Zabili su Putinu nož u leđa i sad su izdati; "Lavrov je ku**a..."

Sukobi oko regiona Nagorno Karabah prete da eskaliraju, a ujedno su i veliki problem i za američkog i za ruskog predsednika.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Kako prenosi Jutarnji list, sukob već preti da postane mnogo veći i sa ozbiljnim posledicama. Iako za sada izgleda da se sutuacija trenutno “primirila”, jer je iz Moskve rečeno da nemaju nameru da intervenišu, pitanje je momenta kada će sve ponovo pući.

Podseća se da je Nagorno Karabah etnički jermenska enklava koja pripada Azerbejdžanu i to je međunarodno priznato. Takođe, Jermenija I Azerbejdžan već su dva puta ratovale zbog tog regiona.

Problem je u tome što su obe zemlje bliske Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je s Azerbajdžanom političko-vojni sporazum samo nekoliko dana pre nego što je pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu, a Jermenija je dugo bila blizak saveznik Rusije i Moskva je sa svojom bazom Jermeniji garantovala sigurnost.

Slično kao i Putin, i američki predsednik Džo Bajden ima interese i u Jermeniji i u Azerbajdžanu. SAD su uspostavile diplomatske odnose s Jermenijom nakon proglašenja njene nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1992. Nakon kratkog sukoba s Azerbajdžanom prošle godine, tadašnja predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nansi Pelosi posetila je Jermeniju i osudila Azerbajdžan za ono što je nazvala "ilegalnim" napadima.

Tanjug/Defense Ministry of Azerbaijan via AP
Tanjug/Defense Ministry of Azerbaijan via AP

SAD imaju diplomatske odnose i sa Azerbejdžanom, a dve zemlje su poslednjih godina ojačale trgovinsko partnerstvo. Najveći deo američkog uvoza iz Azerbajdžana čini nafta, što je postalo ključno nakon što je Bajden zabranio rusku naftu nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

Putin sada rizikuje otuđivanje od dva saveznika zbog njihova sukoba, a već je narušio odnose s Jermenijom zbog, kako je rekao premijer te zemlje Nikola Pašinjan, nedostatka podrške Moskve njegovoj zemlji u sporu oko Nagorno-Karabaha, zbog čega je Moskvu prozivao još početkom godine.

Izgleda, kako navode strčnjaci, da Putin okreće leđa Jermeniji jer se ta zemlja polako okreće Zapadu, a pri tom mu je rat u Ukrajini smanjio sposobnost da deluje na polju Jermenija- Azerbajdžan. Takođe, Putin želi da izbegne sukob sa turskim predsednikom Erdoganom, koji podržava Azerbajdžan.

Zatim, Jermenija je ranije ovog meseca objavila da je domaćin američkim vojnicima na zajedničkoj vojnoj vežbi, a u Ukrajinu je poslala i humanitarnu pomoć koju je lično dostavila Pašinjanova supruga Ana Hakobjan. Mnogi su to okarakterisali kao zabijanje noža u leđa Putinu.

Tanjug/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP
Tanjug/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

Tomas de Val, viši saradnik u istraživačkom centru “Carnegie Europe”, za Gardijan kaže da prekid vatre, postignut juče, znači da će, ako naravno potraje, biti izbegnuta pretnja masovnog krvoprolića. "Ono što vidimo ovde je intervencija Rusije u ime Azerbajdžana kako bi zadržala svoje mirovne snage u Karabahu barem na neko vreme, a time i uporište na Južnom Kavkazu", rekao je on.

Glavni gubitnici su, po svemu sudeći karabaški Jermeni, koji su izgubili svoju 35-godišnju borbu za samoodređenje ili otcepljenje od Azerbajdžana.

"Oni sada gube bilo kakva sredstva samoobrane i suočavaju se s vrlo neizvesnom budućnošću u Azerbajdžanu. Karabasi su možda izbegli potpuno uništenje, ali verojvtnije su suočeni s polaganim uklanjanjem iz svoje domovine jer im Azerbajdžan ne nudi nikakvu autonomiju ili posebna politička prava".

Osim njih, kako navodi, gubitnici, su Evropska unija i Sjedinjene Države, koji su se jako trudili da budu posrednici u ovom sukobu, ali čija se poruka o pravima i međunarodnim jamstvima utapa u oštrijim porukama Azerbajdžana i Rusije, ocijenio je De Val.

Moskva je izgleda, sada željna da pokaže autoritet preuzevši brigu o pregovorima na sebe. "Posredovanjem zapovedništva ruskog mirovnog kontingenta postignut je dogovor između azerbajdžanske strane i predstavnika Nagorno-Karabaha o potpunom prekidu neprijateljstava", saopštilo je ministarstvo obrane. "Sprovođenje sporazuma biće u koordinaciji sa zapovedništvom ruskog mirovnog kontingenta", rečeno je iz Kremlja.

Ali, nesposobnost Kremlja da zaštiti interese Jermena sigurno će imati trajne posledice na položaj zemlje u regionu.

"Ako postoji želja za zaštitom, oni (Rusija) će štititi, a ako ne žele, mogu pronaći hiljadu razloga", rekao je u sredu sekretar jermenskog Saveta bezbednosti Armen Grigorjan, rezimirajući raspoloženje u Jerevanu, gde su izbile demonstracije na Kojima su ljudi uzvikivali parole protiv Kremlja. "Lavrov je kuč**a. Putin je kreten", vikali su neki od okupljenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu