U Evropi raste trgovina kokainom

Potrošnja kokaina u Evropi je u stalnom porastu, navodi se u najnovijem izveštaju Francuske opservatorije za droge i tendencije zavisnosti (OFDT).

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.03.2023.

10:42

U Evropi raste trgovina kokainom
EPA-EFE/Orlando Barria

Potrošnja kokaina je toliko porasla da on sada predstavlja trećinu tržišta narkotika u Evropi, piše Euraktiv.

Predsedništvo Saveta EU saopštilo je pre dva dana da će uloga Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) biti ojačana kako bi bio u stanju da se bolje nosi sa novim zdravstvenim i bezbednosnim izazovima.

Kako se navodi Francuska je jedan od najvećih korisnika kokaina u EU, sa 600.000 korisnika godišnje.

"Već nekoliko godina, signali su pokazivali povećanje upotrebe kokaina, bez obzira na njegov oblik (prah ili baza kokaina: oblanda, krek)", saopštila je francuska zdravstvena agencija Sante Publikue France, koja je takođe učestvovala u izradi izveštaja.

Upotreba kokaina se povećala među odraslima, iako je došlo do "diverzifikacije profila potrošača" kokaina, koji se tradicionalno smatra drogom bogatih, a sada se koristi u širem delu društva.

Istovremeno, potrošnja među mladima se smanjuje.

Između 2000. i 2014. upotreba kokaina se više nego utrostručila među 17-godišnjacima, ali do 2022. samo 1,4 odsto je ikada koristilo drogu.

Takođe, povećao se i broj zaplena kokaina, pa je tako 2022. godine zaplenjeno 27,7 tona, u poredjenju sa 10,8 tona 2011. godine.

U periodu od 2010. do 2022. godine 23.335 ljudi završilo je u hitnoj pomoći nakon što su koristili kokain, dok je samo prošle godine u proseku bilo 72 prijema u hitnu pomoć nedeljno.

"Većina primljenih u hitnu pomoć nakon upotrebe kokaina bili su muškarci (75 odsto), a srednja starost je bila 32 godine, što odgovara profilima opšte populacije koja obično najviše koristi kokain", navodi se u izveštaju.

Zbog povećane potražnje došlo je do povećanog uzgoja koke u nekoliko zemalja širom sveta i to za čak 35 odsto, što je rekordno visok i najveći porast iz godine u godinu od 2016. godine.

Izveštaj ukazuje i da su se pojavila nova kokainska čvorišta u Evropi poslednjih godina, posebno kroz jugoistočnu Evropu i luke Antverpen, Roterdam i Hamburg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: