Direktna pretnja: Pogrešna odluka – zažalićete

Kineski ambasador u Seulu Sing Haiming upozorio je u četvrtak Južnu Koreju da se "kladi na pogrešnog igrača" kada je u pitanju rivalstvo SAD i Kine.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2023.

08:36

Direktna pretnja: Pogrešna odluka – zažalićete
Foto: Profimedia

Kineski ambasador je pozvao Južnu Koreju da prekine svoju "politiku odvajanja" od Kine ne bi li sa njom ojačala ekonomske i diplomatske odnose.

Sing Haiming se sastao sa liderom glavne opozicione stranke Južne Koreje, Li Džae Mungom, koji je kritikovao predsednika Jun Suk Iola, čija diplomatija favorizuje savez sa SAD na račun odnosa sa Kinom, glavnim trgovinskim partnerom Južne Koreje.

Sing je za "teškoće" u bilateralnim odnosima okrivio Seul, koji ne poštuje u dovoljnoj meri suštinske interese Pekinga, uključujući Tajvan, dok je s druge strane primetan uticaj Sjedinjenih Država.

"Odnosi Kine i Južne Koreje suočavaju se sa mnogim problemima. Iskreno, nije Kina kriva", rekao je Sing, prema saopštenju kineske ambasade u kojem se izražava nada da će Južna Koreja ostati pri svojim obećanjima i poštovati najvažnije interese Kine, kao što je npr. pitanje Tajvana.

Direktno upozorenje: Zažalićete zbog toga

Kineski ambasador je upozorio Seul da ne donosi "pogrešan sud" o najmnogoljudnijoj zemlji sveta, posebno ne zbog "mešanja spoljnih faktora poput američkog pritiska".

"U situaciji kada SAD svim silama pritiskaju Kinu, neki se klade da će SAD pobediti, a Kina izgubiti. Ovo je očigledno pogrešna odluka i neuspeh da se pravilno protumači tok istorije. Uveravam vas, oni koji su se kladili na poraz Kine, sigurno će zažaliti zbog toga", rekao je on.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova, kao ni predsednik Jun, nisu komentarisali pomenute izjave. Seul i Peking su u aprilu razmenili burne reči zbog Junovih komentara o Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

U intervjuu za Rojters, Jun je rekao da iza rastućih tenzija oko Tajvana stoje pokušaji da se promeni status kvo upotrebom sile, što on ne odobrava.

Rast trgovinskog deficita Južne Koreje ambasador u Seulu vidi kao rezultat politike "odvajanja" od Kine, međutim, napominje da Južna Koreja može da uživa u blagodetima kineskog ekonomskog rasta ako se vrati poverenje u bilateralne odnose.

"Dve zemlje su izgradile neraskidivu ekonomsku vezu, koja uključuje blisku vezu industrijskih i lanaca snabdevanja", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: