Ponedeljak, 25.10.2021.

11:09

Othranio nam je seljake i vojsku, a danas ga Srbi sve manje seju FOTO

Nekada je u skoro svakoj bašti na selu bilo nekoliko ari pasulja.

Izvor: RINA

Othranio nam je seljake i vojsku, a danas ga Srbi sve manje seju FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Ravno

pre 2 godine

A sad računica: za lonac od 6 litara pasulja (to je oko 15 tanjira), treba vam oko 400 grama pasulja, tri srednje glavice luka i parče bilo čega mesnog (suva rebra, kobasica ili slanina), malo soli i voda. Možete zapržiti (3-4 kašike brašna i malo aleve paprike rokne se u malo ulja ili masti), ali ne morate (zdravije je bez toga, ukusnije sa tim). Sračunajte da li vam se isplati...

Ovo se ne odnosi na korisnike Donesi, Odnesi, Glovo itd.

Pasulj se skocka za pola sata, sam se kuva, samo ponekad bacite pogled. Svi recepti su dobri.

Goran

pre 2 godine

danas ga skuvah, kao makedonski šareni, sa kolenicom i rebrima, odnesoh tetki, spremih klincu za dva dana, sestri i zetu za sutra, meni ostao samo jedan tanjir smazah ga za ručak. samo benzin dok razvezem ode 1000, ali ne zalim

Juki

pre 2 godine

Za razliku od npr. kupusa, suvo zrno pasulja možeš u džakovima da uvezeš sa drugog kraja sveta bez problema. On se i dalje podjednako mnogo jede samo što je iz Kirgistana ili Kine. A mi naš domaći recept sa nekom vrstom gulaša od celih zrna pasulja toliko volimo da i ne isprobavamo sve mogućnosti te namirnice. U svetu se izgnječi u pire pa se ta smesa koristi kao osnova za faširane šnicle, punjenje za pite ili čak i slatkiše.

Glasswalker

pre 2 godine

Sećam se sedi moja pokojna baba sa svojom sestrom, već su bile u godinama, pričaju o omladini i deci, kaze jedna" jao ne rade nigde, čime će odraniti decu? Kako čime, pa projom kao i mi... "puno ozbiljnije žene nekada bile...

Вук Шетоња

pre 2 godine

"Nekada je u skoro svakoj bašti na selu bilo nekoliko ari pasulja"
Не! не у баштама. Некада се пасуљ гајио заједно са кукурузом и тиквама, на истој њиви. Прво се (зависно од године) почетком априла посеју кукуруз и тикве, а крајем месеца пасуљ (у "оџацина" на мање од једног метра растојања, по 5-6 зрна; ја се сећам да смо сваког Првог маја сејали пасуљ). Биле су то велике површине, па је, зато, пасуља било толико. Осим тога, то су биле старије сорте - мање родне, али заиста боље...

petkom i ponedeljkom uvek pasulj je bio za rucak

pre 2 godine

pasulj je bio pod obavezno dva puta nedeljno bio retki ili prebranac a sada ne zdravi ketering pun vegete I proizvodi iz pekare na bazi mekinja I soje deca stalno od toga gladna a dobijaju na težini jer mi seljaci znamo da mekinje I soja služi za tov stoke a stariji koji jedu ne zdravi ketering dobijaju od slane vegetew pritisak I šecer baš kao što vise nema ni pravog bureka sa sirom jel nema u njemu krvljeg sira nego neki drobež bezukusni a preslčani dok sa jeo pasulj deca I narod bili siti zdravi I mršavi

realno

pre 2 godine

Stvarno ne znam zasto kada je, s obzirom na cenu, pasulj danas jako isplativa kultura. Kada bih znao da je domaci platio bih ga i nesto skuplje od uvoznog, naravno pod uslovom da je kvalitetan kao nekad.

jabucilo

pre 2 godine

Osim radnickih kuhinja i ogromne potrosnje pasulja u menzama nema vise ni JNA kao enormnog korisnika ove namirnice. Pasulj je bio u ponudi vojnicima na sluzenju vojnog roka svakodnevno kao obavezno jelo i govorim iz licnog iskustva jeo se dok ga je bilo u kazanu. Ostala jela su ipak bila manje zanimljiva. Sada se teze moze naci domaci pasulj, ono sto nam se nudi po pravilu je iz uvoza, od Bugarske do Azerbejdzana i Kazahstana. Nasi seljaci kazu da im se vise ne isplati da proizvode pasulj. A slicno je i sa drugim artiklima, recimo beli luk, jabuke..

VS

pre 2 godine

Srbi sad jedu ono sto jede "elita" sa zapada-plastificiranu hranu. Mili moji, pasulj sa carolijom iz pusnice: suva rebra, dimljena kobasica, suva slanina, dimljena sunka. Uz to pecena crvena paprika sa belim lukom, uz peceni feferon. Mili moji, manite se plastike!

Boa II

pre 2 godine

Pasulj je uvek bio muska hrana, otud njegova omiljenost u vojsci. Radio sam u vojnickoj kuhinji i ako ima tri jela taj dan uvek prvo pasulj nestane. Iako ga napravis duplo vise od druga dva jela zajedno. Nikad pasulj ne ostane.

Draxx

pre 2 godine

Moj paša kaže da mu pasulj i četvrtak znače istu stvar, jer je u njihovoj kući pasulj bio fiks četvrtkom. Jeo sam ga kući, u menzi, u vojsci, i danas ga volim. Čorbast, gust, zapržen i nezapržen, žuti i beli, prebranac, ma ne znam koji je bolji...
Pasulj, krompir, brašno = nema gladi.
Jedino prateći efekat...

prosto

pre 2 godine

Nema više onih koji su održavali pasulj u onoj ukusnoj zoni. Taj rad selekcije kroz deljenja izmedju komšija i rodjaka i slavskih gostiju iz drugog sela (joj što imam sladak pasulj) i poznavanje osobina lokalnih bašti (jedan je sladji pored vinograda, a drugi dole uz reku, obrni im mesta i tog kvaliteta nema) sve je to nestalo. Masovni uvoz nekakvog gotovo plastičnog pasulja koji kada skuvaš menjaš filter na raspiratoru a iz topa da ga ispališ i dalje bi bio pasulj. Pasulj mora da bude sladak, ali nestala je ona nega slatkoće i otud sve manje pasulja ili onoga što smo naučili da smatramo pasuljem i što očekujemo da bude. Nekada se takvim uspehom domaćica hvalila, šta je uspela da proizvede za sebe i svoje i to se rado delilo, bar da se isproba, ali tog rada više nema, pa nema ni pasulja kao značajne stavke.

Mili

pre 2 godine

Obožavam pasulj.Petkom je na meniju,i mislim da je svakako i pasulj kupljen u marketu dobar,takođe ima svoj prepoznatljiv miris kada se kuva.

Dosadnjaković

pre 2 godine

Pored seljaka i vojnika treba navesti još jednog velikog potrošača, kojeg više nema... Radničke kuhinje! Za vreme YU imao si fabrike sa desetinama hiljada radnika koji su u menzama tamanili pasulj, a sad nemaš više takvih fabrika, a i radnika je sve manje. Inače, obožavam pasulj i gledam uvek da kupim srpski ili makedonski, ako ima.

Dosadnjaković

pre 2 godine

Pored seljaka i vojnika treba navesti još jednog velikog potrošača, kojeg više nema... Radničke kuhinje! Za vreme YU imao si fabrike sa desetinama hiljada radnika koji su u menzama tamanili pasulj, a sad nemaš više takvih fabrika, a i radnika je sve manje. Inače, obožavam pasulj i gledam uvek da kupim srpski ili makedonski, ako ima.

VS

pre 2 godine

Srbi sad jedu ono sto jede "elita" sa zapada-plastificiranu hranu. Mili moji, pasulj sa carolijom iz pusnice: suva rebra, dimljena kobasica, suva slanina, dimljena sunka. Uz to pecena crvena paprika sa belim lukom, uz peceni feferon. Mili moji, manite se plastike!

Draxx

pre 2 godine

Moj paša kaže da mu pasulj i četvrtak znače istu stvar, jer je u njihovoj kući pasulj bio fiks četvrtkom. Jeo sam ga kući, u menzi, u vojsci, i danas ga volim. Čorbast, gust, zapržen i nezapržen, žuti i beli, prebranac, ma ne znam koji je bolji...
Pasulj, krompir, brašno = nema gladi.
Jedino prateći efekat...

Boa II

pre 2 godine

Pasulj je uvek bio muska hrana, otud njegova omiljenost u vojsci. Radio sam u vojnickoj kuhinji i ako ima tri jela taj dan uvek prvo pasulj nestane. Iako ga napravis duplo vise od druga dva jela zajedno. Nikad pasulj ne ostane.

jabucilo

pre 2 godine

Osim radnickih kuhinja i ogromne potrosnje pasulja u menzama nema vise ni JNA kao enormnog korisnika ove namirnice. Pasulj je bio u ponudi vojnicima na sluzenju vojnog roka svakodnevno kao obavezno jelo i govorim iz licnog iskustva jeo se dok ga je bilo u kazanu. Ostala jela su ipak bila manje zanimljiva. Sada se teze moze naci domaci pasulj, ono sto nam se nudi po pravilu je iz uvoza, od Bugarske do Azerbejdzana i Kazahstana. Nasi seljaci kazu da im se vise ne isplati da proizvode pasulj. A slicno je i sa drugim artiklima, recimo beli luk, jabuke..

Mili

pre 2 godine

Obožavam pasulj.Petkom je na meniju,i mislim da je svakako i pasulj kupljen u marketu dobar,takođe ima svoj prepoznatljiv miris kada se kuva.

Вук Шетоња

pre 2 godine

"Nekada je u skoro svakoj bašti na selu bilo nekoliko ari pasulja"
Не! не у баштама. Некада се пасуљ гајио заједно са кукурузом и тиквама, на истој њиви. Прво се (зависно од године) почетком априла посеју кукуруз и тикве, а крајем месеца пасуљ (у "оџацина" на мање од једног метра растојања, по 5-6 зрна; ја се сећам да смо сваког Првог маја сејали пасуљ). Биле су то велике површине, па је, зато, пасуља било толико. Осим тога, то су биле старије сорте - мање родне, али заиста боље...

prosto

pre 2 godine

Nema više onih koji su održavali pasulj u onoj ukusnoj zoni. Taj rad selekcije kroz deljenja izmedju komšija i rodjaka i slavskih gostiju iz drugog sela (joj što imam sladak pasulj) i poznavanje osobina lokalnih bašti (jedan je sladji pored vinograda, a drugi dole uz reku, obrni im mesta i tog kvaliteta nema) sve je to nestalo. Masovni uvoz nekakvog gotovo plastičnog pasulja koji kada skuvaš menjaš filter na raspiratoru a iz topa da ga ispališ i dalje bi bio pasulj. Pasulj mora da bude sladak, ali nestala je ona nega slatkoće i otud sve manje pasulja ili onoga što smo naučili da smatramo pasuljem i što očekujemo da bude. Nekada se takvim uspehom domaćica hvalila, šta je uspela da proizvede za sebe i svoje i to se rado delilo, bar da se isproba, ali tog rada više nema, pa nema ni pasulja kao značajne stavke.

realno

pre 2 godine

Stvarno ne znam zasto kada je, s obzirom na cenu, pasulj danas jako isplativa kultura. Kada bih znao da je domaci platio bih ga i nesto skuplje od uvoznog, naravno pod uslovom da je kvalitetan kao nekad.

petkom i ponedeljkom uvek pasulj je bio za rucak

pre 2 godine

pasulj je bio pod obavezno dva puta nedeljno bio retki ili prebranac a sada ne zdravi ketering pun vegete I proizvodi iz pekare na bazi mekinja I soje deca stalno od toga gladna a dobijaju na težini jer mi seljaci znamo da mekinje I soja služi za tov stoke a stariji koji jedu ne zdravi ketering dobijaju od slane vegetew pritisak I šecer baš kao što vise nema ni pravog bureka sa sirom jel nema u njemu krvljeg sira nego neki drobež bezukusni a preslčani dok sa jeo pasulj deca I narod bili siti zdravi I mršavi

Glasswalker

pre 2 godine

Sećam se sedi moja pokojna baba sa svojom sestrom, već su bile u godinama, pričaju o omladini i deci, kaze jedna" jao ne rade nigde, čime će odraniti decu? Kako čime, pa projom kao i mi... "puno ozbiljnije žene nekada bile...

Goran

pre 2 godine

danas ga skuvah, kao makedonski šareni, sa kolenicom i rebrima, odnesoh tetki, spremih klincu za dva dana, sestri i zetu za sutra, meni ostao samo jedan tanjir smazah ga za ručak. samo benzin dok razvezem ode 1000, ali ne zalim

Juki

pre 2 godine

Za razliku od npr. kupusa, suvo zrno pasulja možeš u džakovima da uvezeš sa drugog kraja sveta bez problema. On se i dalje podjednako mnogo jede samo što je iz Kirgistana ili Kine. A mi naš domaći recept sa nekom vrstom gulaša od celih zrna pasulja toliko volimo da i ne isprobavamo sve mogućnosti te namirnice. U svetu se izgnječi u pire pa se ta smesa koristi kao osnova za faširane šnicle, punjenje za pite ili čak i slatkiše.

Ravno

pre 2 godine

A sad računica: za lonac od 6 litara pasulja (to je oko 15 tanjira), treba vam oko 400 grama pasulja, tri srednje glavice luka i parče bilo čega mesnog (suva rebra, kobasica ili slanina), malo soli i voda. Možete zapržiti (3-4 kašike brašna i malo aleve paprike rokne se u malo ulja ili masti), ali ne morate (zdravije je bez toga, ukusnije sa tim). Sračunajte da li vam se isplati...

Ovo se ne odnosi na korisnike Donesi, Odnesi, Glovo itd.

Pasulj se skocka za pola sata, sam se kuva, samo ponekad bacite pogled. Svi recepti su dobri.

VS

pre 2 godine

Srbi sad jedu ono sto jede "elita" sa zapada-plastificiranu hranu. Mili moji, pasulj sa carolijom iz pusnice: suva rebra, dimljena kobasica, suva slanina, dimljena sunka. Uz to pecena crvena paprika sa belim lukom, uz peceni feferon. Mili moji, manite se plastike!

Mili

pre 2 godine

Obožavam pasulj.Petkom je na meniju,i mislim da je svakako i pasulj kupljen u marketu dobar,takođe ima svoj prepoznatljiv miris kada se kuva.

petkom i ponedeljkom uvek pasulj je bio za rucak

pre 2 godine

pasulj je bio pod obavezno dva puta nedeljno bio retki ili prebranac a sada ne zdravi ketering pun vegete I proizvodi iz pekare na bazi mekinja I soje deca stalno od toga gladna a dobijaju na težini jer mi seljaci znamo da mekinje I soja služi za tov stoke a stariji koji jedu ne zdravi ketering dobijaju od slane vegetew pritisak I šecer baš kao što vise nema ni pravog bureka sa sirom jel nema u njemu krvljeg sira nego neki drobež bezukusni a preslčani dok sa jeo pasulj deca I narod bili siti zdravi I mršavi

prosto

pre 2 godine

Nema više onih koji su održavali pasulj u onoj ukusnoj zoni. Taj rad selekcije kroz deljenja izmedju komšija i rodjaka i slavskih gostiju iz drugog sela (joj što imam sladak pasulj) i poznavanje osobina lokalnih bašti (jedan je sladji pored vinograda, a drugi dole uz reku, obrni im mesta i tog kvaliteta nema) sve je to nestalo. Masovni uvoz nekakvog gotovo plastičnog pasulja koji kada skuvaš menjaš filter na raspiratoru a iz topa da ga ispališ i dalje bi bio pasulj. Pasulj mora da bude sladak, ali nestala je ona nega slatkoće i otud sve manje pasulja ili onoga što smo naučili da smatramo pasuljem i što očekujemo da bude. Nekada se takvim uspehom domaćica hvalila, šta je uspela da proizvede za sebe i svoje i to se rado delilo, bar da se isproba, ali tog rada više nema, pa nema ni pasulja kao značajne stavke.

Boa II

pre 2 godine

Pasulj je uvek bio muska hrana, otud njegova omiljenost u vojsci. Radio sam u vojnickoj kuhinji i ako ima tri jela taj dan uvek prvo pasulj nestane. Iako ga napravis duplo vise od druga dva jela zajedno. Nikad pasulj ne ostane.

Dosadnjaković

pre 2 godine

Pored seljaka i vojnika treba navesti još jednog velikog potrošača, kojeg više nema... Radničke kuhinje! Za vreme YU imao si fabrike sa desetinama hiljada radnika koji su u menzama tamanili pasulj, a sad nemaš više takvih fabrika, a i radnika je sve manje. Inače, obožavam pasulj i gledam uvek da kupim srpski ili makedonski, ako ima.

Draxx

pre 2 godine

Moj paša kaže da mu pasulj i četvrtak znače istu stvar, jer je u njihovoj kući pasulj bio fiks četvrtkom. Jeo sam ga kući, u menzi, u vojsci, i danas ga volim. Čorbast, gust, zapržen i nezapržen, žuti i beli, prebranac, ma ne znam koji je bolji...
Pasulj, krompir, brašno = nema gladi.
Jedino prateći efekat...

jabucilo

pre 2 godine

Osim radnickih kuhinja i ogromne potrosnje pasulja u menzama nema vise ni JNA kao enormnog korisnika ove namirnice. Pasulj je bio u ponudi vojnicima na sluzenju vojnog roka svakodnevno kao obavezno jelo i govorim iz licnog iskustva jeo se dok ga je bilo u kazanu. Ostala jela su ipak bila manje zanimljiva. Sada se teze moze naci domaci pasulj, ono sto nam se nudi po pravilu je iz uvoza, od Bugarske do Azerbejdzana i Kazahstana. Nasi seljaci kazu da im se vise ne isplati da proizvode pasulj. A slicno je i sa drugim artiklima, recimo beli luk, jabuke..

Goran

pre 2 godine

danas ga skuvah, kao makedonski šareni, sa kolenicom i rebrima, odnesoh tetki, spremih klincu za dva dana, sestri i zetu za sutra, meni ostao samo jedan tanjir smazah ga za ručak. samo benzin dok razvezem ode 1000, ali ne zalim

realno

pre 2 godine

Stvarno ne znam zasto kada je, s obzirom na cenu, pasulj danas jako isplativa kultura. Kada bih znao da je domaci platio bih ga i nesto skuplje od uvoznog, naravno pod uslovom da je kvalitetan kao nekad.

Вук Шетоња

pre 2 godine

"Nekada je u skoro svakoj bašti na selu bilo nekoliko ari pasulja"
Не! не у баштама. Некада се пасуљ гајио заједно са кукурузом и тиквама, на истој њиви. Прво се (зависно од године) почетком априла посеју кукуруз и тикве, а крајем месеца пасуљ (у "оџацина" на мање од једног метра растојања, по 5-6 зрна; ја се сећам да смо сваког Првог маја сејали пасуљ). Биле су то велике површине, па је, зато, пасуља било толико. Осим тога, то су биле старије сорте - мање родне, али заиста боље...

Glasswalker

pre 2 godine

Sećam se sedi moja pokojna baba sa svojom sestrom, već su bile u godinama, pričaju o omladini i deci, kaze jedna" jao ne rade nigde, čime će odraniti decu? Kako čime, pa projom kao i mi... "puno ozbiljnije žene nekada bile...

Juki

pre 2 godine

Za razliku od npr. kupusa, suvo zrno pasulja možeš u džakovima da uvezeš sa drugog kraja sveta bez problema. On se i dalje podjednako mnogo jede samo što je iz Kirgistana ili Kine. A mi naš domaći recept sa nekom vrstom gulaša od celih zrna pasulja toliko volimo da i ne isprobavamo sve mogućnosti te namirnice. U svetu se izgnječi u pire pa se ta smesa koristi kao osnova za faširane šnicle, punjenje za pite ili čak i slatkiše.

Ravno

pre 2 godine

A sad računica: za lonac od 6 litara pasulja (to je oko 15 tanjira), treba vam oko 400 grama pasulja, tri srednje glavice luka i parče bilo čega mesnog (suva rebra, kobasica ili slanina), malo soli i voda. Možete zapržiti (3-4 kašike brašna i malo aleve paprike rokne se u malo ulja ili masti), ali ne morate (zdravije je bez toga, ukusnije sa tim). Sračunajte da li vam se isplati...

Ovo se ne odnosi na korisnike Donesi, Odnesi, Glovo itd.

Pasulj se skocka za pola sata, sam se kuva, samo ponekad bacite pogled. Svi recepti su dobri.