Ovako je pala Andrejevka? "Poslali su nas s lopatama"

Ruski vojnik, koji je dao intervju zapadnim medijima, opisao je, kako tvrdi, stvarno stanje na frontu u okolini Andrejevke.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je, kako prenosi Kijev post, predstavljen kao Denis Ivanov, mada mu je to lažno ime, rekao da ruske snage u tom regionu koji se nalazi u Donjecku, nemaju ni osnovnu opremu.

On je u intervjuu za Radio Liberti naveo da je broj poginulih veliki, kao i da je situacija u njegovoj jedinici užasna.

Pročitajte još i:

- "Pala" Andrijevka

Njegova porodica ja navela da ih je mobilisani Ivanov zvao uspaničen, rekavši jer je jedinica u kojoj je raspoređen desetkovana. Zvao je 14. septembra i rekao da oružane snage Ukrajine zauzimaju Andrejevku i napreduju ka Bahmutu, a da su mobilisani Rusi u bitku poslati praktično bez oružja.

"Rekao mi je u suštini – idemo na njih lopatama, nemamo ni artiljerijsku podršku'", prenela je njegova supruga. Kako bi dodatno objasnio dramatičnost situacije, taj vojnik je supruzi rekao: "Ne možemo ni da se povučemo, iza nas su ljudi koji nas takođe neće poštedeti".

Kako zatim navodi Kijev post, položaj u kom se našao ovaj vojnik dokaz je postojanja "barijera-jedinica", koje koristi ruska vojska, a podseća se i na video-snimak koji se pojavio letos i na kome se vide ruski vojnici koji beže dok na njih zbog toga pucaju drugi ruski vojnici.

Ivanov je takođe supruzi rekao da je od hiljadu vojnika iz njegove jedinice ostalo 400, a da vojni zvaničnici tvrde da je stradalo samo dvoje–troje njih.

Novinari Radio Libertija potom su uspostavili vezu i sa Ivanovom, koji im je potvrdio reči koje je prenela njegova supruga.

"Rekli su nam – nema oružja, idite u bitku. Ali mnogi ovde ni ne znaju šta je bitka… Na kraju smo poslati kao topovsko meso. Potrebne su nam koordinate za našu artiljeriju i informacije o ciljevima koje treba da gađamo, ali naša artiljerija ne može da funkcioniše jer joj nedostaju granate", naveo je on.

"Kada sve to prijavite komandi, oni kažu, citiram, pa šta", nastavio je dalje Ivanov.

Ivanov je kritikovao praksu slanja svojih kolega u Andrejevku bez očekivanja njihovog povratka, tvrdeći da je ruskim vojnicima naređeno da zauzmu ono što je ostalo od sela uprkos jakoj ukrajinskoj artiljerijskoj vatri.

"Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine je stalno aktivna. Pustili su vas da uđete u selo, ali vam ne daju da izađete. Svi su toga svesni", objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu