Drama iznad Vašingtona: Lovci F-16 krenuli na Cesnu

Američka ratna avijacija podigla je borbene avione F-16 koji su krenuli za lakim putničkim avionom tipa Cesna.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

07:39

Drama iznad Vašingtona: Lovci F-16 krenuli na Cesnu
EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

On je narušio vazdušni prostor oko glavnog grada SAD Vašingtona, a čiji pilot nije reagovao na pozive kontrole letenja.

Avion Cesna kasnije se srušio u susednoj državi Virdžinija, a na mestu nesreće nisu pronađeni preživeli, prenosi Rojters.

Tokom svoje akcije američki lovci F16 izvršili su probijanje zvučnog zida iznad Vašingtona što je izazvalo iznenađenje i uznemirenost stanovništva.

Iz policije savezne države Virdžinija je potvrđeno da su u avionu Cesna bile četiri osobe i da na mestu pada tog aviona nije bilo preživelih.

Avion Cesna je registrovan na kompaniju Enkor Motors iz Melburna u saveznoj državi Floridi, a vlasnik kompanije Džon Rumpel izjavio je za dnevnik Vašington post da su u avionu leteli njegova ćerka, unuka i njena dadilja.

"Ne znamo ništa o padu aviona. Za sada smo u kontaktu sa ljudima i Federalne službe za civilnu avijaciju" rekao je Rumpel u razgovoru sa izveštačem Vašington posta.

Američka vojska je pokušala da kontaktira pilota, koji nije reagovao i činilo se da Cesna leti na autopilotu, izjavio je neimenovani izvor upoznat sa ovim slučajem.

"Borbeni avioni dobili su dozvolu za probijanje zvučnog zida i let supersoničnom brzinom što su mogli da čuju stanovnici glavnog grada SAD", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: