Istekao ultimatum; Šta će biti? Sveštenici "Kijevsko pećinskog manastira" optuženi da su petokolonaši

Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve došli su u sredu na molitvu u Kijevo-pečersku lavru, koju tamošnji monasi moraju da napuste na zahtev ukrajinskih vlasti.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2023.

08:06

Istekao ultimatum; Šta će biti? Sveštenici
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Sreda je bio rok za približno hiljadu sveštenika UPC-a, koje Ukrajina optužuje da su lojalni Moskvi, odnosno da su ruski petokolonaši. Niko ne zna šta će dalje biti.

Policija je pregledala vozila koja kako bi se uverila da nijedno nije natovareno nekom od 800 ikona, krstova i drugih neprocenjivih artefakata iz verskog kompleksa.

Kijevsko-pečerska lavra osnovana je 1051. i najstarije je pravoslavno svetilište Istočnih Slovena, a smeštena je na dva šumovita brda u Kijevu koja gledaju na obale reke Dnjepar.

U svetilištu se nalaze i pećinski manastiri osnovani 1015. godine, zbog čega je "pečerska", što znači "pećina", a "lavra" označava visokopozicionirane pravoslavne manastire, tako da Kijev-pečerskaja lavra znači "Kijevski pećinski manastir".

Premda je u maju 2022. Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila "potpunu autonomiju i nezavisnost" o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, obrazloživši da se ne slaže sa pogledima moskovskog patrijarha Kirila o sukobu, UPC se i dalje u Ukrajini smatra ruskom agenturom, a ovih dana gubi najveće svetilište pravoslavnog Istoka.

Zato moraju da napuste lavru, ali još uvek nije poznato hoće li se to dogoditi milom ili silom.

"Hiljade vernika, koji ne mogu stati ni u jedan od hramova Donje Lavre, došli su na bogoslužje u Pečersko prebivalište i u nebo uzdižu molitve Gospodu, presvetoj Bogorodici i Prepodobnim ocima", objavio je UPC na Fejsbuku.

Iz UPC-a su danima tvrdili da neće otići, ali mitropolit Pavle je tokom crkvene službe u sredu, na kojoj se okupilo nekoliko stotina vernika, rekao da će za 24 sata početi proces "prenosa" lavre na državu Ukrajinu.

"Nakon toga je mitropolit seo u Mercedes, odvezao se u svoju rezidenciju i napustio manastir", ne bez zlobe uzvratila je Ukrajinska pravda.

U svakom slučaju, UPC je u teškoj poziciji.

U utorak 28. marta proukrajinski demonstranti su zauzeli katedralu Ivano-frankovske mitropolije UPC-a. Na snimcima se vidi upad osoba u fantomkama koje su bacile suzavac, a zatim sveštenike i nekoliko vernika poterale iz crkve.

"Takve akcije su manifestacija agresije, diskriminacije ukrajinskih građana na temelju njihovih verskih uverenja. Danas smo u Ivano-Frankovsku promatrali situaciju kada državna tela otvoreno, hrabro, prenoseći uživo čak i na društvenim mrežama, pokazuju da se zakon Ukrajine apsolutno gazi, da osnovna prava i slobode ukrajinskih građana nemaju smisla u Ukrajini, da sloboda savesti i slobode verskih uverenja gaze kako bi zadovoljili radikalne mlade ljude", piše u protestu tamošnjeg mitropolita Klementa.

Nije pomogao ni apel Volodimiru Zelenskom u kojem je naglašeno kako su "profesori i studenti univerziteta UPC-a više puta dali krv za ranjene vojnike Ukrajine. A vredi napomenuti da mnogi profesori i studenti imaju rodbinu i voljene koji u prvim redovima štite Ukrajinu".

Proterivanja iz Lavre tehnički dolaze u sklopu raskida deset godina starog ugovora o besplatnom korišćenju verskih objekata i druge imovine u državnom vlasništvu koji je UPC potpisao 2013., a vlasti tvrde da su otkrile i niz kršenja odredbi.

U stvarnosti, stvar je izrazito politička jer u Ukrajini smatraju da su brojni sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve sarađivali s ruskim osvajačima.

Prošle godine je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) provela desetine pretresa u raznim zgradama UPC-a, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, i zatim otvorila 52 kaznena predmeta protiv 55 sveštenika UPC-a, uključujući 14 episkopa.

Samo u ovoj godini SBU je proveo gotovo 60 kaznenih postupaka protiv navodnih proruskih sveštenika, više od 350 crkvenih zgrada i 850 osoba podvrgnuto je dubinskoj inspekciji, a sudovi su izrekli sedam osuđujućih presuda.

Zahtev da se njima dodeli Kijevsko-pečerska lavra u utorak je podneo Sinod Pravoslavne crkve Ukrajine na čelu s mitropolitom Epifanijem Dumenkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: