Ustao je, podigao čašu i rekao: "Stvari će postati mnogo teže. Ovo će trajati veoma, veoma dugo"

Britanski list Gardijan objavio je tekst sa jedne večere u Moskvi, na kojoj je bio i Dmitrij Peskov, koji je svim prisutnima rekao “potrajaće ovo još dugo”.

Izvor: Danas, Gardijan

Četvrtak, 30.03.2023.

08:33

Ustao je, podigao čašu i rekao:
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Portparol Kremlja, naravno, mislio je na rusku “specijalnu operaciju u Ukrajini”, a njegove reči britanskom listu prenele su dve osobe koje su prisustvovale tom događaju, ali koje su zahtevale potpunu anonimnost.

Kako se naovdi, pomenuta večera dogodila se krajem decembra, u stanu “jednog višeg državnog zvaničnika”, a prisustvovali su joj pripadnici ruske kulturne i političke elite. Među njima bio je i Dmitrij Peskov, portparolj Kremlja, ili drugim rečima, Vladimira Putina, koji je održao zdravicu, ali rečima koje su “ohladile” sve prisutne.

“Pretpostavljam da očekujete od mene da nešto kažem“, rekao je Peskov. “Stvari će postati mnogo teže. Ovo će trajati veoma, veoma dugo“, dodao je Peskov, tvrde dva sagovornika Gardijanovih novinara iz Moskve Pjotra Sauera i Andreva Rotha.

“Nije bilo prijatno slušati taj govor. Bilo je jasno da nas on upozorava da će rat ostati sa nama i da bi trebalo da se pripremimo na duge staze“, rekao je jedan od dvojice učesnika pomenute večere.

Posle više od godinu dana od početka invazije koja je, po planovima Rusije, trebalo da traje nekoliko sedmica, Putinova vlada postavlja rusko društvo na ratnu nogu sa zapadom i priprema ga za višegodišnji konflikt.

Tokom dugog govora koji je nedavno održao pred radnicima u fabrici aviona u regionu Bujratija, Putin je još jednom predstavio rat kao egzistencijalnu bitku za opstanak Rusije, podsetio je Gardijan.

Prema rečima političkog analitičara Maksima Trudoljubova, ova retorika je pratila obrazac nedavnih govora, u kojima se ruski lider sve više usmerava na priču o onome što su posmatrači nazvali “večni rat“ sa zapadom.

“Putin je praktično prestao da govori o bilo kakvim konkretnim ciljevima rata. Niti predlaže nikakvu viziju kako bi buduća pobeda mogla da izgleda. Nije bilo jasnog početka i nema izglednog kraja“, kaže Trudoljubov.

Kako dodaje, slabo prikrivena Putinova poruka narodu glasi da se rat u Ukrajini neće završiti u dogledno vreme i da Rusi moraju da nauče da žive sa tim.
I jedan zapadni diplomata u Moskvi je za Gardijan poruku u Putinovim govorima opisao kao pripremu ruske javnosti za “rat koji se nikada neće završiti“.

“Vidimo da se ruska vojska priprema za dugotrajan rat. Putin računa na to da će resursi njegove zemlje nadmašiti ukrajinske kada se zapad umori od pomaganja Kijevu“, kaže američki vojni eskpert Rob Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: