"SAD ignorišu situaciju u Kijevsko-pečerskoj lavri"

SAD treba da obrate pažnju na situaciju u Kijevsko-pečerskoj lavri, a ne da se bave moralisanjem o demokratiji, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 30.03.2023.

08:46

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

"Amerikanci treba da skupe hrabrost i pređu sa moralisanja na "Samitu za demokratiju" na konkretne korake za zaustavljanje bogohuljenja i progona pravoslavnih", rekao je Antonov.

On je naveo da je "narušavanje prava vernika, koje svakim časom raste u svetlu progona monaha Kijevsko-pečerske lavre, alarmantno".

"Progon monaha dešava se u vreme kada Vašington održava ‘Samit za demokratiju’, na kome se čuju parole o potrebi poštovanja slobode pojedinca, govora, savesti i vere. Izostanak reakcije na monstruozne poteze kijevskih vlasti u suprotnosti je sa njegovim deklarisanim ciljevima. Šta predstavlja ćutanje učesnika samita u vezi sa diskriminacijom manastirskih monaha? Da li je to ravnodušnost, dvostruki standardi ili potvrda slepog pridržavanja smernica SAD?", dodao je on.

Antonov je naglasio da je na "Samit za demokratiju" pozvan ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je i organizovao "bahanalije bezakonja zarad raskola pravoslavnog sveta".

"Zar ovde ne znaju da se u Ukrajini odavno potiskuje sveštenstvo, vrše ponižavajući pretresi u hramovima, plene crkve, maltretiraju vernici kojima se preti fizičkim nasiljem i oduzimanjem državljanstva", primetio je Antonov.

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate. Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Advokat lavre protojerej Nikita Čekman saopštio je kasnije da je podneo tužbu Privrednom sudu Kijeva o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu. Mitropolit Pavel izjavio je da je jednostrani raskid ugovora o zakupu nemoguć i da je potrebna odluka suda, a da monasi neće napuštati manastir do okončanja suđenja sa Nacionalnim istorijskim spomenikom.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru "monstruozan čin".

I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao "strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta". Na hiljade vernika jutros je došlo u manastir na liturgiju iz cele zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: