meseca?

Bre!

pre 2 godine

Kompanija Fajzer je dobila odobrenje za hitnu upotrebu od FDA tela u SAD nakon sto im je dostavila obimnu dokumentaciju od 320.000 strana. I to je sve odobreno za nekih stotinjak dana. Da bi to sve obradili trebalo bi da se dokumentacija cita 22.000 dana. Dvadeset i dve hiljade dana, ne sati.

Dvadesetak doktora iz branse u SAD je zatrazilo da se obelodani javnosti cela dokumentacija i znate sta je FDA trazila od americke vlade? Stavljanje nalepnice STROGO POVERLJIVO na ceo ovaj paket i to sve do 2076 godine.
Pa posle neko prica o Sputnjikovoj vakcini kako je djubre i Gamaleja nece da igra po pravilima.

Markus1975

pre 2 godine

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

-Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.
(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

Dok se ne javi neki molekularni biolog ili virusolog ... prema onome što sam učio u gimnaziji pre 30 godina, imuni sistem prepoznaje i napada strane proteine, pa bili oni deo naše zaražene ćelije, virusa, bakterije, tumora, presađenog organa ili nekog bio-toksina. Zato nema naročite razlike ako se u telu nađe samo spajk protein, a bez ostatka virusa.
Imuni sistem nije "digitalan", on prepoznaje slično, a ne samo "identično". Najstarija, 200 godina stara vakcina protiv velikih boginja radi posao zahvaljujući (nekakvoj) sličnosti između Variola i Vakcinija virusa. Drugi primer je recimo, za nas ljude bezopasna BCG bakterija u vakcini koja kada nas zarazi, ostavlja imunitet i na za nas veoma gadan TBC bacil odnosno tuberkulozu.

Stef

pre 2 godine

Protiv delta soja su sve vakcine efikasne tu Oko 70 do 94%. Jedino je Sinovak bas los i mislim da njega treba izbaciti iz upotrebe. 50% je bas lose, kao lutrija. Moderna cini mi se ima najvecu efikasnost Kod delta soja, preko 90%. Fajzer je Kod delte spao na 86-88%

Aha

pre 2 godine

Najefikasnije su u Africi sa 2% spricanih gde gotovo i da nema kurone. Evropa sa oko 70% vakcinisanih GORI u požaru covid-a.
(Koka kola, 22. novembar 2021 10:47)

Pa nema ni aflatoksina u srpskom mleku, nema ni veštačkog meda jer se ne proverava. Tako ni u Africi nema kovid 19.
Plus, prosek godina tamo je oko 20, a u Evropi 42, i to utiče. Kao i to da zbog klimatske specifičnosti ljudi maltene ni borave unutra i razuđenost stanovništva je velika. Tek, najbitnija stavka je nedostatak validne evidencije i testiranja.

Ana

pre 2 godine

Moje iskustvo sa trećom dozom fajzera: ako ste u kratkom roku izloženi virusu (npr. razgovor sa zaraženom osobom bez maske i distance), verovatno vam neće biti ništa. Ako je neko od ukućana zaražen, provodite mnogo vremena zajedno, bićete pozitivni na testu a simptomi su kao blaga klasična prehlada - curenje nosa, kijanje, bez visoke temperature. Meni se tako desilo, ne mora da znači da je takva reakcija kod svih.

Nikodin

pre 2 godine

ja i supruga primili drugu dozu fajzera prije 4.mjeseca,prije 10 dana se zarazi ona,nakon nje 3 dana cetverogodisnje dijete i naposletku nakon nje 5-ti dan i ja pozitivan...simptomi kod oboje otprilike isti,prvi 1-2 dana povisena temperatura(ne veca od 37.5) ,kasalj,curenje nosa,bol misica,malaksalost,kod mene i glavobolja,nakon toga svakim danom je bilo sve lakse...kod djeteta je prvi dan temperatura isla povremeno i preko 39,bol u grlu,ali su osim temperature simptomi prehlade trajali pa i 7 dana,dok temperature toliko visoke nije vise bilo...sad dal bi bilo bolje,gore ili isto da nismo bili vakcinisani to stvarno ne znam,jedino sto znam par osoba koje su bile nevakcinisane i imale su tezi oblik oboljenja od naseg,takodje znam jednu osobu koja je vakcinisana astra zenekom a nakon sto se zarazila zavrsila 3 dana u bolnici na kisiku(ne respiratoru)...ja i supruga iako nismo neki pobornici vakcine,ali takodje nismo ni protivnici,vise smo se vakcinisali zbog svakodnevnih problema koje imaju nevakcinisani nego sto smo sd plasili,ali utisak je ipak da stiti i pomaze,pa koliko toliko,a dal ce biti neke stete od nje,to cemo vidjeti kroz par godina...


Da li ste dobili preventivno antibiotik prvog dana?
To je ključan detalj koji nedostaje. :)
Ako niste onda je vakcina i vaš imunitet odradio posao i nije došlo do proboja.

Ako jeste onda su su vas antibiotici zaštitili od komplikacija tj. baterijskih napasti.

Dule

pre 2 godine

Ovima koji se mnogo plase virusa i koji zagovaraju dugoročno vakcinisanje, predlazem da uzmu koktel svih vakcina odjenom, i onda nema sta da misle koja je efikasnija.

jer važi?

pre 2 godine

A jer bitno cime se hranimo, da li vezbamo svaki dan, da li pusimo i pijemo, koliko de krecemo, koliko spavamo, jer uzimamo vitamine? Nigde da procitam o tome.
Jer to bese vazno za zdravlje ili samo rokaj u rame svaka 3 meseca?
(Lazni Brkajlo, 22. novembar 2021 12:16)

Najbitnije je biti pismen. Za ostalo ćemo lako.

zombi

pre 2 godine

@ Markus1975

Hvala na odgovoru. Ne kažem da nema smisla, ali ako je tako tj da imunitet prepoznaje "sličnosti", zbog čega se za običan grip daje različita vakcina u zavisnosti od mutacije koja bude u opticaju te sezone?

sergio

pre 2 godine

Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.
(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

Svaki protein je lanac amino-kiselina. Neki proteini su izgradjeni od 2, 3 ili vise lanaca. Antitela koja organizam stvara nisu specificna za celi proteinski lanac. Antitela su heterogena skupina koja se vezu za razlicite delove proteina. U slucaju mutacije jedne ili dve amino-kiseline, samo ona antitela koja reaguju na taj manji deo proteina koji sadrzi mutaciju izgubice efikasnost. Ostala antitela koja se vezuju za druge delove proteina ce zadrzati efikasnost. Ovo objasnjenje je pojednostavljeno i ne uzima u obzir da razliciti delovi proteina nemaju istu imunogenost, ali otom potom...

Ivica

pre 2 godine

Smarate sa ovim sta je koliko efikasno. Sta obicnog coveka koji nije zavrsio medicinu ovo treba da znanima. Obican covek samo treba da zna da ce vakcinu morati da primi kad god mu se kaze.
(deki, 22. novembar 2021 09:43)

Ma nemoj, sta je sledece iz medicinskog Rajha? Da nam vade bubrege kad im padne na pamet, a mi samo treba da legnemo na stol kad oni kazu? Vec dugo lekarska elita ne radi u interesu naroda. Nekad se doktor cenio, to je tačno. Ali mnogo su brljali i muljali, i čovek je prestao da im veruje. Istripovali su se da smo mi tu zbog njih, da mi njih služimo, a ne obrnuto. Prisilna medicina nije medicina, i nikad nece biti. A mnogo podcenjujete narod. Narod je lud ali nije glup. Narod zna cega treba da se plasi i protiv cega treba vakcina. To je jedna mnogo opasnija bolest. Zove se pohlepa moćnika i buržoaznih kasti.

Deus

pre 2 godine

Cak i manje zemlje poput Srbije imaju prilicno tacne studije o efikasnosti vakcina. Problem je sto u javnost ne dolaze tacni podaci vec ulepsani. Pritisak farmaceutske industrije je ogroman. Ni nasi imunolozi nisu otporni na te pritiske a mnogi su aktivni saradnici farmaceutske industrije. Tuzno je sto nismo dobili jasne i pre svega istinite podatke. Procenat uspesnosti vakcina je znatno nizi od 90+ odsto. Narocito se friziraju procenti RNK vakcina. Novac je glavni motiv, ne zdravlje ljudi to je tragedija naseg vremena. I nazalost svakog vremena.

kiki

pre 2 godine

Ako neko može da mi objasni..

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

pokazalo se da mrnk vakcine imaju ubedljivo najdelotvorniju strategiju zaštite. dok sprečavaju ulazak virusa u samu ćeliju i time i replikaciju virusa, sam organizam je izložen živom virusu - svakodnevno se krećemo, opštimo, itd. tako se svi ostali nivoi zaštite "raspaljuju" i aktiviraju, i otuda višestruka zaštita.

e sad, ako se dese promene na spike proteinu koje su "nesavladive" za vakcinu, onda imamo problem. pretpostavljam da će neka buduća vakcina integrisati i nove promene/sojeve.

goran...

pre 2 godine

@Nikodin...nista nismo dobili,nikakav antibiotik,nalazimo se u kucnoj izolaciji koja se jos malo i zavrsava,od lijekova smo samo trosili paracetamol kad smo imali temperaturu i to oboje po 2 puta samo,a dijete ima sirup za bolove i temperaturu istovremeno,a to smo davali po potrebi...

gumb

pre 2 godine

Hvala na odgovoru. Ne kažem da nema smisla, ali ako je tako tj da imunitet prepoznaje "sličnosti", zbog čega se za običan grip daje različita vakcina u zavisnosti od mutacije koja bude u opticaju te sezone?
(zombi, 22. novembar 2021 13:37)

Ne daje se razlicita vec "dopunjena". Daleko vise slicnosti nego razlika ima izmedju proslogodisnje i ovogodisnje vakcine za grip.

oo

pre 2 godine

Nemaju vremena za nikakvu analizu, istrazivanje ce se raditi usput na terenu. Dakle izbodimo se odmah sa svim raspolizivim vakcinama, pa cemo za par meseci ili godina znati sta je efikasno, sta nije, i koje su nuspojave.

Vakcinisan

pre 2 godine

@zombi

Imuni sistem vašeg organizma neće napraviti samo memoriju na proteine iz virusa ili vakcine, već će napraviti i (manji broj) za proteine koji liče a nisu 100% identični. Naravno, takva zaštita će biti dosta slabija ali i dalje postoji.

Razlog za ovakav rad imunog sistema je evoluciona prednost organizama koji rade na ovakav način u odnosu na pravljenje memorije samo na poznate proteine, pa se kroz milione godina razvio.

Dezurni krivci nevakcinisani

pre 2 godine

Jedini relevanti podaci za Fajzer i Modernu i njihovu efikasnot (bez prebacivanja krivice na nevakcinisane) su oni iz Singapura.

U Singapuru je stopa vakcinacije blizu 100% i samo tamo se moze govoriti koji je procenat zastite od zarazavanja i prenosenja.

Goran

pre 2 godine

Resenje krize je u tome da se vakcine naplacuju 5000 dinara po dozi. Za one koji nevakcinisani zavrse u bolnici 30.000 dan lezanja i 50.000 dan koristenja respiratora. Srbe samo opali po dzepu i prestace lajati na mesec i ostale odjevne predmete. Da li su vakcine efikasne? Nekom jesu, nekom nisu. Sa mojim cenama bile bi efikasne!

sedmatruba

pre 2 godine

sve su efikasne vrlo
ali treba napraviti izuzetak za redni broj doze

takod a je najbolje da primite po 4 od svake = 20
ako vec ne po 5 od svake = 25 sto je sigurno sigurno je..

ne nije sarkazam, samo zasticeni mozete na megdan slini i kijavici.

deki

pre 2 godine

Smarate sa ovim sta je koliko efikasno. Sta obicnog coveka koji nije zavrsio medicinu ovo treba da znanima. Obican covek samo treba da zna da ce vakcinu morati da primi kad god mu se kaze.

Stef

pre 2 godine

Protiv delta soja su sve vakcine efikasne tu Oko 70 do 94%. Jedino je Sinovak bas los i mislim da njega treba izbaciti iz upotrebe. 50% je bas lose, kao lutrija. Moderna cini mi se ima najvecu efikasnost Kod delta soja, preko 90%. Fajzer je Kod delte spao na 86-88%

Урке

pre 2 godine

Лагарије на велико... Шта значи ефикасна 95%? Да се нећеш прехладити, боже ме прости умрети или стара добра од прекјуче "да ћеш проћи уз благе симптоме" као и већина..

fikreta

pre 2 godine

Resenje krize je u tome da se vakcine naplacuju 5000 dinara po dozi. Za one koji nevakcinisani zavrse u bolnici 30.000 dan lezanja i 50.000 dan koristenja respiratora. Srbe samo opali po dzepu i prestace lajati na mesec i ostale odjevne predmete. Da li su vakcine efikasne? Nekom jesu, nekom nisu. Sa mojim cenama bile bi efikasne!
(Goran, 22. novembar 2021 09:46

jedan od glupljih prijedloga

Brada Bg

pre 2 godine

Kolega mlad decko se zarazio mesec dana posle druge doze Fajzera. Simptomi laksi. Nema ideju gde je pokupio virus, mi na poslu niko nista, devojka mu negativna. Sta bi tek bilo da je bio konstantno izlozen virusu kao sto sam ja pre par meseci, gde sam ziveo sa zarazenim ukucanima, jer nisam imao gde.

Herodot

pre 2 godine

Nije tačno da podaci o Sputniku nisu dostupni, očigledno da ih promoteri zapadne farmaceutske industrije namerno zaobilaze. Fajzer, na primer, posle četiri meseca protiv Delte je efikasan 47-8%. Moderna je tu bolja za možda i više od 10%. Neću da dajem procente za Sputnik ili Sinofarm, da ne bude da reklamiram, lako je pronaći. Da stvari stoje ovako, govori problem Izraela posle dve doze, a oni su na nivou države napravili dil sa Fajzerom...

zombi

pre 2 godine

Ako neko može da mi objasni..

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

-Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.

goran...

pre 2 godine

ja i supruga primili drugu dozu fajzera prije 4.mjeseca,prije 10 dana se zarazi ona,nakon nje 3 dana cetverogodisnje dijete i naposletku nakon nje 5-ti dan i ja pozitivan...simptomi kod oboje otprilike isti,prvi 1-2 dana povisena temperatura(ne veca od 37.5) ,kasalj,curenje nosa,bol misica,malaksalost,kod mene i glavobolja,nakon toga svakim danom je bilo sve lakse...kod djeteta je prvi dan temperatura isla povremeno i preko 39,bol u grlu,ali su osim temperature simptomi prehlade trajali pa i 7 dana,dok temperature toliko visoke nije vise bilo...sad dal bi bilo bolje,gore ili isto da nismo bili vakcinisani to stvarno ne znam,jedino sto znam par osoba koje su bile nevakcinisane i imale su tezi oblik oboljenja od naseg,takodje znam jednu osobu koja je vakcinisana astra zenekom a nakon sto se zarazila zavrsila 3 dana u bolnici na kisiku(ne respiratoru)...ja i supruga iako nismo neki pobornici vakcine,ali takodje nismo ni protivnici,vise smo se vakcinisali zbog svakodnevnih problema koje imaju nevakcinisani nego sto smo sd plasili,ali utisak je ipak da stiti i pomaze,pa koliko toliko,a dal ce biti neke stete od nje,to cemo vidjeti kroz par godina...

jer važi?

pre 2 godine

A jer bitno cime se hranimo, da li vezbamo svaki dan, da li pusimo i pijemo, koliko de krecemo, koliko spavamo, jer uzimamo vitamine? Nigde da procitam o tome.
Jer to bese vazno za zdravlje ili samo rokaj u rame svaka 3 meseca?
(Lazni Brkajlo, 22. novembar 2021 12:16)

Najbitnije je biti pismen. Za ostalo ćemo lako.

Aha

pre 2 godine

Najefikasnije su u Africi sa 2% spricanih gde gotovo i da nema kurone. Evropa sa oko 70% vakcinisanih GORI u požaru covid-a.
(Koka kola, 22. novembar 2021 10:47)

Pa nema ni aflatoksina u srpskom mleku, nema ni veštačkog meda jer se ne proverava. Tako ni u Africi nema kovid 19.
Plus, prosek godina tamo je oko 20, a u Evropi 42, i to utiče. Kao i to da zbog klimatske specifičnosti ljudi maltene ni borave unutra i razuđenost stanovništva je velika. Tek, najbitnija stavka je nedostatak validne evidencije i testiranja.

kris

pre 2 godine

Upravo ovo je najveći problem, koji zbunjuje i odbija ljude. "Moderna je prijavila", Fajzer kaže da u laboratorijskim uslovima.. "," dok iz Astra Zeneke kažu... "To je isto kao kad ja napravim kobasice i kažem da su odlične. Valjda treba nezavisna komisija sastavljena od najvećih stručnjaka da ispita kako u teoriji, tako i u praksi i da to onda bude mjerodavno.

kiki

pre 2 godine

Ako neko može da mi objasni..

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

pokazalo se da mrnk vakcine imaju ubedljivo najdelotvorniju strategiju zaštite. dok sprečavaju ulazak virusa u samu ćeliju i time i replikaciju virusa, sam organizam je izložen živom virusu - svakodnevno se krećemo, opštimo, itd. tako se svi ostali nivoi zaštite "raspaljuju" i aktiviraju, i otuda višestruka zaštita.

e sad, ako se dese promene na spike proteinu koje su "nesavladive" za vakcinu, onda imamo problem. pretpostavljam da će neka buduća vakcina integrisati i nove promene/sojeve.

Rade

pre 2 godine

Imam 55g., pre dva meseca primila i trecu vakcinu, Fajzer sve tri, ima li podataka koliko dugo ona "stiti"?
(G-dja, 22. novembar 2021 11:15)

Gospođo, štiti vas samo do četvrte doze, i posle toga ne.

veljadin hood

pre 2 godine

Svaki clanak sve isto pise kao papagaji ponavljate…zasto niko nijednoj vladi nijedne zemlje ne sme da postavi pitanje: Koliko od 10.000 zarazenih je vakcinisano i kojom vakcinom? To je jedan sekund posla da se zabelezi po svakom pcr testu koji se uradi…a ne sve neodredjeno, vecina, veliki broj, najvise…dajte nesto merljivo ako smete aman! Ja sam vakcinisan, i opet, hocu da znam taj podatak!

Nikodin

pre 2 godine

ja i supruga primili drugu dozu fajzera prije 4.mjeseca,prije 10 dana se zarazi ona,nakon nje 3 dana cetverogodisnje dijete i naposletku nakon nje 5-ti dan i ja pozitivan...simptomi kod oboje otprilike isti,prvi 1-2 dana povisena temperatura(ne veca od 37.5) ,kasalj,curenje nosa,bol misica,malaksalost,kod mene i glavobolja,nakon toga svakim danom je bilo sve lakse...kod djeteta je prvi dan temperatura isla povremeno i preko 39,bol u grlu,ali su osim temperature simptomi prehlade trajali pa i 7 dana,dok temperature toliko visoke nije vise bilo...sad dal bi bilo bolje,gore ili isto da nismo bili vakcinisani to stvarno ne znam,jedino sto znam par osoba koje su bile nevakcinisane i imale su tezi oblik oboljenja od naseg,takodje znam jednu osobu koja je vakcinisana astra zenekom a nakon sto se zarazila zavrsila 3 dana u bolnici na kisiku(ne respiratoru)...ja i supruga iako nismo neki pobornici vakcine,ali takodje nismo ni protivnici,vise smo se vakcinisali zbog svakodnevnih problema koje imaju nevakcinisani nego sto smo sd plasili,ali utisak je ipak da stiti i pomaze,pa koliko toliko,a dal ce biti neke stete od nje,to cemo vidjeti kroz par godina...


Da li ste dobili preventivno antibiotik prvog dana?
To je ključan detalj koji nedostaje. :)
Ako niste onda je vakcina i vaš imunitet odradio posao i nije došlo do proboja.

Ako jeste onda su su vas antibiotici zaštitili od komplikacija tj. baterijskih napasti.

Drug kontraš

pre 2 godine

Ti procenti možda stoje 2 nedelje posle druge doze, ali onda broj antitela u cirkulaciji (koja su uprošceno gledano odgovorna za sprečavanje infekcije) kreće da opada različitom bezinom u zavisnosti od godina.
Nakon 6 meseci je u grupi 25-50 godina zaštita od infekcije oko 45%, ali zato kod 70+ pada na ispod 10%.
Zato opet ima zaražavanja u staračkim domovima, ali umiru mnogo manje nego početkom godine kada je smrtnost bila preko 20% u toj grupi (imuni sistem je već istreniran pa brže i bolje reaguje).

Dule

pre 2 godine

Ovima koji se mnogo plase virusa i koji zagovaraju dugoročno vakcinisanje, predlazem da uzmu koktel svih vakcina odjenom, i onda nema sta da misle koja je efikasnija.

Bre!

pre 2 godine

Kompanija Fajzer je dobila odobrenje za hitnu upotrebu od FDA tela u SAD nakon sto im je dostavila obimnu dokumentaciju od 320.000 strana. I to je sve odobreno za nekih stotinjak dana. Da bi to sve obradili trebalo bi da se dokumentacija cita 22.000 dana. Dvadeset i dve hiljade dana, ne sati.

Dvadesetak doktora iz branse u SAD je zatrazilo da se obelodani javnosti cela dokumentacija i znate sta je FDA trazila od americke vlade? Stavljanje nalepnice STROGO POVERLJIVO na ceo ovaj paket i to sve do 2076 godine.
Pa posle neko prica o Sputnjikovoj vakcini kako je djubre i Gamaleja nece da igra po pravilima.

sergio

pre 2 godine

Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.
(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

Svaki protein je lanac amino-kiselina. Neki proteini su izgradjeni od 2, 3 ili vise lanaca. Antitela koja organizam stvara nisu specificna za celi proteinski lanac. Antitela su heterogena skupina koja se vezu za razlicite delove proteina. U slucaju mutacije jedne ili dve amino-kiseline, samo ona antitela koja reaguju na taj manji deo proteina koji sadrzi mutaciju izgubice efikasnost. Ostala antitela koja se vezuju za druge delove proteina ce zadrzati efikasnost. Ovo objasnjenje je pojednostavljeno i ne uzima u obzir da razliciti delovi proteina nemaju istu imunogenost, ali otom potom...

Ana

pre 2 godine

Moje iskustvo sa trećom dozom fajzera: ako ste u kratkom roku izloženi virusu (npr. razgovor sa zaraženom osobom bez maske i distance), verovatno vam neće biti ništa. Ako je neko od ukućana zaražen, provodite mnogo vremena zajedno, bićete pozitivni na testu a simptomi su kao blaga klasična prehlada - curenje nosa, kijanje, bez visoke temperature. Meni se tako desilo, ne mora da znači da je takva reakcija kod svih.

Lazni Brkajlo

pre 2 godine

A jer bitno cime se hranimo, da li vezbamo svaki dan, da li pusimo i pijemo, koliko de krecemo, koliko spavamo, jer uzimamo vitamine? Nigde da procitam o tome.
Jer to bese vazno za zdravlje ili samo rokaj u rame svaka 3 meseca?

goran...

pre 2 godine

@Nikodin...nista nismo dobili,nikakav antibiotik,nalazimo se u kucnoj izolaciji koja se jos malo i zavrsava,od lijekova smo samo trosili paracetamol kad smo imali temperaturu i to oboje po 2 puta samo,a dijete ima sirup za bolove i temperaturu istovremeno,a to smo davali po potrebi...

Ivica

pre 2 godine

Smarate sa ovim sta je koliko efikasno. Sta obicnog coveka koji nije zavrsio medicinu ovo treba da znanima. Obican covek samo treba da zna da ce vakcinu morati da primi kad god mu se kaze.
(deki, 22. novembar 2021 09:43)

Ma nemoj, sta je sledece iz medicinskog Rajha? Da nam vade bubrege kad im padne na pamet, a mi samo treba da legnemo na stol kad oni kazu? Vec dugo lekarska elita ne radi u interesu naroda. Nekad se doktor cenio, to je tačno. Ali mnogo su brljali i muljali, i čovek je prestao da im veruje. Istripovali su se da smo mi tu zbog njih, da mi njih služimo, a ne obrnuto. Prisilna medicina nije medicina, i nikad nece biti. A mnogo podcenjujete narod. Narod je lud ali nije glup. Narod zna cega treba da se plasi i protiv cega treba vakcina. To je jedna mnogo opasnija bolest. Zove se pohlepa moćnika i buržoaznih kasti.

XP

pre 2 godine

Svaki clanak sve isto pise kao papagaji ponavljate…zasto niko nijednoj vladi nijedne zemlje ne sme da postavi pitanje: Koliko od 10.000 zarazenih je vakcinisano i kojom vakcinom? To je jedan sekund posla da se zabelezi po svakom pcr testu koji se uradi…a ne sve neodredjeno, vecina, veliki broj, najvise…dajte nesto merljivo ako smete aman! Ja sam vakcinisan, i opet, hocu da znam taj podatak!
(veljadin hood, 22. novembar 2021 10:11)

Pravo pitanje. U kongresnoj biblioteci USA imaju pisma osnivača od pre 200 i kusur godina, a danas u vreme kompjutera baratamo procenama umesto podacima.

gumb

pre 2 godine

Hvala na odgovoru. Ne kažem da nema smisla, ali ako je tako tj da imunitet prepoznaje "sličnosti", zbog čega se za običan grip daje različita vakcina u zavisnosti od mutacije koja bude u opticaju te sezone?
(zombi, 22. novembar 2021 13:37)

Ne daje se razlicita vec "dopunjena". Daleko vise slicnosti nego razlika ima izmedju proslogodisnje i ovogodisnje vakcine za grip.

Vakcinisan

pre 2 godine

@zombi

Imuni sistem vašeg organizma neće napraviti samo memoriju na proteine iz virusa ili vakcine, već će napraviti i (manji broj) za proteine koji liče a nisu 100% identični. Naravno, takva zaštita će biti dosta slabija ali i dalje postoji.

Razlog za ovakav rad imunog sistema je evoluciona prednost organizama koji rade na ovakav način u odnosu na pravljenje memorije samo na poznate proteine, pa se kroz milione godina razvio.

Deus

pre 2 godine

Cak i manje zemlje poput Srbije imaju prilicno tacne studije o efikasnosti vakcina. Problem je sto u javnost ne dolaze tacni podaci vec ulepsani. Pritisak farmaceutske industrije je ogroman. Ni nasi imunolozi nisu otporni na te pritiske a mnogi su aktivni saradnici farmaceutske industrije. Tuzno je sto nismo dobili jasne i pre svega istinite podatke. Procenat uspesnosti vakcina je znatno nizi od 90+ odsto. Narocito se friziraju procenti RNK vakcina. Novac je glavni motiv, ne zdravlje ljudi to je tragedija naseg vremena. I nazalost svakog vremena.

oo

pre 2 godine

Nemaju vremena za nikakvu analizu, istrazivanje ce se raditi usput na terenu. Dakle izbodimo se odmah sa svim raspolizivim vakcinama, pa cemo za par meseci ili godina znati sta je efikasno, sta nije, i koje su nuspojave.

Markus1975

pre 2 godine

-Kako mRNK vakcine stvaraju ćelijski imunitet kada stimulišu proizvodnju Spike proteina a zatim imunitet stvara antitela za iste. Nema virusa, nema infekcije ćelije..

-Kako mRNK vakcine "rade" na Delta soj, kada Spike protein koji organizam stvara po njihovoj informaciji je Spike protein od provbitnog nultog soja (Vuhanskog). Znači i antitela koje imunitet stvara odgovaraju na taj Spike protein. Spike protein Delta soja je drugačiji. Ne mnogo ali jeste. Da li sa ključem koji je "malo" drugačiji od originalnog možete da otljučate bravu?

Ozbiljno pitam. Vakcinisan sam, da ne bude zabune.
(zombi, 22. novembar 2021 09:15)

Dok se ne javi neki molekularni biolog ili virusolog ... prema onome što sam učio u gimnaziji pre 30 godina, imuni sistem prepoznaje i napada strane proteine, pa bili oni deo naše zaražene ćelije, virusa, bakterije, tumora, presađenog organa ili nekog bio-toksina. Zato nema naročite razlike ako se u telu nađe samo spajk protein, a bez ostatka virusa.
Imuni sistem nije "digitalan", on prepoznaje slično, a ne samo "identično". Najstarija, 200 godina stara vakcina protiv velikih boginja radi posao zahvaljujući (nekakvoj) sličnosti između Variola i Vakcinija virusa. Drugi primer je recimo, za nas ljude bezopasna BCG bakterija u vakcini koja kada nas zarazi, ostavlja imunitet i na za nas veoma gadan TBC bacil odnosno tuberkulozu.

zombi

pre 2 godine

@ Markus1975

Hvala na odgovoru. Ne kažem da nema smisla, ali ako je tako tj da imunitet prepoznaje "sličnosti", zbog čega se za običan grip daje različita vakcina u zavisnosti od mutacije koja bude u opticaju te sezone?

Dezurni krivci nevakcinisani

pre 2 godine

Jedini relevanti podaci za Fajzer i Modernu i njihovu efikasnot (bez prebacivanja krivice na nevakcinisane) su oni iz Singapura.

U Singapuru je stopa vakcinacije blizu 100% i samo tamo se moze govoriti koji je procenat zastite od zarazavanja i prenosenja.