Ukrajino, objasni: Da li je, ili nije

Belgija je veoma zabrinuta zbog izveštaja koji ukazuju na to da je njihvo oružje, poslato Ukrajini, korišćeno za napad na rusku teritoriju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

12:22

Ukrajino, objasni: Da li je, ili nije
Tanjug/Ukrainian Defense Ministry via AP

Nekoliko belgijskih medija je objavilo tu informaciju, dodajući da sada belgijska vlada zahteva od Ukrajine da im da objašnjenje.

"Ministar odbrane Belgije Ludivine Dedonder i ministarka spoljnih poslova te zemlje Hadja Lahbib kontaktiraće ukrajinske zvaničnike i tražiti objašnjenje", potvrđeno je iz kabineta ministra odbrane.

Podseća se da je oružje koje je Belgija poslala Ukrajini u tu zemlju stiglo s dokumentom u kom se navodi da se ono može koristiti samo za odbranu zemlje, kao i da ga može koristiti samo regularna ukrajinska vojska.

"Ovo oružje stoga nije dozvoljeno za izolovane grupe koje imaju ‘interni ruski program’", rekao je belgijski zvaničnik lokalnom medijskom izdanju Le Soir.

Belgijski mediji su takođe opisali "Legiju slobode Rusije" i "Ruski dobrovoljački korpus (RDK)" kao dve militantne grupe koje podržava Kijev i za koje se kaže da poseduju zapadno oružje. Takođe se kaže i da je reč o grupama koje imaju "neonacističke" članove u svojim redovima, preneo je Raša tudej.

Upravo te dve grupe izvele su napad na rusku teritoriju prošle sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: