"U Severnoj Koreji smrtne kazne zbog droge, vere i snimaka"

Severna Koreja pogubljuje ljude zbog droge i verskih aktivnosti, kao i zbog širenja snimaka južnokorejskih medija, kršeći tako ljudska prava i slobode.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2023.

10:27

Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man, File

Ovo je danas saopštilo Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Južnokorejsko ministarstvo, koje se bavi međukorejskim pitanjima, u izveštaju na 450 strana citiralo je svedočenja 500 Severnokorejaca iz perioda od 2017. do 2022. godine, koji su pobegli iz svoje zemlje, preneo je Rojters.

"Izgleda da su životi građana Severne Koreje znatno ugroženi. Egzekucije se vrše za dela koja ne opravdavaju smrtnu kaznu, uključujući krivična dela povezana sa drogom, distribucijom južnokorejskih video snimaka, i religioznih ili sujevernih aktivnosti", navelo je ministarstvo iz Seula.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi tvrdnje južnokorejske vlade, ali dodaje da su one u skladu sa istraživanjima UN i izveštajima nevladinih organizacija.

Pjongjang je odbacio kritike da krši ljudska prava i smatra ih delom taktike za rušenje vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: